Šta je novo?

Avala

Šteta samo što je kompleks ko spomenika noću neosvetljen i što ne postoji ni jedna informaciona tabla kao one na Kalemegdanu na primer. Takođe šteta što je cela Avala u užasnom stanju. Kod rimskog rudnika više ne postoji ni tabla a kamoli d aje otvoren za posetioce, Hotel Avala i spomenik neznanom junaku se raspadaju kao i put na spustu niz planinu, nigde ne postoji putokaz ka Avali ni na obilaznici ni u gradu.
 
Зума, закључак који изводиш је погрешан, нацистичка Немачка је овим гестом на патетичан, сентименталан начин покушала да се политички и интересно приближи Краљевини Југославији, дајући допринос улепшавању централног споменика српском незнаном јунаку.

"Заједничких" споменика има више, примера ради споменик "Четири вере" у Чачку.

Не видим разлог да упорно понављаш фотографију, има их пуно са мотивима припадника окупационих снага на Авали у туристичком обиласку, а што се тиче венца, ми не знамо ко га је, којом приликом и са којим мотивима положио, можда и док су трештали митраљези у оближњим Јајинцима.

Да ли би опстао после рата у случају победе нациста, поред немачког Prinz Eugen Stadtа, сумњам.. Вероватно би на његовом месту никао некакав Tannenberg Memorial.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465913#p465913:18n5cenh je napisao(la):
Zuma » 17 Jul 2017 04:18 am[/url]":18n5cenh]
...
Tek mi je sada postala jasna ona krajnje čudna slika iz vremena okupacije, sa Nemačkim vojnicima koji su položili svoj venac sa kukastim krstom na Avali i stoje gologlavi, sa skinutim šapkama u rukama. Mislio sam da je to samo propaganda namenjena okupacionim novinama. Ali pre će biti da je to zato što je lično Firer, još pre rata, ovim poklonom dao svoj blagoslov i presudu da je spomenik na Avali jedno od retkih mesta u Srbiji koje mora da se poštuje. I tako su i spomenik i sve Meštrovićeve figure rat pregurali potpuno neoštećeni.

...


Zuma, mislim da si se ovde prešao.

Fotografija nije iz nacističke štampe nego je pre par godina bila nuđena na ebay.de, i to u kompletu sa drugim fotografijama.
U pitanju su privatni snimci bivših nemačkih vojnika koje njihovi potomci danas rasprodaju raznim kolekcionarima i zaluđenicima.
Moguće je, nne ogu da tvrdim, da sam je baš ja postavio na SSC forum.

A što se tiče tumačenja, sećam se da je S. Jovičić "Dundo", laka mu zemlja, pričao kako su Nemci po ulasku u Beograd pored ostalog u slobodno vreme išli u oblilazak Avale i spomenika, i glumili nekakve "viteške ratnike osvajače" koji odaju počast srpskim ratnicima iz Velokog rata koje su navodno visoko cenili. Jednom takvom prilikom se neki bugarski oficir nepritojno ponašao pa su mu održali bukvicu... ali to je samo zbog visokog mišljenja koje su Nemci (viša rasa) tada imali o sebi, nema tu nekog plana ili visoke politike.
 
Када смо већ код споменика и нациста, у светлу недавног скандалозног политичког притиска споља, те сулудих иницијатива разних домаћих "активиста", да се обнове или обележе немачки меморијали из Другог светског рата, можда би оптимално решење било да се они (у тишини) пронађу и врате тамо одакле су дошли, уместо да будемо доведени у ситуацију да им морамо не само обновити споменике из времена окупације, већ и подизати нове, што би додатно допринело конфузији у ери историјског ревизионизма и вредносног одређења према нацизму и фашизму.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465981#p465981:y162stjz je napisao(la):
Вожд » 17 Jul 2017, 15:06[/url]":y162stjz]Када смо већ код споменика и нациста, у светлу недавног скандалозног политичког притиска споља, те сулудих иницијатива разних домаћих "активиста", да се обнове или обележе немачки меморијали из Другог светског рата, можда би оптимално решење било да се они (у тишини) пронађу и врате тамо одакле су дошли, уместо да будемо доведени у ситуацију да им морамо не само обновити споменике из времена окупације, већ и подизати нове, што би додатно допринело конфузији у ери историјског ревизионизма и вредносног одређења према нацизму и фашизму.
Nisam čuo za to, mada mi posle svega ne zvuči nerealno. Koji aktivisti? :evil:
 
Немци траже да се у Шумарицама обележе гробови њихових војника

До краја године биће завршена обнова Старог војничког гробља у Крагујевцу, али ће питање које је прошле године покренула надлежна комисија Бундестага морати да буде решено на међудржавном нивоу, наглашавају градске власти

Крагујевац – Чланови Немачког савеза за бригу о ратним гробовима боравили су августа прошле године у Крагујевцу. Том приликом поменули су могућност да се на Старом војничком гробљу обележе гробови њених војника из оба светска рата.

Како су објаснили, то би осим у Крагујевцу требало да буде урађено у Краљеву и у још неколико места у Војводини, што би се регулисало билатералним споразумом између Немачке и Србије.

http://www.politika.rs/scc/clanak/38188 ... ih-vojnika

Поводном 60-годишњице битке и иницијатива у немачкој штампи да се немачки војници коначно достојно сахране, Бранимир Гајић и Милорад Ивановић, новинари Media Focus-а, невладине организације посвећене истраживачком новинарству, провели су истраживање. Према њиховим налазима, на територији града Београда постоји неколико масовних гробница у којима су покопани немачки војници. Вероватно највећа је на месту стадиона фудбалског клуба "Обилић" на Лекином брду, испод самог терена, где је сахрањено више хиљада припадника Штетнерове групације. Постоји такође масовна гробница у парку на Аутокоманди, код Звездиног стадиона, и у паркићу код Железничког музеја.

http://blog.b92.rs/text/12941/Bitka-za- ... -Beograda/
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465958#p465958:1qp9a0ii je napisao(la):
relja » 17 Jul 2017 12:24 pm[/url]":1qp9a0ii]
A što se tiče tumačenja, sećam se da je S. Jovičić "Dundo", laka mu zemlja, pričao kako su Nemci po ulasku u Beograd pored ostalog u slobodno vreme išli u oblilazak Avale i spomenika, i glumili nekakve "viteške ratnike osvajače" koji odaju počast srpskim ratnicima iz Velokog rata koje su navodno visoko cenili. Jednom takvom prilikom se neki bugarski oficir nepritojno ponašao pa su mu održali bukvicu... ali to je samo zbog visokog mišljenja koje su Nemci (viša rasa) tada imali o sebi, nema tu nekog plana ili visoke politike.
To je sasvim moguće. U svakom slučaju je meni uvek izgledalo da su sve takve Nacističke demonstracije "visoke kulture" bile samo pažljivo orkestrirana propaganda. Međutim, što se baš ove slike i Avale tiče malo me je pokolebao ovaj članak u Blicu. Setio sam se da sam i na drugim mestima čitao da je posle prvog svetskog rata, kad je ratna cenzura prošla, vladao tako veliki šok kad su shvaćene prave razmere te klanice, da je postojao široki pokret pomirenja između naroda. Neka vrsta ideje da se mora uraditi sve moguće da se tako nešto nikada više ne ponovi. Jedna posledica je i formiranje Lige Nacija, preteče Ujedinjenih Nacija. Simbolični grobovi "nepoznatrom vojniku" su tada postali veoma popularni kako neka vrsta centralnog mesta odavanja pošte. Ali je sada pitanje kome? Da li samo svojim palim vojnicima ili svim žrtvama ratova, bez obzira koje su nacije? Nema sumnje da su se u praksi svuda koristili pre svega kao potsetnik na sopstvene žrtve, ali da li je to bila jedina simbolika? Odgovor zaista ne znam. Na to bi morao da odgovori neki istoričar, ali ipak postoje indicije da je baš to bio slučaj.

Istoričar Dejan Ristić koga citira Blic izgleda da tvrdi upravo to:

"Da bi se to simbolički predstavilo, svuda po Evropi podizani su vojni memorijali i zajedno su sahranjivani pripadnici neprijateljskih strana, uz devizu "sukobljeni u ratu - sjedinjeni u smrti". Najznačajniji vojni memorijal jedne zemlje je Grob neznanom junaku, a naš se na Avali gradio od 1932. do 1938. godine."
http://www.blic.rs/vesti/beograd/jedino ... se/wq1swzh

Pa zatim se u vikipediji kaže ovako:

"The Tomb of the Unknown Soldier refers to a monument (cenotaph) in dedication to the services of an unknown soldier and to the common memories of all soldiers killed in any war. Such tombs can be found in many nations and are usually high-profile national monuments. Throughout history, many soldiers have died in war with their remains being unidentified. Following World War I, a movement arose to commemorate these soldiers with a single tomb, containing the body of one such unidentified soldier."
https://en.wikipedia.org/wiki/Tomb_of_t ... wn_Soldier

Takođe, Nacisti su kao "viša rasa" bili veoma arogantni i ubeđeno u svoju nadmoć, a pridavali su veliki značaj raznim vrstama simboličnih činova i rituala. To kod njih nikada nije bila mala i usputna stvar, rezultat nečijeg hira. Sumnjam da bi se ovakav formalan čin odavanja pošte i polaganja venaca samo Srpskim ratnicima od starne vojnika u uniformi mogao da se desi ličnom inicijativom. To je moralo imati zvanično odobrenje vojne komande. Dakle, ili propaganda odobrena sa najvišeg mesta ili činjenica da su mislili da odaju poštu i SVOM neznanom junaku iz prvog svetskog rata, zato što je simbolika Avalskog spomenika možda zaista bila univerzalna, nevezana za naciju. Pri čemu mi ovo drugo ima nešto više smisla kao objašnjenje fotografije uzevši u obzir kako su sa visoka gledali na nas i uzevši u obzir predratni Hitlerov pokon.

Zbog toga sad više nisam siguran koja je interpretacija tačna.

Predratna%2Brazglednica%2Bspomenika%2BNeznanom%2Bjunaku%2Bna%2BAvali.jpg


http://beogradskonasledje.rs/wp-content ... junaku.pdf

http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novin ... ndex=00005
 
Gledam neke stare slike gde nema drveća na Avali, Ratnom ostrvu, Košutnjaku (nekim delovima) i iskreno mi se više sviđa, jer često drveće "pojede" prostor i ukloni vidikovce.

Meni se nekako više sviđa uređena sadnja, tj. to se valjda zove francuski tip vrta kada je svako drvo i žbun na svom mestu i redovno se održava. Nekome će to izgledati sterlino, ali mislim da ima mesta i za "džungle" i za takve prostore.
 
@Zuma
Stvar je u tome da ovo nije jedina prilika kada su Nemci posećivali i slikali se na Spomeniku neznanom junaku.
Listajući ebay.de nailazio sam na mnogo sličnih fotografija sa tog mesta.

Uostlaom, pored se nalazi i hotel Avala sa restoranom, terasom i predivnim pogledom, i čini mi ja kod većine tih poseta to bila stvarna destinacija, a Spomenik usputna atrakcija. Postoji i mnogo fotografija Nemaca ispred hotela, na terasi, na stepeništu...

Mislim da baš toj konkretnoj fotografiji ne treba pridavati prevelik značaj i koristiti je da se po joj izvode neki zaključci.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=466022#p466022:2djnzg99 je napisao(la):
astrodule » Pon Jul 17, 2017 5:42 pm[/url]":2djnzg99]Gledam neke stare slike gde nema drveća na Avali, Ratnom ostrvu, Košutnjaku (nekim delovima) i iskreno mi se više sviđa, jer često drveće "pojede" prostor i ukloni vidikovce.

Meni se nekako više sviđa uređena sadnja, tj. to se valjda zove francuski tip vrta kada je svako drvo i žbun na svom mestu i redovno se održava. Nekome će to izgledati sterlino, ali mislim da ima mesta i za "džungle" i za takve prostore.

Slična priča i na drugim mestima. Drveće jednostavno proguta lepe građevine.
Nekako slike Novog Beograda i drugih delova grada izgledaju daleko lepše nego sada.
 
Споменик незнаном јунаку на Авали је централни споменик незнаним јунацима КСХС, као што су испод тријумфалне капије, француском незнаном јунаку посвећене ове речи:
" ICI REPOSE UN SOLDAT FRANÇAIS MORT POUR LA PATRIE 1914–1918 ",
или британском у Westminster Abbey:
"Beneath this stone rests the body
Of a British warrior
Unknown by name or rank
Brought from France to lie among
The most illustrious of the land
And buried here on Armistice Day
11 Nov: 1920, in the presence of
His Majesty King George V
His Ministers of State
The Chiefs of his forces
And a vast concourse of the nation

Thus are commemorated the many
Multitudes who during the Great
War of 1914 – 1918 gave the most that
Man can give life itself
For God
For King and country
For loved ones home and empire
For the sacred cause of justice and
The freedom of the world

They buried him among the kings because he
Had done good toward God and toward
His house".

Што се тиче окупатора на Авали, не постоји фотографија где одају пошту у складу са правилима.
 
Могуће је и да је било свакавих поклона и са једне и са друге стране у годинама удварања пре уласка у Тројни пакт.
 
Чак и да је то дрвеће поклон од Хитлера (у шта суњнам, без увреде) - дрвеће ништа није криво, то је само дрвеће.
 
Кнез Павле је уочи Другог светског рата мислио да је паметно одликовати Орденом Карађорђеве звезде најближе Хитлерове сараднике Геринга и Рибентропа и то је и учинио.
Линк:http://www.czipm.org/r.loncar.html

Стојадиновић у својим мемоарима пише како је Герингу баш тај орден био јако драг чак је дао направити портрет на којем га носи.
Ех, та политика...
 
Da, politika - orden je jedno, ali su zlatne rezerve Kraljevine Jugoslavije po izbijanju rata u Evropi zato prebačene prvo u Veliku Britaniju, a potom i u SAD. Milana Nedića je knez Pavle penzionisao kada je izbegao naređenje da rasporedi vojsku prema Italijanima u Albaniji kada su napali Grčku 1940.

Ali ostaće zapamćen kao "nemački" čovek samo zbog odluke kojoj se godinama opirao kada je već bilo izvesno da će Nemačka i ovako i onako napasti Britance u Grčkoj, dozvolila Jugoslavija to ili ne...
 
Павле није био омиљен из пуно разлога ни раније, пакт је био само шлаг на торти.
 
Zbog ovoga sam se malo potrudio da nađem originalnu formulaciju kome je posvećen spomenik na Avali. Bili ste u pravu, samo Srbima. Ne spominje se niko drugi i nema "žrtava rata", samo "junaci". Tačna formulacija je napisana na povelji koja je položena u kamen temeljac i ide ovako, citiram:

"Spomenik Srpskom neznanom junaku poginulom u ratovima 1912 do 1918 god. za oslobođenje i ujedinjenje južnih slovena"

Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 8
 
Пешачка стаза је завршена, постављене су и нове клупе.

KnBs4b.jpg
 
Da li je u pitanju nastavak postojeće staze?

To je trebalo da bude završeno kada je i započeto, ali to su te naše faze u radovima sa pauzom od par godina.
 
Да. Поправљали су и део који је раније рађен, малтером су попуњавали неравнине између плоча.

Постављене су нове канте за смеће, али се деси да оно ипак залута ван њих. Било би сјајно када бисмо сви који користимо стазу то покупили.
 
Vrh