Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Nagutaćeš se i ugljen monoksida za to vreme nego isparenja pri sagorevanju pvc i primesa. Sagorevanje pvc je opasno ovako za životnu sredinu i generalno ljude u okolini koji spaljuju, požar je druga situacija gde ima više drugih opasnosti.
 
Kad gori izolacija sa strujnog kabla pravi strašna isparenja a o većim predmetima u zatvorenoj prostoriji da ne pričam.
 
Da li je pozar jedini argument protiv PVC-a posto mi to ne deluje kao dovoljan razlog da se ne ugradi.
 
Jedini argument...
:)
Argumenata uvek ima za i protiv i nemojte se zamarati time.
Najbitnije (po meni) je da profil bude po EU specifikacijama. Naime, PVC da bi bio dugotrajan mora imati UV zastitu.
Ranije je bila praksa da se to radi sa zivinim oksidom. No to je u evropi zabranjeno.
Pojedini profili koji se plasiraju na nasem trzistu i dalje sadrze takve katalizatore i to je nesto sto bih izbegavao.

Jos jedan potencijalni (koji gotovo niko ne pominje) problem moze biti pocinkovano polucelicno i celicno ojacanje unutar profila.
Ona su razlicita za razlicite dimenzije.
Proizvodjaci PVC prozora su skloni da stede stavljajuci neadekvatne i slabije metalne profile unitar plasticnih.
I ne, nemojte misliti da je to samo nasa specificnost.
Upravo zato pojedini proizvodjaci PVC profila prostor za metalna ojacanja oblikuju tako da ima kompleksan, slozen oblik, koji je tesko iskopirati, ili je to makar tesko u 'obicnoj' proizvodnji.
Drugi razlog je naravno da bi povecali prodaju svojih metalnih ojacanja ;)

Necu preporucivati niti jednog proizvodjaca profila, jer je 'radionica' koja proizvodi PVC prozore i alat i strucnost radnika, mnogo bitnija od profila koje koriste.
Ponekad je bolje dati 10% vise novca, posebno ako je to za nesto sto treba da koristimo 20, 30 i vise godina.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Mozda nije mesto pa Igore premesti ako treba, ali da pitam one koji se razumeju a vezano za fasade i ovaj nesrecni pozar iz Londona. Kazu da je brzini sirenja pozara najvise doprinela fasada od aluminijumskih panela, da je materijal koji je izmedju panela i betona bio lako zapaljiv a i da je sam taj prostor izmedju delovao kao cug, tj odzak i doprineo da se pozar izuzetno brzo rasiri. Videh da je slicnih stuacija bilo i u Emiratima, da cela zgrada bukne ko kutija sibica. Jesu to ove nove fasade sto ce stavljati po BnV te?
 
Izmedju dva tanka alu sloja kod vecine panela je guma koja lako gori....
a aluminijum i još ,, koj hemiski element,, je extra vrlo dobro gorivo
(a koj još element ...to svi koj su vojsku služili znaju)

takodje ,, lakom i dobrom,, gorenju treba kisonika a oksidirano gvozdje (stari šrafovi stara armatura) daje dodatni kiseonik

a navedeni medju prostor ne samo da je dobar cug i put širenja ..... vec i dobra zaštita od vatrogasnih vodenih mlazeva

Sve moze da se svede da je Londonski krivac arhiktekta-piroman
i podmitljiva protiv-pozarna inspekcija
koja daje odobrenje da je takva zgrada ispravna za prijem im je samo piromanski saučesnik :sesir:

Da li Ima li takvih objekata u Bgdu ? :roll:
 
Laki to si dobro primetio. Metalni profil je upravo to što drži prozor. Za njega se drži okov i šarke i daje čvrstinu samom prozoru, s čim se plastika jako teško bori. Umesto U ili L profila oni stavljaju tanke profilisane limove.
 
Da dopunim predhodni post
PVC stolarija na navedenim zgradama pri pozaru dodje ko slatki filovi u torti
te na svakom novom spratu vatra dobija još dodatnu snagu od PVC stolarije

Pretpstavljam da kod nas postoji pravilo da Alu fasada mora imati i alu prozore koj nisu toliko zapaljivi kao PVC
:sesir:
 
Ko je uopste kod nas zaduzen za nadzor i inspekciju tih protivpozarnih propisa tj. da li je ispostovana norma? U Americi znamo iz filmova, ali ovde se bojim da ne bih znala koga da zovem da proveri bezbednost zgrade, recimo.

Nego, zna li neko od forumasa proverenog i profesionalnog majstora za spaletne jer se pur pena sasusila nacisto, mora da se menja i da se to sve oko prozora lepo zatvori necim.
 
Mislim da pri MUP-u postoji protivpožarna inspekcija tj odelenje protivpožarne policije.
 
- Iskustveno: drvo
- Preporučujem: drvo+drvene roletne.
- Majstor bez preporuke jer samo njemu ćete moći skresati u brk za sve što je zabušavao a zacepio vam cenu kao da je I.M. Pei. :vops:
 
U jednom stanu sam prošle godine ugradio Rehau prozore, izgledaju mi ok, brave, otvaranja, komarnici, sve mi se čini kvalitetno, mada ja tamo ne živim.
Sada su mi potrebna ulazna vrata za neku garsonjeru malu, problem je što su tamo sada drvena vrata dimenzije 80 x 200, to su sobna vrata koje je neko pre 20 godina tu ugradio, jer nema mesta za šira. Vrata su se skoro raspala, i hteo sa da ih promenim.
Problem je širina vrata, jer sva ova jeftina vrata ulazna od 100e su širine 90+ cm.
Rehau pravi vrata po meri ali traže 350e, što mi je previše za tu garsonjeru, mislim da se ne isplati tu toliko novca uložiti.
Pronašao sam neki Hram 032 PVC, dali su mi ponudu od 20000 din, treba mastor da dođe i pogleda, kao javiće se za 2-3 dana, a treba im 15 dana da naprave i ugrade. Ne znam tano koje je specifikacija tih vrata, morao bi da pitam.
Da li možda imate perporuku za neku firmu koju bi mogao da pozovem i vidim kolika je njihova cena i kada bi mogli da ugrade vrata.
Malopre sam zvao DVD system http://www.pvcstolarijadvd.rs/index.php njihova ponuda je 230e, kažu aluminijumski ram sa pvc profilim.
Bitno mi je da se vrata zaključavaju, jer postojeća ni to više ne mogu, mnogo su se izvitoperila, imaju rupu dole,možda i 2 prsta.
Verujem da će bilo koja pvc vrata biti bolja od ovih sada.
 
Pa cuj...
Koliko para, toliko i muzike
Hram032 je sa bugarskim profilima i okovima.
Kvalitet izrade... hmmm ono...
Kod njih se to svelo na stancovanje na veliko i zato su takve cene.
E sad do tebe je sta ti treba i koliko si spreman da ulozis, samo budi svesan da sve kad tad dodje na naplatu, po sistemu ne platis na mostu, platis na cupriji.
Ovo za Hram032 ti pisem iz prve ruke jer sam pre 20 dana bio 'prisiljen' da kod njih kupim dva manja prozora jer su mi na nekoj adaptaciji trebali ne odmah nego "za juce" :)


Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Ulazna vrata od PVC?

Hm, da li si siuran da je to sigurno? Sobna vrata OK, ali raymisli o sigurnosti ne mislim da je PVC dovoljno siguran i jak materijal da se stavi na ulazu.

Probaj u talarisu, Mrpvc, sunemarinkovic, svi oni nude PVC vrata, ja sam uzimao prozore, ne mogu nista da kazem za vrata, jedino da trazish made in germany
 
To "made in Germany" vam nista ne znaci.
Najgori komad vrata ili prozora mi je "made in germany" kupljen u nekadasnjem Merkuru na bezanijskoj kosi.
Osim okova koji je zaista dobar, sve ostako se bukvalno raspada kao da je od rasusene i trule camovine...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
o Laki, uopste se ne mogu sloziti sa tim. Svako ima svoja iskustva, ali nemci veoma paze na svoj brend i ne verujem da ako je nesto napisano na deklaraciji bilo kog proizvoda bude isporuceno nesto drugo.
Primer - katalog za prozor Inoutic-a
http://www.mrpvcsistem.rs/download/Katalog_Eforte.pdf

E sad, kod nas se ne prodaje direktno, uskacu neki posrednici i mozda ne nude to sto reklamiraju da nude. Svakako treba da se trazi od trgovaca ili od proizvodjaca deklaracija o proizvodima, ali ko to danas trazi. Mada bi trebalo. Investicija za zamenu stolarije nije mala
 
Pa vidi, ni ja se ne bih slozio da nisam kupio ta vrata koja sad nakon 10 godina planiram da menjam jer su u katastrofalnom stanju u odnosu na novac koji sam dao i u odnosu na ono sto mi je potrebno.

Sa druge strane, sva ostala stolarija radjena u jednoj beogradskoj firmi (ne radionici u garazi ili supi) koja je od GELAN profila sa Sigenia okovima je i danas kao da je juce stavljena a ne pre 12 godina.
Zasto sam tada izabrao bas Gelan, koji kod nas nije poznat za razliku od nekih drugih (izvikanih) proizvodjaca profila?
Zato sto je jedini kod njih trziste Srbije bilo snadbevano proizvodima iz Nemacke, istim onakvim kakvi se distribuiraju i po zapadnoj Evropi.


Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Da li neko ima iskustva sa PVC stolarijom u boji drveta? Da li menja boju vremenom? I ako ima preporuka za proizvodjaca, prodavca.
 
Mislim da sam već pisao, PVC Sunce. Ugradio sam prozore kod njih prošle godine a i sada ugrađujem sledeću turu. Što se tiče prozora u boji drveta ne znam.

Ako išta znam je da od većih treba bežati od Hram 032 koji ne izdaju ni fiskalni račun...
 
Vucko stavi link sajta odakle si uzimao stolariju.
 
Vrh