Šta je novo?

Hram Svetog Save

Videćemo... Tačno je da mnogo toga zavisi od osnosa sa Rusijom. Tačno je i da malo ljudi "lepi" mozaik, ako se ne varam ne više od 10-ak, mahom mladih, obučenih radnika iz Rusije. Za Kupolu koja ima 1230 kvadrata, trebalo je oko 15 meseci efektivnog rada, za osmišljavanje, organizaciju, pravljenje mozaika, pravljenje konstrukcije u BG, transport i postavljanje u Kupoli. Ne znam kolika je ukupna površina koju treba pokriti mozaikom, ali na osnovu nje bismo mogli da damo aproksimaciju potrebnog vremena Muhinu i ekipi ruskih i naših umetnika i građevinaca da urade posao. I onda da vidmo koliko koštaju tih nekoliko godina Muhinovog života i života drugih umetnika, materijal itd... I na kraju da vidimo kako se to uklapa u dva petogodišnja Vučićeva mandata :D Ovih 1230 kvadrata koštali su oko 4 miliona evra, a pominjano je i da je potrebno 20ak miliona za završetak radova.

A sada jedna minijaturna ekskluziva! Skele u oltarskom delu koje smo spominjali ovih dana služiće da - se na njih postave posteri, ogromnih dimenzija, sa nekoliko predloga rešenja za mozaik u tom delu. Komisija će na osnovu, između ostalog, i tih prikaza i njihovog uklapanja u prostor hrama, doneti odluku koje rešenje da se izrađuje. Danas uslikah:



 
Ja sam optimista-biće to gotovo za 5 godina. Inače, kada su iznosili table sa mozaikom iz kamiona-nisam bio oduševljen, ali na onom nedavnom snimku radova u kupoli-sve izgleda fantastično. Ne mogu ni da zamislim kako će to veličanstveno da izgleda na kraju, kakav će utisak na ljude da ostavi tolika lepota u Hramu. Muhin je pravi majstor. Šteta što on nije radio i kriptu, jer je po meni taj deo Hrama neuspeo.
 
Prodjoh parkom uz fontanu ispred hrama
auuuu.... koliko polomljenih ploča na stazama.... :(
 
Ceo plato oko Hrama je užasan.počev od tih fontana sa uskim prolazom izmedju njih, koji je konstantno natopljen vodom...tu bi po meni dobro došlo popločavanje nekim drugim tipom kamena, koji bi se bolje slagao sa samim Hramom i kompletna reorganizacija pešačkih staza i parkovskih površina.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476675#p476675:1dkuten8 je napisao(la):
Vox91 » Ned Sep 10, 2017 11:19 am[/url]":1dkuten8]Ceo plato oko Hrama je užasan.počev od tih fontana sa uskim prolazom izmedju njih, koji je konstantno natopljen vodom...tu bi po meni dobro došlo popločavanje nekim drugim tipom kamena, koji bi se bolje slagao sa samim Hramom i kompletna reorganizacija pešačkih staza i parkovskih površina.
Ja sam prijavio gradskim skuzbama taj plato jos pre 4 meseca, ali su mi napisali je za njega iskljucivo nadlezna sluzba hrama Svetog Save i SPC-a.
 
Moracemo da sačekamo da se završi popločavanje pešačke zone oko Kneza
pa ostaci ploča najverovatnije biče donirani za sredjivanje platoa ispred hrama
osim
ako ih več neko od višljih
nije begenisao za svoje dvorište ili vikendicu .....
 
MarcBg, svaka ti čast što službama ukazuješ na probleme u gradu, mislim da ovo nije tvoj jedini post gde sam to video, ali eto-odgovor koji su ti dali samo pokazuje ono klasično prebacivanje odgovornosti..meni se nikako ne svidja trenutno uredjenje staza i zelenih površina oko Hrama, mislim da tu treba da bude više popločanog prostora, a zelenilo sa strane, da se Hram nekako više istakne. Ne znam koji bi kamen bio odgovarajući, ali mi se ovaj tamni granit nekako ne slaže sa belinom Hrama, prevelik je kontrast. Ne znam kako bi izgledalo da se poploča nekim kamenim kockama, ali nešto mi smeta kod sadašnjeg popločavanja što još nisam uspeo da definišem..fali mi neka masivnost primerena veličini Hrama, ove ploče okolo su mi nekako slabe, lako lomljive..CASTELBIANCO, ne znam tačno dokle se stiglo sa freskopisanjem Markove crkve, čitam trenutno jednu staru knjigu o Majskom prevratu, pa ću, pošto sam pod velikim utiskom, verovatno otići da upalim sveću zverski ubijenom kralju i kraljici-javljam onda ovde utiske o radovima. Inače-ne znam koja je treća najveća crkva, ali rad sam da nešto novo naučim?? :wink:
 
..pošto sam pod velikim utiskom,...
mora da si stigo do ,,nabadanja na sablju i pronešenja ,, :lol:
e.... i to smo mi....

baš se radujem tvojim buducim tazim utiscima
jer nisam davno bio i jedine novosti o unutrašnjosti hrama vidim ovde na BBu
:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477014#p477014:3rea969v je napisao(la):
Vox91 » Pon Sep 11, 2017 8:23 pm[/url]":3rea969v]MarcBg, svaka ti čast što službama ukazuješ na probleme u gradu, mislim da ovo nije tvoj jedini post gde sam to video, ali eto-odgovor koji su ti dali samo pokazuje ono klasično prebacivanje odgovornosti..

Hvala, mene nista ne kosta da slikam telefonom kada prolazim, nesto vidim i potrosim posle 2min za prijavljivanje, jer, popraviti se samo nece...a nekad i kad znam da je privaljivanje trazenje nemoguceg, ipak ima jedna dobra stvar, a to je da nadlezne gradske sluzbe vide da postoji pritisak i da gradjani primecuju.
 
''Čuli'' vas :D

Plato kod Hrama uskoro kao nov
M. Lj. P. | 15. septembar 2017. 23:59 | Komentara: 0

Gradska uprava uređuje prostor oko svetinje na beogradskom Vračaru

PLATO ispred Hrama Svetog Save, koji je i izrazito lošem stanju, uskoro će biti renoviran, najavljuju iz gradske uprave. Naime, nakon pisanja "Novosti" o zapuštenosti prostora koji okružuje hram, nadležni podsećaju da je u planu izrada projekta rekonstrukcije postojećih kocaka, kao i uređenja celog platoa sa novim sadržajima.

Prostor ispred najveće pravoslavne svetinje u Beogradu već godinama je potpuno ruiniran. Ploče su polomljene i rasklimane, a iz rupa viri korov. Sanaciju otežava i činjenica da se ne zna ko je tačno nadležan za održavanje ove lokacije.

Iz gradske uprave najavljuju da će utvrditi ko je vlasnik zemlje s obzirom na to da neke parcele pripadaju gradu, a druge Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
- Opština Vračar više neće dozvoljavati postavljanje tezgi na kojima se sada prodaje sve i svašta, grad će se pobrinuti za obezbeđivanje toaleta, a posle završetka rekonstrukcije Ulice Bore Stankovića počeće formiranje porte Hrama - kažu u upravi grada.

Inače, plan je da posao bude urađen do 2019. godine kada SPC slavi 800 godina samostalnosti.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ro-kao-nov
 
Postoji li neki info kako napreduju radovi pod kupolom? Ili neka fotka, snimak kako to izgleda sada.
 
Bila je vest sa snimkom u Blicu, okačeno je ovde na 42. strani.
 
Muhin nije tajio da je koristio ranije mozaike vizantijskog "komonvelta" i uticaja kao inspiraciju za rešenja za Hram, pa je između ostalog pominjao crkvu Sv. Marka u Veneciji, koja je oslikavana pod velikim uticajem vizantijske umetnosti. Danas pogledah kako izgleda kupola crkve u Veneciji i uporedih sa rešenjem za Hram:





Ima tu zaista dosta paralela, naročito u kompoziciji.
 
Čitam komentare na tripadvisor-u i gomila turista piše kako je Hram završen spolja, ali da je unutrašnjost u rekonstrukciji i da osim kripte nema šta da se vidi. Da li je moguće da ne mogu da postave neki veći pano u Hramu na kojem bi ukratko predstavili istorijat gradnje, da se lepo napiše da su gradnju prekinuli Drugi svetski rat, pa komunizam, pa opet ratovi itd. i da se unutrašnjost zapravo tek sad radi. Nemaju svi ti turisti vodiče, pa bi zato trebalo napisati ključne činjenice o Hramu..
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=483022#p483022:1cz6lpb5 je napisao(la):
Vox91 » 06 Oct 2017 01:45 pm[/url]":1cz6lpb5]Čitam komentare na tripadvisor-u i gomila turista piše kako je Hram završen spolja, ali da je unutrašnjost u rekonstrukciji i da osim kripte nema šta da se vidi. Da li je moguće da ne mogu da postave neki veći pano u Hramu na kojem bi ukratko predstavili istorijat gradnje, da se lepo napiše da su gradnju prekinuli Drugi svetski rat, pa komunizam, pa opet ratovi itd. i da se unutrašnjost zapravo tek sad radi. Nemaju svi ti turisti vodiče, pa bi zato trebalo napisati ključne činjenice o Hramu..

Јој, ја годинама гледам како на Трипадвајзору пишу (не сви, али приметан број) да је унутра реконструкција/рестаурација. Слажем се са тобом, стварно би било корисно имати један фини преглед. (Ипак, узгред морам споменути, кад се иде негде и посећују нека места, ја и од туриста очекујем да се пре или после посете упознају са местом где су били, као што и сам чиним. Пола људи се изгледа смуца по свету ко мува без главе, не знајћи ни где је дошао ни шта је видео).
 
Ma znam sve to, ali šta je teško na jednom većem panou napisati ključne činjenice o izgradnji. Samo je u pitanju nemarnost, ništa više.
 
Zna li neko, posto su zlatne freske kod nas novotarija, da li ce one vremenom da potamne? Pa postanu eventualno kao ove u Veneciji, mnogo mi je lepse tako.
 
Postaće takve-za 800 godina :D Šalim se, na onom snimku iz Blica meni mozaik u kupoli lepo izgleda, ne šljaši i već ima neki patinirani izgled.
 
Ma i ja mislim da je kripta mnogo loše uradjena. Ali dobro, ukusi su različiti-turisti joj se dive, a mozaik će sigurno ostavljati bez daha. Šteta što mnogi ne posete Oplenac kada su u Srbiji-onaj mozaik mi je nenadmašan.
 
Vrh