Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

зашто би ико садио шуму на тргу шта није у реду са људима беже из села у Београд јер хоће да живе у граду и онда се буне против градње зграда и покушавају од града да направе шуму

трг је урбанистички елемент који служи одређеној сврси јавног окупљања и слободног простора, зеленило ако се и поставља поставља се у по ободу ако ће на тај начин да улепша цео трг а не да сакрије зграде. Дрвеће се сади да улепшава простор а да не смета ни пешацима ни колима, зато се по булеварима дрвеће гради дужином а не попреко
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=446726#p446726:s665fo1y je napisao(la):
Drakche » Pon Apr 17, 2017 12:01 am[/url]":s665fo1y]Nisu sve zgrade posle 1960. ruzne, naprotiv, mahom su zapustene, a mogu izgledati vrlo zanimljivo ako se obnove, uz odgovarajuci izbor materijala i boja za fasadu, event. nadogradnju i sl.

Ova igrarija sa novom galerijom mesto staklenca me malo plasi.

Trg svakako treba zatvoriti sa te strane, tako da ne bi trebalo da te brine ovo! Ovo je inače samo postavljena volumetrija, a kada dođe vreme za to, biće raspisan međunarodni konkurs za projekat zgrade na tom mestu (galerija beše?).
 
Poznata su mi su mi resenja sa konkursa za galeriju od pre nekoliko godina, tako da otprilike znamo sta da ocekujemo.
Ja se samo plasim, povucen iskustvom tc rajiceva i BW, da ce brzopleto krenuti sa nekim projektom koji ce progutati silne pare, a niko nece biti presrecan sa tim.

Meni licno ima smisla ona ideja da se kolovoz iz kolarceve produzi direktno do bul. despota stefana, ili u jedan kruzni tok, iz koga ce se moci voziti i u francusku ul. itd.
U slucaju galerije, kao na ovom renderu, do ovih ulica bi se moralo ici u cik-cak preko makedonske (koja bi inace mogla biti zatvorena u ovom delu), a potez srp.vladara-terazije ce se zavrsavati tu pred galerijom kao kakvo slepo crevo.
 
Podzemna garaza ispod staklenca, u prevodu - rusi se staklenac i na tom mestu gradi nesto drugo.

Bili bi srecniji da se gradi podzemni prolaz za metro umesto svih tih garaza.
 
Na trgu upravo kopaju neke kanale. Prošao sam kolima. Neka neko javi o čemu se radi.

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока
 
Neke cevi ili instalacije, isti radovi se izvode i kod Platoa i Filološkog fakulteta.
 
Hvala na info.

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока
 
Da li se u projektu obnove Trga razmatra rušenje ili bar šminkanje (neka vrsta rekonstrukcije) one dve ružne zgrade, dva klasična predstavnika soc-realizma? Znate svi na koje zgrade mislim: zgrada iznad Inexa I zgrada iznad bivšeg bioskopa Jadran.
 
Аман, људи, оладите са соцреализмом...

Једна од две зграде које помињеш је предратна Палата Риунионе, а друга је Дом штампе, зграда архитекте Ратомира Богојевића у интернационалном стилу, заштићена као културно добро. Дом штампе је посебно важна грађевина, један од симбола модернизације Београда шездесетих година.

Ту "с" од соцреализма нема.

Какво црно рушење или промена фасаде...
 
Od rusenja na trgu samo staklenac i one divlje nadogradnje iza njega. Da treba urediti-rekonstruisati mnoge fasade okolnih zgrada -treba, ali nesto rusiti jos osim pomenutog nikako

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока
 
Trebalo bi srušiti sve u bloku gde je Staklenac. Dakle sve između okretnice, Dečanske, Makedonske i Francuske. Tako bi se napokon dobio jedan kršteni trg i prostor na kome bi moglo svašta lepo da se napravi.
 
Slazem se sa Benderom davno sam ja to pomenuo posto imamo sasvim lep front zgrada koji bi sa te strane formirao trg.
 
Шта се дешава са поривима за рушењем на овом форуму?

Тај блок јесте уз угла лењир урбанизма вишак, али је у њему и заштићени биоскоп Балкан ... Пошто из тих разлога од рушења нема ништа, барем не целог блока, онда га изградити, тј. формирати коначно блок какав је и био пре рата. Са неком јавном грађевином, разуме се.
 
Nije samo bioskop Balkan, ima tu jos nekih zgrada koje mozda nisu zasticene, ali je gre'ota rusiti.

Meni je ovakav koncept Trga sasvim kompaktan i onakav kakav zelimo u Beogradu, prosirenjem pesackih povrsina dobilo bi se dovoljno komocije za pesake i nesto masovnija okupljanja, ako zelite.

02-trg-republike-3.jpg


Argument "Beogradu je potreban veci Trg" nije dovoljan za rusenje pomenutog bloka, mislim da bi i dalje imali osecaj da tu nesto fali i da to nije onakav trg kakav smo zamislili da ce biti.
 
Apsolutno je u pravu Bender, sve one nakaze srušiti! Ko kaže da ne može, Bog? Ne, nego šačica uzurpatora koji su umislili da su mnogo važni. Tako da, oni kažu da ne može, mi kažemo da može, pa ko je jači nek pobedi, mi kao dobri momci ili oni kao loši ;) Jer ja sam apsolutno siguran da sam i pametniji i lepsi i talentovaniji za estetiku od njih i sve ostalo, pa što bi slušao gluplje od sebe? ;) Mislim, ako ćemo već da razgovaramo u terminima sile i tim autoritativnim terminima može-ne može, nema problema može i tako :) Pazi - "oni su rekli". Ma ima bre da ih zamenimo, da nam više ne uništavaju grad i da dovedemo normalne i talentovane ljude namesto njih. Dakle, i bi reč - MOŽE !
 
Земљани, свако ко се свесно залаже са рушење споменика културе је по мени засужан робије. И они који би рушили Генералштаб, и они који би рушили биоскоп Балкан.

Можда сте и лепши и паметнији али се не разликујете много од ИСИС-а ... толико.
 
Nije samo bioskop Balkan, ima tu jos nekih zgrada koje mozda nisu zasticene, ali je gre'ota rusiti.
Šta tačno ima? Ima dve predratne četvorospratnice pored okretnice, i ima ona jednostpratnica u Dečanskoj, u koju su smešteni, redom: zatvorena pekara, prazan lokal, Indusi, Turci, kockarnica, hostel, prazan lokal, zapuštena kafana. I to je to. Voleo bih da čujem kom (razumnom) čoveku će sve to nedostajati. Jedino što vredi na tim zgradama je ono malo ukrasa na fasadama, ali i njih je toliko malo da kao i da ne postoje. Sve u tom bloku je poput tumora. Propali lokali, ruine, nadogradnje, Staklenac, prčvarnice... Uključujući i taj nesrećni bioskop Balkan, koji se stalno provlači kroz medije i priče a svi znamo da nikad više neće zaživeti i da je njegovo vreme davno prošlo.

A kad bi se sve to srušilo, umesto tog čira, dobili bismo jedan pravi pravcati trg sa puno prostora, prirodno okružen lepim zgradama. Čak bi se i ona nesrećna fasada Dunav osiguranja bolje uklopila.

Screenshot-2017-10-25_Bing_Maps.png


Evo ko je vičan, može na brzaka da uradi neku fotomontažu i predstavi kako bi sve to izgledalo kad bi se srušio čir. Samo zamislite kako stojite u centru novog trga, recimo na mestu gde je sad sredina Staklenca, i gledate 360' oko sebe sve ove fasade koje se vizuelno ''slivaju'' u tu jednu tačku. Čak i ovako neobnovljeno izgledalo bi super, a zamislite tek kad bi ih sredili kako bi to izgledalo. Meni to zvuči mnogo bolje nego ovaj bukvalno zid od propalih lokala (Dečanska) i crnog rugla (Staklenac) oivičenog prčvarnicama i zapuštenim parkom koji služi kao puka tranzitna ruta do okretnice.
 
Staklenac kao da je bukvalno pojeo ovaj mini trg (park).

Ja bih voleo da ostane ovaj potez od bioskopa Balkan pa do Makedonske, ali bih se slozio i sa rusenjem svega.
Ali ovo crvenom bojom obelezeno ja ne znam kako ljudi moji neko uspe tako neko cudo da digne u sred grada, ajde staklenac da kazes da je promasaj, ali ove nakarade...
 
Bender, ne kazem da je veliki trg totalno kretenska ideja, ima potencijala, ali da li je to stvarno potrebno i po koju cenu?
Ono sto se dobija nije vredno onog cega se zauvek odricemo, a trenutni sadrzaj je nesto sto moze da se promeni.
Verovatno bi bilo i skandalozno za javnost.
 
Vrh