Šta je novo?

Pešačke zone

U poslednje vreme ne dobijam odgovor na svaku prijavu koju uputim preko Twitter-a. Uvek odgovore sa onim standardnim (hvala na prijavi, prosledili smo nadležnima), a poslednjih par puta nisu (za Proleće, ivičnjake).

U ovom konkretnom slučaju je u pitanju prijava za stolove (Proleće) koji stoji na granici, a samim tim stolice moraju da štrče jer su stavili dva reda stolova.
 
Hvala na fotkama! :)
Bilo bi lepo da uklone ove bele ivičnjake.
file.php
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=468276#p468276:23bu3mc2 je napisao(la):
milos.tro » Ned Jul 30, 2017 5:11 pm[/url]":23bu3mc2]današnje fotke:
file.php

Živim za dan kada će ovoj zgradi urediti fasadu i kube. Prelep objekat!
 
Зашто "пуно кошта", ако продаш плац за зграду на месту које сада заузима гаража?
Не кошта ништа, него се и заради.
 
U startu puno kosta, duze traju radovi; kopanja, cuda.. ovako su prakticno samo renovirali postojece, a mozda nije ni to, nego je samo falila ideja.
 
Истина, компликованије је, али тако не бисмо имали трајно ружан објекат - надземну гаражу - у централној пешачкој зони.
 
To ce, po svemu sudeci, ostati za neke buduce generacije da urade.

Jos jedano logicno prosirenje pesacke zone koje vidim je prosirenje Rajiceve ulice sve do Patrijarsije.
To bi bio jedan "top" momenat za citavu zonu. Stavise, predosecam da ce do toga i doci pre ili kasnije.

Naravno, crkva bi morala da pomeri ogradu koji metar u nazad ili da je uopste nema s te strane, jer je citav kvart prakticno ogradjen.
Skola bi se morala odreci svojih terena(?), a ambasada da se otvori sa strane svojih vrtova. Uostalom, sto se ne bi i oni presli na Dedinje gde bi mogli da se zabarakadiraju koliko im je volja?
 
Мени се идеја не свиђа, јер је предуслов да ђаци остану без терена. Тако неште није оправдано ни мало.
 
Pa bilo bi opravdano kada bi djaci dobili bolje uslove nego sto sada imaju, sta god to podrazumevalo.
 
Ne prolazi tu dovoljno ljudi da postoji potreba za nečim ovakvim. A turisti koji stižu brodovima koriste Velike Stepenice pa se onda penju pored Francuske ambasade.

Mislim da bi bilo bolje da se uvede pešačka zona u onom patrljku Rajićeve kod Slovenačke ambasade. Taman kad se završi TC Rajićeva i otvori garaža, ta parking mesta će moći da se ukinu. Poploča se, stavi se drvored, i biće kao bombona.

P.S. I da se makne parking ispred ambasade i takođe postavi pokoje manje drvo, da ne peče onaj beton sa svih strana a da se opet ne zaklanja fasada.
 
Ja sam pohađao tu OŠ - kada se zvala Braća Ribar. U tom objektu su đaci od I do III razreda. Ne znam kako bi se nadomestilo ukidanje 70% školskog dvorišta (odnosno svih terena u njemu). Što se tiče crkve, ona bi morala da se odrekne čitave kuće, a ne delva porte ili ograde. A ambasada ne gubi ništa.

Možda bi realnije bilo da se otvori neka krivudava staza, mada opetne znam koja bi bila njena svrha.
 
Meni bi bilo lepo da se Kosancicev venac poveze sa novom pesackom zonom, a mislim da je jedini pravi nacin da se saobracaj pesaka I kola denivelise, tj da se napravi mali tunel za kola od crkve do pumpe dole. Bez toga Kosancic ostaje odsečen. Bivša gradska vlast je pred kraj vlasti govorila da ce slicno spojiti Kališ sa Knezom, tj da ce tuda proci tunel da pesaci ne bi cekali semafor za ulaz na Kalis.
 
@Bender U Rajicevoj kod slovenacke ambasade? Zar ona nije na Dorcolu pored crkve A. Nevskog i prve gimnazije?

Pesacka zonu vidim kao celinu koja je lepa sama po sebi, jer je kulturno- istorijski deo grada. Ne mora da pod obavezno da sakuplja mase posetilaca i profitira kroz prodaju usluga tj. da bude mega komercijalna. Zgrada Fr ambasade bi, pak, bila dobra za muzej, onda bi moglo da se ide u parkic, pogleda crkva itd. Malo neki novi uglovi i mesta, da celina pesacke bude jos obuhvatnija, zanimljivija..samim tim i Beograd kao grad.

@Goje. U pravu si, skolsko dvoriste nisu samo sportski tereni, nego i prostor za ucenike kada nisu u zgradi skole. itd. Ipak, ova ideja o produzetku Rajiceve je, po meni, previse dobra da bi ostala neostvarena. Iskreno mislim da bi bilo vredno truda, uz odredjene kompenzacije i neke, ne bas tako jeftine, preduslove (izgradnja moderne ambasade, modernizovana skola koja nije po modelu zgrada, a iza teren za fizicko itd).
 
Ja sam nešto pobrkao. Elem, da ne bude zabune, a i da nam bude lakše, evo na šta sam mislio :


Da napomenem da znam da izgleda smandrljano. Zato što i jeste. Ali to je čisto kao opšta, gruba slika kako bi taj prostor, po meni, mogao da se uredi. Dakle da se sklone parkinzi ispred Fr ambasade i sve do TC Rajićeva da se između poploča i stave male zelene površine. Manje širine nego one u Kralja Petra. A ovi poređani zeleni krugovi bi mogli da budu ili one granitne prenosive žardinjere ili neko manje drveće. Čisto da se malo oplemeni i taj potez od Velikih Stepenica do Gračaničke a i da se napravi kakav takav hlad.

P.S. Zaboravio sam da će i Gračanička postati pešačka zona. U tom slučaju, ovaj drvored/red žardinjera se samo produži preko njenog nekadašnjeg kolovoza.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=468707#p468707:qpxm49qm je napisao(la):
Drakche » 01 Aug 2017 12:22 pm[/url]":qpxm49qm]Pa bilo bi opravdano kada bi djaci dobili bolje uslove nego sto sada imaju, sta god to podrazumevalo.

Бољи услови су бољи терени, а не пешачка зона у дворишту школе.
 
Ni jedna ideja nije toliko dobra kao gradjenje tunela i spajanje pesacke zone sa kalemegdanom.Sto muva jednim udarcem.
 
Plan Varoši u šancu Emilijana Josimovića (prvog srpskog urbaniste) iz 1867. godine.

Pogledajte prilog 2

Crvenom bojom je označena Rajićeva ulica. Nalazila se između Uzun Mirkove i Kosančićevog venca.

Pogledajte prilog 1

Rajićeva ulica 2017. godine




Ne mogu više ovde da objašnjavam šta je urbanizam, šta je generalni, a šta detaljni urbanistički plan, šta je planiranje, šta je korupcija, šta je pešački saobraćaj, šta je javna površina, šta je planski akt ...

Ovaj plan sam preuzeo sa sajta Urbanističkog zavoda Beograda, nije u velikoj rezoluciji ali se dovoljno vidi, sve ono što treba da se vidi.
 
@Bender, zar Gračanička ne ostaje otvorena za saobraćaj? Sredjuje se, ali koliko se sećam imaće razdvojen kolovoz popločan kamenom kockom i pešačke staze popločane kamenim pločama.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Vrh