Šta je novo?

Nove registarske tablice

Dal si siguran?

" “Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate”, objašnjavaju iz MUP-a."

Ja ovo "vazice do isteka roka za zamenu" ne bih tako tumacio...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Ma oni nisu zdravi, nek izbace sva slova i nek stave simbole životinja. To ne može da se pobrka ni sa čim osim sa njima.

- Odredbe člana 5, 7, 8 ,9 i 10 Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor - navode iz MUP-a i napominju da se ova odluka o slovnom delu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo.

J.ebo ih pravilnik , od kada trolejbusi imaju tablice ?

Vx0vA18DTzWteVP8xf6yCw.png



23436714449_301cee6bd0_b.jpg
 
A da li igde piše razlog za ukidanje navedenih slova?

Ovako posredno priznaju da su napravili glupost, ali džaba kada niko neće da odgovara za to.
 
Nek se strpe par desetina godina pa kad ubacuju evropske zvezdice završe i ovu promenu.
 
Иако поздрављам промене (мада нећу моћи више да паркирам дупло у зонама - авај) оно што ми је и даље мистерија је зашто одговорни нису кориговали правилник на начин да направе стварно једнозначне таблице. Сада им је била прилика.

Вршац може да добије "VR", Врање можда "VE", Богатић "BI", Бечеј "BJ", Сента "SE" и да се лепо потруде да се свуда где је могуће укину квачице. Ако већ Ћуприја и Шабац не могу да "утекну од квачица" Крушевац може да буде и нпр. KE а Пожега PG.

Тролејбуси са регистарским таблицама, ваљда да се не "одметну у руралне крајеве" и београдски таксисти са пет набуџених цифара... јој.

Волео бих да знам ко ово потписује, па морало је да прође више кругова одобравања, а сваки потпис је одговорност. То наши надлежни канда не контају најбоље. Све ово треба да буде "о трошку државе"... Држава брља, држава плаћа...
 
Tablice kad sam dobijao nisam birao već mi je nametnuta i po čijoj logici stvari da mi se ponovo nameće tablica.
Ko mi garantuje da sledeće tablice opet nekom uredbom budu van propisa. Recimo broj 6 bude proglašen za satanistički i svi sa brojem šest vade nove tablice. :bash:
Teška budalaština i veliki bezobrazluk.
 
Obzirom koliko je bio kratak period u kojem su u Beogradu BG tablice iskoriristile sve 3- cifrene i prešlo se na 4-cifrene, ja se nadam da su imali u vidu dalje povećanje broja vozila. Jer danas se vozila mnogo češće menjaju nego u vreme SFRJ i 6-cifrenih tablica.

A ovo za izbacivanje znakova koje nije ni trebalo stavljati u upotrebu - da li je ovde iko odgovarao za nestručnost?
 
Što više promena više taksi. "Divota" za nas a i za nestručnog koji će da avanzuje. I neka avanzuje kao i onaj koji je dao da se pravi haos u Rajićevoj. Ovce su za šišanje.
 
To su uradili ovi iz DemokraCke stranke. Zar nisu oni svi stručni jer su svi sa jakim diplomama. Stranka inženjera i doktora, beše?

Beograd su mogli da olakšaju izdvajanjem prigradske od gradske regije, kao što Rumuni imaju B za urbano jezgro Bukurešta i IF za prigradske opštine.
 
Beograd umesto BG treba da ima samo B i dobija se još jedna cifra. I to je to.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=467840#p467840:1pa7m0si je napisao(la):
tragac » 27 Jul 2017 02:38 pm[/url]":1pa7m0si]To su uradili ovi iz DemokraCke stranke. Zar nisu oni svi stručni jer su svi sa jakim diplomama. Stranka inženjera i doktora, beše?

Beograd su mogli da olakšaju izdvajanjem prigradske od gradske regije, kao što Rumuni imaju B za urbano jezgro Bukurešta i IF za prigradske opštine.
Noup. I oni su imali svoj deo članstva (i u vrhu) lažnih doktora sa lažnih fakulteta. A ovo mi deluje kao maslo nekoga sa diplomom nekakvog menadžmenta.
 
Da Beograd ima samo B, i da bude jedini grad sa jednoslovnom oznakom nema smisla, jer samim tim ne nosi nikakvu informaciju jer nema drugih gradova sa jednoslovnom oznakom. Ne može ni da ih bude jer su druga dva velika na N.
Komotno onda može da bude jedini i bez ikakvog slova (oa da se dobiju dve cifre), znaće se da se radi o bg-u. Ja bih rekao da je to besmislen predlog.
 
A zašto mora da se zna odakle ko?
Ja sam protiv geo odrednica, ne vidim apsolutno ni jednu korist od tog podatka (samo štetu).

Poslato sa telefona
 
Zbog human readable dela, lakše se zapamti u slučaju potrebe, pamti se grad ne dva slova u nizu. Samo zato. Inače, skloni smo mi raznim generalizacijama i u tom smislu, bolje je bez geo oznaka.
 
Skloni su i panduri, uđi u uže jezgro manjeg grada sa BG tablicama i tražiće ti dlaku u jajetu, bukvalno, dok lokalci mogu da voze bez pojasa i svetla 120 kroz grad telefonirajući.
 
Не заносите се. Географска ознака и ако се укине у овом облику, увела би се нека друга верзија исте, и они би по томе распознавали градове и дешавало би се исто што описујете. Само грађани не би знали које је возило из ког дела земље.
 
dok pandur dešifruje.... :D

a isto to lokalci misle kad odu u bg, ns... da prvo njih zaustavljaju i "maltretiraju".
 
Ma, postoji toliko dobrih rešenja da se poveća broj kombinacija (npr. 2 cifre i 3 alfa karaktera), ali naravno odabrano je ono koje je toliko besmisleno da je prosto logično da su ga izabrali. Generalno, sve što je vezano za saobraćajna pravila i projektovanje u Srbiji je tako.

Nema to veze sa vlašću, već sa obrazovanjem i "strukom" decenijama unazad. Pogledajte svuda oko sebe, kakvi su ivičnjaci, šahtovi, saobraćajni znaci, projekti, raskrsnice, semafori, pravilnici, tablice, beton za tramvajske baštice... Ja se onoliko iznenadim kad se napravi nešto normalno i logično.
 
Generalizacija zbog tablica je najmanji problem ovde. Svi smo mi svakodnevno predmet neke generalizacije i isto tako generalizujemo druge. Bilo i biće doveka. I mene to ič ne pogađa. A i kad me pogađa, samo uputim sve te bundžije i gunđatore na Nemanjinu 11, gde i leži uzrok većine njihovih muka.
Nego je problem ovo što kažu neki članovi, što panduri vole na osnovu tablica da ''određuju'' prekršaj i visinu kazne.
Sad se postavlja pitanje da li bi mogao da se napravi takav sistem sa tablicama bez geo oznaka tako da čak ni pandur ne može da prepozna ko je iz kog grada. A siguran sam da može. Izdaju se nasumične kombinacije i nema teorije da čak i onaj ko je napravio algoritam, može na licu mesta da izračuna ko je odakle.

U suštini, kao što kaže i GOJE - postoje načini i sistemi koji odlično rade. Pa nije to prvi ikada zakon o robotima i AI, nego zakon o tablicama. Nešto što se uveliko piše i primenjuje po svetu već decenijama. Stvar je samo u tome što naši tutubani uvek odaberu najimbecilnija moguća rešenja. Čak i kad prepisuju od drugih, prepišu ga na neki svoj nakaradni i naopak način.
 
Ja u tu "pandursku generalizaciju" ne verujem. Ili znam iz priče samo. Meni je prošla papirna dozvola skoro kod saobraćajca, kod Valjeva :D

Više mislim da je to deo našeg folkrola, "naši smo".
Naši smo u pičkovcu, nećeš valjda mene pored ovih beogradskih kulova što se kurče,
Naši smo u bg, neće valjda ovaj bosanac pre mene,
Naši smo, neće valjda naš iz bosne sam protiv ove crnčuge što j*** naše žene.

Od malih stvari pa do najkrupnijih, svi smo naši.
 
Šta ga znam, ja slabo vozim sad pa i ne mogu da posvedočim. Ali isto tako sam čuo iz prve ruke za takve stvari.

Sve u svemu... šta god bila istina... činjenica je da može da se napravi sistem koji bi em omogućio više kombinacija, em bio potpuno nasumičan i nemoguć za dešifrovanje. Samo kad bi se naši smilovali da to prekopiraju i implementiraju na valjan način.
 
Samo nek ne diraju RU, nih se klonim.
Može bosanski model, postoji godinama i funkcioniše.
 
Vrh