Šta je novo?

BIGZ (БИГЗ)

Zna li neko šta se više dešava sa ovom zgradom? Više puta su pominjali da su našli kupca za nju...ili možda čekaju period pred izbore da počnu da potpisuju silne ugovore sa investitorima..
 
To se i ja pitam. Jbt bre manje je vremena trebalo Egipćanima da naprave piramide u ona davna i primitivna vremena nego srpskim hordama advokata i činovnika da privedu kraju sudske, stečajne i urbanističke postupke i poslove... :bash:
 
Poslednje što smo saznali jeste da planiraju da menjaju izgled te zgrade. Ne smem da zamislim kako će je doterati stručnjaci. Zaista šteta, stvarno ne znam koliko možeš da mrziš svoju zemlju i grad da dozvoliš nekome da je toliko urniše.
 
Nikako se ne sme dozvoliti da menjaju spoljašnjost, zgrada je pravi biser.
 
Slažem se, ne znam da li je zgrada pod nekom zaštitom, ali i da jeste, to više nije bitna stvar. Znate šta su u Novom Sadu uradili, ono samo još ISIS radi, a koliko zavod brine o zgradama možete da se uverite prilikom nedavnih rekonstrukcija fasada.

Inače, evo izjave gradonačelnika:

"Dobio sam informaciju i pismo od budućih vlasnika da će do kraja prvog kvartala naredne godine zatvoriti celu transakciju, preuzeti tu zgradu i ocekuju da će od nje napraviti još jedan velelepni objekat kojim će Beograd moći da se ponosi", rekao je Mali i dodao da je to još jedna lepa vest za Beograđane.

Samo mislim da je zaboravio da zgrada sama po sebi jeste velelepni objekat, i da samo treba da joj se uradi restauracija.

A evo jedan odličan komentar sa te vesti:

Inače tokom okupacije Beograda nemački vojnici su se slikali za uspomenu ispred zgrade Bigza jer nikada do tada nisu videli toliku građevinu. (Kole, 27. novembar 2016 13:04)

Cela vest od prošle godine:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1203798
 
Još uvek se nadam da odgovorni nisu potpuno poludeli i da su su svesni da bilo kakva promena spoljašnjosti ne sme da se dozvoli..zašto bi uopšte i menjali spoljni izgled-zgrada je ogromna i budući investitori će unutra imati dovoljno mesta za sve potrebe, ali fasada mora da ostane.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476719#p476719:1q8cv293 je napisao(la):
Somi303 » Ned Sep 10, 2017 1:33 pm[/url]":1q8cv293]Слободан улаз на кров? :D
Nažalost nije. Kafić je zatvoren, a vrata koja su vodila gore zaključana.
 
Nadam se da je ovo saljiv predlog?
 
Bukira":pe8s7jq9 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476719#p476719 je napisao(la):
Somi303 » Ned Sep 10, 2017 1:33 pm[/url]":pe8s7jq9]Слободан улаз на кров? :D
Nažalost nije. Kafić je zatvoren, a vrata koja su vodila gore zaključana.
Bender Rodriguez":pe8s7jq9 je napisao(la):
Tako se zvao taj kafic na vrhu BIGZa. ;) imao je super pogled.
Хвала, Вожду увек треба клештима извлачити речи.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
 
Та зграда је огромна, ниједном инвеститори није потребно ни м2 више од овога. Такође, зграда је зворно била монументална палата, треба јој само реконструисати фасаду и вратити белу боју фасаде.
 
Sacuvati fasadu,odraditi dekorativno osvetljenje i transformacija u gradski hotel sa 3*
 
Da li je jeftinije srušiti neki objekat i napraviti novi, ili postojeći nekako prilagoditi (oguliti do kostura pa sve postaviti)?

Shvatam da je nekad problem raspored prostorija i da treba prilagođavati projekat takvim prostorijama, ali imamo toliko mnogo zgrada koje zvrje prazne, a mogle bi da postanu hoteli ili poslovni prostori.
 
Svi koji su dosli i rekli da je BIGZ ruzna zgrada za rusenje brzo su promenili misljenje :)
 
Daleko bilo da se ruši, ima istorijsku vrednost. Ali nije ništa posebno.
 
Ma zamisli je samo sa renoviranom fasadom i staklima, onako veliku i belu-pa sijala bi..Inače zanimljiva ideja Miloša o pretvaranju u hotel sa 3 zvezdice, jer sam čuo da Beogradu baš fale takvi veliki hoteli gde bi se smestile velike grupe turista. Ne znam samo koliko bi bilo zahtevno zgradu pretvarati u hotel..
 
Zgrada BIGZ-a je monumentalna i fantastična, i ima veliku vrednost za naš grad. Bilo bi potpuno sumanuto raditi bilo kakve izmene na spoljašnjosti.

Ipak, zgrada nikako ne odgovara savremenim standardima za unutrašnjost bilo za hotel bilo za poslovni prostor. Jedino može da bude nešto konceptualno i nesvakidašnje, ali obzirom na veličinu investicije, mislim da je previše rizično. Zato investitor verovatno pokušava da iskamči dozvolu za radove koji bi upodobili unutrašnjost, i izgleda da to podazumeva i drastične promene spolja. Nadam se da im to neće biti dozvoljeno, ali obzirom da znamo ko i kako izdaje dozvole, kao i da se bliže izbori bojim se da ćemo dobiti nekog frankeštajna.
 
Pitanje je šta su noseći elementi? Nekako mi se čini da kada bi se iznutra sve uklonilo (kao Beobanka na Zelenjaku) da bi bilo baš dosta prostora.
 
Vrh