Šta je novo?

Prestonice regiona

Oce i oko nje kruziti kola ko oko slavije
 
30554309993_6641d9c89b_h.jpg


30553917153_5b70c85dda_h.jpg
 
Jos malo pa gotov Miskov hotel u LJubljani.

ZWmM5oF.jpg
 
Да, посадили су фонтане тамо где им је место, да можеш да им приђеш, а не по средини кружног тога. Новина за мене је и "трамвај за зрачну луку и Велику Горицу".
 
У принципу налази се између прометних саобраћајница,

а присуствовао је градоначелник Бандић и екипа из градске администрације, наравно освештао монсињор уз музички програм -" U glazbenom dijelu programa nastupili su Prljavo kazalište & Mladen Bodalec, Ivana Kindl, te solisti i orkestar Kazališta Komedija pod ravnanjem Krešimira Batinića. Renata Sabljak, Sandra Bagarić, Vanda Winter, Đani Stipaničev, Ervin Baučić i Adalbert Turner Juci izveli su najpoznatije zagrebačke skladbe poput: Dobro mi došel prijatelj, Tebi grade moj, Zagreb je najljepši grad, Serbus, Zagreb i brojne druge."
Sve skladbe pratile su projekcije povijesnih vizura grada Zagreba na fontanama te nezaboravni laserski show. ..

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=N2H9JvI9BQQ[/youtube]
Otvorenje fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice, Milan Bandić
 
Ово је локацијски на нивоу фонтане испред СИВ-а, можда и мало боље, јер ми се чини да има пролаз за пешаке испот коловозних трака. Иако није баш успут, тамо испред СИВ-а се лети ипак скупљају људи са децом, парови, бициклисти... А испред наше нове фонтане застаће само учесници чукања у кружном току док чекају увиђај.
 
Зато је најбоље да Славија постане пешачки трг.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424374#p424374:3esknbcj je napisao(la):
zexland » 22 Dec 2016 12:39 pm[/url]":3esknbcj]Zagreb nas sije...

Igradnja novog terminala i postavljanje jedne savremene fontane nije dovoljno.

Zagrebu fali duh evropske metropole jer nikako ne moze da se izvuce iz koze austrugarskog grada srednje velicine.
 
Слажем се да Загребу штошта фали да "порасте" од велике вароши до нивоа "правог" града, али се питам по чему је то Београд данас, осим по броју становника, европска или светска метропола?

Помало ми се прикаки кад чујем да смо толико некритични у свом самољубљу. Да ли дух метрополе живи у затвореним београдским музејима, у непостојећим објектима културе, у упишаној Маракани, у никад празнијим позориштима, у јавним и приватним зградама које се распадају, у тужним болницама, у једноличним пекарама које све и једна нуде исте безукусне буреке и пице каприћозе на парче, међу становницима који су изгубили готово сву непосредност и природност којим их је живот обдарио, у мржњи и нервози међу комшијама, у распалом ГСП-овом аутобусу на потезу 300 или на линији 67...?

Могао бих тако до сутра. Београд је, на жалост, руина од града.
 
Duh metropole ja osecam kad moj drug u pariskom metrou uzme one besplatne novine i procita na naslovnoj strani:
Eksluzivno za vas!
Posetili smo Beograd, evropsku prestonicu provoda.

I onda meni kaze sav srecan, jbt, pa bio sam tamo!
 
Ма то је шит шитова. То је понижење за нас, да нас се сматра за европски Бангкок. Што је најгоре, сами пристајемо на титулу европске престонице у повраћању са сплавова уз треш музику.
То нико од себе не би правио.

А и тај осредњи Загреб има двапут више страних туриста од Београда, па ти види.
 
Ja sam rastrzan izmedju nekriticnog samoljublja i kriticnog nesamoljublja. :D Jer sve si u pravu, a i gore je od toga. Ali bih radije ziveo u tome nego u, recimo, Ljubljani. Tom mestu fale samo kamere da se pretvori u reality show unutar filma brace Koen. Takvo mrtvilo, fabrikovan kvazievropski duh i odsustvo normalnosti tesko podnosim i na par dana kad moram da sam tamo. Jedino sto moze da me razgali je da naletim na neke Bosance.
 
То је могуће, нисам био тамо 26 година, али, узми у обзир да је шок можда превелики, и да се организам дуже привикава на промену од два-три дана, а кад се привикне... онда се баш Босанци из Љубљане и не враћају у Босну.

Елем, за Лајбах нико ни не тврди да је "европска метропола".
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424448#p424448:2q801p6x je napisao(la):
Пантограф » Čet Dec 22, 2016 6:11 pm[/url]":2q801p6x]Ма то је шит шитова. То је понижење за нас, да нас се сматра за европски Бангкок. Што је најгоре, сами пристајемо на титулу европске престонице у повраћању са сплавова уз треш музику.
То нико од себе не би правио.

А и тај осредњи Загреб има двапут више страних туриста од Београда, па ти види.
Evo da se opet slozim, ovaj put obezbedjujem se citatom, a gornji post ce ljudi valjda razumeti da sam tebi odgovorio.

Sere mi se od tipicne "turisticke" kritike Beograda: lud provod, masna hrana, lepe zene, jeftino. A znas da ti to pise neko ko je bio pola sata u cosku neke splavcine, niti je upoznao ikoga, a pogotovo ne zene, a to sto je jeftino mu nije smetalo da uzme kusur do zadnjeg dinara.

Ima i lepsih komentara, kada se pominje ziv i unikatan duh grada.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424448#p424448:jm61fizq je napisao(la):
Пантограф » 22 Dec 2016 05:11 pm[/url]":jm61fizq]Ма то је шит шитова. То је понижење за нас, да нас се сматра за европски Бангкок. Што је најгоре, сами пристајемо на титулу европске престонице у повраћању са сплавова уз треш музику.
То нико од себе не би правио.

А и тај осредњи Загреб има двапут више страних туриста од Београда, па ти види.

Ima Beograd i drugo da ponudi osim zabave.
Ponovicu jos jednom ovu moju recenicu za koju smatram da opisuje najbolje kontraverznu lepotu Beograda:

Beograd je lep zato sto u jednoj istoj ulici moze da se nadje i do deset razlicitih stilova arhitekture koji cine jedan cudan i neopisiv utisak uskladjenog nereda.
 
Ма, пусти архитектонско наслеђе, то је остало од предака. А како се ми према томе односимо? Надоградњом, неодржавањем, застакљивањем тераса, избацивањем клима-уређаја на неокласицистичку фасаду... Ето, то ти је "метрополски" дух данашњег Београда: свеопшта сељана. Антиграђанска антиметропола (или, што бисмо рекли, у складу са старогрчко-православним правилима писанија - митропола).
 
Рекох ти, то са данашњим Београђанима и њиховим духом - никакве везе нема.
 
Pa i danasnji parizani su crnci i melezi, i grad vise lici na Dakar nego na Pariz iz doba Napoleona pa je i dalje metropola.
 
Vrh