Šta je novo?

Prestonice regiona

Napreduje gradnja Sky Forta u Sofiji, kule od 202m.

1ba27477edcc957ece88bf0a3224ab76.jpg


Nakon sto zavrse najvisu zgradu prelaze na ove dve kule levo, 2x180m.

sky-fort-new-1.gif


Kako to da turski investitori jos nisu dosli kod nas? Sve kule koje grade u Sofiji i u Skoplju su turske investicije.
Mozda se i nama posreci s'obzirom da uskoro dolazi 150 turskih privrednika u Bg. :gobb:
 
Čekaj, ti bi podržao neo-osmanizaciju u zamenu za tri malo viša solitera?
 
Jeste, ima da nas osmanizuju sa tri solitera.

Kada vidim kako ljudi ovde razmisljaju nije ni cudo sto smo jedna od najnerazvijenijih drzava u Evropi. :kafa:
 
Kinezi u Sofiji grade mega projekat koji ukljucuje najveci na svetu zatvoreni akva park.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RD4AoSifUkc[/youtube]
 
Najveci na svetu?
Izgleda da bugari pate od istog sindroma kao mi. ;)
 

Hermann Bolle, Прочеље Православне цркве у Загребу 1897.
 
Grade se kule po regionu.

Skoplje

2FJvuFq.jpg


5U2Ifs2.jpg


VPuzzDj.jpg


k3qCjmU.jpg


WmRL8Pt.jpg


VTaXbXd.jpg


Tirana, 138m

I0eEg5B.jpg


lhvzeNp.jpg


U Splitu izdata dozvola za povecanje visine Westgate-a na 115m. Zgrada treba da postane najvisa u hr i prva preko 100m.

bbimagehandler.ashx
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=524920#p524920:1r9ibisc je napisao(la):
Max15 » 15 Mar 2018 01:38 am[/url]":1r9ibisc]Grade se kule po regionu.



Tirana, 138m

lhvzeNp.jpg

bbimagehandler.ashx

Ova dzamija u Tirani skoro ista kao hram Sv.Save, samo dodas 4 minareta.
 
Trka u lecenju kompleksa.

Svi mi dobro znamo da je u komsiluku najpristojniji zivot u Zagrebu i Budimpesti. I gle cuda, ti gradovi nemaju nikakve ambicije da se trkaju ko ce da napravi veci soliter.

U tom smislu ne vidim razliku izmedju trke u visini solitera i trke u velicini gastarbajterskih kuca u IStocnoj Srbiji. Ako imaju potraznju za tim prostorom - svaka cast. A neki od njih su dok smo mi ratovali i gubili ratove, gradili metroe. Samo metro moze saobracajno da podrzi oblakodere, osim ako ih ne gradite na periferiji.
 
U Budimpesti obnavljaju park Varosliget(gradski park) - http://ligetbudapest.hu/. Projekat obuhvata rekonstrukciju parka, obnovu muzeja lociranih u parku i izgradnja novih (Sou Fujimoto je dizajnirao zgradu muzeja Kuća madjarske muzike koja ima zanimljivu konstrukciju, simbioza šume i zgrade), novu Nacionalnu galeriju, obnovu zoološkog vrta itd.

Cilj ovog projekta, osim podizanja kvaliteta života stanovnicima Budimpešte, je i poboljšanje turističke ponude i očekuje se da će ovaj park nakon završetka biti velika turistička atrakcija.

Poražavajuće je da Budimpešta, koji je u odnosu na Beograd turistička supersila, dodatno proširuje svoju turističku ponudu kvalitetnim projektima, dok mi gubimo vreme i resurse na trećerazredne projekte kao što je Beograd na vodi, gde se očekuje da će staklena kula, tržni centar i par solitera pored reke biti mamac za turiste. Neverovatno koliki je nedostatak kvalitetnih ideja kod naših gradskih čelnika, a još više i potpuni nedostatak svesti da treba angažovati stručnjake u što većem broju kad se donosi neka odluka o kapitalnim gradskim investicijama.
 
Pa kad samo taj jedan Varosliget ima toliko kvalitetnog sadržaja da ti treba tri dana da potrošiš samo na njega!! Budimpešta je, što se mene tiče, u top 5 turističkih destinacija cele Evrope. Mi nemamo nikakve šanse da dođemo u takvo društvo za poređenje, ali eto bar imamo odakle da učimo i kupimo neke ideje.

Na žalost, nama se ideje dovlače iz trećerazrednih novokomponovanih neevropskih destinacija (neću da ih imenujem da se ne bi osetili uvređenima). %$#&"##$&#& ih jarboli.
 
Pa i većina turista nam dolazi iz trećerazrednih novokomponovanih neevropskih gradova.
 
Tim pre - turistima iz trećerazrednih novokomponovanih neevropskih gradova ne bi trebalo nuditi ono što već imaju u trećerazrednim novokomponovanim neevropskim gradovima. A naravno trebalo bi grad razvijati u skladu sa svojim nasleđem i kulturno-umetničkim potrebama svojih stanovnika (prethodno malo probrano jelte).
 
I Budimpesta pocinje da ide u visinu.

-atelier-thomas-pucher_gtc_city-tower-budapest_render-04.jpg


2571_FP629203_medium.jpg


Za par godina jedine prestonice u Evropi koje nece imati zgradu visu od 100m su Zagreb, Podgorica, Dablin, Ljubljana, Rejkjavik i Kisinjev.
Helsinki, Tirana, Bern i Budimpesta uskoro dobijaju zgradu visu od 100m.

London ih ima vise od 70 i jos nekih 30 u izgradnji.
Varsava 28 i desetak u izgradnji.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=535735#p535735:3354atui je napisao(la):
roland » Fri May 04, 2018 10:35 am[/url]":3354atui]
Poražavajuće je da Budimpešta, koji je u odnosu na Beograd turistička supersila, dodatno proširuje svoju turističku ponudu kvalitetnim projektima, dok mi gubimo vreme i resurse na trećerazredne projekte kao što je Beograd na vodi, gde se očekuje da će staklena kula, tržni centar i par solitera pored reke biti mamac za turiste. Neverovatno koliki je nedostatak kvalitetnih ideja kod naših gradskih čelnika, a još više i potpuni nedostatak svesti da treba angažovati stručnjake u što većem broju kad se donosi neka odluka o kapitalnim gradskim investicijama.

Pa evo u Bg park Ušće (park prijateljstva) ima ogroman potencijal, čak i sa novim stazama i sadržajima tu ima još dosta prostora da se ulepša i oplemeni taj park, ja bih npr.voleo da vidim neko jezerce kao u parku u Budimpešti ili Dunavskom u NS (generalno neizostavan deo u centralnim parkovima velikih gradova po Evropi), naravno primereno veličini parka, s obzirom da je Ušće otprilike iste veličine kao ovaj u Budimpešti a moguće i veći.
 
Kružni tok menja grad - staklena kupola sa satom u centru VIDEO
Sarajevo -- Gradilište u Sarajevu, na trasi Južne longitudinale, značajno će promeniti izgled tog dela grada, čemu doprinosi i izgradnja kružnog toka.

Izvor: B92

6601402575af82246e8a5e830884466_w640.jpg
 
Nikada me Budimpešta nije oduševljavala, nekako mi ne leži, ma koliko to preterano zvučalo-ja u tom gradu osećam neku hladnoću. Generalno, madjarski gradovi mi ostavljaju melanholičan utisak. Segedin mi je kao grad duhova-sve doterano, a tako prazno. U Budimpešti čim malo mrdneš od Dunava-gledaš napuštene zgrade, prozori prljavi, vidi se da tu nikoga nema. Na Keletiju razbijeni prozori. Nisam bio par godina, verovatno je sada bolje stanje. Uopšte, stekao sam utisak da je taj grad nekako izgradjen na silu i da je njegovo zlatno doba završeno 1918.
 
jel se samo meni čini da je ovaj kružni tok u SA premalog promera za ulice koje se ulivaju u njega?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537898#p537898:2gqwrgdo je napisao(la):
Vox91 » 13 May 2018 05:14 pm[/url]":2gqwrgdo]Nikada me Budimpešta nije oduševljavala, nekako mi ne leži, ma koliko to preterano zvučalo-ja u tom gradu osećam neku hladnoću. Generalno, madjarski gradovi mi ostavljaju melanholičan utisak. Segedin mi je kao grad duhova-sve doterano, a tako prazno. U Budimpešti čim malo mrdneš od Dunava-gledaš napuštene zgrade, prozori prljavi, vidi se da tu nikoga nema. Na Keletiju razbijeni prozori. Nisam bio par godina, verovatno je sada bolje stanje. Uopšte, stekao sam utisak da je taj grad nekako izgradjen na silu i da je njegovo zlatno doba završeno 1918.
Dragi kolega, generalno svi austrougarski i germanski gradovi su hladni i sa "duhovnom" (sterilno-inkubatrskom) atmosferom, ali Budimpešta ima svoju atmosferu koja je sve samo ne hladna. Taj grad je toliko spektakularan i ja ga prosto obožavam. Pre mesec dana sam bio možda dvaes'neki put, pa išao bih još dvaes' puta. Jedino što meni sada smeta tamo je globalizacija u smislu da su turisti posvuda, a zaposleni u restoranima i kafićima i radnjama sve više Turci i crnci (ne zato što imam nešto protiv njih, nego isključivo zato što se sve manje oseća taj čardaš).
 
Као једна од престоница богате и моћне Аустроугарске, Будимпеште је добила такав архитектонски печат који привлачи туристе који је недостижан за БГ. Али сиромашни су што се тиче дивљих депонија и дивље градње, па би ове две ставке у којима предњачимо у односу на остале европске престонице могли да додамо као туристичке атракције. Наравно саркастичан сам.
 
Ако већ хоће да праве кулу, нек направе Рудо 4 на месту оног склепаног насеља испод ка Коњарнику, али да буде минимум 60 спратова
 
Budimpesta je 1914te uoci prvog svetskog rata bila svetska metropola u rangu Pariza i Londona.
Isti slucaj za Bec.
 
Vrh