Šta je novo?

"BW Vista i Parkview" - Beograd na vodi [ Stambeni kompleks ]

Hah, podseća malo iz ovog ugla, da. Ne znam da li baš može da se nazove plagijatom, osnove su dosta različite:

Vista:


Blok 28:
Pogledajte prilog 1

Zgrada je dizajnirana van Srbije (Dwp Suters), ako su morali da traže inspiraciju u bloku 28, onda ćemo blok 28 i dobiti pored Save :)

Inače, arhitekta koji je navodno predvodio tim koji je dizajnirao Vistu je dobio nagradu "Arhitekta godine 2016": http://www.designmena.com/thoughts/matt ... -year-2016. Ne znam koliko mu je Vista pomogla u tome, verovatno ne puno s obzirom na druge reference :)
 
Dosta naših arhitekata radi u sveri arch. viz-a, i to najvećim delom iz Srbije, tako da me to uopšte ne iznenađuje.
 
^ da tacno. Koliko vidim ovaj studio vodi ser Zile :D Koliko znam, otvorio je biro u Kini koji se ikljucivo bavi vizuelizacijama.
 
Što znači da taj studio Bitscapes nema nikakve veze sa idejnim rešenjem već samo postprodukcijom rendera 3d modela?
 
Upravo tako. Bave se 3d modelovanjem, renderingom i postprodukcijom. Barem je to ono sto ja znam za njegovu firmu.
 
Zato što je ovo sve, samo ne i transparentan projekat.

@nikolas27, ne bave se samo postprodukcijom, već čitavim programom izrade vizuelizacija, od modelovanja, izrade tekstura, renderovanja, pa do postprodukcije.
 
Dakle neverovatno, ovom kompleksu kao da je suđeno da reprizira solitere iz doba SFRJ, ako nije onaj u 27. marta onda je blok 28...

file.php


Inače, ovo bi valjda trebao da bude taj dvostrano orijentisani stan o kojem je toliko već bilo reči na temi, taj biser ponude čija je cena pri vrhu zgrade bezmalo 2600 evra po kvadratu :)
 
Copy'n'paste iz brošure sa zvaničnog sajta, sasvim slučajan izbor. Inače, obeležen stan ima ~110m2.

I da zgrada podseća na na 27. mart i blok 28. Ima zidove, ima mnogo spratova, ima čak i prozore, po neku terasu...
 
OK, možda na raznim spratovima dvostrano orijentisan stan ima razne kvadrature. Jedino sam siguran da stan od 60 kvadrata nikad neće biti stavljen na taj ćošak.
A zgrada podseća na novobeogradsku spavaonicu ne samo po tome što ima mnogo spratova, zidove, prozore, terasu, već pre svega po rasporedu svega toga :)
Po strukturi, dakle, Vista nije ništa značajno drugačije od solitera iz SFRJ perioda, sa tom razlikom što je u prizemlju ostavljeno prostora za portirnicu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431082#p431082:3t5mh3cw je napisao(la):
stanislaw » Uto Jan 31, 2017 9:59 am[/url]":3t5mh3cw]
Po strukturi, dakle, Vista nije ništa značajno drugačije od solitera iz SFRJ perioda, sa tom razlikom što je u prizemlju ostavljeno prostora za portirnicu.

Uf, moram da odgovorim na ovo. Podzemni parking? Značajno veća površina prozora? Viši plafon? Da ne zalazimo u organizaciju samih stanova, pošto svako može da renovira i stari stan (do neke mere doduše).

Mada se slažem sa prethodno iznetom brigom za fasadu, to će umnogome odlučiti kako će Beograđani prihvatiti ovu zgradu.
 
Ih, podzemni parking... Treba da vidiš recimo podzemne garaže u bloku 23 sa trocifrenim brojem mesta, iz sedamdesetih... Šezdesetih su se rutinski radile zgrade kojima je ceo zid u prozorima... Kako god bilo, nije Vista loš soliter, moja poenta je pre da se dobro gradilo u SFRJ nego da Vista ne valja (mada ne stičem utisak da je nešto ekstra).
 
Gradnja u SFRJ nije bila loša, problem je što je model održavanja bio katastrofalan. Mislim da ni novi zakon o stanovanju neće uspeti to da reši, bar ne bez mnogo muke i iteracija... Upravo se zbog toga lepo prodaju svi skuplji kvadrati u Beogradu koji podrazumevaju obavezu održavanja. Nije to BnV uveo kao novinu u Beogradu, ali je to najveća razlika u odnosu na SFRJ gradnju.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431093#p431093:ermc1cj4 je napisao(la):
stanislaw » Tue Jan 31, 2017 11:52 am[/url]":ermc1cj4]Ih, podzemni parking... Treba da vidiš recimo podzemne garaže u bloku 23 sa trocifrenim brojem mesta, iz sedamdesetih... Šezdesetih su se rutinski radile zgrade kojima je ceo zid u prozorima... Kako god bilo, nije Vista loš soliter, moja poenta je pre da se dobro gradilo u SFRJ nego da Vista ne valja (mada ne stičem utisak da je nešto ekstra).

sve zgrade u blokovima 45, 70, 37, 38,... imaju celu stranu zida u prozorima, to je jednostavno bio standard i model konstrukcije im je to dozvoljavao. Meni je žao što je to iza nas i što se sada red više od 3 krila prozora znak luksuza objekta.

Ali slažem se sa iznetim da jednostavno možemo ovako reći da svi soliteri međusobno liče, tako da ne smatram da je ovaj isti kao onaj u 23. Više mi smeta što je uopšte tu, ali da je isti, nije...

Nego stvarno, hoće li neku zgradu da potpiše neki lokalni arhitekta? Ja iskreno ne poznajem ni jednog, ali mi deluje nekako kao normalna stvar.
 
Mislim da bi u vreme SFRJ bolje isprojektovali stan koji ima 104,72m2(+7,8m2 terasa), nekako mi je dnevna soba mala za stan od preko sto kvadrata!
Inače slika strukture stana je baš loše urađena za ovako skup projekat!

 
Dnevna soba sa sve kuhinjom je katastrofa inace mislim da zgrad u 27 marta ima garazu
 
nikolas27":15mj7sow je napisao(la):
Gde iskopa ovu sliku? PDF na sajtu izgleda drugačije...

Ne znam gde sam skinuo sliku, izgleda drugačije na sajtu, ali mislim da je slika strukture stana ista, nisam video neku razliku!
 
Jes, jes, to je ta struktura. Samo čudan layout na slici koju si postavio. Malo im je nesrećan ovaj ćošak, ja da sam "crtao" stanove verovatno bih malo izmešao. Ako sam dobro razumeo svi unutrašnji zidovi su od cigle što znači da ova struktura nije finalna, a to verovatno znači i da je ovaj stan ograničen sa leve strane zbog nosivih zidova. Tako ja bar vidim.

Inače, trpezarija sa dnevnom sobom i sa otvorenom kuhinjom je meni kul (kao što je u svim drugim stanovima u Visti). Tako sam sredio svoj (stari) stan, inicijalno zbog potrebe, a kad smo se navikli, odlično je. Vidim da mnogi sad projektuju nove stanove tako.

Inače, ako ćemo da gledamo četvorosobne, onaj od 140m2 u BWR u kuli B bi bio moj favorit.
 
Meni je ok da je otvoren prostor kod manjih stanova, ali za stan od preko sto kvadrata očekujem da ima veliku dnevnu sobu!
U ovom stanu je veća spavaća soba od dnevne, u dvosobnom stanu(55m2) ulazna vrata su odmah uz kuhinju, nema predsoblja, u trosobnom(90m2) opet mala dnevna, predsoblje totalni promašaj sa onim vešerajem!
Ne znam šta u ponuđenim strukturama može da privuče potencijlnog kupca, kupca koji ima nameru da živi u tom stanu?
 
Šta znam, nije to toliko loše ako već može da se potpuno preuredi. Za toliki stan je plus ako stvarno nema nijedan noseći zid.

Meni druga stvar nije jasna. Zašto su na sajtu predstavili samo stanove sa lošijim rasporedom kao reprezentativne primere? Suptilne su to razlike, orijentacija, veličina hodnika i sl. Pretpostavljam da znaju šta rade, ali ja bih stavio ono najbolje...
 
meni bodu oci tri stvari, za razliku od svih gore navedenih:
1) dva kupatila + toalet (recimo da se slazem da je povrsinu jednog od njih trebalo dodati u povrsinu dnevne sobe);
2) nisam pristalica tako cesto kombinovane trpezarije i dnevnog boravka;
3) nijedna od spavacih soba nema ostavljen prostor za najobicniji radni sto. zamislite npr. drzavnog funkcionera i pisca u rangu andrica koji bi u nekim srecnijim vremenima sebi mogao da priusti ovakav stan, koji koristi trpezariju kao radnu sobu. naravno, moguce je jednu spavacu sobu prenameniti za to. u tom slucaju doticnom ostaju 4 kreveta na 2 kupatila + wc, tj. 4 kreveta u stanu od 110 kvadrata.

sve ovo je idealna postavka za hostel, ali ko ce od stana u visti da pravi hostel...

sto se vesernice tice, zna se gde se ves susi: na terasi ;) toalet i vesernicu + pomalo okolo pretvoriti u radnu sobicu, gace na terasu, vuk sit i ovce na broju :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431267#p431267:1p1f0tjv je napisao(la):
arapski investitor » Sre Feb 01, 2017 2:30 am[/url]":1p1f0tjv]2) nisam pristalica tako cesto kombinovane trpezarije i dnevnog boravka;

U savremenom stanu (do reda možda čak i 150m2) predsoblje, trpezarija i dnevna soba treba da budu jedna prostorija. Kuhinja može i ne mora sa njima. Koliko se često trpezarija koristi zasebno? O predsoblju da ne pričamo. A koliko je veća upotrebna vrednost ako je sve to u jednoj prostoriji? I to bez nekakvih harmonika koje su se stavljale u SFRJ vreme. Najbolja stvar koju sam uradio u renoviranju sadašnjeg stana je što sam to sve spojio u jednu prostoriju. Bilo je kritika, pogotovu svih starijih u porodici, ali za nas koji to koristimo, to je pun pogodak.
 
Kuhinja mora da bude odvojena. Za manje stanove i sirotinju, da se ceo stan ne umirise na sarmu, za novokomponovane bogatase, da ne gledas kucnu pomocnicu kako zaradjuje dnevnicu.
 
Vrh