Šta je novo?

Spomenici

П. С.

Стварно штета за ваљак, ако је заиста однет да се претопи.

Ипак, не знам да ли бисмо га баш могли сматрати - спомеником у пуном смислу, то је ипак само један од многих примерака справе, која је имала своју практичну примену... Онда бисмо могли у споменике убројати и оне авионе, тракторе, или аутомобиле по двориштима разних установа...

Ја сам једно време била у искушењу да и такве убацим у своу књигу, али сам на крају одустала, да ипак не "разводњавам"...

Но, заиста, вредан би био као експонат у Музеју науке и технике.
 
Svakako da se ne može svrstati u spomenike ali zaslužuje da se nađe u muzeju kao i svaki predmet iz prošlih vremena koji se više ne proizvodi. Danas je "fića" postao eksponat kao što bi i prvi proizvedeni traktor u IMR ili IMT to mogao biti.
 
Meni je bio zanimljiv kao ulicni eksponat. Zasto ljudi na ovim prostorima imaju predrasude da je samo spomenicima mesto u javnom prostoru. Tu su i instalacije, umetnicki objekti, fontane (doduse ne kao ona na slaviji), slavoluci, kipovi, eksponati od znacaja...parni valjak je upravo to isto kao i "ćira" kod zeleznicke stanice.

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=485445#p485445:1ra8m6nx je napisao(la):
CASTELBIANCO » 16 Oct 2017 20:30[/url]":1ra8m6nx] ....slavoluci...
Daj podsetnik gde ih mi to imamo :)
 
Bilo nekad i u nas

"Plodna i uspešna karijera Jelisavete Načić prekinuta je 1916. godine kada je internirana u logor Nežider u Mađarskoj jer je 1913. na Terazijama podigla slavoluk u čast povratka srpske vojske iz balkanskih ratova na kome je pisalo “Ima još neoslobođenih Srba”."

ideja koju je nudio Alban Sambon za resenje Slavije
slavija.jpg


a i zar nije i kapija karla VI vrsta slavoluka
10010-kapija-karla-vi-580x0.jpg
 
Da...
jedina kapija i to u slavu austrougara a nekom našem IČ ni jedan .... :(
NS bar ima novi pravi pravcati slavoluk , mi JOK nit ikom pada tako nešto na pamet verovatno što je odavde pamet davno otišla.. :lol:

nama je teško i na postojecoj kapiji luku da napravimo slavoluk na primer J.Dučicu il nekom dr. na Studetskom trgu-parku

evo slika NS slavoluk... i ne iskorišcen postojeci luk na Bg Stud. trgu tj. parku
 
Од срца благодарим свима који су подржали и помогли БЕОГРАДСКИ СПОМЕНАРНИК! Да није било Ваше подршке, драги људи, много теже би ова књига угледала светлост дана.

22449958_10214544421788645_6040821299057543064_n.jpg


Подсећам: рок за пријаву пренумераната истиче ноћас у поноћ. Сутра рукопис креће пут Народне библиотеке, за ИСБН и ЦИП... И након тога списак ће моћи бити допуњен, али само до уласка књиге у штампу. Такође, најљубазније молим оне преостале који су исказали подршку књизи, а још нису дали свој најављени прилог, да то учине што је могућно пре... Хвала!
 
Bezveze... polomljena pa nastavljena strela implicira da su oni ti nastavljaci a nisu. I jos zvucna strela sa odlomcima po izboru Biljane Srbljanovic... Iako sam postovalac pokojnog premijera protivnik sam bilo kakvih zvucnih stvari, to mi je bas onako Orvelovski. Mada i bez toga zivimo u Ovrelovoj drzavi.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=486450#p486450:3g8jkw9z je napisao(la):
Prometheus » Sub Okt 21, 2017 4:05 pm[/url]":3g8jkw9z]Ne znam šta da mislim. Moglo je mnogo bolje, ali i mnogo gore.

Objavljeno kako će izgledati spomenik Zoranu Đinđiću

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=10&dd=21&nav_category=11&nav_id=1316761
A moglo je svašta i moglo je da ne treba ništa.

Ne dopada mi se utešno "moglo je bolje ali i mnogo gore." A šta je sa dobro i jako dobro? Gde su te opcije?
Ovo što je priloženo blaga je katastrofa. Čemu izmišljati performanse kada je jasno šta znači spomenik i koje kriterijume treba da zadovlji bez obzira što je spomenik umetničko delo pa samim tim umetnika ne treba ograničavati niti uslovljavati, on to može sam ako je zaista majstor svog zanata.
Kada vidim ko sve učestvuje u realizacji ništa me ne čudi.
 
"Kada vidim ko sve učestvuje u realizacji ništa me ne čudi." Na koga konkretno misliš ? Da nije Vlada Veličković mediokritet možda ?

Mogli smo da dobijemo i ovo g***.

 
Ma sigurno se šališ kada me pitaš za Vladu Veličkovića. Pročitah negde ime Biljana Strljanović. Lepo se ona obuče ali je prilično neurotična pa me ne čude njene sulude ideje.
"Štipaljka" je sramotna kreacija. Mogli su uzeti jedan eksponat sa Ade, zamalo kopija.
 
Potpuno se slažem s Astroduletom. Sjajni tekstovi.
A to šta ona radi u slobodno vreme me ne zanima. Njen život.

Naravno da sam se šalio za Vladu (moj favorit u trojici Vlada, Ljuba, Dado).

I ko je onda kriv za ovo ?
 
Da li je Biljana Srbljanović priložila svoj rad u ovom slučaju? Nije ali se upetljala tamo gde joj nije mesto i verovatno u slobodnom vremenu. Mislim da sam ovim sve rekla što se njenog učešća u ovoj stvari tiče, a iz mog ugla.

Dobra trojka, ali moja je drugačija.
 
Deluje mi kao da je autor samo nalepio naziv Zoran Djindjic ja neki svoj raniji rad koji je izvukao oz fioke.

Ja ovde stvarno ne vidim
vezu sa Zoranom Dj.

U umetnicki dojam necu da se mesam, ali sa stanovnistva atrakcije neki drugi predlozi od drugih autora mi deluju dosta atraktivnije.
 
Грозно. Заправо, проблем је и што је асоцијација исувише директна, јефтина.
 
Meni je na prvi pogled izgledalo kao kakav hedikepirani simbol potentnosti,, onda i pomalo jezivo, posto strela pokazuje na gore.
Sam rad ipak ne zasluzuje bas toliki hejt. Barem ima profesionalno uradjen koncept. Ne mozes biti kriv kao autor, ako ti je rad izabran preko konkursa.

Evo sta autor kaze (video):
http://media.rtv.rs/sr_ci/pravi-ugao/31958
 
На страну и политика и модерна уметност, али овај споменик, стрелица кривог дна (мало то подсећа и на кишобран) из које говори Ђинђић ми је крајње бизарна. Зар је било тешко направити обичну бисту? Искрено, слагали се или не са Ђинђићевом политиком, ликом и делом, ипак је страдао на дужности премијера Србије. А са друге стране, на Ташмајдану имамо споменик "националног лидера народа Азербејџана" и бившег генерал-мајора КГБ-а.
 
Vrh