Šta je novo?

Žarkovo

[url=http://.rs//viewtopic.php?p=406059#p406059:1eozlrkr je napisao(la):
11030 » Pet Sep 16, 2016 12:43 pm[/url]":1eozlrkr]
BB- Tri državna fakulteta plus nekoliko privatnih Žarkovo-0

Sumarski da, Dif spada pod Kosutnjak. Treci koji je? Visa hotelijerska u Kosutnjaku? Privatni? Koji?

BB- 2 državne srednje škole plus nekoliko privatnih i muzičkih Žarkovo-0

Zarkovo ima drzavnu muzicku skolu u ulici Ace Joksimovica. Takodje ima i privatnu osnovnu i srednju kao i najlepsu drzavnu osnovnu (Milos Crnjanski).

BB- Jedna od najvećih pijaca u Beogradu Žarkovo- neki bedan pokušaj od pijace

Pitanje je kad ce ukinuti tu pijacu na Brdu, koja je bezveze pritom, a ni porediti sa Vidikovackom na primer.

BB- 1 Mekdonalds Žarkovo-0

1 Vero Zarkovo- Bb0 :mrgreen:

BB- Dva moderna bioskopa Žarkovo-0 bilo kakvih bioskopa

Zarkovo o sebi ima snimljen film ''Zarkovo-prica koja traje'' kom je akcenat stavljen na uspesne sportiste koji su potekli iz sportskih klbova na prostoru Zarkova - Bbrdo i pored dva bioskopa i novog stadiona Cukarickog- 0.

BB- Zgrada opštine, policije Žarkovo-0 0 0

Zarkovo je bilo sopstvena opstina, od 1856. koja se prostirala od reke Save, leve obale Topciderske reke, preko Knezevca i Zeleznika do Ostruznice. Tek je 1911, na delu teritorije opstine zarkovacke stvorena opstina Cukarica, a 1955. godine Zarkovu je ukinut status opstine i spojena je sa opstinom Cukarica. Tako da si i ti na neki nacin Zarkovac :mrgreen: :sesir:

1. DIF - Факултет се налази на једној од најлепших локација у Београду, на Бановом брду у улици Благоја Паровића 156, близу популарног београдског излетишта Кошутњак.
To je sa zvaničnog sajta http://www.fsfv.bg.ac.rs/%D1%81%D1%80/o-fakultetu

Teološki fakultet - http://www.tfb.edu.rs/kontakt/

2. Ja nisam hteo da spominjem Crnjanski, a nama koji smo odrasli u Trebevićkoj i Petra Lekovića i koji smo se smatrali Brdjanima(što i jesmo), Bajka i Crnjanski su bili na kraju ulice pa smo ih smatrali našim i uvek ubrajali u četiri škole na BB, pored Fiće, Pančića i Banovićke. Posle sam shvatio da i Žarkovci imaju pravo na njega, verovatno i više nego mi, al' objektivno, nalazi se u nekom međuprostoru.

VIidGBL.png


3. Što se tiče Vera, opšte je poznato da se hipermarketi grade na periferiji i obodima grada, gde ima mesta za takav objekat :mrgreen: U urbanim mestima za to nema mesta, pa se zadovoljavamo manjim marketima poput nekoliko Maksija i Idea. Kada se ide u veću nabavku, sednemo u kola i idemo u Tempo na Padini ili Vero u Žarkovu, kao što i rade svi ljudi u naprednijim državama. A i Beteks postaje tržni centar, možda tu bude neki Vero kao i u Ada Mall-u na dnu Brda.

4. Studentske filmove i praistoriju neću da komentarišem :D

Ok, ovo je otišlo predaleko :lol:
 
Zaboravio sam i Galeriju 73, Biblioteku Laza Kostić, elitni hotel Šumadija sa 4 zvezdice i nekoliko još manjih hotela.
 
Google kaze da Dif ne pripada Bbrdu:
2n6vmo4.jpg


Medjuprostor Crnjanskog se zove Repiste, deo Zarkova, znas ulicu kojom moras da dodjes do skole, zamisli zove se Zarkovacka! :mrgreen:
 
Ja sam za to da ne ponavljamo greške iz prošlosti i evo, odustajem od projekta Veliko Brdo i zalažem za to da djaci Crnjanskog na referendumu odluče kom kraju pripadaju.
 
Порекло становништва насеља Жарково, Градска општина Чукарица – Град Београд. Из књиге „Околина Београда“ Ристе Т. Николића – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај насеља.

Ово насеље је на заравњеној пљошти, која се поступно спушта према равници Макишу, а са обе стране јаруге Провалије, чији поток тече у Макиш. Од Београда је удаљено 7 километара.

Воде.

Река Сава само при надоласку, када прелије насип, који иде кроз Макиш, плави ливаде сеоске.

У средини јаруге има два извора (чесме), са којих пију воду готово пола становника овог села. Један је извор, звани Провалија, при свршетку истоимене јаруге у Макишу; служи за пиће а њима наводњавају и баште, којих има при крају јаруге. Близу села је доста јак извор Репиште, чија се вода употребљава за пиће и наводњавање башти, којих ту има доста. Вода је у тим изворима доста јака. У селу има и бунара, око 10, али се вода пије само из четири. Изван села има још неколико познатих извора: Жењиковац је на четврт сата хода од села, а поред лазаревачког друма, појавио се пре 4 године и био врло јак извор али је трајао свега три месеца, а сада му се готово и не зна место. Бела Вода је 10 минута далеко од села, а поред лазаревачког друма. Некада је вода у том извору била доста јака, да се са даљине око 5 километара чуло како вода тече; али је нестанком шуме умногоме опала, мада је и даље јак и служи за пиће и заливање башти. Бунарић је пред механом на друму лазаревачком. Тај извор име везе са извором Провалијом. Кад се у Провалији затвори једна рупа, онда Бунарић ослаби. Змајевац је на западној страни села, далеко 10 минута хода. Вода је у том извору најбоља, те се и један део становништва, коме је ближи извор Провалија, служи водом са овог извора. Око села има још десетак изворчића, који се повремено јављају. Од њих је најачи Пејчина Вода, на пола сата хода према Београду.

Земља, паша и шума.

Становници имају доста земље за обрађивање, а подељена је у два потеса, један на јужној а други на северној страни, један засејан кукурузом а други пшеницом и то се сваке године редовно мења. Највише место се зове Баново Брдо у северном и Петлово Брдо на јужној страни села.

Пашњака има доста: Алуге – су на југоисточној страни села, Једен – на северозападној у Макишу. Сви пашњаци су општинска својина.

Шуме има мало и то; на источној страни села је млада храстова шума а на јужној је стара, такође, храстова али је ретка. Земље за обрађивање је доста родна. Јеној породици, да умерено живи, потребно је 5-6 хектара земље и да има заједничке паше, као данас.

Тип насеља.

Жарково спада у ред села збијеног типа. Куће су дуж главног пута, који кроз село води, као и поред сокака, који на пут – главну улицу – излазе. Најближе су куће 4-5 метара а најудаљеније 50-100 метара. У близини су куће међусобно издељених задругара, који су од појединих зграда у двору (например штале) начинили кућу. Разређеније су куће на ободима насеља.

Село има заселак Чукарицу, далеко од села, идући Београду, за 45 минута хода. Од пре неколико година почела се нагло ширити и сада изгледа као варошица; у њој има око 400 становника, већином радника. У Жаркову има око 260 кућа, а на Чукарици око 30 кућа.

Станови – трла.

Само њих неколико (4-5) имају ван кућа на општинској утрини станове, у којима држе стоку. Код стоке је обично слуга, а млеко доносе кућама.Име насељу.

Жарково је названо по некоме Жарку, јер се раније помиње као Жарково Село. Прича се да је Чукарица названа по некоме Стојку Чукару, који је био из Београда и ту дуже времена држао механу.

Старине у насељу.

Ван села постоје два Селишта у репишкој јарузи, једно са једне а друго са друге стране јаруге. Ту је било село Репиште. Више Беле Воде има трагова зидина, одакле су сељаци вадили, веле, римску циглу. Ту су налазили и златне новце. Изгледа, као да је ту била каква варош.

Порекло становништва.

У овом селу-насељу има неколико старих породица – старинаца – за чије се порекло не зна. То су:

-Одабашићи*, а по староме Кнежевићи, Лазаревдан.

*Један од њихових предака био је весељак и забављао Турке. Кад бо огрнуо „бињиш“, личио је на Турчина Одабашу, који је био механџија у селу. Због тога је назван Одабаша, а потомци Одабашићи.

-Старчевићи, Лучиндан.

-Милошевићи-Животићи; Мишићи су дошли, веле, из збегова, Никољдан.

-Митровићи Благоје и Милан – Мицко, Никољдан.

-Чедићи***.За остале породице се зна одкуда су досељене:

-Јанкарићи – „Ере“, дошли „одозго“, од Ужица, Ђурђевдан.

-Јоксимовићи – „Арнаути“ су из данашње Старе Србије, северозападно од Косова. По својој физиономији личе да су отуда, што и мештани запажају, Св. Врачи.

-Танасковићи – „Арнаути“ су од Бијелог Поља. Св. Врачи.

-Милинковићи – „Арнаути“ су од Бијелог Поља, Јовањдан.

-Спасеновићи су од Тетова, Никољдан.

-Ђорђевићи су од Јавора, Ђурђевдан.

-Пантићи су „из прека“, Ђурђевдан.

-Божићи су из Лике – Хрватске, Никољдан.

-Влајићи су „из прека“, Петровдан.

-Настићи су „из прека“, Никољдан.

-Влајићи други (Коста, Милош, Ђорђе и Павле) су из Шумадије, Ђурђевдан.

-Пантелићи су из Земуна, Јовањдан.

-Голубовићи су из Врања, предак им радио у селу па се ту, пре 70 година, окућио, Никољдан.

-Огњановићи су из Македоније, од Кичева, Никољдан.

-Младеновићи или Чупићи су од Ниша, предак био слуга у селу, Никољдан.

-Тодоровићи су од Тетова, Јовањдан.

-Савковићи су из Крушедола, Лазаревдан.

-Ивезићи (механције) су од Нове Вароши, Никољдан.-Ћирићи су из југоисточних крајева, јер су им преци у говору „заносили као на бугарски“, Стевањдан.

Тако и:

-Крстићи – „Бугари“, преци им носили шубаре, а по физиономији личе, да су из југоисточних српских крајева, мада се не опажа она округлина лица као код осталих, Аранђеловдан.

-Николићи – „Бугари“, Никољдан.

-Алексићи – „Бугари“, Никољдан.

-Крстићи, нису исти као претходни, Никољдан.

-Крстић Стеван, Никољдан.

-Вељковићи -„Бугари“ су од Соко Бање, Никољдан.

-Калмар Ђорђе је из Мађарске, пореклом Мађар, синови почели да славе Стевањдан.

-Васиљевић Никола је из Бељине, Ђурђевдан.

-Тодоровић Јован је из Лике – Хрватска***.

-Тодоровић Јован је из Босне***.

-Јовановић Милан је из Жупањца, Јовањдан.

-Стојановић Трајко је из Старе Србије, Ђурђиц.

-Стојановић Бошко је из Охрида – Македонија, Алимпијевдан.

-Миловановић Михајло је од Крушевца или Јагодине, Аранђеловдан.

-Радићи су из Трна у Бугарској, Аранђеловдан.

-Марковић Никола – „Рват“ из Лике, Никољдан.

-Бањалићи су из Старе Србије, Ђурђиц.

-Маричић (Михајло) је из југоисточне Србије, Никољдан.-Провиђел Јован је из Пријепоља, Ђурђевдан.

-Петровићи су из Земуна***.

-Петровићи други су „из прека“ (из Патровчића), Ђурђевдан.

-Павловићи (Ђока и Мита) су из Белегиша у Срему, Стевањдан.

-Селачки Урош је из Баранде код Панчева, када се доселио носио је дугу косу а на оделу велика округла дугмета, Јовањдан.

-Савићи су из југоисточних српских крајева, предак има говорио „као на бугарски“, Ђурђевдан.

-Павловићи (Љубисав, Јован и Миливоје), предак Петар „Швапче“ дошао из Железника у ово село као доводац, старином су „из прека“: Поред надимка „Швапче“, да је старином „из прека“ мисле и због тога што је свирао гајде, а то је, веле, нарочита одлика Срба из Војводине, Лучиндан.

-Томић Аксентије је „из прека“, Стевањдан.

-Димић Пера је из Старе Србије или Македоније, Митровдан.

-Стошић Пера, исто као и претходни, Никољдан.

-Савић Лаза, исто као и претходни, Никољдан.

-Петковић Андрија је из Блатова код Пирота, Аранђеловдан.

-Ружић Стеван је „из прека“, Ђурђеван.

-Петровић Стојан је из Водичева код Новога у Босни, одрастао у Румовцима у Кнеж-Пољу, овде дошао пре 44 године, Пантелијевдан.

-Јелисавац Милан је из Малог Водичева код Новога -Босна, Јовањдан.

-Петровић Иван је из Слабиње у Крајини-Босна, Јовањдан.

-Арсеновић Светозар је „из прека“, Ђурђевдан.

-Гајић Живан је из Белегиша у Срему, Аранђеловдан.

-Остојић Паја је из источне Србије, неки веле да је од Јанкарића, Аранђеловдан.

-Петровић Милан је из Старе Србије, Св. Петка.-Симадиновић Сава је из Старе Србије***.

-Младеновић Јован је из југоисточних крајева Србије, радио као дунђер, Никољдан.

***не каже се коју славу славе.

ИЗВОР: „Околина Београда“ Риста Т. Николић – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.
 
Postoji i mit o tome kako je Žarkovo dobilo ime. Naime, nekada davno na području današnjeg Žarkova živeo je zmaj koji je činio zla po selu. Njegov vlasnik je bila baba Jula, po kojoj je ime dobilo Julino brdo. Jednog dana strašnoj aždaji se suprostavio vitez Žarko, koji je pokorio neman i po svome spasiocu je navodno ovo mesto dobilo naziv Žarkovo. Mesto na kojem je pala glava zmaja dobilo je ime Zmajevac, gde je pao rep Repište, a gde je otekla krv Bele Vode.

Tako da referenduma nema. Osim ako neces da Zarko sastavi zmaja :mrgreen:

n1f48w.jpg
 
Dugo nisam pratio temu, ovo postade Zarkovo VS Vidikovac

Posto neko rece Zarkovo je bilo selo

svinjacv.jpg



:lol:


Za ovo su krivi stanovnici pomenutih zgrada :bash:

krovv.jpg


krov2v.jpg
 
Postoji tema i Vidikovcu ;)
 
Žarkovo i jeste selo , ljutili se ili ne.
Osamdesetih je selo počelo da menja svoj izgled i stanovništvo. I išlo na bolje.
Dvehiljadite postaje kasaba.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407453#p407453:es46eefb je napisao(la):
Žika » Sub Sep 24, 2016 5:57 pm[/url]":es46eefb]Žarkovo i jeste selo , ljutili se ili ne.
Osamdesetih je selo počelo da menja svoj izgled i stanovništvo. I išlo na bolje.
Dvehiljadite postaje kasaba.

Zarkovo je bilo selo, ali o boze, zivot ide napred vise nije selo :D ( Barem ne glavna ulica i okolne zgrade ).Pa i Kaludjerica je bila teska selendra, a gle sada eto ti grada u selu koliko brzo se izgradilo.

Posto Bele Vode pripadaju Zarkovu, imam par pitanja sa obzirom da sam nasao odgovarajuci stan u Belim vodama ( pri vrhu naselja oko 4 minuta hoda do 56ice a 2 minuta do 51ice).Cena je ok, stan je visoko prizemlje sto i nije problem sa obizrom da je mirniji kraj u pitanju i nije glavna ulica vec zavucenija ulicica, e sad grejanje je na norveske radijatore, moze li mi neko ko ima iskustva reci da li je ok, i koliko kosta mesecno za m2? I neko ko zivi u tom gornjem delu Belih voda molim vas neka kaze da li nestaje voda, da li postoji nekakvih problema u tom gornjem delu..??? Tetka mi zivi 40 i nesto godina u Belim vodama, ali ona zivi u donjem delu ispod okretnice 51, odlicno znam taj donji kraj, ali ovaj gornji kraj kod parka nemam blage veze :D
I da li ima nesto lose na Belim Vodama, sa obzirom da je naselje 2002. imalo 14,255 stanovnika dok po zadnjem popisu ima 8.445, znaci za 9-10 godina ( nesecam se kada je bio zadnji popis..) ode 6 i nesto iljada ljudi sto je jako veliki broj.Pitao sam tetku, ona naravno prica kako to nema veze itd.. i naravno prica kako je njeno naselje najbolje na svetu,. isti slucaj kao neciji drug odavde sto promovise Kaludjericu kao najelitnije i najbolje naselje..Ili je to mozda samo slucajnost ? I da li i dalje postoji Azbestno naselje u Belim Vodama? Po pricama nepostoji vise, dugo nisam bio u Belim Vodama tako da nisam siguran, mislim da je skroz uklonjeno i da su napravljene neke nove zgrade neznam nisam siguran.

Hvala unapred, jako bi mi znacio odgovor..
 
Слажем се са ИгоромСимићем.
И стара Бежанија и Бежанија у опште, су некад били село. Сад су ето један од најлепших делова Новог Београда. :)
Живот тече даље.
 
Ovo je već treća zgrada u bilzini Vera na ovako malom prostoru. Stanari će imati predivan pogled jedni drugima u spavaće sobe.
 
Intimitizacija na seoski način.
Slučajno sam se zadesio u divljem naselju ispod ul.Ace Joksimovića. Da li pripada ul. Šavnička ili nek druga manje bitno, ono što je bitno da su zgrade nabijene tik jedna uz drugu. Praktično prozor na prozor, stanovi ispod ulaznih vrata sa jako malo dnevnog svetla i sa jako malo intime. Sve ja na izvolte. Meni nikako nisu jasni ti ljudi , kako mogu da daju pare za tako nešto ? Stanovi u kojima ne može kvalitetno da se živi, stanovi u kojima ako čovek želi malo privatnosti mora da uloži pare u roletne ili debele drapere.
I onda se čudimo što je na ulicama sve više nervoznih ljudi , što je prag tolerancije jako nizak.
 
Ovo je već treća zgrada u bilzini Vera na ovako malom prostoru.

Ovo je tek treca zgrada u blizini Vera....,,,, :mrgreen:

Ovako treba da izgleda po zavrsetku:

11c60qp.jpg


Kupuju ljudi svasta sto se kosi sa logikom i zdravim razumom, zato i grade sve i svasta. Mene samo zanima ko im daje dozvolu za ove gabarite na tom prostoru?
 
Dozvole valjda izdaje opština. Mito i korupcija rade posao, a u međuvremenu na 100-tinak metara odatle tamo ispod mosta ciganmala i deponija smeća.
Urbanizam na srpski način.
 
Iako nema veze sa Zarkovom, glupo je otvarati temu za jedno pitanje, zivi li neko odavde u Uciteljskom naselju? Blize i od Vidikovca i Zarkova, miran porodican kraj koliko sam cuo po pricama.Po cenama je u nekim slucajevima i jeftinije od Zarkova, nasao sam super stan koji je sve full ( cak je i cena ok).Pa posto nemam koga da pitam vise o tom kraju jer nikoga ne poznajem odatle, pa ima li neko sa foruma koji zivi u Uciteljskom Naselju, neka prenese iskustva jer za istu cenu mnogo bolje ovo sto je 10 puta blize i od Vidikovca i od Belih Voda.U pitanju je 1 ulica iznad okretnice 21.Tako miran kraj, a skoro niko nema pojma o njemu.Ja licno mislim bolje kupiti nov sredjen stan koji je 20 minuta blize i u koji ne treba uloziti ni 1 dinar, jer stavise Cerak Vinogradi sto treba 40 min do Zelenog Venca drzi ako ne i vecu cenu od U. Naselja, pa glupo bi bilo davati tolike pare da zivim na kraju grada, kada za iste mogu da nadjem 15-20 minuta od grada trolom :D Ovim putem ne zelim da uvredim stanovnike Cerak Vinograda, naprotiv, vec samo iskazujem da ce meni tesko pasti i tih 20 minuta putovanja do grada, a kamoli 40 minuta sa obizrom da mi je celog zivota sve na 5 minuta, al sta ces navikne se covek na sve :shok:
 
Cekajuci na semaforu juce, pade mi pogled na ostecenu fasadu (po meni ubedljivo najruznijeg objekta u Zarkovu, epitoma gradnje 90-tih). I gledam ja tako, gledam... i ugledam u ovoj supljini - golubove! :lol:
 
Žarkovo se jeste urbanizovalo ali je mentalitet i navike ljudi koji tamo žive odvajkada, nepromenjen, tj. palanački. Čovek ustupio plac za izgrdnju zgrade, nastavio da drži golubarnik, pokupovali ljudi stanove iz raznih delova unutrašnjosti... To je samo urbanizacija u građevinskom smislu, dok je i to učinjeno na način koji nije zadovoljavajući za čoveka, jer je dosta objekata izgrađeno bez dozvole, sama estetika naselja je narušena i meni su Bele vode mnogo lepše naselje od ovog centralnog dela Žarkova, Cerak vinogradi da nepričam....
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=474772#p474772:of521ka7 je napisao(la):
nervozna baba » 31 Aug 2017 06:04 am[/url]":of521ka7]Cekajuci na semaforu juce, pade mi pogled na ostecenu fasadu (po meni ubedljivo najruznijeg objekta u Zarkovu, epitoma gradnje 90-tih). I gledam ja tako, gledam... i ugledam u ovoj supljini - golubove! :lol:
file.php
Ova zgrada je građena sredinom 2000ih, u doba "demokratije".
 
Ova ružna zgrada je još poznatija i kao "Titanik" :D
Izgrađena je negde 2002-2003.
 
Zaostavstina SPO cini mi se. Sto se tice divlje gradnje upravo jedna nice kod Doma Zdravlja. Gradi covek na vec zavorenom gradilistu.
 
Vrh