Šta je novo?

BIGZ (БИГЗ)

Važne su i visine etaža, tehničke prostorije, garažni prostori i slično. Možda bi rešenje bilo da se tu zapravo useli neka državna institucija, ili neko državno preduzeće: Telekom, EPS....
 
Zgrada cija konstrukcija je nosila teske i ogromne stamparske masine moze da sluzi za sta se god pozeli. Namena unutrasnjosti, kao i njen raspored mene (nas) ne treba da zanima, ali vlasnik se 'mora' obavezati da ne menja arhitekturu, spoljasnost objekta.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Tako i ja nekako razmišljam. Sigurno su prostorije ogromne i ako se izvadi bukvalno sve osim nosećih elemenata (sve cevi, instalacije) može da se sve to ponovo sprovede u skladu sa savremenim trendovima.

Garaža sigurno može da se napravi na delu prizemlja i prvih par spratova.
 
Када се спомиње нека евентуална "доградња" то би било на сличан начин као и случај "Старог млина" поред. Иза саме зграде БИГЗ-а која је заштићена се налазе помоћни објекти који немају никакву вредност а који се налазе на плацу једнаке површине као и плац на коме су изграђене куле иза "Старог млина".

Мада ми поред монструозне квадратуре самог БИГЗ-а није најјасније како се било ком инвеститору не би исплатила реконструкција зграде и без нових квадрата ...
 
Može da se dogradi u "dvorištu", zgrada ima osnovu kao slovo "П".
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476845#p476845:37zu8fg8 je napisao(la):
Prometheus » 10 Sep 2017 23:08[/url]":37zu8fg8]Kakav bre "biser". Zgradurina k'o zgradurina.
Šta bi falilo da se uradi rekonstrukcija kao ovde na primer :

http://www.bureaucube.com/en_US/rek...mpleksa-rubin-nemanjina-grad-krusevac-srbija/

Još bi se uklopilo sa hotelom pored.

То је од црњег у још горе

У оваквом стању тај хемороид је изгубио сваку могућу вредост, не могу да замислим да је уопште могуће да лепо изгледа
 
Srbo, misliš da Bigz ne može opet lepo da izgleda? Ja mislim da se varaš:
 
Ne znam, našao na netu..opet kažem-zgrada je genijalna.
 
Tamna stakla i bela fasadi i BIGZ kao lepotica. Ovakva sad mi izgleda kao komunistički zatvor.
 
Ne vidim ništa komunističko na zgradi BIGZ-a. Mnogo će veći problem biti enterijer te zgrade prilagoditi savremenim potrebama, nego njena fasada.
 
BIGZ je izgradjen za vreme kraljevine i uradjen je u stilu Art Deko, dakle nema veze sa komunizmom koji tada nije bio prisutan u zemlji.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479758#p479758:2rokc58t je napisao(la):
Vox91 » Sub Sep 23, 2017 3:03 pm[/url]":2rokc58t]Srbo, misliš da Bigz ne može opet lepo da izgleda? Ja mislim da se varaš:
file.php

Lepo izgleda, ali kako da ta zgrada bude funkcionalna? Hotel sa 3 zvezdice, zbog sajma...mozda....
 
Има у БИГЗу места за разне садржаје.
 
Бигз је просторно одличан за ЛОФТ становање.
 
Ajd, da ne guglam...
Sta je 'LOFT stanovanje' ?

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Moderni naziv za apartman u potkrovlju, snimani cak i filmovi sa ovim nazivom. Srpski jezik je tako siromasan kada se ovakve tudjice koriste...

:ironija:


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Заправо не. ЛОФТ су луксузни апартмани изграђени у конвертованим објектима некадашње индустријске намене. Карактеришу их високи плафони и концепт отвореног простора унутар апартмана.
 
Hvala na pojasnjenju :)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Luxuzni loftovi bas i nisu za toliku zgradu, a pogotovu ne bez podzemne garaze.
Sad je ionako proslo vreme originalnih loftova kao onih u Soho-u u NYC-u, gde je prostor dosta otvoreniji u ondosu na novije renovacije. A u Soho-u te loft zgrade i ne pretenduju da budu ugladjene spolja, jer se tu uglavnom “kriju” “zvezde”, a loftovi unutra su im da padnes na teme. Ta kontrast odaje poseban stil i posebnu klijantelu sa posebno skupim namestajem. Tesko mi da zamislim da ima toliko zainteresovanih da se tako nesto ponudi u Beogradu.

Za obicniji svet, potrebni su kvazi loftovi, gde kad kuvas ti licno, niko te od gostiju ne nadgleda dok to radis, a opet ih cujes dok cavljaju; ili ako neko hrce, treba negde da pobegnes; a da tek ne pricam da ti citav stan ne mora biti cakum-pakum uredjen, vec mozes da zatvoris sobu koju nisi uspeo da pospremis pre nego sto ti dodju gosti.
Ovo nije bas najbolji primer renovacije, ali je nekada bio industrijski objekat. U Tip Topu sobe su zasebni delovi u stanu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tip_Top_Tailors_Building
https://condos.ca/toronto/tip-top-lofts ... 3-C3874275

BIGZ bi mozda mogao da se adaptira da bude stambena zgrada sa takvim kvazi loftovima ili da je Radison preuredi kao deo Hotel/a deo Condominium ili kao neki Residence Inn by Radison Blu slicno ovim konceptima:
https://en.wikipedia.org/wiki/Residence_Inn_by_Marriott
https://en.wikipedia.org/wiki/Apartment_hotel
https://en.wikipedia.org/wiki/Living_Shangri-La

P.S. Pojam lofta se ne vezuje za potkrovlje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479978#p479978:2fdye6j6 je napisao(la):
spatiotecte » 24 Sep 2017 16:39[/url]":2fdye6j6]BIGZ je izgradjen za vreme kraljevine i uradjen je u stilu Art Deko, dakle nema veze sa komunizmom koji tada nije bio prisutan u zemlji.

Не делује ми ово као арт деко, више неки старији модернизам, арт деко су мало накинђуреније што овде и не би било на одмет
 
industrijski art deko i rezidencijalni art deko nisu isti. Nema potrebe kindjuriti neki pogon koliko i stambenjak. Zgrada Bigza ima i elemente Bauhaus-a. Slazem se oko ideje za "loft stanove", nesto poput onih primera kako se pretvaraju, najcesce, lucka skladista u stambene prostore
ef478fb21b787ae19bf61834461ef40e--warehouse-apartment-warehouse-living.jpg

abbotsford-warehouse-apartments-conversion-melbourne-australia-itn-architects-9.jpg


samo je pitanje koliko u ovom momentu postoji trziste za tako nesto, jer to nisu tipovi stanova za srednju klasu a za one koji sada imaju pare postoji BNV ( a nije da se nista drugo ne gradi). Nama je razvoj ekonomije minoran, gotovo zanemarljiv i sumnjam da postoji racunica investitoru za tako nesto. Mozda da rentira kao poslovni prostor nekim "hipsterskim" preduzecima ali inace tesko...
u nekom mom idealnom svetu Bigz bi reshio pitanje ekspanzije Narodnog Muzeja (koji ce i posle rekonstrukcije biti skucen za svoju kolekciju) jer bi bio transformiran kao sto je Tate galerija smestena u bivshu elektranu u Londonu.
 
Слажем се да је наше тржиште за ЛОФТ неповољно. Наш добростојећи део становништва је у највећем броју у стилу цецесије ... овај концепт једноставно не разумеју.
 
Vrh