Šta je novo?

Школске униформе

Да ли сте за увођење школских униформи?

  • Да

    Glasovi: 26 41,3%
  • Не

    Glasovi: 37 58,7%

  • Ukupno glasača
    63
Čudno, deca se ne pitaju o školskom gradivu/programu ali se pitaju o uniformama.
 
Realno i ne treba da se pitaju o gradivu.

Nego da li to odeljenje i dalje nosi uniforme ili je bilo samo za slikanje?

Može li fudbal da se igra u uniformi?
 
Treba pustiti ovu školu u Vrčinu da izgura bar jednu generaciju, ili bar prva četiri razreda, sa uniformama. Pa videti koliko se para uštedelo, koliko se potrošilo, šta se promenilo na bolje, šta na gore, i šta na kraju svega toga misle roditelji, deca i nastavnici.

Inače, ne vidim smisao stavova ''bolje da ne uvodimo uniforme jer sve to neko mora da napravi i neko drugi da plati, a tu se javlja prostor za muljaže i malverzacije''. Pa? Ima 1000x više prostora i prilika za malverzacije kad se radi jedna ulica od 100 metara, pa jel to sad znači da ne treba ništa da se radi?

Dajte im 4 godine (al bude kontinuirani program koji će da se ispoštuje) i onda ih posle pitajte šta misle o tome, sve tri grupe. Tako se dobija realna slika i argumenti za nastavak, obustavu ili pak samo određene izmene. A ne ovo slepo nagađanje, vođenje emocijama i poređenje neuporedivog.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477675#p477675:2cboa9um je napisao(la):
astrodule » Čet Sep 14, 2017 2:21 pm[/url]":2cboa9um]
Može li fudbal da se igra u uniformi?
E Dule zbog ovakvih stvari ti stojiš u mojoj listi članova koje poštujem i rado čitam. :kk: Zato što se ne baviš trivijalnim temama i polemikama nego odmah obraćaš pažnju na praktičnost, funkcionalnost i smisao.

Elem, ja pretpostavljam da će se deci dozvoljavati da donesu svoju opremu za fizičko, em da bi uniforme duže trajale em zato što je često komfornija i bolja. Na kraju krajeva, zato i postoji odeća za svaki dan, odeća za rekreaciju, radna odeća... Jer svaka ima svoju namenu.
No u svakom slučaju poenta je da treba kretati od ovakvih i sličnih pitanja koje se tiču praktičnosti i upotrebne vrednosti. A ne od političkih polemika i ''ja to tako volim/ne volim'' gledišta.
 
↑ +
Tačno! Svemu treba dati priliku da potraje pa tek onda doneti zaključak da li se isplati ili ne.

@astrodule

Kako ne treba da se pitaju o gradivu? Nisam mislila da se direktno izjasne ali đake treba posmatrati. Nastavnici MORAJU pre svega biti pedagozi. Kada ispune taj uslov oni će znati kako njhovi đaci razmišljaju, šta ih stimuliše, šta destimuliše. Koga obore na popravni zbog člankovite gliste taj je očigledno u problemu ali, koga obore zbog nepoznavanja ljudskog skeleta, druga je stvar.

Uniforma bi za njih, duboko sam uverena, bila samo zabava pod uslovom da svaki učenik za sebe osmisli svoj kroj /ovo je moj predlog/. Tako je bilo kada sam ja išla u gimnaziju. Važno je da nisi u civilnom a da li će kecelja biti više-manje mini, midi ili maksi, to je druga stvar. Nešto se ne sećam da je prof. srpskog imao nešto protiv N.N. sa sve mini keceljom dok je stajala do katedre i čitala "Tatjanino pismo Onjeginu".

Niko zbog uniforme nije dobio kompleks ni više ni niže vrednosti. Uglavnom se kupovao cotton 100%. Lično sam sašila desetak uniformi mojim drugaricama. Već tada je uveliko bujao moj kreativni duh. Profesori su mi bili zahvalni.

Poenta je da se zna gde se šta oblači.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477675#p477675:1tix1nrz je napisao(la):
astrodule » 14 Сеп 2017 01:21 pm[/url]":1tix1nrz]
Može li fudbal da se igra u uniformi?

Не видим сврху овог питања будући да су још у време када сам ја ишао у основну постојале "униформе" за физичко: бела мајица, шорц и посебне патике за трчање ... ко није имао "опрему", тај није смео у салу да уђе ма чије дете да је. И добијао је неоправдани изостанак.
 
Fudbal se ne igra samo na času fizičkog nego i na velikom odmoru ili kada se gubi neki čas (bar smo mi tako radili).
Tu je i penjanje po drveću i razne druge aktivnosti koje se podrazumevaju za decu tog doba. Jedino se malo plašim da zbog čuvanja uniforme sve to bude zabranjeno (što zvanično, što nezvanično), a deci je najpotrebnija fizička aktivnost (ne samo na tih par časova fizičkog vaspitanja).

@Ksenija razumemo se. Dolazimo do problema nastavnika koji otaljavaju svoj posao i pedagošku stranu svoje profesije potpuno zanemaruju.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477690#p477690:3twtfshx je napisao(la):
Ksenija » Čet Sep 14, 2017 3:08 pm[/url]":3twtfshx]Važno je da nisi u civilnom a da li će kecelja biti više-manje mini, midi ili maksi, to je druga stvar.
Kad smo kod toga... Baš zbog takvih stvari sam ranije na ovoj temi predložio ''uniforme'' koje se sastoje samo od gornjeg dela


Ovakve kombinacije su prava stvar za prelazni i test period, jer su slobodnije i praktičnije nego ovi puni kompleti, a uz to su jeftiniji, lakši za održavanje pa i za pravljenje. Podele se deci u nekoliko škola na period od 4 godine. Na kraju tog perioda uradi se anketa, analiziraju se prednosti i nedostaci. Ako svi hoće pune uniforme, prelazi se na pune. Ako hoće pola-pola, ostane se na tome, i ako neće nijednu varijantu onda se obustavi projekat. Dakle sve je stvar dogovora, i ne mora ništa da se radi odjednom i na silu, nego lepo treba ljudi da sednu i da se dogovore i izaberu najbolje rešenje, istestiraju ga, i onda provere posle par godina.


Inače gledam ovu reportažu B92 i ovu dizajnerku što je smišljala uniforme. Iskreno, kakvih sve (modnih) dizajnera danas ima, ova žena mi ovako na prvi pogled deluje vrlo normalno i racionalno. A isto je i sa uniformama, koje imaju taj savršen balans između 1)formalnosti i 2) privlačnosti deci. A imajte u vidu da je to jako teško postići, jer odrasli (roditelji, nastavnici i komisije) i deca imaju sasvim drugačije predstave kako uniforma treba da izgleda. Tako da za mene je ovo u Vrčinu pozitivan primer i korak napred, za sad. Zato mu treba dati vremena i priliku.
 
@astrodule,
Tačno je da ima i toga ali u slučaju koga sam navela reč je o izvrsnom prof. srpskog jezika, upokojio se u Gospodu pre par godina ali ga nikada neću zaboraviti ne samo zbog toga što sam volela srpski, već što je bio genije svog zanata. Bilo bi ti interesantno da čuješ moj utisak, ali to već nije za ovu temu.

Što se ograničenosti kretanja tiče i uniformi, pa to je bar lako, učenik skine jaknu/uniformu, zavrljači je preko ramena i krene da pika fudbal, košarku... Moji drugovi često nisu znali da li oblače svoju ili uniformu druga.

Tako mi svega priložiću ličnu fotografiju. :mrgreen:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477701#p477701:wap73syq je napisao(la):
astrodule » 14 Сеп 2017 02:24 pm[/url]":wap73syq]Fudbal se ne igra samo na času fizičkog nego i na velikom odmoru ili kada se gubi neki čas (bar smo mi tako radili).
Tu je i penjanje po drveću i razne druge aktivnosti koje se podrazumevaju za decu tog doba. Jedino se malo plašim da zbog čuvanja uniforme sve to bude zabranjeno (što zvanično, što nezvanično), a deci je najpotrebnija fizička aktivnost (ne samo na tih par časova fizičkog vaspitanja).

Ти си игледа заборавио како је то бити клинац ... :wink: Може фудбал да се игра у униформи, може у било чему и на било каквој подлози, од бетона до чистог леда. У томе је и лепота детињства - све може.

А нема разлога да се деца устручавају да би "чувала униформе" ... то је вештачки кавез који се прави без разлога. Па ако дете падне и поцепа, па шта. Купиће нови комад униформе исто као што би купили нови комад приватне одеће када га дете поцепа на исти начин - играјући се.

Овај комплет кошта 6000 и као много је, али се заборавља да је у тих 6000 укључен и ранац и патике ... дакле, цена је мање више ту негде као и за приватну одећу.
 
s-l1600 (1).jpg
s-l960.jpg

 
Vrh