Šta je novo?

Makiško polje

Ja ne verujem da vi stvarno mislite da ce ceo Makis da se izgradi? U najboljem slucaju napravice kompleks zgrada velicine Cukaricke padine bas tu kod nje i to je to. Beogradu ne treba toliko novo naselje, ko ce tu da zivi? Ona floskula o 100.000 podstanara je debilna jer nisu svi podstanari potencijalni kupci stanova. I ovaj bg na vodi u samom centru centra sa ludackim reklamama ne mogu da prodaju i 2 zgrade prave 3 godine. Kakav Makis ne lozite se.

Људи пишу петиције за све и свашта,локација је идеална.И Нови Београд је био мочвара.

Nije idealna, lokacija je slepo crevo cak i ako izuzmemo ekoloski faktor. Samo mocvarno tlo povecava cenu gradnje. Poredjenje sa NBG je neprimereno jer je isti nastao na ledjima besplatne radne snage.

Rast leve obale treba da se zaustavi a ne da se siri jer tamo je katastrofa od infrastrukture i uopste uslova za zivot. Deluje ko kompresovano Vojvodjansko selo/indijska favela.

Americko predgradje bi bilo super model, pa nek je i plan kuca kao npr Banovo brdo/ Cerak bice idealno.
 
Kakve veze ima kada će se izgraditi ceo? Ili je predviđeno za izgradnju, pa će se jednog dana nešto sigurno napraviti, ili nije. Nema sredine. Ili je zaštićeno ili nije. U suprotom se samo prebacuje problem nekom ko dolazi posle nas, pri čemu taj drugi tek nema nikakve šanse da nešto promeni pošto će deo prostora već biti izgrađen, a time i je i karakter čitave oblasti nepovratno utvrđen.
 
Sa ovim novim naseljem bi Čukarica mogla da postane ubedljivo najveća opština u Srbiji po broju stanovnika što verovatno i nije dobro.

Verovatno bi bila dobra ideja da Žarkovo dobije nazad samostalnu opštinu. A deo Makiškog polja koje je obuhvaćeno ovim novim planom je istorijski pripadalo opštini Žarkovo... Ako se već ide na sprawl, mora se ići i na decentralizaciju.
 
Istina. Ne znam za vas, ali ja mislim da je Čukarica već previše razvučena i preglomazna. Isto važi i za Voždovac.
 
Доста општина би ваљало изделити. Поред споменуте Чукарице и Вождовца добри кандидати су и Палилула (на праву Палилулу са десне стране Дунава и Банатски део са леве) и Земун (на Земун и Батајницу као засебне општине).
 
Verovatno bi bila dobra ideja da Žarkovo dobije nazad samostalnu opštinu.

Pa i ne bi. Onda bi od Cukarice ostalo samo Brdo, sto je premalo za opstinu. Cukaricu, Vozdovac, Palilulu bi valjalo podeliti na gradski i prigradski deo.
 
Ova ,,celina 7'' ima toliko veliki potencijal da to nije normalno.

file.php


Da se ja pitam tu bih razvio poslovnu zonu sa kulama po uzoru na londonski Canary Wharf.

Picture.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=469423#p469423:1p83fi38 je napisao(la):
11030 » Пет Авг 04, 2017 4:28 pm[/url]":1p83fi38]
Verovatno bi bila dobra ideja da Žarkovo dobije nazad samostalnu opštinu.

Pa i ne bi. Onda bi od Cukarice ostalo samo Brdo, sto je premalo za opstinu. Cukaricu, Vozdovac, Palilulu bi valjalo podeliti na gradski i prigradski deo.

Ако могу Савски венац са мање од 40.000 становника, и Врачар и Стари град са по око 50.000 становника и тенденцијом опадања да буду општине, може и Чукарица са 180.000 да се подели. Mислим да градски део има око 50.000 становника.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=469423#p469423:1p3kk260 je napisao(la):
11030 » Pet Avg 04, 2017 5:28 pm[/url]":1p3kk260]
Verovatno bi bila dobra ideja da Žarkovo dobije nazad samostalnu opštinu.

Pa i ne bi. Onda bi od Cukarice ostalo samo Brdo, sto je premalo za opstinu. Cukaricu, Vozdovac, Palilulu bi valjalo podeliti na gradski i prigradski deo.

Opština Čukarica ima 180-190k stanovnika. Stara opština Žarkovo (od pre 1958. godine) bi sad imala 80-90k. Brdo sa Padinom oko 40k.

Ja mislim da ima prostora za 2, ako ne i 3 opštine. Bilo bi dobro da okolna sela postanu deo prigradske opštine (jer de facto to jesu). Npr. da pripadnu Barajevu (koje ima 27k ljudi).

A Novi Makiš malo Žarkovu malo Čukarici.

Inače, istorijski je napravljena velika nepravda Žarkovu kad je ukinuta opština (i bukvalno srušena zgrada). To je već daleka istorija, stari Žarkovci su time najviše izgubili.

U novijoj istoriji se vidi troklasni sistem u opštini. Ada, Brdo, Golf jedna klasa, Žarkovo, Cerak, Bele vode druga, a sve prigradsko treća klasa. Činjenica da je cela administracija locirana na samom kraju Brda, najdalje od ostatka opštine nikako ne pomaže. Meni najviše bode oči nedostatak tramvaja i pored započete infrastrukture. O uređenju samog centra Žarkova ne treba trošiti reči. To je jedna kasaba. A moglo je biti baš autentično i lepo.

Dodatno, ko je imao malo iskustva sa administracijom na Šumadijskom trgu zna da je za većinu njih sve iza trafostanice neka druga država. Najluđa je tu Poreska, mnogi njihovi inspektori ne idu van Brda, mrzi ih, a znaju da procene kvadrat na 2-3000 evra po m2 (iako se na katastru takve cene ne mogu naći).

Znači stanovnici Žarkova, Ceraka i Belih voda plaćaju porez kao da su u elitnom delu Brda, a nemaju ništa od benefita.
 
Cukarica bi MORALA da se podeli, isto kao sto bi palilula i vozdovac MORALI da se podele.
I to po meni MORANJE apsolutno nema nikakve veze sa brojem stanovnika, vec sa ravnomernim razvojem gradskih i prigradskih sredina.
Ista pomenuta Cukarica se 'macehinski' odnosi ka svemu sto je iza trafo stanice Zarkovo, a da ne pominjemo Zeleznik, Cerak, ili tek prigradska naselja.
Jednostavno, potrebe gradjana su razlicite, a opstina to ne uvazava.
Stvaranjem vise opstina, svaka celina bi resavala ono sto je u njenom prioritetu. Negde su to saobracajnice, negde vodovod i kanalizacija, a negde zamena plocnika, parkovskog mobilijara, solarni punjaci i sl.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Slažem se, Čukarica je potpuno nesimetrična opština, tu su negde Palilula i Voždovac.
BB, Žarkovo, Bele Vode i Cerak jedna opština jer su geografski nadovezuju a Makiš, Ada, Železnik i ostala naselja druga. To je posebna tema.
 
Палилула треба да се подели,не видим сличности Карабурме и Борче, а и раздваја их река.Остало не би ништа мењао,само нам хвали гомилање још људи на буџету.
 
Администрација није проблем ако је ефикасна. У оваквим условима сумњам да је ишта ефикасно у асиметричним општинама.
 
Nisam sigurna da nam treba dupliranje administracije i uhlebljavanje jos parazita ali cinjenica da je Cukarica teritorijalno glomazna, a jos kad se izgrade Makis i rupa izmedju Belih voda, Zeleznika i Vidikovca postace dzin.

Sumadijski trg je vrhunski organizovan, tu su pored opstine i poreska, infostan, stambeno, mup, nsz, rfzo, mozda sam jos nesto izostavila ali poenta je da sve mozes da zavrsis u krugu od 100m. Moja iskustva sa poreskom nisu kao Nikolasova, osim sto boluju od hronicnih bolesti drzavne uprave, nije mi se desilo da zacepe kvadrat.

Ako bi se delila, ja bih je ovako ''pocepala''. Stari deo (Brdo, Padina, Zarkovo, Cerak) jedna opstina i Makis, Rupcine, Savska padina ili kako se vec zove onaj neizgradjeni deo, Zeleznik i prigrad drugi deo. Prigrad bih ostavila u sastavu jer je ljudima koji zive u Sremcici, Mostanici, Ostruznici mnogo prakticnije i lakse da idu ka gradu nego ka npr. Barajevu. Uostalom Barajevo je zasebna opstina pa ne vidim da cveta, naprotiv. Raspada se po svim savovima.
 
Питање је да ли би мањим општинама била потребна иста администрација, или би и она могла да се преполови на две нове општине. Нису исте потребе за 180.000 и 50.000 становника. Треба ићи ка већој ефикасности и ка томе да администрација и управа буду ближи грађанима.
 
Inace slazem se sa nikolasom da je Zarkovo diskriminisano od strane Cukarice. Bas sam im skoro pisala za Dom zdravlja kako je zapusten na sta su mi odgovorili da su nenadlezni za to. A placali su iz svog dzepa renoviranje tj izgradnju celog sprata Dz u Pozeskoj. Zarkovacki opsluzuje 70.000 ljudi, nema fizijatriju, oftalmologa, psihijatriju, otorinolaringloga itd...Dok Dz u Pozeskoj za 40.000 stanovnika ima sve to plus sluzbe koje sam zaboravila. Da ne pricam kako nedostaju vrtici i osnovne skole, krsten park itd.
 
Kakav je ovo projekat?!?! na stranu sto je render kao delo studenta prve godine arhitekture iz 2002-ge, ovo sto je predlozeno je smeshno, posebno uz prichu od 500evra. desetak kula uz svaki milimetar prostora upotrebljen za milioniti trzni centar, unutar prstena kula kao i spolja. Bez otvorenih zelenih povrshina, bez ikakvog drugog sadrzaja...
Koliko je trznih centara potrebno ovom gradu, 500?
 
i da, pre nego sto pochne da pravi ovu katastrofu na Makiskom polju, Bogoljub bi mogao da pokaze svoju veliku ljubav prema svom narodu i ovom gradu, tako sto ce zavrshiti ili srusiti one spodobe od projekata u Prizrenskoj i na ukrstanju Bulevara i Gospodara Vucica....ironije li.
 
Mene plase ovi renderi sa fb stranice B.Karica. Ja se nadam da ova ruzna zgrada nije namenjena za BG. :oops:

image.png


Nase arhitekte. :violina:
 
Vrh