Šta je novo?

"BW Residences" - Beograd na vodi [ Stambeni kompleks | 68 000 m²]

Izgleda da kultura zivljenja zaista u nekima od nas zaista ne postoji.

Ja se ponosim sto su nekoliko generacija pre mene u ovom gradu rodilo, raslo, radilo i nazalost sahranilo i zbog toga ga cenim kao sto i svako od vas treba da ceni mesto u kome se rodio i potpuno podrzavam kada neko kaze da je kragujevac, nis, cacak za njega najlepsi.

Uzasno je to kada vidim da se ja trudim da sredim dvoriste, da ocistim deo ulice ispred svoje kuce, da djubre kada sam na ulici bacim u kontejner, da kada udjem u gradski saobracaj nasmejem se nekome, ustupim mesto, zapocnem razgovor. I jako je zalosno kada vidim mlade i starije koji su kao pusteni sa lanca i ponasaju se bukvalno prema svemu kao da nije njihovo. Zalosno je kada vidim mlade (i ja sam mlad 29 godina) koji nemaju vise od dve reci u svom recniku i svaka druga rec im je brate, dakle, ovaj, znas,... koji stariju gospodju nazivaju babuskera,...

Nisam ovde da prosvetljavam bilo koga, ovde samo zelim da istaknem svoje neslaganje kada neko unistava grad koji volim kakav god da je, jer meni je upravo zbog svojih nesavrsenosti lep, jer sam odrastao kada su ga rusili a voleo bih da ga za mog zivota neko ucini lepsim.

A kad mi neka baraba dodje i kaze kako je sve ruzno i prljavo i kako ce da izgradi privatnu zgradu da zakloni ruznilo onda jedino sto mogu da uradim je da isazem uzasavanje sa takvim stavom i da ga zamolim da se vrati odakle je dosao i neka tim zgradama skriva svoj ruzni i prljavi grad a neka moj grad ostavi meni da zivim u njemu, jer je meni moj grad lep takav kakav je i potrudicu se da bude sredjen i cist koliko god je to u mojoj moci.

Glasajte za koga hocete u to ne ulazim ali javni prostor je pre svega javni i o njemu trebamo da odlucujemo svi, a ne samo oni koji imaju para i oni kojima se to moze.

Lepo je ponositi se svojim korenima, svojom kulturom, svojim znanjem, svojim prijateljima, ali porazavajuce je kada se neko ponosi politicarima, starletama, nekulturom, probisvetima i ostalim muljatorima. Mislite svojom glavom i ne radite isto sto i drugi jer tako nista necete u zivotu postici.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=435667#p435667:1dq7wan4 je napisao(la):
JarJarBinks » 24 Feb 2017 08:43 pm[/url]":1dq7wan4]
Ideja je da se prodaje pogled na stari Beograd... tako da će oni koji kupe stan u BW imati odlične poglede. Živela Srbija... hi hi hi :gobb:

Upravo to je najveći paradoks cele priče. Brane Beograd na Vodi pričom da je panorama starog Beograda južno od Kalemegdana jedna najobičnija favela koju nije šteta zakloniti, a onda prodaju pogled na tu "favelu" za 2600 evra po kvadratnom metru. Znači, nije poenta u "stvaranju novog lica Beograda koje će promeniti Srbiju", već je poenta da se uzmu pare.
 
Svako ko investira gleda da zaradi, čista pravila kapitalizma, mi živimo u kapitalističkom društvu već preko 25 godina, ovde izgleda ima još uvek ljudi koji su u socijalizmu i u vremenu od pre 25 godina.

Interes grada je da se deo u samom centru uredi, koji je preko 50 godina zapušten i ruglo grada.
Da bi se nešto od infrastrukturnih projekata izgradilo treba doći do novca za ulaganje u te projekte, a do novca će se dolaziti naravno postepeno, kako se bude gradilo i prodavalo tako će se dolaziti i do novca za infrastrukturu. Sporo se dolazi do novca zato se sporo i ulaže u neke druge projekte.

To što se sa Gazele neće videti Kalemegdan ne mogu da shvatim kao neki problem, zašto bi morao da se vidi?
Da li to znači da treba pola grada porušiti i pretvoriti u livadu jer neko nema pogled na neki deo grada koji želi da vidi.

I još nešto, da li je Beograd lep ili ružan je besmisleno suditi ali da je zapušten jeste i to strašno i to se dešava protklih 50 godina.
Zapušten je i od strane vlasti ali i od strane njegovih građana koji se slabo pridržavaju zakona, urbanizna, komunalnog reda...


Pitanje za sve vas koji živite u zgradama sagrađenim pre više od 20 godina.
Da li ste razgovarali na poslednjim sastancima skupštine stanara o naprimer sređivanju fasade?


Pošto želimo lepši i uređeniji grad, krenimo da ga uređujemo od sebe!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=435686#p435686:2575u847 je napisao(la):
Stomatolog » 24 Feb 2017 09:59 pm[/url]":2575u847]
Da bi se nešto od infrastrukturnih projekata izgradilo treba doći do novca za ulaganje u te projekte, a do novca će se dolaziti naravno postepeno, kako se bude gradilo i prodavalo tako će se dolaziti i do novca za infrastrukturu. Sporo se dolazi do novca zato se sporo i ulaže u neke druge projekte.

Priča ti zvuči ispravno u načelu, ali ne drži vodu u pojedinostima i u našoj praksi.
Recimo ja kažem tebi, sjajno je što se na vračarskim "pašnjacima" gusto pakuju zgrade sa umobolnim cenama kvadrata, tako će postepeno naš Beograd dolaziti do sredstava za infrastrukturu pa će sporo, mic po mic, biti rešavani infrastrukturni problemi Vračara.
A ti mi odgovoriš da pričam koješta, da na Vračaru osim što su sokaci pretvoreni u kanjone ništa kapitalno nije infrastrukturno rešeno za 15 godina, Vračarski bulevari i veze sa Deligradskom su pusti snovi, nisu eksproprisali ono malo kućica da naprave četiri trake makar od Slavije do Pejtona, u mnogim vračarskim ulicama su čak ostavljene bandere seoskog tipa iako su SVE kuće u ulici zamenjene novim stambenim zgradama, koje su sve projektovane za podzemni priključak na instalacije.
Ma jednom rečju, bag** je kupila pravo izgradnje na pašnjacima za kikiriki, ni to što su bili dužni nisu platili i sve je pojela maca.
Zar ne?

E, pa slučaj Beograda na vodi ti je isto to, samo još strašnije. Jer ovde je u startu i lege artis predviđeno da investitor za izgradnju prve faze Beograda na vodi ionako apsolutno ništa nije dužan za uređenje građevinskog zemljišta, dovoljno je da sam sebi uradi infrastrukturne priključke na prostoru Savskog amfiteatra i to je to.
Znači u startu je NEMOGUĆE da se svom ovom divljačkom izgradnjom Beograda na vodi prikupe bilo kakve milijarde evra za rešenje svih infrastrukturnih problema koji su se zapatili u Savskom amfiteatru. Ne moramo da brinemo da li će investitor dinara ostati dužan za gradsko građevinsko zemljište u Savskom amfiteatru, u startu je ugovoreno da on ništa nije dužan!

Kome još uvek nije jasno, nek prošeta vračarskim pašnjacima pa će videti. Jedina prednost vračarskih pašnjaka je što se spolja ne vide ni iz jednog dela grada, a ovo ruglo na Savi vrišti sa koje god strane ga pogledaš.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=435686#p435686:2575u847 je napisao(la):
Stomatolog » 24 Feb 2017 09:59 pm[/url]":2575u847]
Pitanje za sve vas koji živite u zgradama sagrađenim pre više od 20 godina.
Da li ste razgovarali na poslednjim sastancima skupštine stanara o naprimer sređivanju fasade?

Zgrada od 20 godina ima fasadnu opeku, na nekim delovima su neki redovi delimično pootpadali, gradsko stambeno je pukotine popunilo lepkom da se više ništa ne obrušava. Jel dovoljno od nas? Još uvek izgleda lepše nego što će demitara BW Vista da izgleda, kad napuni 20 godina.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=435673#p435673:i5z9pzlz je napisao(la):
bojan87 » Pet Feb 24, 2017 10:05 pm[/url]":i5z9pzlz]

jer je meni moj grad lep takav kakav je i potrudicu se da bude sredjen i cist koliko god je to u mojoj moci.



Ne razumem baš najbolje, ako je već lep po sebi, zašto bi se trudio da ga dodatno sređuješ i čistiš. A šta ćemo sa onima
koji se eto ne slažu sa tobom, koji misle da je grad zapušten, prljav, išaran jel njih isto molimo da se vrate odakle su došli.

A šta recimo ako su rođeni ovde, jel možemo onda da ih vratimo tamo gde im je drugo ili treće koleno poteklo.

Ili recimo da napravimo neki privremeni smeštaj za njih kao za migrante pa kada ih se napuni dovoljan broj onda lepo
dođoši marš iz Beograda.

Nemoj da se ljudiš, ali ti je pisanije na nivou govora prve pratilje za mis sveta, a arogancija nevešto sakrivena između
redova.

Beograd je specifičan, on jeste lep, ali ne lep u klasičnom smislu te reči. Brdo stranaca sam proveo kroz grad,
sa svima njima sam imao muke da im objasnim zašto je kod nas sve tako haotično, ovde ravan krov, tamo kosi,
onamo zazidana terasa, na kulturnim spomenicima grafiti, nazivi prodavnica gigantski, alu-paneli na predratnim
zgradama u lokalima banaka.

Mogu ovako do sutra, i većina njih odlazi iz Beograda zadovoljna ljudima, i duhom grada to je naše najveće bogatstvo
a ne arhitekturom.

A samo nekolicina stranaca koji su sticajem okolnosti ostali nešto duže, par meseci, njima sam imao prilike da pokažem
i skrivene bisere ovoga grada.


I odmah da kažem, ne BnV ne može učiniti ovaj grad lepšim niti je rešenje sakrivanje zapuštenih delova grada.

Ali isto tako ne budimo licemerni i propovedati stav, da je eto naš grad savršen i eto došli sada neki zli Arapi koji
žele da ga unište.

Ne trebaju nam Arapi da nam ruže grad, to mi sami predano radimo već dugi niz godina.
 
Želiš da me ubediš da su fasade na svim zgrada starijim od 20 godina od fasadne cigle?
Zašto je onda grad toliko siv ako su sve stare zgrade od fasadne cigle?
Pa i da jesu sve stare zgrade od fasadne cigle (a znamo da nisu) da li te zgrade ispunjavaju standarde energetske efikasnosti? Naravno da ne, tako da se tim fasada trebaju kako god okreneš pozabaviti stanari i srediti ih ali naravno niko nema nameru to da rade dok ga se ne natera, tako sa ja lično mnogo očekuujem od ovog novog zakona o stambenim zgradama.

I naravno ne znam opet čemu vređanje demit fasade i upotrebe reči 'demitara', taj oblik fasade uopšte nije loš, izgleda prihvatljivo, može se postići dobra toplotna izolacija, samo je naravno treba redovno održavati. Kod nas je problem baš u tom održavanju kojeg skoro i da nema. A kupci stanova neka sami odluče da im se demit fasada sviđa ili ne.

stanislaw,
ako već toliko ne voliš demit fasade, zašto onda živiš u naselju sa demit fasada?
 
Živim na Konjarniku u zgradi od fasadne opeke, a zgrade okolo su izvedene u fasadnim pločicama, keramičkim i plastičnim. Sve to hronološki pripada periodu pre demit fasada, možda si me pomešao sa nekim iz moje porodice koji živi u "demitari".
Ja se mogu sa tobom složiti da je demitara daleko energetski efikasnija od gradnje recimo iz SFRJ doba i složićemo se da su demitare estetski sasvim prihavtljive, recimo, za naselje Stepa Stepanović.

Sasvim drugo pitanje je koliko su demitare primerene za Savski amfiteatar, Beograd na vodi, najatraktivniju tačku novogradnje u gradu koja treba da bude vidljiva sa svih strana i kojoj dopuštamo da zakloni ceo stari deo grada.
Ja mislim da je skandalozno da stambene demitare zaklanjaju Generalštab, palate ministarstava, hram sv. Save. Videti pod Bolivija na vodi.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=435526#p435526:6tzwl0r7 je napisao(la):
ada huja » 24 Feb 2017 01:43 pm[/url]":6tzwl0r7]Rec ruzan je pogresna definitvno ali da je siv, raspao, zapusten, prljav to stoji. Kada gledam Horusove slike na temi central garden i one zgrade sto se vide u pozadini pitam se dal gledam Beograd ili Karaci. Potrebno je jedno dobro krecenje celog grada, smrt gafitima i kolektivna promena svesti :D sto se tice higijene i eto to je to.

Slazem se! Vise sam mislio "zapusten" i neodrzavan. Vi imate dan danas ljude koji kace klime na fasadu zgrade?? Ja bi to najstrozije kaznjavao i to debelo! BW Residence je pocetak kraja takvim gradjevinskim projektima gde kace klime na fasadu i antene na krovu zgrade. Nadam se da ce biti sve vise ovakvih projekata i da nece vise davati gradjevinske dozvole nekome ko gradi zgradu od 4-6 spratova. Vec samo za velike objekte ili barem velikim investitorima.
 
Ne mora da bude to New York ali barem da smatram da grad ne bi trebalo da izadje dozvole nikome ko ne gradi barem 20.000 kvm. Nema veze ako su zgrade do 4-6 spratova toliko koliko da mora da izgradi "ceo blok". Najvaznije od svega je da se pridrzava standarda o klimatizaciji, djubretu i slicno. Kod nas dodje Mika izgradi zgradu na Zvezdari od 5 spratova. Ne ugradi lift ili ugradi jedan lift u koji jedva da mozes da udjes. Nema reseno nista za klime, onda proda stan Ziki koji pozove klima servis on okaci tu klimu na sred fasade...Da je pravde i Mika i Zika bi zavrsili sa debelim kaznama.

Zato je BW Residence revolucija u gradjevniskoj industriji u Beogradu i nadam se konacno prekretnica u tome da se od sada grade takvi objekti a ne Mikine zgrade.
 
Vidis problem je u tome sto Mika nema uticaj kao Aca pa da iskombinuje da je oslobodjen bas svih komunalnih taksi i onda da bi ostvario odgovarajucu zaradu ne isplati mu se da uradi centralnu klimatizaciju.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=435662#p435662:8gt6h533 je napisao(la):
stanislaw » 24 Феб 2017 08:34 pm[/url]":8gt6h533]Drugo, ako BNV ne blokira pogled na Kalemegdan sa Gazele, to ne znači da problema nema. Jasno je da ovakav BNV stvara mrtav ugao od kojeg se u dobrom delu Savskog amfiteatra neće videti ni Saborna crkva, ni patrijaršija pa ni Kalemegdan...

Да ли си свестан колико ово није аргумент?

Па саборна се не види ни са Трга Републике, ни са Славије, ни са Теразија? Како су је***о погрешили наши преци и изградили град и заклонили нам Саборну цркву....криминал из прошлости се повампирио па се опет дешава ... :roll:
 
Nije pitanje da li je pogrešno to što neke vizure u Beogradu nikada nisu ni postojale, već je pitanje da li mi DANAS uništavamo neke od DANAS slobodnih vizura, bez jasne potrebe, bez jasne dobiti, bez jasnog smisla.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=435881#p435881:nphuiq43 je napisao(la):
stanislaw » 25 Феб 2017 10:07 pm[/url]":nphuiq43]Nije pitanje da li je pogrešno to što neke vizure u Beogradu nikada nisu ni postojale, već je pitanje da li mi DANAS uništavamo neke od DANAS slobodnih vizura, bez jasne potrebe, bez jasne dobiti, bez jasnog smisla.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=435662#p435662:nphuiq43 je napisao(la):
stanislaw » 24 Феб 2017 08:34 pm[/url]"

file.php

Овде постоји визура само из разлога што је Амфитеатар тренутно ледина. Чак и да се утопистички Амфитеатар претвори у парк, Саборна црква, па ни град у целини се не би видео због најближег реда дрвећа у том парку.

Уопште не схватате визуре.
 
A šta ako bismo, recimo, kroz južni deo Savskog amfitetra povukli neku ulicu koja bi otvarala pogled preko krivine Save, pravo ka Kalemegdanu?

E vidiš, upravo zbog toga je ulična matrica projektovana ovim investitorskim urbanističkim planom BNV-a KRIMINALNA, jer ne postoji NI JEDNA ulica koja direktno povezuje prostor van granica plana BNV sa obalom reke, a kamo li da produžava dalje ka Novom Beogradu.
Sa izuzetkom nasleđenog prilaza starom savskom mostu, koji sa jedne strane udara u Karađorđevu a sa druge strane u staro Sajmište, dakle ne povezuje ništa ni sa čim, pa su ga naknadnom pameću produžili u tunel koji će da bude na kukovo leto, a što opet ne igra apsolutno nikakvu ulogu u silaženju desne obale Save na reku.

A pre rata smo imali, na primer, Železničku ulicu pravu kao jednu vezu Savskog trga sa Savom, koja je danas prekrivena autobuskom stanicom, a koja njenim uklanjanjem neće biti vraćena jer neki bezimeni crtači u nekom birou su seckali blokove a da Beograd nisu ni videli.
Urbanističko nasilje u Savskom amfiteatru su, dakle, i nebriga o vizurama, i idiotska saobraćajna rešenja podređena investitorovoj želji da BNV bude grad u gradu a NE izlazak Beograda na Savu.

Ti se slobodno teši vizurom sa Kalemgdana ka Adi, koja će verovatno trajno opstati jednom čistom ironijom sudbine, a to je da je 50% favele u novobeogradskom bloku 18 UKNJIŽENO.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=435916#p435916:3jc0heqb je napisao(la):
stanislaw » Sun Feb 26, 2017 12:26 am[/url]":3jc0heqb]

Ti se slobodno teši vizurom sa Kalemgdana ka Adi, koja će verovatno trajno opstati jednom čistom ironijom sudbine, a to je da je 50% favele u novobeogradskom bloku 18 UKNJIŽENO.
I za to postoji medicina, jedan lex specijalis u ime nacionalnog i javnog interesa, ekipa sa par bagera i fantomki vec postoji, i dobi blok 18 neki investitor za dz. Sema je vec isprobana i uigrana... :o
 
Mislim da je vreme da slepu mržnju prema BNV-u izdignemo na novi nivo i začinimo svežim fotografijama...

Evo tačne situacije kako je najistureniji aneks ove krmače orijentisan prema šetalištu. Nije strašno, sve dok ugostitelj ne rasprostre sve stolove, suncobrane, žardinjere i šatre...
Pogledajte prilog 3

Na plafonu se primećuje da je u parteru već urađeno i svašta nešto od instalacija...
Pogledajte prilog 2

U sredini među kulama se nalazi prolaz (koji kako rekosmo nije glavni kolski ulaz), a koji će omogućiti da i budući stanovnici krmačice u drugom redu iza BW Residences imaju direktan izlaz na reku.
Pogledajte prilog 1

Kao što rekosmo, kupci najskupljih stanova u BW Residences, ovih u sredini sa najširim uglom vidika, biće osobito zadovoljni ukoliko spadaju u one koji se stalno interesuju šta se zbiva kod komšiju u susednu avliju prekoputa...
Ova desna kula definitivno ima previše severozapadnu orijentaciju da bi se mogla nazvati osunčanom, ali bože moj, šta je savršeno na ovom svetu. Još kad se u sredini ove slike zadene kula BW Vista, igra svetlosti i senke na severozapadnoj strani Belgrade Waterfronta biće potpuna, a cijena - prava sitnica.
 
file.php


Овде ће ипак изгледа бити 18м од ових бетонских стубова до ограде над реком?! :grand: (ја нешто мерих лењиром на овој слици и правих пропорције, па ми се чини да од ивице бици-стазе до стубова има око 8м).
Где је Зума да одради оне његове чувене тригонометријско-геометарске анализе и реши ребус? :mrgreen:
Поздрав за Букиру и још једном хвала за ове генијалне фото-празнике и по квалитету слике и по садржају! :kk:
(Живео Букира и Canon :mrgreen: )
 
Е невероватно, овај Stanimir се увек први "удене"... :mrgreen: :kk:
Ево дао сам му + за брзину..
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=436069#p436069:1uqwkm22 je napisao(la):
stanislaw » 26 Феб 2017 06:16 pm[/url]":1uqwkm22]Mislim da je vreme da slepu mržnju prema BNV-u izdignemo na novi nivo i začinimo svežim fotografijama...
Тужан је живот људи којима је као наркоманима неопходна дневна доза мржње да могу да преживе дан ...
 
I ne samo to, nego neće ljudi da rade, već samo mržnja. Kad bi primili malo protestantske etike, odmah bi osetili boljitak.
Čije li su ove zarđale kašike na mom tavanu?

P.S. Tužan je život ljudi koji moraju da rade neprofesionalne stvari da bi im bilo omogućeno da rade na profesionalnom radnom mestu.
 
Imaš stanislave na ovom forumu desetine i desetine ljudi koji takođe, poput tebe, ne podnose Vučića ni naprednjake, niti poržavaju BnV pa se ne hrane mržnjom kao narkomani.

Niti vidim ikakvu poentu tolikog agitovanja protv trenutne vlasti na forumu na kojem je apsolutna većina ionako protiv te vlasti.
 
Ja nemam apsolutno ništa od agitovanja protiv vlasti, u životu nisam bio član političke stranke i ceo život radim u privatnom sektoru.
Ponekad mi se čini da smo skoro svi mi ovde na nečemu, jer ako su moji postovi mržnja, šta su onda fraze koje se beskrajno ponavljaju i na ovom forumu, tipa "Beograd ne može da čeka", "Važno je da se radi i gradi, pa videćemo kako će ispasti", nego u najmanju ruku otupelo KoolAid razmišljanje.

Mislim da je forumaš belka još davno najjezgrovitije uhvatio suštinu svega. BW Residences i ceo BNV su spoj racionalnog i iracionalnog razmišljanja i delanja. Racionalnog sa strane investitora, a iracionalnog sa strane nekoga kome je sujeta još veća hrana nego materijalne stvari, koji pritom ima psihičke probleme, a brani se tako što mobiliše ceo sistem da neistomišljenike optužuje za patološku mržnju.

Znači u ovom projektu imamo posla sa koruptivnom simbiozom čistih profitera i egomanijaka. Pošto je u kapitalističkom sistemu profiterstvo društveno prihvatljivo ponašanje, ne preostaje mi ništa drugo nego da se obrušim na ovu drugo zlo, na "primajuću stranu" u našem koruptivnom sistemu. A moralno pravo da meni dijagnostifikuje mržnju ima samo onaj ko je, poput mene, nezavistan od celog koruptivnog sistema.
 
Vrh