Šta je novo?

Društveni sistem vrednosti u Srbiji

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=423653#p423653:1pabbvmr je napisao(la):
boca-ica » 18 Dec 2016 01:31 pm[/url]":1pabbvmr]Po raznim štetnim stvarima smo na vrhovima koje-kakvih lista
Na pr: Mi sa jedne takve liste

Rak debelog creva se dovodi u direktnu vezu sa našim dimljenim,mesom
Pršute, kobaje, slaninica... :shock:
Zaboravih ime al naš stari vrsni lekar napisao je o tome knjigu i uputstvo gde navodi kako nas dimljeno meso stavlja na sam vrh te liste
tu preporučuje da se dimljenje vrši ,,hladim,, dimom
kako bi se smanjile kancerogene materije ....jerbo u svetu retko ko da dimi tako meso
vec se uglavnom suši...

Zbog nedorečenosti sistema vrednosti
razmere zdrastvene i finansiske štete su velike i bolnice i groblja sve punija zbog tog raka
al hajde ti promeni društveni sistem vrednosti - ukidajuci slaninicu,,kobaje pršute....
teško i narodu ne shvatljivo,
ali i nije bilo značajnih akcija, da se radi na toj druš. vrednost, standardu, tehnologiji ....

Slične razmere i finansiske štete mogu nastati i od Veganstva ,
to što sam javno upozorio, ne znači da može se Veganstvo zaustaviti
jer se sve svodi na lični izbor ,, oš slaninicu ili krompir,,
-Važno je- da ljudima bude predhodno jasno , pa da mogu da načine izbor
kao sto na kutijama cigareta jasno piše ,, pušenje ubija,, - kupi ili ne

Ajd zalepi to upozorenje na Vegatstvo-teško- to je uvezena ideja
na žalost pogadja uglavnom mlade.... a u stahu od naj strašnijih poroka
skloni smo da pristajemo na latentno (ko)manje zlo Veganstva
:sesir:

Ček, ček, šta!?? Kažeš s jedne strane ne može da se ukine slanina, kobaje i pršute zbog sistema vrednosti, a s druge strahuješ od veganstva jer na tu vrstu ishrane ne može da se zalepi upozorenje. Pa ili smo zadrti i ješćemo dimljeno meso pa šta bude ili smo lakoverni i primamo strane ideje na dobar dan. Ne možemo da budemo i jedno i drugo.

A što se stranih ideja tiče, nadam se da ne pušiš duvan, ne piješ kafu i ne jedeš krompir, pomorandže, paradajz, ćuretinu, banane, sarme, kolačiće, čokoladu, paprike, patlidžan, pasulj... itd. To su ti sve namirnice koje su nam ili Turci doneli ili su došle iz novog sveta.
 
što jeste jeste...grešan sam .... :(
volim slaninicu vince pivce i sve redom
al sad je post do Božića, te jedva čekam da se debelo omrsim :lol:
 
Da uprostim , sazrelo , pa nesto me tera iznutra :D
al mani to dobro je na kada smo sei ščupali iz muško-ženskih odnosa i vrednosti
te sad napokon možemo i o ostalima
starim, postojecim, novim i buducim društvenim vrednostima kažemo po koje slovo :p
 
Licno ja ne postim ceo post. Postim praznike tipa Veliki Petak, Krstovdan, Badnji dan,...Ali ne mislim da sam manji vernik od nekih koji poste ceo post. Dzabe njima sto poste, kada dok cine neke druge stvari, niti na Boga misle, niti se Boga boje.

Do ,,juce,, mnogi nisu znali koja im je slava, sada svi ti isti slave slavu. Isto tako se nisu vencavali u crkvi, a sada se vencavaju. A kada se postavi pitanje zasto je to tako, onda se dobije odgovor: ,,Ranije je bio komunizam, bilo je drugacije,,. Samo sto ne kazu: ,,Onda to nije bio trend,, . A slava se slavi i u Boga se veruje iz duše, a ne zbog trenda. A sada je ,,trend,, da se slavi slava i vencava i crkvi. Komunizam nikome nije branio da slavi slavu i da se venca u crkvi, ako nije bio komunista. Bar koliko ja znam, za vreme komunizma, verovanje u Boga nije bilo krivicno delo, pod uslovom da nisi komunista.

A to sto svestena lica imaju tarifu, je svoja prica. Ja ne kazem da svi oni trebaju da budu poput Patrijarha Pavla, on je bio jedan. Ali preterase ga. Cast i postovanje izuzecima.
 
U oci ove sezone slava prvi put sam cuo za pojam "slavski lobi".
 
Оно што мене живо занима, и што се уклапа у тему, је шта ви верници мислите о хришћанским вредностима. Да ли су заступљена код нас, у којој мери и да ли црква ради довољно да их промовише.
 
Samo udruženje građana "Srpska pravoslavna crkva" ima tapjiju na moral, naravno.
 
Ja sam za nase izvorne vrednosti, ne za judeo-hriscanske. Ono sto mi je vredno u hriscanstvu je ono sto su nasi preci proteklih vise od 1000 godina uneli u tu religiju. Hriscanstvu najvise zameram sto je zajedno sa islamom dovelo do bratoubilackih ratova nasih ljudi. Meni je vazniji rod nego vera jer je ona cesto politicki nametana. Svidja mi se ona : brat je mio koje vere bio. Sto je hriscanstvo blize prirodi ono je bolje za mene. Ne svidja mi se poruka da Hrist nije imao dece jer je to imalo negativne reperkusije za moral Evrope kao I njenu demografiju delom (nezenje fratri npr). Zato mi se svidela ideja koju je Braun opisao u Da Vincijevom kodu da je Hrist imao dece jer takva religija bi mnogo vise slavila zivot.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424007#p424007:1a9qkq3v je napisao(la):
Earthmoving » 20 Dec 2016 04:46 pm[/url]":1a9qkq3v]Ja sam za nase izvorne vrednosti, ne za judeo-hriscanske.


Концепт "Јудео-хришћанске цивилизације", самим тим и јудео-хришћанских вредности о којима говориш, поставили су поједини амерички политичари, у време када је требало учврстити и легитимисати зближавање САД и Израела. Ако мене питаш, то није социолошки нити филозофски утемељено. Мислиоци и из једне и из друге традиције имају значајне примедбе на тај концепт.

А тек о томе шта су "наше изворне вредности" - да ли је то оно што је важило у нашој прапостојбини (Закавказје, или ће бити Херцеговина и данашња Албанија, како кажу генетичари?), норме из времена буне против дахија, Косовског боја, Велике сеобе Срба - то је оно што бих волео да чујем, као и да ми неко објасни одакле ишта о томе зна, с обзиром да поузданих извора, изван сваке сумње, нема.

Што се мене тиче, постоје вредности и норме које важе у просвећеним друштвима данашњице. Основа свега је поштовање људског живота и достојанства личности. Крај приче.
 
Ја у задње време кроз лаичко истраживање проналазим доста тога што је добро у хришћанском систему вредности (тј. како је то представљено у новом завету), него ми ужасно смета што те добре идеје нису толико заступљене код нас... А колико видим по ставовима и понашању - поготово самопроглашених православаца и верника - људи овде махом немају појма о томе шта представљају хришћанске вредности и понашање условно речено доброг хришћанина.
 
У садашњој ситуацији хришћанске вредности нису оно што нам треба. Превише су њањаве и толерантне и само би погоршале ситуацију јер нико не би ништа радио
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424033#p424033:206zex7x je napisao(la):
SRBO » 20 Dec 2016 08:26 pm[/url]":206zex7x]У садашњој ситуацији хришћанске вредности нису оно што нам треба. Превише су њањаве и толерантне и само би погоршале ситуацију јер нико не би ништа радио

Па шта нам онда треба?
 
Pitajte nekog vjernika da vam nabroji 10 zapovjesti
 
Sta su nase izvorne vrednosti bi sigurno neko ko se bavi nasom tradicijom mogao bolje od mene da objasni ali ja licno tu podrzumevam skup osobina, obicaja, ljudskosti, koje mozemo jos naci u nekim nasim ruralnim sredinama. Mislim da je dobar deo nasih prethriscanskih obicaja I tradicije utkan u nase shvatanje hriscanstva.
Kad kazem judeo-hriscanstvo, zelim da kazem da je hriscanstvo nastalo iz jevrejske ne evropske filozofije. Ne vidim nikakvu svrhu da mi slavimo Abrahama, Mojsija, Hama, Sema, Jafeta...I druge neevropske licnosti iz Biblije. Treba da slavimo nase, evropske pretke, ne tudje.
 
Earthmoving wrote: ....Treba da slavimo nase, evropske pretke, ne tudje.

Baba Jaga... :lol:

Sigurno ste još kao deca culi to ime u nekom kontekstu obracanja starijih deci
na primer - ,,brzo pojedi to da ne dodje Baba Jaga,,-
i ako nikada niste upoznali ili bar čuli za bilo koju babu koja se zvala ili zove Jaga...
Otkud onda to ime u narodu ... Ko je ta Baba Jaga :shock:

Malko sam listao Srpsku mitologiju i ostao zapanjen da po obimu i vrednosti
ni malo ne zaostaje za Grčkom ili dr. mitologijama

Da skratim Baba Jaga je Boginja iz četvrtog kruga i dvostrana je
i daje život i uzima ga ....

Naša mitologija ostade ,,skrivena,, tamo negde .....a sa druge strane
Grcima koj jesu pravoslavci uopšte ne smeta čuvanje i dičenje njihovom mitologijom

Jel to naš sistem vrednosti , diviti se tudjoj mitologiji a svoju zatirati :roll:
 
Lep primer Boco :kk: Evo ja recimo čak nikada nisam ni čuo za baba Jagu ali zato jesam za desetine tuđih. Na primer kolko likova samo iz grčke mitologije, počev od malih nogu i Ilijade, Odiseje knjiga i filmova, preko majke koja je znala čitavu grčku mitologiju, pa do igrice God of War 2 pre 7,8 godina gde ih Kratos pola pobije :shock: Eh kad bi mi napravili tako jednu moćnu igricu o našim mitovima, legendama, junacima, mislim da bi interesovanje i popularnost kod mladih za našu tradiciju skočila za par stotina procenata ;) Ja bi je ovako koncipirao: neki naš junak atraktivnog izgleda (recimo na bazi Kratosa u God of War) i moćima potomak naših Bogova, vlada i bori se u centralnoj Aziji sve do Indije na jugu, Xingiang na Zapadu Kine i Irana na jugozapadu; onda ga proteruju Huni on beži od grada do grada mesta do mesta iznad Kaspijskog i Crnog mora, jugom Poljske sve do Lužičke Srbije; a zatim na Blakan. Da sve bude moćna grafika, sa puno naših tradicionalnih detalja kroz tok igre. Deca bi tektako naučila i istoriju i geografiju, ne bi im uopšte bili dosadni kao danas ;) I to da bude državni projekat, da država isfinansira tu igricu. Ako može filmove, pozorišta, može i igricu. Kako bi samo dobra igrica promovisala Srbe i Srbiju. Setih se Neleta Karajlića - Kako je MekDonalds propaganda srušila komunizam ;) Ili u prevodu kako je dobar marketing bitan. Sećam se lično kako je Amerika bila privlačna 80ih kroz njihove filmove i muziku, to je zaista imalo velikog ideološkog efekta na njihovu pobedu nnad komunizmom.
 
Е извините што прекидам ваше фантазирање о древној српској митологији и промоцији исте новим генерацијама али митови нису вредности. Које су то наше предхришћанске вредности које треба да следимо?

Хајде ако неко може да ми опише бар једну српску вредност од пре хришћанства, добиће пиво од мене... Не мора ни од пре хришћанства, може само из периода пре Турака (значи само неки 15. век). Па да видимо колико знате о тим старим "нашим" вредностима за које тврдите да треба да буду основа за наше друштво у 21. веку.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424150#p424150:21arrdkc je napisao(la):
Earthmoving » 21 Дец 2016, 09:52[/url]":21arrdkc]Lep primer Boco :kk: Evo ja recimo čak nikada nisam ni čuo za baba Jagu ali zato jesam za desetine tuđih.

Баба Јага, илити Баба Рога у Србији

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424150#p424150:21arrdkc je napisao(la):
Earthmoving » 21 Дец 2016, 09:52[/url]":21arrdkc]Eh kad bi mi napravili tako jednu moćnu igricu o našim mitovima, legendama, junacima, mislim da bi interesovanje i popularnost kod mladih za našu tradiciju skočila za par stotina procenata ...

Пољаци су направили трилогију Вештац, која је урађена према словенској митологији

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424155#p424155:21arrdkc je napisao(la):
ink » 21 Дец 2016, 10:30[/url]":21arrdkc]Е извините што прекидам ваше фантазирање о древној српској митологији и промоцији исте новим генерацијама али митови нису вредности. Које су то наше предхришћанске вредности које треба да следимо?

не знам за вредности, али знам за предхришћанске обичаје којих се и даље држимо: слава, задушнице, даће и Божић (конкретно бадњак)
 
Putujući po sveti primetio sam da ipak imamo neke razlike od Kineza, Nemaca, Francuza, Arapa... a te razlike su ono što je naša autentičnost. Prvo što mi pada na pamet Ink su naricaljke, slave, kola, jezik, narodna nošnja... Iako se danas u svetu teži unifikaciji jezika, arhitekture, svega , upravo ono što je autentično sve više i više dobija na vrednosti. Na primer turisti u jednoj zemlji ne žele da gledaju nebodere kojih sada imaju svuda po svetu nego: u Dubrovniku stari mediteranski grad, u Kini onu njihovu specifičnu arhitekturu, u Egiptu piramide, u Parizu Latinsku četvrt ili Trokadero, u Grčkoj stare hramove i teatre, u Rimu stari Rim i Koloseum, u Africi afričku umetnost...
U pravu si da malo znamo o našoj tradiciji. Ona polako umire sa starim ljudima na selima, dok mladi u gradovima polako generacijama zaboravljaju to jer žive u jednoj drugoj kulturi. Pre toga je uništavana od strane Turaka, kapitalista, komunista, demokrata... koji su nam uvek nametali nešto strano i time je naša kultura danas jedan složen hibrid. I upravo zato trebamo znati više da ne bismo bili tikve bez korena. Zato je ono što je uradio Kusturica sa Drvengradom ili Andrićgradom (i nadam se još nečemu sve dok bude živ) nešto najvrednije što je u sadašnjosti ostavljeno za budućnost. Izbacite integrale, funkcije, diferencijale iz osnovnih i srednjih škola koje 99% vas nikad nije koristilo, a ubacite ovo. Moj predlog učenja decu istoriji, geografiji, tradiciji kroz najmoderniju igricu je, da ne laskam sebi, genijalano, Crni Grujo 8)
 
Па хајде онда да одбацимо све што је ново и дошло са стране. Позивам тебе да се први вратиш на оно наше, старо... Тиме што ћеш да избациш комп кроз прозор, да продаш ауто, да искључиш централни и да уложиш све паре у курсеве који ће да те науче да причаш српски без турцизама и других страних речи. Повици децу из школе, тамо ће иначе да уче неке стране глупости, а не НАШЕ древне вредности (о којима признајеш да не знаш ама баш ништа).

Док се ти тиме бавиш, је ћу да наставим да живим у 21. веку, све са интернетом, мобилним телефонима и контактом са најновијим идејама и технологијама из целог света... И наставићу то да желим то исто свом народу, јер знам да се култура, исхрана, обичаји и вредности мењају и да је то не само најнормалнији ствар, већ нешто пожељно.
 
Sva sreća da sam rekao to što mi je stavljeno usta :) BTW "jok" sam već prestao da koristim, trudim se i česmu da zamenim slavinom ;) Internet-treba, kola-trebaju (plus da ih mi pravimo; napuštanje goriva uskoro-treba), mobilni-treba (plus da ih mi pravimo), škola-treba služiti za učenje pravog znanja i da kraće traje da se fax završi sa 18 godina da bi se moglo početi raditi i osnovati porodica; izbaciti iz osnovne i srednje škole stvari nepotrebne, zastarele, stvari koje ne koriste zarađivanju, zameniti ih novim, učenje kroz filmove, igrice, crtane... umesto suvoparnih udžbenika. Svrha škole mora biti zarađivanje, a ko želi hobije i kvizove nek se privatno bavi time.
Škola koja deci daje znanje koje će sutra unovčiti i škola koja traje kraće da bi se ranije osnivala porodica. Skoncentrisati se na te dve osnovne stvari: novac i deca.
 
мислим да и један и други идете из једне крајности у другу. не треба бацати шта је дошло са стране, али не треба ни заборавити оно што је било овде. дакле, мора мало и једног и другог. једноставно, што је дошло са стране ту је где је, и неће отићи никуда. али, оно што је било некада (што истовремено и чини нас данас) морамо да знамо, морамо да научимо младе, да се те ствари не би заборавиле. а то се ради кроз школе, кроз музеје, радионице, галерије, изложбе, филмове, серије, књиге, стрипове и игре (што друштвене што видео). е тако се то популаризује (опет ћу да поновим серијал књига и игара Вештац, који је мегапопуларан у Пољској). и имамо и ми наш серијал (Косингас), који сада треба дигнути на виши ниво и представити га широко
 
Vrh