Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Auuu čoveče. o.O Da me neko pita, mogao bih da se zakunem da je taj levi deo takođe predratni a da je ovo stakleno dodato jer je zgrada bila oštećena u ratu ili tako nešto.

Prosto mi zvuči neverovatno da se u jednoj SFRJ tako nešto napravi, pa makar to bilo i par zidova i kupola na vrhu.

U svakom slučaju, hvala obojici na informacijama. :wink:
 
Taj stakleni deo pripada Srbijateksu i nudi se na prodaju ali preskupo je, ako se ne varam traze 8.5 mil. evra. Inace "starinski" deo je dogradjen godinama posle jer su shvatili da staklencu nije mesto na Terazijama. Mislim da je grad to pogurao. Uglavnom, taj noviji deo nikad nije bio deo originalne zgrade pored, koja sada pripada Karicu.
 
Dodati stakleni deo sa "starinskim brošem" u vidu replike susedne fasade napravljen je krajem osamdesetih kako bi se bukvalno maskirao jedan od većih urbanih ekscesa u posleratnom Beogradu - brutalistička zgrada robne kuće Srbijateks. Ta zgrada ne samo da je stilom drastično odudarala od okruženja, već je svoje nepripadanje morala dodatno da naglasi i radikalnim povlačenjem od ulične regulacije - kao da je na sve načine želela da raskrsti s buržoaskom prošlošću i potre duh mesta.
Inače, zanimljiv podatak je da je ovo "zabašurivanje" (koje se uglavnom ocenjuje kao prilično uspešno, što potvrđuje i neverica pojedinih članova da je u pitanju novije zdanje) projektovao dvojac arhitekata Lužajić - Cvetković, od kojih je prvi, Miomir Lužajić, zaslužan za izgled hotela Courtyard by Marriott na Trgu republike.
 
Meni se isto dopada ova fasada sa belim kvadrastim ramovima, sa ili bez replike stare zgrade. Neutralna je i nenametljiva, a u isto vreme pojacava celokupni efekat u kom stara fasada dolazi do izrazaja.
Ova i fasada jugoslovenskog dramskog pozorista su verovatno dva najbolja primera sudara stilova ove vrste u Beogradu.
 
Odlične fotografije! Prelepe su zgrade! Nadam se da će se i zgrada Putnik pored Starog dvora vratiti u prvobitni igled, ali i sam Stari dvor (bar ona dva kubeta prema parku). Ovako izgleda skroz osakaćeno.
 
Malo naknadne pameti. Doduse od nasih para, ali neka bude, sad je prava stvar. :)

20170728_110806.jpg
 
Reljo, sada me podseti sa tom listom na Zemun koji je praktično ostao izuzet iz celog ovog
talasa rekonstrukcije. Velika šteta.


141001-AVSK-01.jpg
 
Cak sto vise, prvo su trebali Zemun, odavno, pa sve ostalo. Zemun ima koliko toliko ocuvane celine i to bi izgledalo fenomenalno, bas kao i podgradje Petrovaradina.
 
vazno je da se radi. bice jos dosta zgrada ove govine a i toliko sledece. polake bg postaje sve lepsi
 
I ja dižem obe ruke za Zemun. Kad bi se sredio taj deo grada bi bio dragulj, ALI šta ćemo sa Taurunum Boys-ima ?

Pre nekoliko godina sam često obitavao u Zemunu i još tad sam primetio da je svaka, ali bukvalno svaka zgrada overena od strane TB87. Tih idiota ima 30-ak, ali izgleda kao da je svaki od njih išarao 50 grafita.
Lokal patriotizam pokazuju time što uništavaju svoj deo grada. Kao kad bih pričao mnogo volim svoje dvorište i ponosan sam na njega i krenem da gazim cveće i prskam travu Totalom.

Dok ne reše taj problem, bolje da ne počinju sa obnovom.
 
Ja sam već početkom ovih radova upozoravao da je Zemun potpuno zaboravljen. Po Karadjordjevoj se rade svakakve udžerice a na Zemun ni dinar nisu odvojili kao da se radi o drugom gradu, a ne o gradskoj opštini koja ima objekte od visoke istorijske vrednosti.
 
Пази још им замаглили лица као да су они жртве а не криминалци.
 
Naravno da su zamaglili kad su - maloletnici.
To i jeste problem: loše vaspitanje iz kuće i hormoni (da ne kažem k***enje, da prostite).
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=468121#p468121:2pdveyio je napisao(la):
And7rey » Суб Јул 29, 2017 12:30 pm[/url]":2pdveyio]Ja sam već početkom ovih radova upozoravao da je Zemun potpuno zaboravljen. Po Karadjordjevoj se rade svakakve udžerice a na Zemun ni dinar nisu odvojili kao da se radi o drugom gradu, a ne o gradskoj opštini koja ima objekte od visoke istorijske vrednosti.

Корен свих сређивања по центру су гласови за предстојеће градске изборе, а Земун је тврдо језгро СНС-а, те операције ове врсте нису неопходне, за сада. :) Фасаде се раде у центру зато што ту традиционално имају лош "салдо", а и остатак становника који не живе у центру ипак циркулишу туда... Без обзира на ово имам све речи хвале за посао око фасада и једва чекам да буду готове све целине које се реновирају...
 
Završili su sa montiranjem skela na zgradi Ekonomskog fakulteta, tako da možemo očekivati
da uskoro krenu sa radovima.

Videćemo kako su zamislili.
 
Meni je fascinantno kako novinari i pravosuđe paze o zaštiti privatnosti i ugleda kad se radi o štetočinama svih vrsta, pa im se zamagljuju face, stavljaju inicijali i slično. Al zato kad se radi o žrtvama ili običnim ljudima, onda pršte slike, profili, adrese i imena na sve strane.

Uostalom, sve i da uvažim tu imbecilnu logiku - otkud novinari znaju da su ovi maloletni, pa da im se zamagljuju lica? I kako misle da iko pomogne u identifikovanju ako ne može da ih prepozna?
 
Клошарчине и малоумници. Батина је из раја изашла...
 
Ti maloletnici nisu birli gde ce da se rode i direktni su plod nas samih, jos fali da ih bijemo i ponizavamo. Stvarno smo odvratni.
 
Vrh