Šta je novo?

Društveni sistem vrednosti u Srbiji

ink wrote: Па хајде онда да одбацимо све што је ново и дошло са стране...

Grci u naučno tehnološkom smislu ne samo da su ispred nas nego i dalje po čitavom svetu
prednjače u širenju svoje mitologije - ko nije čuo za Trojanskog konja - Zevsa ....itd.
čak postoje posebne katedre na svetskim univerzitetima upravo za Grčku mitologiju
A rezultat faforizovanja je da ne samo naša nego ničija se nemože nositi sa njom....

Sve više se pridaje pažnja u proučavaju mitologija manjih naroda na primer :
Korejska mitologija se sastoji od narodnih legendi i priča koje su se bazirale na istočnoazijskom šamanizmu i totemizmu.... a oni prednjače na svestkom nivo, u prozvodnji čipova i procesora

Niko se ne odriče novog i onoga što dolazi sa strane , ali ne gazi svoje .... osim nas.... :(

Naravno da paganizam se nalazi u direktnom sukobu sa našom Pravoslavnom verom
i netreba mu davati značaja kao veri , ali kao Srpskoj mitologiji treba jer vredi
Razlozi tako dubokog zakopavanja i sklanjanja naše mitologije lako moze se videti u specifičnostima naše crkve, koja se i borila protiv paganizma .... ali....
sa tim ne malim tragovima borbe se i ponosimo, upravo kao naša specifičnost ...

Jedna od specifičnosti u pravoslavnom svetu je da mi jedini imamo Slave..... zašto... :shock:
Jednostavno naša mitologija je bila izuzetno velika i jaka bogata
da bi tek tako lako bila nadvladana od hrišcanstvom , koje je u sebi kao vrlinu borbe protiv paganizma upravo imalo lomljenje i uništavanje svih obeležja i spomenika paganstva
bez obzira na umetničku vednost.... tako je moralo ali danas ne mora :!:

Danas Srpska pravoslavna crkva je stabilna i jaka a vera samo jača i jača :D
ostaci paganizma tj. Srpska mitologija ne može joj nauditi
te zato i treba promovisati i otkrivati Srpsku mitologiju kao još jednu društvenu vrednost

S druge strane ako vec neko mora da napravi izlet u paganizam (kao neki sportisti)
bolje to da uradi u naš-a ne u tudji-
kao sto su neki na očigled svih , skinuli krst sa vrata
i uzalud misleci da ce postici još bolje rezultate -okačili kamenje - iz tudje vere -
ne znajuci
da mi imamo još vece i jače i novo i staro kamenje :laugh:
i to sve zato sto nismo promovisali Srpsku mitologiju kao još jednu društvenu vrednost

:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424231#p424231:m6yfno6x je napisao(la):
boca-ica » 21 Дец 2016, 16:18[/url]":m6yfno6x]Naravno da paganizam se nalazi u direktnom sukobu sa našom Pravoslavnom verom

па и није, ево диреткно у твом посту зашто (говорим о словенском паганизму)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424231#p424231:m6yfno6x je napisao(la):
boca-ica » 21 Дец 2016, 16:18[/url]":m6yfno6x]Jedna od specifičnosti u pravoslavnom svetu je da mi jedini imamo Slave..... zašto... :shock:

јер, ако се негде стара вера задржала до данашњих дана, то је управо у српском Православљу. наравно, томе треба захвалити Светом Сави, који је на врло прагматичан начин укључио стару у нову веру, тако да се народ масовно покрстио без много кукњаве у побуне (што се не може рећи за друге словенске народе, нарочито оне латинске вере)
 
Ne znam da li je bilo mnogo kuknjave ako se smatra da je 870-a godina od kada je Srbija hrišćanska, a Sveti Sava je živeo tek 3,4 veka kasnije. Možda je 870-e srpska vlast pod patronatom Vizantije prihvatila hrišćanstvo ali ne još i narod. E sad, šta se dešavalo sa verom naroda između njihova kućna četri zida između 870-e i 1200-e? Moguće da je bilo otpora i sukoba naše stare tradicije i vizantijskog hrišćanstva između kojih je Sava pokušao da nađe kompromis uvodeći našu tradiciju u hrišćanstvo. Sa te strane ortodoksnost naše crkve je dobra zato što čuva i tu našu staru tradiciju, a to je onaj deo crkve koji je meni lično i najbliži.
U čemu se onda pokrštavanje Srba razlikuje od kasnije islamizacije ili pokatoličenja dela Srba? U sva 3 slučaja jača strana sila je nametnula svoju religiju kao deo svoje državne politike, u pravoslavnom slučaju Vizantija, u islamskom Turska, u katoličkom Rim.
Zato i kažem da naša stara tradicija ima više veze sa pravim Bogom nego ove tri religije koje više imaju veze sa silom carstava koje su ih nametnule. Zato i kažem da je podela na pravoslavne, katolike i muslimane među nama politička u zavisnosti koje je carstvo vladalo. Zato i kažem brat je mio koje vere bio. Međutim ono što izdvaja današnje Srbe je da su se više odupirali i borili nego recimo Albanci, Muslimani i veliki deo Hrvata koji su više puta menjali veru nego Srbi: prvo od Vizantije, pa od Rima, pa od Islama. Dakle ljudi koji se danas nazivaju Srbima su za nijansu zadrtiji od okolnih naroda koji su prilagodljiviji. U tom kontelstu naše zadrtosti se i ne čudim što smo više i ranije od naših komšija dizali bune protiv velikog Turskog carstva (Jovan Nenad 1526; Banatski ustanak 1594 zbog kog su Turci u znak odmazde jer su ustanici nosili njegove zastave u brobama, spalili mošti Svetog Save na Vračaru; Karađorđe 1804-e) i posle protiv Austrijanaca, Nemaca... Bili smo malo zeznutiji, a odavde se vidi da je tome duga predistorija i umesto što i današnji naši političari pod patronatom stranaca iznova nam pričaju kako treba da se menjamo i prilagođavamo većima, ja mislim upravo suprotno - zadrtost, konzervativnost, tradicionalnost je naš brend koji trebamo negovati. Jer 90ih nas je ceo svet mrzeo ali stvari se menjaju već danas nas pola sveta slavi zbog naše zadrtosti i otpora prema njima. Ko još ceni one koji se povijaju čim povetarac dune.
 
Pa nismo jedini ,
da ne napisa Srbija tekst bi bio ,,ladno,, kao iz Irske :lol:

Na žalost, predvidjanja o EU tj Balkanskog raspleta buduceg razvitka situacije
se i baziraju na baš isticanju(restauraciji) nekadašnjih osobenostih svih ...
(a vidimo da je u toku i sve više se radi na sprovodjenju)
a u konfrotaciji osobenosti - ishod su prečesto i uglavnom ružni i prekrvavi :(

Ma koliko ne volim EU ,,čizmu,, - zaslužuje poštovanje - gde se te konfrotacije odstranjuju
to odstranjivanje boli i bolece ali zato garantuje mir naraštaju što je jedino najvažnije
te ma koliko bilo skupo - mir po svaku cenu - treba očuvati kao najvažniju društvenu vrednost
:sesir:
 
Problem je što kratokračan mir može značiti dugoročno umiranje. I u kavezu se može živetu dugo.
 
Kavez ?
Nemoj da shvatiš lično
al ko nas drži vezane za tastaturu i ekran baš ko u kavezu - niko
zasto ne bi bio slobodan umesto tracenja vremena za comp.
da osvojiš TEBI novi prostor, novi vrh, novu dubinu, novu nauku , jezik ... brani li ko ?

Naprotiv sad je, a trebalo bi biti ,,sutra,, u jednoj EU da to bude još lakše i slobodnije
baš u tom (meni a i tebi) NE voljenom kavezu
EU je dobar kompromis
zato i skrecem pažnju da se više ,,otkriva,, Srpska mitologija kako bi i sa tim ,,zlatom,,
lakše došli do ravnomernojeg i poštenijeg kompromisa
jer kada smo mi imali , drugi sa koima treba da pravimo kompromis
tek su je izmišljali, a sad nas ,,tucaju,, u glavu
kao kulturniji ko bajgi stariji su od nas propisujuci standarde za pridruživanje
:sesir:
 
Ovako...Da pitam ja vas sve kolektivno...Da li mislite da ce nam biti bolje kad (i ako ikad) uđemo u EU? I naravno zasto?
 
ne blejde, nama nece biti bolje kad udjemo u EU nego kada usvojimo standarde, makar one najosnovnije i najvaznije, koji vaze u uredjenim drustvima. bugarska, hrvatska, rumunija su drzave clanica EU, Norveska, Svajcarska npr nisu..

clanstvo u EU ne znaci nista posebno u drzavi u kojoj su se stanovnici dogovorili da zive po odredjenim pravilima koja su ista za sve i vaze za sve... za drustva poput naseg ili nasih suseda koji su malo dalje odmakli u evro integracijama to je samo mali korak i zanak da smo na pravom putu ka nekom upristoivanju drzave i promeni svesti njenih gradjana, da je drzava servis njenih gradjana a ne jaram na njihovim vratovima
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424840#p424840:2nebctui je napisao(la):
Blade » 25 Дец 2016, 12:32[/url]":2nebctui]Ovako...Da pitam ja vas sve kolektivno...Da li mislite da ce nam biti bolje kad (i ako ikad) uđemo u EU? I naravno zasto?

економски гледано, не верујем. али ако уведемо неке добре стандарде, можда нам се друштвено мало побољша живот. али еколошки дефинитивно да, с обзиром да имају добре еколошке стандарде, које ми не можемо постићи ни за 20 година
 
Ne znam zbog cega bi bili jedina zemlja u okruzenju i sire koja nije clanica i koja je tu prednost? Zbog cega bi Srbija jedina imala granicne prelaze kada ostele zemlje nemaju i ne budu imale, i zbog cega bi nasi gradjani cekali u ne-EU redovima pred pasoskim kontrolama sa azijskim i africkim zemljama, te bili u rangu sa tim istim zemljama po mnogim drugim parametrima i odnosima?
Dok ostale zemlje budu usvajale ekonomske, ekoloske, demokratske i ostale civilizacijske standarde, Srbija ce uvek biti pod pretnjom da na 'vlast' dodju neki djilkosi koji ce moci da rade sta god im padne na pamet, kao sto je sada i oduvek bilo.

EU i kada je u krizi i dalje je najbolji drustveni sistem za gradjene koji postoji na svetu. Ako treba da se kritikuje i bude skeptican to treba raditi kao clanica, a ne van nje, jer se tek ovako ne moze nista promeniti.
 
EU je najmanje loš sistem a naša država nema ni snage ni volje da se reformiše stoga nam je EU nužno zlo. Svakodnevno sam u kontaktu sa državnim službenicima u određenim ministarstvima, a pogotovu u inspekcijama, dok ispravljam greške koju čine zaposleni u EPS-u i ostalim javnim preduzećima. Sistem je truo i pošto nemamo snage sami da se reformišemo mora to da uradi neko za nas. Ne trebamo se zavaravati da je EU socijalna ustanova jer to nije, ali da nije nje mi ništa ne bi smo do sada uradili. Od bratske ljubavi, religije i slovenstva se ne živi već od ekonomije i uređenog društva.
 
Ja mislim da neće. Nastaviće se, čak mislim drastično povećati iseljavanje stanovništva. Ne vidim da je EU zainteresovana da nas natera da ukinemo najbolju stvar ikad, poznatu kao subvencije stranim investitorima. Niti rasprodaju ovo malo preduzeća koju su nam ostala, pre svega Telekoma. Neće nas EU naterati da opet izgradimo obrazovni sistem koji smo sami urušili. Možda se malo sredi stanje u medijima, ali malo. I eventualno da se sprovede privatizacija sportskih klubova, kako bi se razbila da veza kriminala i država, ali verujem da će se naći druga.
 
I moje je misljenje da nece, a razlozi su sto tamo ne moze da se uzme ono sto mislis da je dobro, a da se ne uzme ono sto mislis da je lose. Čak sta vise, to lose ti se namece i naređuje da uzmes ( npr. homoseksualnost kao normalnu stvar), a dobro dobijas veoma sporo (npr. poboljšanje zivotnog standarda).

I ne kazem da mnogi evropski zakoni i norme nisu dobri, naprotiv, ali nas standard ni trecinu njih ne moze da isprati. Ja bi iskreno voleo da imamo zakone kao Nemačka, ali i da imamo plate i prava kao sto su tamo.

Prosecan Srbin od prosecne beogradske plate prezivljava, ne zna ni on kako...Para nikad dosta - to je cinjenica. Ali granice između prezivljavanja, normalnog zivota, opustenog i bahacenja svakako postoje. Problem je sto u nasoj zemlji bar 85% stanovnistva ne zivi normalno. Imate 15% ekstremno siromasnih, 70% koji ne znaju ni oni kako prezivljavaju, 10% koji normano zive i 5% ekstremno bogatih.
 
Sve zavisi od nas samih, EU moze svakako da "pogura" neke stvari, ali ono sto je za insitucije EU karakteristicno je da mahom rade u pozadini, pasivno, na onim stvarima koje, kada idu na bolje, uzimamo zdravo za gotovo. Np: smanjenje birkratije, efikasna administracija, ljudska prava, obrazovni sistem, razni standardi itd. EU je nesto kao open source software u pocetnom stadiumu, koji tezi da se menja i oblikuje po novovremenskim potrebama gradjana. Ne treba gledati povrsno na EU, mislim da vredi boriti se za njen opstanak. Sto kazu, covek ne zna sta ima sve dok to ne izgubi.

Demokratiju vidim kao jedan od sinonima za postenje, slobodu i fer plej, tako da se ne mogu sloziti da to ne ide zajedno sa siromastvom tj. teskom ekonomskom situacijom zemlje, ali da je u vecini slucajeva tesko spojivo, to jeste. S druge strane postoje bogate arapske zemlje koje jedva imaju d od demokratije, a to je mozda glavni izazov ovog vremena - ekonomski jaka drustva, koja ne brinu za svoje pojedince i manje grupe, to prosto nije morlano i nije ljudski. Ako se Evropa bude kretala u tom pravcu bacice pola svog znanja i iskustva u kantu za smece, a ako ne u Evropi, gde onda?

Mislim da Srbija, bez obzira na sve, nije takva zemlja, da smo ipak vise evropska, nego evro-azijska zemlja po mnogim kategorijama i to je jos jedan razloga zbog cega Srbija po prirodi stvari pripada porodici evropske zajednice.

Stvari su nazalost komplikovanije, jer postoji situacija sa Kosovom, koja je glavni generator anti-eu strujanja u Srbiji. Takodje, imamo partiju na "vlasti" koja je deklarativno pro-eu, ali zapravo uopste nije.
 
Zavisi gledate li na EU kao izvornu ideju, ili kao na realnost sa sve idiotskim birokratskim aparatom koji guta sve pred sobom i dekretima namece 'svoje' vidjenje sveta (Evrope)?

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
ЕУ је намештаљка и једноставно не може никад да ради у овом облику нити систему

Демократија може бити врло опасна у зависности од народа до народа
 
Meni je EU bila primaljia kao klincu pre 15tak godina. Mislio sam da bi bilo lepo da svi Evropljani žive zajedno u jednoj zemlji. Ali onda sam video da Rusi i još možda neki Evropljani nisu planirani unutra, a da se priča o Turcima koji za mene uglavnom nisu Evropljani unutar EU. Tada sam počeo da sumnjam da je ideja drugačija od moje. Zatim kad sam video da je sve više i više neevropljana kojsi su došli sa par hiljada kilometra daljine bez problema dok mi i još neki na par stotina km čekamo satima po amabasadama. Kako je moguće da su im bliži oni nego mi Evropljani nije mi bilo jasno. Onda je oko krize krajem dvehiljadtih stupila na scenu za mene neverovatno bahata i arogantna EU admistracija iz Brisela. Čiji vrhunac katastrofe za mene danas simbolizuje Junker i ekipa oko njega. Pomislio sam dal je moguće da se samo meni čini da ovi sve rade rade pogrešno i protiv interes Evropljana. Sem toga koji mi je interes da mi umesto Beograda, Brisel bude glavni grad koji odlučuje? Šta ja imam od toga? D ali će Brisel znati bolej od Beograda šta nama treba? Neće. Onda sam se iznenadio kad sam otkrio RT gde sam po komentarima video da masa ljudi sa Zapada misli isto kao i ja. Onda se desio uzlet Trampa u Americi gde su mi se pre godinu dana neki stariji ljudi smejali i govorili da je on ko naš Šešelj i da nema šanse da pobedi. Znao sam da su odrasili u vreme 70ih i 80ih kada je američki model dominirao. Ali ja sam primetio da se mnogo stvari u međuvremenu promenilo. Sva roba je iz Kine, od skoro čak i moj mobilni i prezadovoljan sam. Moje dete ne gleda Diznija kao ja već ruski crtać Mašu i medu. Na sitnim stvarima sam primetio da se svet promenio iz korena. Dno se promenilo bilo je samo pitanje kad će se vrh promeniti. Bilo mi je jasno da je jedini način da Tramp ostvari ono što obećava da okrene slobodnu ekonomiju u suprotnom smeru ponovo ka protekcionizmu. Ne znam dal će to uraditi ali to je jedini način da ispuni ono što obećava. Time je EU ostavljena na vetrometini od svog mentora koji se okrenuo sebi i svojim problemima. EU nema vizije, haos lada, ulaze milioni ljudi bez papira, nemaju snage da sprovedu zakone. EU je paralisan. Još gore lišena ikakve vizije šta da radi, kuda ide, kako da reši probleme. Ljudi su sve nezadovoljniji. Zatim je Amerika izgubila rat u Sriji, najvažniju bitku za Alep. Amerika nije imala snage za pobedu, slaba je, a i kako ne bi bila kad nema ekonomiju jaku da izdržava joj vojsku razbacanu po celom svetu. Još uvek ima petrodolar. Ali čujem da Tesla sledeće godine izbacuje električni auto autonomije 300-500km za 35.000 dolara, tj srednju Zapadnu klasu. Takođe masovno se po gradovima planiraju zabrane dizelaša od 2025-e i slično, uskoro. U Nemačkoj kao glavnoj sili EU najveća industrija je autobomilska, a električna vozila imaju mnogo manje komponenata. Šta će sa viškom zaposlenih, imigrantima. Sa druge strane pritiskaju ih odlični a jeftini Azijati u svim industrijama. Nastavi li se filozofija slobodne trgovine Evropa gubi u toj igri. Čak i sa uvezenom jeftinom radmom snagom imigrantima. Počinju ubistva, sukobi starosedelaca sa neevropskim imigrantima. Evropa ima još neke rezerve bogatstva koje je zaradila ranije ali to se polako topi, a rezerve svoh ljudstva nema. Evropa slabi i ide ka problemima. Zato sam protiv ulaska u EU. Kao što su naše komšije Hrvati, Muslimani i Albanci imali prednosti 90ih jer su njihovi saveznici jaki a naši slabi, sada je vreme da imamo koristi jer su naši saveznici Rusija i Kina jaki , a njihovi slabi.
 
Evropa maltretira ostatak sveta milenijumima i to lagano dolazi na naplatu, i to vrlo civilizovano i demokratski. Ne verujem u mirno "resenje" te problematike. Istok nezadrzivo raste. Mi smo po obicaju izmedju.
Ali to je ipak za neku drugu temu.

Sto se ove teme tice jos jednom se kroz saobracaj pokazuje nizak nivo kulture i civilizacije u nasoj zemlji. Danas sam video vise vozaca koji u velikim guzvama u centru grada u zatvorenu raskrsnicu ulaze na crveno svetlo?!? Znaci nije dovoljno sto su bahati i bezobrazni ispred vec blokirali bulevar na zeleno nego jos prolaze na crveno racunajuci, kad mogu oni mogu i ja, niko nema kud. Bravo. Bas kad sam pomislio da nema dalje...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425186#p425186:25n8debk je napisao(la):
laki72 » 27 Dec 2016 02:20 pm[/url]":25n8debk]Zavisi gledate li na EU kao izvornu ideju, ili kao na realnost sa sve idiotskim birokratskim aparatom koji guta sve pred sobom i dekretima namece 'svoje' vidjenje sveta (Evrope)?

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Licno nemam nista protiv toga da Evropa "namece" svoje vidjenje sveta. Ako to radi, onda to ne radi dovoljno. Celom svetu Evopa je nesto kao obecana zemlja, mozda vise nego Severna Amerika, a to daje planeti neku nadu da je moguce postici neki ideal, blagostanje, demokratiju, sto na drugim kontinentima postoji samo u teoriji i svetim knjigama. Ovo je cisto vidjenje pozitivnih stvari koje ne treba zanemariti, a da ima punu kapu problema i crnu istoriju ekpoloatacije, to stoji. Licno sam takodje vrlo kritican u vezi sa gomilom stvari.

Vrlo je lako kritikovati EU i biti skeptican, tu slobodu ima svako i nista mu se nece dogoditi ako to cini. To je ujedno prednost i mana EU, u Kini i Rusiji np. ce takve reci javne kritike sistema u najboljem slucaju doci do zida cenzure. Svedoci smo da se to danas desava i u Srbiji, a kako vidim niko normalan to ne zeli, ljudi beze od toga u druge zemlje.

Mi imamo lose iskustvo sa slicnom idejom zejednistva naroda, ali imamo i neka pozitivna iskustva iz kojih Evropa moze nesto da nauci, i dobro i lose.
Ono sto smo naucili je da smo sami jako slabi i neznatni u globalnim pozicijama. Zemljama poput KIne, Rusije, SADa i Saudijskoj Arabiji odgovara rasparcana Evropa gde bi mogli da sire svoj uticaj na stetu evropske demokratije i ekonomije. Njih, s prostenjem, zabole ona stvar za nasu slobodu i gradjanska prava, sve dok mogu da se bogate na nas racun. Plus sto postoji velika sujeta i ljubomora prema evropskom drustvu, sto je negde u korenu svih teroristickih napada ciji smo svedoci.

EU je, pak, u najvisem interesu da zemlje bisve Jugoslavije ne budu ekonomski slabe i ne budu politicki nestabilne i priznajem da po tom pitanju nikad nisu radili dovoljno. Nestabilni "zapadni Balkan" em sto kosta puno para, em sto ljulja ugled i autoritet same zajednice. Ja drugu bolju sansu za Srbiju ne vidim. Znam da mnogi sanjaju zajednicu sa Rusijom, mi treba da imamo dobre ekonomske odnose, i kulturne, ali Rusija ne sme da se mesa u nasu politiku i namece nam svoje evro-azijske vrednosti. Zajednica sa Rusijom je jedna totalno obskurna, ekstremna zamisao na geo-politickom novou, a nama je takvih ekstrema stvarno dosta.
 
@Earthmoving molim te komšo da odvajaš paragrafe, izbi mi oči.
 
Opisao je to Dis jos pre 110 god,samo sto je to 1000 gore nego tad.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mNnRNhDCcfc[/youtube]
 
Džabe...da imate na jednom kanalu Gorana Sultanovića koji govori ovakve stihove, koji blago upisuju situaciju kojoj se ne vidi boljitak, a na drugom kanalu Zvezde Granda, 95% ljudi ce pre da gleda ovo drugo.

Ja sam među ovih 5% zaostalog stanovništva, kako ih zove ova vecina i zbog toga sam veoma srećan.
 
Donosim vam tekst sa portala Radnik.rs čiji sam koautor. Ako ste ikada hteli da radite za kompaniju sa Maršalskih ostrva, eto prilike! Inače, Igore ako smatraš da je pogrešna tema za ovako nešto, slobodno reci i prebaciću u odgovarajuću :)

Lako do posla u fantomskoj ofšor firmi
http://www.radnik.rs
evropa-1.jpg


Firma koja se bavi “regrutovanjem osoblja za rad na finansijskim tržištima” Profit Point na portalu Lako do posla objavljuje oglase za posao za potrebe ofšor firme sa Maršalskih ostrva iako ne poseduje nijedan dokument da ta ofšor firma ima dozvolu za pružanje investicionih usluga i aktivnosti u inostranstvu.

Firma Profit Point povezana je sa ugašenim firmama Teletrade consulting i Teletrade Balkan, sa kojim je Infostud 2012. godine prekinuo saradnju zbog brojnih pritužbi kandidata koji su se javili na njihov oglas za posao.

Ofšor poslodavac

Firma Profit Point, koja se predstavlja kao “multinacionalna kompanija koja regrutuje osoblje kako bi ih razvila za rad na finansijskim tržištima” nedavno je na sajtu Lako do posla objavila dva oglasa za posao – Finansijskog savetnika i Account Manager-a. Međutim, Profit Point ne zapošljava radnike, već, kako piše u oglasima, vrši “selekciju i dokvalifikaciju kadrova za inostranog partnera Optimum Invest”.


Print screen stranice Optimum Invest
Ime sajta inostranog partnera koji zapošljava radnike iz Srbije glasi “Optimum Invest– međunarodno ujedinjenje trejdera na foreksu“. Kako na svom sajtu navode, misija firme je „krajnje jednostavna – uvećanje kapitala na finansijskim tržištima”. U sekciji “O nama”, između ostalog, navodi se: “Mi smo tim trejdera-istomišljenika iz celog sveta” i “OptimumINVEST – to je tim profesionalaca svetske klase”.

Međutim, u dnu stranice piše da je Optimum Invest brend firme New Media Services Ltd. koja je registrovana na Maršalskim ostrvima, u ofšor zoni. Pretragom u registrima Maršalskih ostrva Radnik.rs je došao samo do informacije da je ova firma osnovana u septembru 2014. godine. Do imena vlasnika nismo uspeli da dođemo. Jedini način da se stupi u kontakt sa predstavnicima ove ofšor firme je kontakt forma na sajtu Optimum Invest.

Zatražili smo od firme Profit Point da nam dostavi dokument koji pokazuje da njihov inostrani partner na Maršalskim ostrvima, za koga su raspisali konkurs, ima dozvolu za pružanje finansijskih usluga i aktivnosti u inostranstvu, budući da su takve dozvole neophodne za obavljanje takvog posla u Srbiji.

“Što se tiče New Media, mi njihovu dokumentaciju ne posedujemo, kontaktirajte njih direktno ako su Vam potrebne neke informacije”, piše u odgovoru.

Ovakav odgovor je veoma iznenađujući jer je firma Profit Point odgovorna za sadržinu oglasa za posao koji je objavila. Kandidat za posao tako ne može znati da li konkuriše za posao koji je legalan pogotovo što se radi o poslodavcu iz inostranstva nad kojima institucije u Srbiji nemaju kontrolu.

Institucije upozoravaju na Forex prevare

Naziv “Optimum Invest- međunarodno ujedinjenje trejdera na foreksu“ ukazuje na to da se ova firma bavi trgovinom na takozvanom Forex tržištu. Profit Point takođe oglašava kurseve na sajtu Kursevi.com na kojima za 15.000 dinara podučava polaznike Forex trgovini.

U odgovoru za Radnik.rs Narodna banka Srbije je upozorila da su prevare na Forex tržištu “veoma opasne”. Naime, pojedine firme ubeđuju građane da novac uplaćuju stranim firmama nad kojim Narodna banka nema nikakvu kontrolu kako bi navodno ostvarili veliki profit na berzi.

“U pitanju je trgovanje preko on-line platformi firmi sa sedištem u inostranstvu kojima se investitorima nudi trgovina međuvalutnim parovima, odnosno tzv. ugovorima na razliku, pri čemu ove firme često nemaju dozvolu za pružanje investicionih usluga od nadležnog regulatornog organa”, navode u Narodnoj banci.

Kao što smo već spomenuli, Profit Point ne poseduje nikakav dokaz da njihov strani partner Optimum Invest poseduje dozvolu za pružanje investicionih usluga. Takođe, na Forex prevare ukazala je i Komisija za hartije od vrednosti navodeći da treba biti oprezan sa ponudama kompanija koje građanima nude da trguju “van berze valutama, zlatom, sirovom naftom, berzanskim indeksima i drugim robama i njihovim derivatima na takozvanom Forex tržištu”.

Edukacija, pa onda posao

Način na koji firma Profit Point vrši selekciju kandidata je takođe veoma problematičan. Iz ove firme su nam u odgovoru obrazložili kako biraju i testiraju kandidate za poslove finansijskog savetnika i account menadžera:

“Kandidati koji imaju iskustva ili smatraju da imaju znanja da prođu testiranje od strane Optimum Investa se automatski prosleđuju istima na testiranje. Oni kandidati koji nemaju dovoljno znanja, a voleli bi da se bave poslom Account menager-a mogu da prođu edukaciju kod nas, pa da tek onda prođu testiranje. S tim što prvo prolaze 5-dnevni teoretski nivo na kom se bolje i bliže upoznaju sa samim poslom, koji je inače besplatan, a zatim ako i dalje vide sebe u ovom poslu, a isto tako i urade test pozitivno, mogu da se kvalifikuju na praktični nivo koji se naplaćuje, što im je u startu i objašnjeno na prvom razgovoru”.

Iako se iz ovog odgovora Profit Point-a može zaključiti da se posao može dobiti i bez obuke koja se plaća (ukoliko kandidat/kinja ima dovoljno znanja), jasno je da ova firma koristi oglase za posao kako bi privukla kandidate da pohađaju kurseve.

Iz odgovora koji smo dobili od portala Lako do posla jasno je da firme nesmetano mogu da objavljuju ovakve konkurse za posao. Prvi uslov da bi firma objavila konkurs za posao na ovom portalu je, prema njihovim rečima, da je registrovana u Agenciji za privredne registre, te je ona kao takva legalna. Drugi je da kompanija koja objavljuje oglas, kako kažu, “mora da popuni Deklaraciju o oglašavanju sa svim relevantnim podacima i tekstom oglasa koji mora da bude u skladu sa Zakonom o diskriminaciji i da stoji iza svih navedenih podataka (potpisom i pečatom)”.

“Kompanija koju ste naveli je ispunila sve navedene uslove”, naveli su u odgovoru.

Na pitanje da li su imali pritužbe kandidata koji su konkurisali za posao u ovoj firmi predstavnici portala Lako do posla nisu odgovorili.

Teletrade “lažni konkursi” za posao

Direktor firme Profit Point je Igor Filipović, koji je takođe bio direktor firmi Teletrade Consulting i Teletrade Balkan, o čijim oglasima za posao su pisali mediji i blogeri nazivajući ih lažnim konkursima.

Na internetu se lako mogu pronaći svedočenja ljudi koji kažu da su bili pozvani na razgovor za posao u firmu Teletrade i da su im predstavnici ove firme tražili da plate obuku nakon koje će navodno dobiti posao. List Danas takođe je pisao o “lažnim konkursima” firme Teletrade.

Portal Infostud 2012. godine je prekinuo saradnju sa kompanijama Teletrade i uklonio njihove oglase za posao. Naime, kako su nam napisali u odgovoru, “prema navodima kandidata kompanija je od njih tražila određena novčana sredstva radi pohađanja obuka nakon kojih im je obećano zaposlenje. U tekstu oglasa nije bilo ni pomena o potražnji bilo kakvih finansijskih sredstava od kandidata, a mi to u svakom slučaju na sajtu ne bismo ni dozvolilli”.

Na pitanje da li firma Profit Point posluje umesto nekadašnjih firmi Teletrade consulting i Teletrade Balkan, iz Profit Point-a su odgovorili:

“Kompanija Profit Point je otkupila sve edukativne centre Teletrade-a u EU, a zajedno sa njima i u Srbiji”.

http://radnik.rs/2017/01/lako-do-posla-u-fantomskoj-ofsor-firmi/
 
Vrh