Šta je novo?

Avala

Ostecenja na spomeniku su nastala u 2 sv ratu i koliko sam cuo namjerno nisu krpljena trebalo bi to objasniti nekom tablom brosurom
 
To ima logike, posto su sa zadnje strane bas velika ostecenja :kk: mislim nije nemoguce da su tek tako nastala atmosferskim uticajem i znajuci kako se mi odnosimo prema kulturnoj bastini, ali jeste, to je od artiljeriskih granata.
Koliko me secanje sluzi na prednjoj strani je kada sam bio pre 3-4 godine bilo malih ostecenja, mislim pre svega tu na spojeve izmedju granitnih ploca ili same ivice ploca(pa cak i malo pomernih ploca!), a sada ih nema - sto znaci da je vrsena konzervacija i popravka gde je to bilo potrebno! zato me je i iznenadilo sto nisu popravili sa zadnje strane... Ali da ako su vec hteli da ostave, onda su mogli i neko obasnjenje tj. tablu da stave :kk:

Jos neceg sam se setio kao mane, setaliste koje vodi kad spomeniku nema ni jednu jedinu sijalicu ili cak nosac! Sve je ogoljeno i pokradeno!
 
Ostecenja kamenih blokova su uvek (cuj uvek, mogu tvrditi od 75 ;) ) bila tu gde jesu.
Rasveta na stazi ka spomeniku i na kruznoj stazi koja ispod je intezivno maznjavana u periodu 2005-2010, a danas sumnjam da je igde ostala neka od originalnih "baklji".
Nisam skoro svacao do mesta pada aviona sa delegacijom Crvene Armije, ali 2010-te je bio u groznom stanju.
Nadam se da su se u medjuvremenu pozabavili ovim spomenikom i lokacijom.

Primetno je da plato kod spomenika na pojedinim mestima tone, a najizrazenije je na severozapadnom cosku (kada se popnete na plato, desno).


Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Plato sa spomenikom sovjetskim ratnim veteranima je sredjen i fino izgleda. Mislim da ga je Putin posetio, a da li su ga tada ili pre sredili - ne znam.
 
To je lepa vest, @astrodule

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Hvala Gago :kk:
Da, spomenik sovjetskim ratnim veteranima je sredjen! Evo i nekih fotki:

Toranj
Pogledajte prilog 7

Spomenik Neznanom junaku
Pogledajte prilog 6

Pogledajte prilog 5
vidi se desno pri dnu da je veci zazor(tj. da nije popunjeno malterom) izmedju kocki i koliko se secam kad sam bio prosli put neke kocke su strcale koji cm, sad je sve u ravni!

Ovde je sve pod konac:
Pogledajte prilog 4

Pogledajte prilog 3

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima poginulim u avionskoj nesreci:
Pogledajte prilog 1



Sfinga je u ne bas dobrom stanju:
Pogledajte prilog 2
 
Uređen turistički kompleks oko Avalskog tornja
Politika nedelja, 11.06.2017.

Turistički kompleks oko Avalskog tornja, koji se prostire na površini od oko 500 kvadratnih metara i u čije uređenje je, u cilju unapređenja turističke ponude, Ministarstvo trgovine i turizma i telrkomunikacija uložilo 47 miliona dinara, otvoren je danas za posetioce. Radovi na uređenju tog kompleksa počeli su krajem septembra 2016.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić kazao je nakon obilaska podnožja tornja, gde je urađeno
novo igralište za decu,
teretana na otvorenom,
etno-galerija,
suvenir kuća
i menjačnica,
rekao da Avalski toranj prošle godine posetilo 137.000 turista, a da se očekuje da ove godine bude prodato više od 180.000 ulaznica.

„Mi već u prvih pet meseci imamo rast broja posetilaca na Avali za više od 10 odsto i sa ovim sadržajima njihov broj će biti veći sigurno”, rekao je Ljajić. Prema njegovim rečima cilj je da Avala postane glavna turustička destinacija u Beogradu i Srbiji i da što više dece i školskih ekskurzija posećuje tu destinaciju.

Ljajić je naglasio da ovo uređenje prostora oko Avalskog tornja, koji je nekada bio parking i skladište, puno znači za Beograd koji beleži rast turista i procene su da će ove godine posetiti ga oko milion turista, od kojih je 80 odsto stranih. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Avalski toranj simbol Beograda i Srbije, ali da nije dovoljno iskorišćen turistički potencijal.

Ovo je deo naše strategije da privučemo više turista u Beograd”, kazao je Mali naglašavajući da su radovi na uređenju ovog kompleksa primer kako zajedničkim radom mogu da se ostvare dobri rezultati....

Izvor i ceo tekst : http://www.politika.rs/sr/clanak/382635 ... kog-tornja

Ja se i dalje nadam obnovi stare ski staze ....
 
Jedno pitanje: da li i dalje radi onaj kafić gore na tornju? Nisam bio godinama, a dolaze mi uskoro gosti iz inostranstva, pa sam mislio da jedan dan skoknemo do gore...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=457514#p457514:1lrf087e je napisao(la):
DzonTravolta » Sun Jun 11, 2017 2:17 pm[/url]":1lrf087e]Jedno pitanje: da li i dalje radi onaj kafić gore na tornju? Nisam bio godinama, a dolaze mi uskoro gosti iz inostranstva, pa sam mislio da jedan dan skoknemo do gore...
Radi, bio sam pre par nedelja. Karta za toranj koja ukljucuje konzumaciju je 550 dinara, a slikao sam i cenovnik :D
Sve gde ima tacki sa leve strane ukljuceno je u to besplatno pice.








 
Lepi članci o Avali.
Postavila sam par fotografija Avale na pogrešnom mestu ali to nije sve što imam.
Ove fotografije bi bile mnogo bolje da je moj telefon noviji i da sam Suncu okrenula leđa.

Naročito mi se dopada ograda do šume, odlično osmišljeno, obavezno pogledati kome je promaklo. Ne znam šta se radilo sa oborenim stablima, prilično ih je.

Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 4

Istog dana prizori su fotografisani boljom tehnikom, fotografisao moj drug ali smatrajte kao da su moje jer mi sve delimo :mrgreen:

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1


Ima još ali ne valja preterivati.
Ovih dana ću skoknuti da vidim kako izgleda crkva. Gledala sam izgradnju od skoro samog početka.
 
A лепоте Авале се одлично виде на једном од најбољих спотова последњих година. Прекиди стварности, прави БеоБилдовски спот:

https://www.youtube.com/watch?v=hOtI3STlaJk
 
Evo kratkog opisa pešačke staze od podnožja do vrha.



Pešačka staza ide od podnožja do vrha. Do izvora Sakinac ima oko 500m asfaltnom (pešačkom) stazom (40m visinske razlike). Dve staze vode do izvora. Jedna je odmah vidljiva (sa leve strane pored puta), a druga je ako krenete desnim asfaltnim putem kuda idu kola i posle par desetina metara ćete videti tablu i asfaltnu pešačku stazu ka Sakincu).

Od izvora kreće popločana lomljenim kamenom pešačka staza ka vrhu.

Staza je stvarno lepa, jeste malo strmija, ali laganim hodom se stiže do vrha (tj. do tornja) za oko 15-20 minuta. Tom stazom možete ići i biciklom, ali računajte da je nagib preko 10%.

Slike su sa http://avalainfo.com/16-vesti/35-nastav ... ra-sakinac

Pogledajte prilog 2

Pogledajte prilog 1

Cela pešačka staza od podnožja do vrha je dučaka 1600m uz visinsku razliku od 160m, tj. prosečan uspon od 10% i uglavnom je u hladovini.

Treba imati u vidu da je poslednjih 600m staze neuređeno. Vidi se da je tu nekada bio asfalt, ali se on samo nazire. Biciklom je vrlo teško voziti tuda zbog krupne zemlje i kamenja, a naročito jer i nagib tu ide i do 14-15%. Zaista je šteta što i taj deo nije popločan.

Uz stazu se nalaze i klupe na par mesta, pa uvek možete malo odmoriti.

Staza izlazi na plato kod tornja, a ako produžite pravo (presečete asfaltni put za kola) penjete se do spomenika neznanom junaku.

Ostatak na http://dusanpopovic.com/2017/06/avala-p ... autobusom/
 
Istina. Postavljeni su semafori pa se pušta saobraćaj na svakih par minuta. Naravno naši ljudi to baš i nisu poštovali, no uglavnom ima mesta za mimoilaženje.

Ja se iskreno uvek malo plašim kada se renovira asfalt na ovakvim lokacijama jer te brzina vrlo lako povuče (naročito na biciklu, što sam iskusio pre par meseci na Košutnjaku - pad sa bajsa pri 50km/h - da ne bude da samo Gaga pada)

Poslato sa telefona
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=458673#p458673:qnqdo5hn je napisao(la):
Biciklistkinja » Wed Jun 14, 2017 11:37 pm[/url]":qnqdo5hn] posle jedno 50 gdina:

Што наравно нема благе везе са истином.
 
Pa rasvjetu je postavila kraljevina oni je nemogu ni popraviti ni ofarbati bandere niti planiraju skoro da srede to
 
Odlicna fotografija. Uredjeno lepo sa sve svetiljkama na svojim mestima.
 
Vrh