Šta je novo?

Фасаде / Fasade

↑ +

Tačno! Danas je uspeh dobiti šansu a istovremeno ne biti lojalan zbog iste, a protiv svojih uverenja.
 
Mogu vam reci da ekof bas lepo izgleda. Bas su ga lepo osvezili, mnogo bolje nego vecinu manjih zgrada. To je taj smek koji ekof ima i kako je izgledao sada je kao pracka. Znam mnogi bi hteli da bude velelepno zdanje poput stare poste iz savske ulice. Ali malo realnosti, meni kome se ekof smucio pohadjajuci isti mogu da tvrdim da je progledao ovaj sumorni deo grada.
 
Najveci problem ekofa je Miskova nadogradnja koja je uradjena montazno. Zgrada kao zgrada rekonstrukcijom moze sasvim lepo da se uredi


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Taj sporni odvratni krov kasnije nadzidan je zaprvao ulepšao zgradu koja je pre toga bila jeziva.
 
Kakva li je bila ako je jezivija od ove, ne znam na koju misiš? Koliko znam EF je menjao lokaciju a jedan objekat (možda baš ovaj), izgledao je sasvim dobro. Ako je i bila potreban rekonstrukcija, svakako da se trebalo oprezno pristupiti a nadzidani deo da prati stari. Ali naša boljka je da sve menjamo, i što je potrebno i što nije. Nove ideje za nove projekte, stare pustimo da žive ali ih negujmo.
 
Dugo nisam video tu zgradu, ali mislim da je Ksenija u pravu - da je okolina cakum pakum, lep park, lep plato, besuman saobracaj, fontana... zgrada sama po sebi ne bi bila toliko "eye sore".
 
Taj krov je po planu trebao biti lepsi nego sto jeste, ali kada se pogleda cela slika stoji "ko piletu sise".
Potrebna je nova zgrada za ekonomski fakultet, a ovo je dobro za hotel/studentski dom ili sl.

Novi ekonomski fakultet u Becu izgledao kao svemirska stanica

image_gallery

lesesaal_wien_wu02-800x518.jpg
 
Мени тај дограђени део ЕкоФа, кров и овај истурени црвени део некако одишу духом деведесетих. Са овим одабиром боје и овим шинама што се виде одражава неукус и немаштину.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=474669#p474669:mfyxedd8 je napisao(la):
stf » Sre Avg 30, 2017 5:14 pm[/url]":mfyxedd8]Taj sporni odvratni krov kasnije nadzidan je zaprvao ulepšao zgradu koja je pre toga bila jeziva.

Iskreno vise sam mislio na dogradjeni atrijum i ulaz...
 
Pa fora je bila upravo u tome što je ista forma korišćena za dogradnju atrijuma i nadziđivanje krova, da bi nadogradnja imala neki uniformni ritam...
Šteta što prilikom rekonstrukcije nije pokušano sa zelenom bojom.
 
Zašto uopšte bojiti bojom koja nije kao boja fasade? Hajde što je krov crven i ne bi bilo tako strašno, ali ovako jaka crvena pa još ograda i sve što se moglo ofarbati oni su ofarbali. Valjda su imali previše boje. Vidim da je i u Kameničkoj sveže prefarban rukohvat dok ostalo i dalje izgleda haotično sa sve buvljakom, ižvrljanim kućama... Ništa se ne radi sistematično ali nekome je važno samo da se radi.
O, Tempora! O, Mores!
 
Po deseti put pitam - da li je to zuta boja za fasade pojeftinila??? Koja je ovo po redu fasada u zutoj boji?? A da ne komentarisem sta su uradili samoj kuci... Skandal!
 
Ne znam šta su uradili samoj kući, može neki detalj?
Inače, primetio sam da je pre rekonstrukcije ova fasada bila u takvom stanju da se na pojedinim mestima gola cigla krunila i crveni prah od raspadajuće cigle je padao po ostacima fasadne plastike ispod...
 
Sta je problem ako je nadzidana a da je ispostovan polozaj prozora i dodatni sprat uradjen u stilu secesije?
Ne vidi se dobro na slici ali cini mi se da se ovde vodilo racuna o tome.
 
Slažem se da to što je nadzidana po projektu samo po sebi nije nikakav zločin, s obzirom da je do sada bila pravi patuljak u odnosu na susedne socrealističke zgrade koje su iznikle na Topličinom vencu.
Ono što zabrinjava je da li je secesijska fasadna plastika dostojno rekonstruisana ili ne. Sprat je još pod zastorom pa se ne nazire kakvo je stanje na novoj fasadi. Originalna fasadna plastika je bila u katastrofalnom stanju (podsetiću, bila je u fazi pretvaranja gole cigle u crveni prah...) tako da postoji opravdana bojazan da je ovaj novi red prozora možda poslužio da "pregazi" jedan deo originalnih ornamenata, odnosno da se već upropašteno NE restaurira na veran način kako dolikuje...
 
Gledao sam sliku malo bolje, vidim da su oko novih prozora na dogradjenom spratu uradili ornamentiku kao na prozorima izvorne zgrade. Takodje se vidi da su pilastri produzeni u stilu secesije tako da za sada nema uocivljih propusta i uliva nadu da ce ova zgrada biti u redu na kraju.
Takodje se slazem sa tvojom konstatacijom Stanislawe da je ta zgrada bila patuljak u odnosu na zgrade iz doba SFRJ koje formiraju trg i da realno njoj ne fali jedan sprat vec 4 sprata da se ujednaci spratna visina.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475249#p475249:313t2u6c je napisao(la):
varos kapija » Ned Sep 03, 2017 12:11 am[/url]":313t2u6c]Nadzidana, ima citav red prozora vise.

Ako pricas o Njegosevoj, taj nadzidani stan je 90tih bio stan bivseg ministra finansija Borislava Milacica(otac pokojnog Darka Milacica-bivseg vlasnika Kontiki-a), koji je sve to za svoje potrebe nadzidjivao i dogradjivao.

Nisam strucnjak, ali nadam se da je makar uradjeno mnogo lepse nego ostale jezive nadogradnje.
 
Vrh