Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

I ja se slažem da treba isključiti niske strasti - a kad se isključe, svhatite da su Hrvati nebitni u bilo kojoj priči pa ih ne treba ništa ni pitati.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=468439#p468439:lnmdpged je napisao(la):
Drakche » 31 Јул 2017 10:30 am[/url]":lnmdpged]@Гага Te popularne niske strasti ne treba uzimati u obzir u ovakvom bitnom projektu koji se tice nauke, obrazovanja i umetnosti. Ko god bude ubacio tu nacionalisticku pricu ne radi svoj posao dovoljno ozbiljno.
@Дракче, управо те ниске страсти и убацивање националистичких прича, су испољили ти који су и минирали Теслин споменик, и те ниске страсти и убацивање разноразних националистичких прича су трајале од 2006. до 2014. године, јер се нису могли не само договорити око места постављања другог Теслиног споменика, него се ишло дотле да га не треба уопште више никада и нигде у Госпићу постављати. То се чак и пренело да не треба уопште обнављати Теслину родну кућу у Смиљану, него све срушити. Читао сам о томе и превртао ми се стомак кад сам то све читао, а сад то више не бих могао ни да читам.
Кућа је иначе била доста руинирана и покрадена (као и црква до куће), за време грађанског рата тамо у "њиховој лепој", а у самом Смиљану нема више срба који су ту раније живели. Неки од експоната који су сад у обновљеној Теслиној кући су позајмљени одавде из београдског музеја.
Теслина кућа у Смиљану

Иначе ниске страсти, чак је то више низак ударац, је оно што је сад урадио бивши преседник "њихове лепе" Месић, а везано за оног шитара са дроном који је ухапшен тамо код њих. Још веће ниске страсти код њих ће бити сад 05. августа.
 
Sve su to gluposti. Tesla je rodjen i maturirao na teritoriji danasnje Hrvatske, postoji spomenik Tesli u centru Zagreba, spomen kuca itd.
Nauka, obrazovanje i umetnost su iznad tih nacionalistickih trica, sam Tesla je bio daleko iznad toga.
Ko ne zeli da ga prihvati kao svog - ne mora, ali svakom ko to zeli vrata trebaju biti otvorena za saradnju, kako bi se u tom muzeju ispricala sto jaca prica. To je jedino ispravno.
 
Ево мало о хрватском односу према Тесли...

Gospićani: ‘Ima on spomenik u Smiljanu, to mu je dosta’

U Gospiću smatraju da su jedna ulica, Veleučilište koje nosi Teslino ime, te Memorijalni centar dovoljna posveta znanstveniku. Teško se oteti dojmu da je Tesla Gospiću više teret nego znamen.

‘Ima još velikana’

Primjerice, u predstavljanju velikana svoga kraja gospićka Turistička zajednica prvo predstavlja dr. Antu Starčevića, pa zatim Teslu. Prije dvije godine trebala je biti obilježena 70. godišnjica Tesline smrti, no 7. siječnja tada je bio u ponedjeljak, koji je za djelatnike Memorijalnog centra posvećenog Tesli neradan, pa taj dan nisu ni obilježili. Isto tako, nitko nije stavio vijence. Mladi su za ovu problematiku u Gospiću prilično nezainteresirani, dok je starijima važnija činjenica da je Tesla Srbin.

Na mjestu miniranog spomenika Tesli u Gospiću sada stoji fontana vile Velebita

- Ima on spomenik u Smiljanu, a njegovo ime nosi naše Veleučilište, zar to nije dovoljno? Imamo još velikana - komentirala je na gospićkom Radićevom trgu žena u pedesetima.

И кога интересује цео текст.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...oji-se-vraca-u-gospic-nakon-22-godine/785959/

Толико о њиховом односу према тесли. Модерном.
 
ма дебили, пусти их. најбоље је на њих не обраћати пажњу и гледати своја посла, тј. градити музеј без њих
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=468623#p468623:1kwc2m23 je napisao(la):
Drakche » Tue Aug 01, 2017 1:47 am[/url]":1kwc2m23]Sve su to gluposti. Tesla je rodjen i maturirao na teritoriji danasnje Hrvatske, postoji spomenik Tesli u centru Zagreba, spomen kuca itd.
Nauka, obrazovanje i umetnost su iznad tih nacionalistickih trica, sam Tesla je bio daleko iznad toga.
Ko ne zeli da ga prihvati kao svog - ne mora, ali svakom ko to zeli vrata trebaju biti otvorena za saradnju, kako bi se u tom muzeju ispricala sto jaca prica. To je jedino ispravno.

A sta to Hrvati imaju Teslino? Nista, sve njegove stvari se nalaze u Beogradu i pod zastitom UNESCO-a su.

Hrvatska je zemlja siromasne istorije pa ima potrebu da se kiti tudjim perijem. Jedina veza izmedju Tesle i Hr je to sto je rodjen na prostoru danasnje Hr, tada Austrougarske. Po toj logici Car Konstantin je rodjen u Nisu, jel to znaci da je on Srbin?
Sta vise otac Tesle je bio pravoslavni svestenik. I kako se uopste Hrvati usudjuju da ga nazivaju njihovim?

Na kraju sam Tesla je uvek voleo da istice da je Srbin.
Njegovi citati:
„Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svijetu.“
„Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“

Takav je bio i posle smrti kada je trazio na spostvenu sahranu da se pusta cuvena pesma ,,Tamo daleko''. A verujem da svi znate istoriju i text te pesme.
 
Hrvati su počeli da ga svojataju tek onda kad im je došlo iz dupeta u glavu da je on postao globalno poznato ime i kul reklamica za državu ... dotle su pokušavali da zatru sve vezano za njega ...
 
Taко су пре 2 године и технички музеј у Загребу назвали по Николи Тесли.
 
@max15 Nista licno, ali sve su to gluposti. Neko ko tako razmislja ne bi smeo da ima nista sa postavkom teslinog muzeja.
Hrvatska wikipedija pise da su Tesle poreklom katolicke porodice, koje su presle u pravoslavlje u neznamkom stoljecu. bla bla..

Ono sto bi, pak, moglo da se pomene je istorijski opis polozaja srpske manjine na tim prostorima, tako da bi posetilac mogao da se upozna i sa tim kontekstom/pozadinom. Istorijske cinjenice nisu sporne, samo im ne treba prilaziti ideoloski.
 
од свих Википедија, хрватска је најмање релевантна, јер је уређују толико острашћени националисти, да се граниче са Усташтвом
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=468833#p468833:485sn1k8 je napisao(la):
Drakche » Wed Aug 02, 2017 8:35 am[/url]":485sn1k8]@max15 Nista licno, ali sve su to gluposti. Neko ko tako razmislja ne bi smeo da ima nista sa postavkom teslinog muzeja.
Hrvatska wikipedija pise da su Tesle poreklom katolicke porodice, koje su presle u pravoslavlje u neznamkom stoljecu. bla bla..

Ono sto bi, pak, moglo da se pomene je istorijski opis polozaja srpske manjine na tim prostorima, tako da bi posetilac mogao da se upozna i sa tim kontekstom/pozadinom. Istorijske cinjenice nisu sporne, samo im ne treba prilaziti ideoloski.

Ko si ti da Tesline citate i istinite cinjenice nazivas glupostima? :violina:

S'obzirom da citas hr wikipediju i realnost vezanu za Teslu nazivas glupostima ocito je da si Hrvat. Pa zato i imas potrebu da sve preokrenes.

Ako se pogleda poreklo prezimena Tesla to vodi do prezimena Draganic koje vremenom postaje Teslic i na kraju Tesla.
Tesla zato sto je jedan clan porodice Draganic imao isturene prednje zube koji su podsecali na teslu (vrsta sekire sa sirokim secivom).
Naravno ovo nije moja prica nekog od samog Nikole Tesle koja se prenosila generacijama.

To da Tesla potice od katolicke porodice je jos jedan ocajnicki potez hr zajednice.

I nisu samo korasani ti koji svojataju Teslu, cak je jedan Rumun napisao knjigu kako je Tesla njihov. :lol:
 
Ma nema problema drugar, ima posebna tema o teslinom muzeju, pa cemo tamo da pisemo.
 
Možda bi se mogla uzeti u razmatranje ideja da se podigne muzej sporta, tj neka vrsta naše kuće slavnih sportista. Ako nam nečega ne fali-to su sportski uspesi. Novak Đoković se bliži kraju svoje bogate karijere, on bi svakako zauzeo počasno mesto u takvom muzeju/kući slavnih. Verujem da bi naši sportisti rado poklonili svoje rekvizite za stalnu postavku, a i stranim i našim posetiocima bi sigurno bilo zanimljivo da vide npr. Novakove trofeje, reket kojim je osvojio Vimbldon itd..Ako se bude gradio Nacionalni stadion, taj muzej bi mogao da bude u okviru tog kompleksa, ili da se izgradi u okviru nekog već postojećeg sportskog objekta. Šta mislite?
 
Takodje, moja drugarica je nedavno posetila novi Muzej vučedolske kulture u Vukovaru i oduševljena je i zgradom i postavkom. Stvarno, na slikama to izgleda fantastično. Ta kultura spada u vinčansku, a kako se mi odnosimo prema lokalitetu u Vinči je tragično. Zato pod hitno naći sredstva i napraviti dostojan muzej. To bi možda uz Teslin i Narodni bio najznačajniji muzej u Beogradu. Bilo bi potrebno tamo uraditi i pristanište za brodove.
 
Мислим да је била идеја да се направи музеј спорта у Бетонхали.
 
У историју кроз нову капију (ФОТО)
М. КРАЉ | 23. новембар 2017. 13:01 | Коментара: 0
Како ће изгледати нови модерни објекат на улазу у комплекс Музеја Југославије. Госте којих је годишње више од 120.000 сачекиваће сувенирница, кафе, место за одмор
Pogledajte prilog 1


КАПИЈА кроз коју су прошли милиони како би обишли Титову вечну кућу, отишла је у - историју. Изграђена у року од 48 сати, без дозволе, као привремени објекат, наменски за посетиоце Куће цвећа, срушена је да уступи место новом улазу у комплекс Музеја Југославије.

На њеном месту биће саграђен модерни објекат, нека врста малог визиторског центра, на коме ће они који обилазе Музеј 25. мај, Стари музеј, место на коме су сахрањени Јосип и Јованка Броз, или парк са скулптурама, који окружује ова здања, добити прве информације о нашем најпосећенијем музеју.

- Кроз Музеј Југославије годишње прође више од 120.000 људи - каже за "Новости" директорка Неда Кнежевић. - Идеја је да се као свуда у свету и код нас направи леп пријем већ на улазу, где ће поред билетарнице постојати и пространија сувенирница, мали кафе, место за одмор у башти, што нам посетиоци већ дуго траже... Постоји још једна практична потреба, јер нажалост, у 21. веку, за толико публике немамо довољан број тоалета. Они постоје само у згради Музеја 25. мај, па нам то представља проблем и када дођу два пуна аутобуса.

Пројектом реконструкције и доградње капије, замишљено је да се она не повећава ни у висину, ни у ширину, већ само у дужину, а имаће непуних 200 квадратних метара, наставља саговорница:

- Нова капија не сме да наруши амбијент, па смо зато још 2014. године ангажовали Архитектонски факултет у Београду и то баш катедру за просторно планирање, да направе пројекат према коме би се она што боље уклопила у вредности које баштинимо - социјалистичку архитектуру, дивну башту...

Пројекат будућег улаза



За овај пројекат на конкурсу Министарства туризма су 2015. добили две трећине средстава, а остатак нису тражили од Министарства културе, већ су, како наводи саговорница, одлучили да то буду њихово улагање, од улазница и сувенира. Али, ту су почели и проблеми: у процесу прибављања грађевинске дозволе, руководство музеја суочило се са својеврсним имовинско-правним рашомоном.

- Тада смо схватили да је капија нелегализована, да се налази на градској, а не републичкој парцели, постојао је и захтев за реституцију, као и лажни захтев за легализацију... Компликацију је направио и зид који је подигнут у време Слободана Милошевића и поделио комплекс, а никада није уцртан у урбанистички план. Да бисмо формирали грађевинску парцелу, што је било неопходно за почетак радова, морали смо да урадимо урбанистички пројекат за цео наш комплекс и све то катастарски решимо - објашњава Кнежевићева, која је са својим тимом успела да превазиђе ове проблеме. - Ту, међутим, није крај, јер је поменути зид неприродно преполовио парцеле, али и инсталације воде, струје, напајања... Тако да сада са друге стране зида имамо нерешене проблеме са реституцијом, а неке парцеле, по метар или два, улазе у наш простор, што нас папиролошки омета.

С друге стране, Музеј Југославије је тренутно, каже директорка, у ситуацији да хитно мора да започне обнову:

- Комплетна инфраструктура је нарушена, а објекти дотрајали - додаје саговорница. - У протеклих педесет година здања су само хигијенски одржавана, у њих ништа није улагано, па све инсталације морају да се мењају.

Радови на инсталацијама, којима ће поново добити климатизацију, у згради Музеја 25. мај отпочеће 1. децембра. Требало би да буду готови до истог датума 2018, када је великом изложбом планирано обележавање 100 година од формирања прве Југославије.

- Потом нас чека и санација фасаде, која је 80 одсто у стаклу, а та друга фаза, током које ће бити поправљен кров са мермерним облогама и прозори, радиће се 2019. Сва наша здања су у зрела за реконструкцију, али не можемо да затворимо цео комплекс, нити имамо толико средстава да све средимо одједном, па ћемо тако радити фазно - закључује Неда Кнежевић уз обећање да ће комплекс све време бити отворен за публику.

ОБНОВА КУЋЕ ЦВЕЋА

ОБНОВУ Куће цвећа планирамо до 2020. године, за шта ћемо у сададњи са Друштвом архитеката Србије или Београда, расписати конкурс - каже Кнежевићева. - Наша публика стално тражи да ту изложимо Титове личне предмете, али их ми не износимо због велике влаге која штети експонатима. Кућа је зидана као летњиковац, а на садашњем гробном месту налазила се фонтана, која је измештена испред. Постоји и дивна тераса, коришћена пре Брозове смрти за пријеме... Пројектом реконструкције бавиће се један мултидисиплинарни тим, док ће саме припреме трајати дуже од годину дана.
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 0%A2%D0%9E
 
Posetio sam novu izložbu o Karadjordju u Istorijskom muzeju. Utisci su mi pomešani. Izložba je manje više dobra, šteta što nema više pisanih objašnjenja pored predmeta. Zaposlenima nisam oduševljen. Sede iza pulta i ne ispuštaju telefone iz ruku. Nisu preterano ljubazni. Stručna vodjenja su samo jednom nedeljno, nigde nekoga ko bi bliže objasnio izložbu. Devojka koja prodaje karte je manje više ok, ali sada sledi zanimljiviji deo. Pored te devojke za pultom sedi gospodja srednjih godina, drži telefon i ne registruje me. Posle obilaska izložbe pitam ja njih kako su izloženi predmeti sačuvani do danas-tipa Karadjordjeva odeća, pribor za jelo itd. Na to moje pitanje ta gospodja je samo podigla pogled ka meni, napravila neki kiseli osmeh i nastavila da se igra. A devojka koja prodaje karte mi reče-pa eto, sačuvalo se i sleže ramenima. Takvo ponašanje je dovoljno da se moj utisak o toj instituciji sroza. Ništa, odem ja da pogledam drugu izložbu o gradovima pod turskom vlašću, nisam bio nešto oduševljen, ali solidna je. Vraćam se do izlaza, za pultom sede dva čoveka, oko tridesetak godina i ja ih pitam šta se dešava sa stalnom postavkom, radi li se nešto na tome. Oni u neverici, kažu ništa od toga, imaju samo to prizemlje, na spratovima zgrade su instituti i ministarstvo itd. Kažem ja pa dobro, vršite li pritisak na vlasti, šalje li direktorka muzeja pisma Vučiću, gradonačelniku itd. Podsećam ih kako je patrijarh slao više desetina dopisa vlastima pre nego što su dozvolili nastavak izgradnje Hrama, savetujem ih da budu dosadni sa svojim zahtevima i da se nameću, bore za bolje uslove. Na to mi dečko reče kroz smeh-eh kada bi Bog bio sa nama kao sa patrijarhom, kao dobiće naša direktorka otkaz ako bi tako dosadjivala sa zahtevima za zgradom. Kaže mi kako mi gradjani treba da utičemo na vlast i tražimo muzej.. Ok je to, ali nisam mogao da se otmem utisku da su ti naši muzejski službenici nezainteresovani i nesposobni da reše svoje probleme. Naprave tako dve izložbe godišnje i čekaju da se neko smiluje i dodeli im zgradu. Gde su im menadžeri, kreativni ljudi koji bi kvalitetnim izložbama napravili redove za ulazak u muzej, da se tu stalno nešto dešava, stvori kritična masa itd. Neverovatna je šteta da Istorijski muzej u zemlji ovako burne istorije nema stalnu postavku i da deca iz cele zemlje ne mogu uživo da vide to o čemu su učili...Imaju bogat fundus, izložba o Tesli i Pupinu je bila odlična, ali to je malo, tu izložbe treba da se smenjuju kao na traci baš zato što nemaju stalnu postavku. Ovako, sadašnja izložba će trajati valjda do septembra! A muzejski službenici će za to vreme da sede, igraju se na telefonu, spremaju sledeću polugodišnju izložbu i čekaju da im narod izbori zgradu. Mislim da takav odnos mora da se promeni, muzealci moraju da znaju da im je poveren vrlo odgovoran zadatak brige o kulturnom nasledju, ali i dužnost edukacije naroda i zato moraju da se trgnu i budu mnogo agilniji.
 
Нажалост добар приказ ситуације у већини музеја у престоници. Главни и изворни проблем по мени јесте што је већина смештена у објекте који нису адекватни тој функцији. Мени је срамота да се хвалимо историјом и природом а са друге стране су нам историјски и природњачки музеји у стању у каквом су. Очигледно је да су поред простора проблем и паре и можда највише ентузијазам запослених.
 
@Vox91. Muzej sporta postoji već 40 godina ako ne i više. Na Dif-u. Ja sam bio tamo sredinom osamdesetih.
Što se tiče IMS-a i stručnog vođenja ono postoji kao opcija. Ne postoji opcija da svaki posetilac uđe na izložbu i da svakom ponaosob vodič objašnjava izložbu. Zbog toga su izmišljeni audio guide uređaji kao rešenje ili se plaća individualno vođenje.
Što se tiče zgrade IMS-a to je političko pitanje i Muzej će možda dobiti zgradu u nekoj budućnosti od pet godina, ali verovatno neku od postojećih, možda zgradu današnjeg predsedništva. Koliko znam direktorka se bori za rešenje pitanja zgrade (izložbenog prostora), ali svi mi dobro znamo da u ovoj državi vlastima muzeji nisu važni. Da li da spominjem problem zgrade Muzeja grada Beograda?
Ikao finalno čisto da nemaš iluzije kustosi Muzeja nemaju skoro nikakav uticaj na menadžment u dvehiljaditim od kada je uticaj direktora u odnosu na vođenje politike ustanove postao jedini relevantan, a uticaj kustosa marginalizovan. Tako je u svim muzejima u Srbiji. Nažalost.
 
Znam da je stručno vodjenje jednom nedeljno, napisao sam to. Audio vodič mi nisu ponudili. Kako god, bilo je još sedam ljudi koji su u to vreme gledali izložbu, može neko od kustosa da se prošeta povremeno, da se nasmeje, odgovori na neko pitanje..Takve stvari mnogo znače posetiocu-osećaj da si dobrodošao u Muzej. Ja taj osećaj nisam imao, a naročito mi je smetalo što zaposleni ne ispuštaju telefone iz ruku. To je neozbiljno i ruši utisak o instituciji. Nadam se da će dobiti bolji prostor, ali moraju da budu energičniji.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=472573#p472573:owlkkutr je napisao(la):
Vox91 » 21 Aug 2017 09:19 am[/url]":owlkkutr]Pogledajte prilog 1Pogledajte prilog 2Novi muzej vučedolske kulture u Vukovaru, ovako nešto bi trebalo napraviti i u Vinči.
file.php

file.php

file.php

Sjajno!
 
Vrh