Šta je novo?

Zastava Srbije na jarbolu visokom 80 metara

За очекивати је да ће да каже да ће то бити један од десет најлепших јарбола за заставу у Европи.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460886#p460886:1yd704aj je napisao(la):
Zombieboy » 23 Jun 2017 11:17 am[/url]":1yd704aj]Malo ljudi zna, a i primeti, ogromnu zastavu u Londonu, odmah pored London Eye, u Jubilee Gardens. Razlog je sto je taj plato uvek krcat ljudima, postoji i nekoliko visikih stabala odmah pored, a sam jarbol je drveni.

I ovo zaista lepo izgleda, ne vulgarno patriotski. Naravno, jarbol nije 100m i nema kic osvetljenje. Ja mislim da nasa verzija moze lepo da izgleda, ali se bojim da ce preterati u kicerici, pa ce sve izgledati jako jeftino i banalno, i samim tim probuditi negativne emocije.

file.php


A meni je ovo sasvim OK za neki gradski park... a Britanija je jednom, ne tako davno, bila gospodar mora i okeana i imperija u kojoj Sunce nikada nije zalazilo. I nemaju potrebu za džinovskim zastavama na jarbolima od 100m, ali zato umeju da iskite ulice Union Jackom za praznike, ali imaju meru i znaju kada je vreme da ih sklone, zastave im nikada nisu štrokave i iscepane.

Sama ideja o "kultu zastave" mi je pogrešna. Prvo nešto poput "kulta" mi strano i našem mentaliteteu i tradiciji, a drugo - da li iko zaista misli da će zbog podizanja džinovske zastave u Beogradu na Ušću institucije početi da vode računa o isticanju zastave?
Naravno da neće, jer mi imamo propise o isticanju zastave, imao i institucije i ljude koji su dužni za sprovođeje zakona i propisa, kao i sankcionisanje kršenja, ali oni ne rade svoj posao.
Od selektivnog sprovođenja propisa 'leba nema, ako se sprovodi onaj o zastavi treba da se sprovode i svi ostali, jedanako za sve. A sa ovim što suspenduje Skupštinu da bi postao predsednik taj film nećemo gledati.
 
Trosak za jarbole 1 mega jarbol i jos 10 manjih predvidjena cjena od 3 mil evrova tako cuh
Bolje da su uzeli 20 vatrogasnih kamiona za te pare od vanrednih situacija recimo
 
Rasipnicka drzava,kao da ste detetu dali ceo kucni budzet pa ono kupuje neke glupe igracke a hrana,voda,struja,kirija...ostaju neplaceni.Konstatntno pisanje po sirotinji i prioritetima.To moze samo neko ko je postavljen da sistematski upropasti drzavu.
 
Svi smo taoci vucicevih neizlecenih kompleksa,
a srz svog naseg zla dolazi od ustase seselja.
 
Tužno je kako jedan stari evropski narod bogate tradicije i istorije, nema nimalo ponosa i samopouzdanja.

Bacamo ljagu na naše evropsko kulturno nasleđe i gutamo nacionalističku vijagru da bi nam izrastao džinovski jarbol kakav se koristi isključivo među narodima koji nemaju čime normalnim da se podiče. Ovakva sranje je pravo merilo veštačke nacije USA i srednjeazijskih PONOSNIH novih nacija.

Možda će to njima pomoći da podignu svoj nacionalni identitet, a nama može samo da pomogne u gubitku sopstvenog staroevropskog kulturnog, a poprimanju novokomponovanog turbokič srednjeazijskog. To nam već decenijama forsiraju kroz turbofolk, a poslednjih godina i kroz arhitekturu i urbanizam.

Ja bih prvi podržao jednu modernu instalaciju koja bi prikazivala razvoj srpske zastave i grbova mnogih srpskih država kroz istoriju na nekim 10-metarskim jarbolima, ili tako nešto umetnički i kulturno, a ne ovo "#$%"#&"#(%$&("#$%&)"!
 
Гоје је у праву. Култ заставе негују нације које или заправо не постоје (Американци), или нације које су кроз историју углавном биле под влашћу других народа и држава па су међународно непознате (Хрвати).

Овакав потез је самосврставање у ту искомплексирану групу нација ... Јесте да смо дуго били под Југославијом и антинационалном идеологијом која је поприлично искоренила осећај заједништва и нације, али и поред тога нема никакве потребе за овиме.
 
Njemu je ocito cilj da budemo poput tih nezrelih srednjoazijskih drzava, i to samo zato jer se tamo lako primaju ti apsolutisticki oblici vlasti.
Ovo nema, cak, veze ni sa nacionalizmom, vec sa njim licno, sve sto radi je u cilju svog sto duzeg opstanka na vlasti.
Da bi na kraju postali jedna od onih beznadeznih drzava u kojima se siroti narod lepi za vlast, jer samo od njih mogu dobiti sacicu necega i to traje generacijama.

Njegov najveci talenat je to sto je neke, u biti mozda dobre i plemenite ideje, na neverovatan nacin uspeo da izoblici i unakazi, kao da to namerno radi.
 
Mozda su kapije Beograda
dovoljno visoke i vidljive skoro iz svih delova grada pa i dostojne da ponesu te mega-zastave
a tako ,,ulepšane,, i akcetovane naše kapije Bgda , bi uštedele i po koj dinar budjetu grada
umesto nabavke glavnog i prateih jarbola za mesto na ušču koje je gotovo na najnižoj tački nadmnorske visine Bgda
za kako direktor kaže
cjena od 3 mil evrova
a ta planirana i ,,uštedjena,, preostala sredstva
da se uloze u nesto od praktičnijih koristi gradjana
:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462267#p462267:3v3xdw2a je napisao(la):
Drakche » 29 Јун 2017 09:14 am[/url]":3v3xdw2a]Njemu je ocito cilj da budemo poput tih nezrelih srednjoazijskih drzava, i to samo zato jer se tamo lako primaju ti apsolutisticki oblici vlasti.

Треба исто тако бити и реалан јер форсирање заставе није одлика само средњеазијких држава или непостојећих нација. Примера ради, на Закинтосу у Грчкој на једном од ртова острва побијена је њихова застава на "највећем јарболу у Европи". Тако је барем рекао туристички водич. Веруј ми да никоме од присутних туриста није пало на памет да је то зато што су Грци искомплексирани и незрео народ ... још плус нема народа са богатијом историјом и јачим националним идентитетом ...

Ако овај јарбол и ова застава на Ушћу натерају државне органе, институције као и предузећа и фирме да поведу рачуна о заставама и да се искорени појава прљавих и исцепаних обележја, онда ће и добити смисао. Али, ако се та појава масовно настави, онда смо зрели за одузимање државе.
 
Za svako prodato vodoizvoriste, jedan metar jarbola.
Za svaki prodati hektar zemlje, jedan metar jarbola.
Za svako dete u izgnanstvu, jedan metar jarbola.

Alal nam vera, vaistinu je najveci!
 
Sramota je da se iznad nalazišta u Vinči nalaze septičke jame koje prete da potope lokalitet.
Sramota je da do iste Vinče ne postoji ni jedan putokaz koji bi naveo nekog turistu da skrene.
Sramota je što se muzej u Vinči nalazi u radničkoj baraci i što je godinama zatvoren.
Sramota je što je lokalitet u Starčevu nepoznat i šire ne obeležen.
Sramota je što se spomenik Neznanom Junaku na Avali raspada, a niko da zameni granitne blokove.
Sramota je što je rimski rudnik na Avali nedostupan.
Sramota je što je Avala potpuno neobeležena u turističkom smislu a put do nje i od nje ima više mega kratera nego asfalta.
Sramota je što je fasada Arhitektonskog fakulteta u mraku.
Sramota je što je pločnik u pešačkoj zoni pun rupa.
Sramota je što se Pančevači Most raspada, a njime prolaze hiljade ciklo turista godišnje.
Sramota je što su nam muzeji zatvoreni godinama.
Sramota je što se plato kod kule na Gradošu raspada.
Sramota je što nam podzemni prolazi izgledaju strašno.


Imamo mi dovoljno stvari za turiste i za nas. Zastava služi samo za uspostavljanje vođinog kulta ličnosti.
 
Mali: Dovoljno smo bogat grad da imamo NOVAC ZA JARBOLE


Pred početak sednice Skupštine grada Siniša Mali je izjavio da je najvažnija odluka koja će danas biti doneta rebalans gradskog budžeta, ali je odgovarao i na pitanja oko podizanja jarbola visokog 120 metara.



- Ja ne razumem kome smeta da se srpska trobojka vijori nad Beogradom. Ulažemo u u dečiju zaštitu, zdravstvo, socijalu, pa i za one stvari koje smatramo da doprinose atrakciji grada i da ćemo biti ponosni na njih kada nešto ostane iza nas. Ovo je srpska trobojka koja treba da se zavijori nad našim gradom. Imamo novca za sve, pa i za trobojku, a to će biti jedan od simbola po kojem će se Beograd prepoznavati. Dovoljno smo bogat grad da izdvojimo novac za jarbole. Oko 200 miliona je veliki jarbol, oko 100 manji. Na svakom ulazu u grad biće tri zastave - dve srpske i jedna grada Beograda u sredini. jedan od inicijatora ove ideje je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Siniša Mali.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/mali-dovoljno-smo-bogat-grad-da-imamo-novac-za-jarbole/x6mpn0d
IZVOR BLIC
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462279#p462279:1kmeky9j je napisao(la):
stf » 29 Jun 2017 09:55 am[/url]":1kmeky9j]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462267#p462267:1kmeky9j je napisao(la):
Drakche » 29 Јун 2017 09:14 am[/url]":1kmeky9j]Njemu je ocito cilj da budemo poput tih nezrelih srednjoazijskih drzava, i to samo zato jer se tamo lako primaju ti apsolutisticki oblici vlasti.
Треба исто тако бити и реалан јер форсирање заставе није одлика само средњеазијких држава или непостојећих нација. Примера ради, на Закинтосу у Грчкој на једном од ртова острва побијена је њихова застава на "највећем јарболу у Европи". Тако је барем рекао туристички водич. Веруј ми да никоме од присутних туриста није пало на памет да је то зато што су Грци искомплексирани и незрео народ ... још плус нема народа са богатијом историјом и јачим националним идентитетом ...

Ако овај јарбол и ова застава на Ушћу натерају државне органе, институције као и предузећа и фирме да поведу рачуна о заставама и да се искорени појава прљавих и исцепаних обележја, онда ће и добити смисао. Али, ако се та појава масовно настави, онда смо зрели за одузимање државе.
Grčka je veoma loš primer. Oni su u stalnom sukobu sa Turskom. Imaju problem Krita gde im je okupiran deo teritorije. U sukobu su sa našom bivšom Makedijonijom koja je u potrazi za identitetom, pa sebe smatra direktnim naslednikom starih Makedonaca koji su bili deo Grčkog kulturnog kruga. Ugroženi su od Albanaca takođe. Postoje interne deobe svih vrsta. Imali su građanski rat. Komunistički, anarhistički i klerikalni elementi su i dalje jaki. Imali su vojnu diktaturu. I još su trajno nesposobni da postanu ekonomski jaka država. Ne umeju ozbiljno da rade. Stalno u dugovima. Da nemaju onakvo more davno bi propali.

To je tipična slika države koja ne uspevajući da reši korene ovih problema, da naciju integriše kroz stvarni uspeh, poseže sa forsiranjem kulta nacionalnih simbola koji nikada nije stvarno rešio bilo šta. Jedini realni i nameravani efekat takve politike je uvek i svuda bilo samo to da neobrazovani deo naroda, ciljna grupa svih populista, ima utisak da je njihovoj trenutnoj vlasti veoma stalo do nacije i da se na sve načine trudi oko njene dobrobiti.

Ako onaj sloj ljudi koji ima novac i zaista upravlja nije briga za državu, onda nikakve zastave neće pomoći. Čitava ideja je skoro sasvim besmislena. To što neki čistač ulica ili radnik u fabrici uvek u vidokrugu ima zastavu, gde god se nalazio, nema baš nikakve posledice pošto od njih ne zavisi ništa. Da treba da se prelazi Albanija peške, pa možda (iako ni ta hrabrost nije bila posledica zastave nego nečeg drugog), ali ovako ne. Demokratizujte zemlju, tako da se narod pita bar nešto, i obrazujte ga, da razume šta se dešava kad ga budu pitali, pa onda MOŽDA ta vrsta simbolima indukovanog patriotizma bude imala ikakvu šansu.
 
Jarbol na Zakintosu je visok 50 metara i čini se da je najveći u Evropi (ili je bar bio u trenutku postavljanja).
 
Ja sam samo demantovao zastupljenu tezu da je to karakteristično za nezrele srednjoazijske države ... razlozi podizanja jarbola na Zakintosu su nebitni u kontekstu u kom sam ga pomenuo kao primer.

Ali kad baš Zuma navede razloge, eto, mi se pre možemo porediti sa Grčkom nego sa nekim Kazahstanom jer delimo sve navedene "razloge".
 
Ultra nacionalizam je zadnja slamka olosa!!Uvek bilo.Nabio bi mu taj jarbol dok mu ne izadje na ta usta sto kazu da smo prebogati,to sto se on nagrebao ne znaci da smo toliko bogati.Pa resavaj probleme majstore a ne nase pare u svoju promociju i promociju svog zastitnika!!!
 
@stf S obzirom kakve je medjudrzavne veze uspostavljao do sada, pre ce biti da se ugleda na te azijske zemlje, nego na Grcku. Grcka je za njega previse demokratska zemlja.

@Zuma Odavno smo trebali nauciti da se hunta koristi nacionalnim simbolima i mitologijama iskljucivo zbog svojih interesa odrzavanja na vlasti.
Ozbiljno mislim da se to mora nekako zakonski regulisati, da ne bude, ako si protiv jarbola, da si onda i protiv zastave, i drzave i naroda. Ne smemo im to dozvoliti.
 
национални симболи и митологије и постоје да би разне хунте владале

да Земунски клан смисли своју заставу и убеди "чистокрве Земунце" да служи да их штити од "непријатеља" у замену за плаћање рекета постао би нова нација.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462329#p462329:24tzoi8t je napisao(la):
Kailan » Чет Јун 29, 2017 3:10 pm[/url]":24tzoi8t]национални симболи и митологије и постоје да би разне хунте владале

да Земунски клан смисли своју заставу и убеди "чистокрве Земунце" да служи да их штити од "непријатеља" у замену за плаћање рекета постао би нова нација.
cYL0mp4K.jpg

Неко је фино написао на фејсбуку, да се прави споменик Ђинђићу од 100 милиона евра, не би се нико јављао са причама "распадају се болнице". Такође, ако се не би ништа градило овог типа док се не реши сваки друштвени проблем, данас не би имали Колосеум, Ајфелов торањ, солитере у Америчким градовима, Биг Бен итд.
 
А, гради ли се можда тај споменик Ђинђићу од 100 милиона евра, односно, да ли је ико икад поменуо нешто слично?
 
Vrh