Šta je novo?

Nove table za beogradske ulice

Ja sam za kombinaciju uz dodatke , cirilica mora jer je to zvanicno pismo.Dodao bih grb beograda i bjeli okvir kao na stani 1 ove teme .Jovanovm predlog je isto ok samo bez kvartova na nbg moze na istom mjestu da dodje broj bloka i broj ulaza b45 a u drugom cosku u201 . A za stari dio grada brojevi sa strelicom u smjeru opadanja 31-> ili + - .Cini mi se da su ma pocetku skadarlije gledano iz Despota Stefana stavili novu tablu mada nisam siguran. Obavezno table postaviti na bandere i semafore.Mozda na tablama na semaforima trebalo postaviti slicice ili oznake vaznijih objekata hitne pomoci itd nesto kao u moskvi.Jedna tabla na banderi postoji sa starim nazivom general zdanova iz pravca bulevara kralja ace.Kad odradimo konacnu verziju sprema sam da ucestvujem u finansiranju stampanja na samoljepljivom kvalitetnom papiru, da pokazemo nesposobnjakovicima iz gradske uprave za pocetak.Negdje sam procitao da na Vracaru postoji zastitna radionica za izradu ulicnih tabli.
 
Upravo suprotno!

Latinica ima smisla samo ako je na engleskom, kao na autoputevima. Sto bismo pravili table sa dva srpska pisma, kad svi koji znaju jedno, znaju i drugo. Engleski, manji natpis i treba da bude namenjen gostima iz sveta koji podjednako ne znaju da citaju ni srpsku cirilicu, ni latinicu. Dakle, kao sto je Jovanovm predlozio, bez kvartova i uz predlog boje koji je poslao Mitadigimon.
 
@direktor

Moj post se odnosi na postove pre tvog. Tvoji predlozi su manje-vise OK.
 
mitadigimon":g08w1ddt je napisao(la):
hazard":g08w1ddt je napisao(la):
Ne svidja mi se ovo "street". Nema potrebe da table budu na engleskom.
Pa zar nije to poenta: da se stavi cirilicni naziv a ispod toga manji na engleskom za strance... Mada, mozda si u pravu, dovoljno je da bude na latinici pa da shvate... A da se engleski ubaci za neke znacajnije lokacije, kao sto je sada slucaj...
Vec postoje putokazi na engleskom za strance za najvaznije lokacije u gradu. Ne razumem zasto bi u mojoj ulici pisalo "street" gde ne zalazi nijedan stranac. Uostalom stranci ce se snaci i bez tog "street", koje i onako vizuelno steti efektu table.

Takodje ne znam sta ce vam ovi kvartovi, kad to vise ne postoji, nema nikakvu funkciju i kad 90% ljudi u gradu nema pojma gde je koji kvart i kako. Ako hocete bas da obelezavate neku administrativnu jedinicu, nek umesto broja kvarta ide dvoslovna oznaka opstine (to postoji na kontejnerima, bar na Zvezdari npr. gde pise "ZV" - ako je to to uopste, mozda sam se istripovao).

@sizif:

Latinica ima smisla samo ako je na engleskom, kao na autoputevima. Sto bismo pravili table sa dva srpska pisma, kad svi koji znaju jedno, znaju i drugo.
Na autoputevima? Na autoputu pise "Београд" i "Beograd" a ne "Belgrade". Tako da ni to nije na engleskom. Isto tako Grci kada pisu znakove latinicom koriste transkripciju, pa pise "Athina" umesto "Athens" na engleskom.
 
Ako je zabačena ulica to i dalje ne znači da tu neće kročiti nijedan stranac. Kada sam bio u Atini napr. spavao sam kod rođaka (koji su poreklom odavde) u rezidencijalnom ne-turističkom delu Atine. Odatle sam imao potrebu da pešačim do metro stanice i dalje u centar. Hvala Bogu da su i tamo bile dvojezične table, inače bih se sigurno izgubio (mada sam posle nekog vremena naučio da čitam grčki :) )

Zato, mali latinični natpisi svugde, pa makar to bilo i predgrađe. Naravno, prvo zameniti u centru...
Što se autoputa tiče, transliteracija je ok, ali stvari kao što su

----> Бензинска станица
Benzinska stanica

ili pomenuti aerodrom složićete se, čista glupost.
 
@Jovanovm

Nazalost, nemam onaj tvoj font, a jako mi se svidja. Bas si ubo sustinu.
Imam disk sa 20.000 fontova ali na njemu nema Constantia-e, valjda ima nacina da mi je tutnes nekako... :) Pa da odradim crtez uz sve zanimljive savete u prethodnim postovima...
 
^^ Samo instaliraj Office Compatibility Pack sa ove adrese i imaćeš font. Postavio bih ga i sam, ali rekoh, ne bih da uvalim BB u probleme. Verujem da se iz .MSI fajla može i odpakovati...

http://www.microsoft.com/downloads/...70-3AE9-4AEE-8F43-C6BB74CD1466&displaylang=en

Sad sam video, takodje imaš i novije (bolje) verzije ovde:

http://www.microsoft.com/downloads/...40-14E1-467D-8DCA-19D2A8FD7485&displaylang=en

Ja imam Office 2007, pa je došlo uz to. Ako baš ne uspeš da skineš ili instaliraš, pošalji PM.
 
Iskoristio sam Book Antiqua font, deluje mi jako slicno Constantia-i. Nego, bas radim verziju sa malim grbom Beograda, uksoro cu da okacim.
A sto se tice fonta, naravno da necemo da uvalimo nas BB u probleme. :)
Ja izbegavam Office 07 (to je to ako se ne varam), nekako mi je zbunjujuce.. Ali eto i 07-ce uskoro da se nadje na mom kompu, jbg mora se prilagodjavati... :)

P.S. Hvala na pomoci druze.
 
Sjajno! To je taj rad. Ne znam jedino koliko je uočljivo iz daljine. Možeš li da uradiš verziju sa grbom opštine ili sa kućnim brojevima? Pošto reče da voleš da crtaš :D
 
Ce bidne uskoro! ;) Samo da se malo informisem bolje oko grbova Opstina.
Jos ako bi nabavio vektorske grbove... :)
 
Dodao sam table sa brojem ulaza/kuce... Sadrze mali naziv ulice i broj koji dominira...

 
Пробај да преломиш назив улице у два реда, чисто да видимо како излгеда тако због читљивости из даљине...
 
Kapiram sta kazes. Jeste tako mozda citljivije iz daljine, ali je nezgodno jer onda cela tabla izgleda dosta nezgrapno sa nabacanim elementima po sredini. Bilo bi tako ok da je sama tabla oblika uspravnog pravougaonika...
A zamisli ulice sa nekoliko reci, tipa Ulica Josipa Broza Tita... :o
 
GOJE":37dass19 je napisao(la):
jovanovm predlog je dobar zbog odličnog fonta, a engleski ni pod razno. Ćirilica i latinica (na srpskom) i tačka.
postoji font beogradskih plavih tabli, upecatjliv i vidljiv izdaleka i njega se treba drzati - jer je vizuelno oproban i deo tradicije.
 
^^^ Ukoliko govoriš o fontu iz pre-1945, to je taj font koji sam ja koristio (tj. tipografski najsličniji ekvivalent u javnom domenu). On i danas stoji na nekim tablama u istorijskom jezgru grada (Knez Mihajlova, Jevremova, Skadarska, itd itd). Ukoliko govoriš o onom posle 45, on je strašno loše rešenje iz više razloga, najviše zato što nije dovoljno čitak iz daljine, estetski je rogobatan, i ne podpada pod neka osnovna tipografska pravila (ja kao laik to vidim, a mogu misliti šta o tome razmišljaju profesionalci).

Što se rešenja gore tiče, ja i dalje stojim pri ideji grbova opština. Mislim da bi to sjajno izgledalo i dalo malo šmeka toj tabli. Više mi se sviđa verzija koja je potpuno pravougaona, ali shvatam problem sa samim grbom. Ono što bih predložio je da "ulica" piše malim slovom, ovako izgleda neskladno, a semantički mi ima više smisla takođe. Verzija za kućni broj je sjajna. Ono što bi mi možda bilo interesantno je dodatak kućnih brojeva sa leve i desne donje strane table (< 1-12 12-20> npr), kao i verzija za bandere na velikim saobraćajnicama ili naseljima.
 
ti naravno volis da kontirras, kontriranja radi, kada sam ja u pitnaju. Te kamene table u skadarliji i okolini su psotaljvene 80-ih godina, a njihov font se razlikuje od tvog, mada mu je srodan. Fotnovi sa kukicama NIKADA se ne biraju za ulicne table i saobracajne znakove, osim kada im svrha nije da budu fensi umesto funkcionalne. Originalni font beogradski su ona debela cirilicna slova na emajliranima tablama. Tipografski taj font vazi za najupecatljiviji cirlicini font koji je ikada napravljen.

Nazalkost, 90e godine su donele potonuce tipografije, ne smao kod nas, a usled nestanka slovoslaganja i mogucnosti da svako sedne i isfusari ozbiljni tipografski posao.

Ne znam otkud ti uopste ideja da je stari beogradski font lose citak, kada upravo svi govore kako se stare table laske citaju iz daljine nego nove (plasticne sa pseudostarinskim fontom).
 
Haha, možda si u pravu da volim da kontriram, a nisi ni ti imun na te stvari. :D Izvini, kad sam govorio o tablama, mislio sam na nove sa pseudostarinskim fontom. Očigledno sam pogrešio.

Mislim da je ova verzija sa serifnim fontom lepša, ali takođe se slažem da table koje se gledaju sa veće razdaljine (ulične table na banderama, itd itd) moraju imati sans-serifni font upravo zbog svoje funkcionalnosti. Inače, serifni fontovi se koriste za ulične table, evo jednog primera iz Budimpešte:

80030831.IfLkkU4B.smallDSC01718.JPG
 
Predložio bih samo da sam naziv ulice uvek ide u ALL CAPS varijanti,
zbog bolje čitljivosti...
 
mitadigimon, svaka čast, :kk:

Moram da priznam da mi se više sviđa bela varijanta (nemojte me ciglom :) )

Eventualno, u gornji levi ugao može da ide grb opštine, ispod njega jako sitnim fontom ime opštine a u gornjem desnom uglu dodatna informacija ako je potrebna (B61S - blok 61 sever, B19A - blok 19a, Ruzveltvova S/J/I/Z (sever, jug, istok, zapad) plus strelica koju je neko već pomenuo a koja pokazuje levo ili desno u zavisnosti od toga gde je sledeći veći broj).
 
Eto sve smo se dogovorili . I kada se očekuje zvanična odluka grada o postavljanju :bash:

:kafa:
 
Vrh