Šta je novo?

3 Lista Duvana - [ Poslovni Objekat | 20 000 kvm ]

Na tom prostoru je daleko prikladniji hotel nego poslovni prostor. Ukoliko je moguca adaptacija prostora misilm da bi to bilo solidno resenje na odlicnoj lokaciji za turiste.
 
Informacija koju imam je da razlog što ovaj projekat nije finalizovan ne leži u pravnom/finansijskom problemu investitora već u tome što zgrada ne ispunjava bezbednosne norme. Navodno su spratovi suviše zbijeni usled čega bi plafoni nakon razvođenja ventilacije i kablova bili niži od propisane norme (koja je valjda u međuvremenu i promenjena). Nisam iz građevinske struke pa ne znam koliko je ova informacija proverena, ali verujem da bi za lokaciju ovakvog tipa bilo koji drugi problem za sve ove godine bio rešen pošto je zgrada 90% završena.
 
Svaki problem se može rešiti po nekoj ceni, tako da se na kraju sve svede na finansije. MPC ima bar 2 "duh projekta" i dok oni stoje zapušteni, ne sme im se izdati dozvola da zidaju bilo šta novo. Gradska administracija koja bi tako nešto dozvolila nema elementarno poštovanje sopstvenog grada. Inače mislim da bi takav neki propis i formalno morao da se donese.
 
Ako je ovaj bezbednosni problem istinit, verovatno je jedini način da se on reši taj da se zgrada ozbiljnije preradi ili potpuno sruši i podigne nova. Što naravno spada u domen finansijskog problema za investitora jer menja računicu, ali nije finansijski problem razlog zašto je zgrada prazna. A za ostalo se slažem...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462303#p462303:2mfosnoi je napisao(la):
GOJE » 29 Jun 2017 12:28 pm[/url]":2mfosnoi]Svaki problem se može rešiti po nekoj ceni, tako da se na kraju sve svede na finansije. MPC ima bar 2 "duh projekta" i dok oni stoje zapušteni, ne sme im se izdati dozvola da zidaju bilo šta novo. Gradska administracija koja bi tako nešto dozvolila nema elementarno poštovanje sopstvenog grada. Inače mislim da bi takav neki propis i formalno morao da se donese.


Samo je nedostajalo još da napišeš "i da nahrane decu u Africi i obezbede mir u svetu" :D Za početak, nemaju "bar 2 'duh projekta", već tačno dva duh projekta - Kalemegdan park apartmane i Tri lista duvana. I kao što ranije rekoh, radi se na tome da se pored pokretanja novih projekata, "reše" i ova dva problematična, i u relativno kratkom roku možete očekivati neke novosti iz MPC-a o tome.

Ne mislim da ove dve lokacije stoje napuštene iz inata ili zlobe investitora. Očigledno je da postoje razlozi zbog kojih to stoji. Glavni je svakako (bila) kriza, ali ne i jedini. E sad, moje neko viđenje je da ako kompanija koja se pre pet godina našla "u međunožju", pokazuje znake oporavka, treba joj pružiti ruku i šansu da se iščupa. OK, izgradiće retail park u Borči i poslovnu kocku kod Buvljaka jer im je to jeftinije, a i brže vraća lovu, ali tako će doći i do momenta da aktiviraju projekte koji im stoje od ranije. Kontraproduktivno bi bilo primoravati ih da završe nešto što bi im u ovom trenutku bilo neisplativo i predstavljalo veliki tržišni rizik.

Pritom su pokušaji sa "porezima na ružnoću" u prošlosti davali slabašne rezultate. Pomenuo si "Metropol" i "Jugu", i eno ga ovaj prvi i dan danas nezavršen (aneks i restoran na krovu), a na ovom drugom se nije ni mrdnulo sa mrtve tačke, osim pokušaja da se kroz budženje restorana, kafića i klubova u prizemlje hotela, taj objekat delimično pretvori u nekakvu novobeogradsku Beton halu.

I takve su uvek sve mere koje su usmerene na pojedinačne investitore, a ne na sistemsko rešenje problema. Ako bismo univerzalno primenili princip kažnjavanja za neaktivne atraktivne lokacije, onda bi pošteno nagrabusili i Energoprojekt, Napred, Zepter, Atlas, Delta...
 
Homere, ako investitor drži već započeta gradilišta zapuštenim 5 ili 10 godina, onda ne može da dobije da radi nova - baš zato što je u krizi. To se odnosi na sve investitore, MPC sam naveo samo kao primer. Ako im treba šansa da se izvuku, kud ćeš bolje od već započetih gradilišta. Nećemo valjda da rizikujemo još duhova. Na mnogim tenderima dovoljna je jedna negativna referenca za eliminaciju u startu.

Što se poreza na ružnoću tiče, on je ipak oživeo 2 duha. Stoji to što si napisao, ali to više nisu napuštena gradilišta.
 
Kad kažeš da će biti i novosti o novim projektima: ima li to veze sa nagađanjem da će dobiti da rade tržni centar na Prokopu?
 
Čuo sam za to da su jedan od potencijalnih investitora za "Prokop", ali ne znam ništa više od toga. Nešto mi ne miriše da je taj projekat blizu toga da nađe investitora. Npr. javnost nikada nije obaveštena da li se iko javio na onaj neobavezujući poziv za suinvestitora na Prokopu.

Kada kažem novi projekti, pre svega mislim na Ušće II gde su najviše odmakli u pripremi za izgradnju. Pored toga, u planu je oživljavanje ova dva "napuštena" gradilišta, a zatim i naredna faza Navigatora. U Smederevu već grade treći Shoppi maloprodajni park.

Izvini što neću napisati više, jer je sve vrlo off the record, a ne želim da sutra u "Novostima" ili "Blicu" izađe nešto od onoga što napišem sa sve "nezvanično saznaju Novosti/Blic".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462482#p462482:fui9902j je napisao(la):
GOJE » 30 Jun 2017 08:01 am[/url]":fui9902j]Homere, ako investitor drži već započeta gradilišta zapuštenim 5 ili 10 godina, onda ne može da dobije da radi nova - baš zato što je u krizi. To se odnosi na sve investitore, MPC sam naveo samo kao primer. Ako im treba šansa da se izvuku, kud ćeš bolje od već započetih gradilišta. Nećemo valjda da rizikujemo još duhova. Na mnogim tenderima dovoljna je jedna negativna referenca za eliminaciju u startu.

Što se poreza na ružnoću tiče, on je ipak oživeo 2 duha. Stoji to što si napisao, ali to više nisu napuštena gradilišta.


To bi bilo lepo kada bi stvari tako funkcionisale, ali u praksi nije tako. Tri lista duvana im je najgori objekat koji su počeli da grade pre krize, još ako je tačno ovo što Srđan kaže - onda verujem da nisu daleko od toga da zgradu sruše ili ogole do skeleta, a onda sve ispočetka. A to ipak košta mnogo više od toga da napraviš Navigator u Milutina Milankovića ili Shoppi u Borči.

Ili prostije rečeno - za Navigator je potpisan predugovor sa VIP-om i pre nego što je zaboden prvi ašov. Koliko su sigurni zakupci danas važni najbolje govori podatak koji sam čuo da banke traže da novi tržni centri u Srbiji imaju predugovor za 70% (sedamdeset odsto!!!) neto kvadrata pre nego što investitorima odobre kredit.

Uz to, za kancelarijski prostor se, pre svega traži Novi Beograd. U Tri lista duvana jednostavno niko neće da ide. U centru je, na uglu prometnih ulica, sa malo parking mesta (čak i sa sve podzemnom garažom), a pritom je i sama zgrada ružna :p Projekat je apsolutni promašaj i potrebna je promena celog koncepta ako misle da ga ožive, a izgleda da se baš u tom pravcu i razmišlja ;)
 
3LD nije ni toliko ružna zgrada kad je poredimo sa krmačom 200m dalje na uglu Takovske i Kosovske.
https://goo.gl/maps/Xza6DCbGJRA2
Ovo je valjda slična priča kao 3LD samo što je daleko ružnija a ima još i nelegalne spratove ako dobro znam.
 
Moram jednom da uzmem da prelistam forumski katalog standarda, propisa i normativa koji objašnjavaju po kojoj je to logici (za neke članove) ova zgrada krmača a ona u Rajićevoj remek delo za čiju kritiku se fasuje verbalno linčovanje.
No dobro, otom potom.


Inače lepo je videti da imamo po jednu generaciju za svaku nedovršenu lokaciju u gradu. RADova zgrada, ako se ne varam, ove godine slavi 20 godina propadanja, Beobanka 15 a ova 10. Jel ima neka iz 2012. , čisto da kompletiramo spisak?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=463860#p463860:1t665dng je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Jul 06, 2017 12:46 am[/url]":1t665dng]
Inače lepo je videti da imamo po jednu generaciju za svaku nedovršenu lokaciju u gradu. RADova zgrada, ako se ne varam, ove godine slavi 20 godina propadanja, Beobanka 15 a ova 10. Jel ima neka iz 2012. , čisto da kompletiramo spisak?

A u međuvremenu, u nekom paralelnom univerzumu se dešavaju ovakve stvari:
The owners of an abandoned sausage factory in West Oakland have agreed in a settlement to pay the city of Oakland $65,000 and rehabilitate the property, which has been a target for graffiti and illegal dumping for more than a decade.
...
The city sued Jacobson and Rush on March 13, 2015, saying that at that point they had been cited 26 times for code enforcement issues such as graffiti, illegal dumping, overgrown vegetation and other problems with the property.

IZVOR: http://hoodline.com/2017/07/owners-of-a ... an-up-site
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=463860#p463860:3noznje1 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Thu Jul 06, 2017 12:46 am[/url]":3noznje1]


Inače lepo je videti da imamo po jednu generaciju za svaku nedovršenu lokaciju u gradu. RADova zgrada, ako se ne varam, ove godine slavi 20 godina propadanja, Beobanka 15 a ova 10. Jel ima neka iz 2012. , čisto da kompletiramo spisak?

Radova zgradav slavi pre 30 godina.
 
Nerešeni imovinski odnosi oko zemljišta su razlog zašto ovo stoji poslednjih nekoliko godina. Vlasnici kojima je oduzeta kafana pokušavaju da im se vrati zemljište (sad ne znam sve pravne stvari i koliko je to uopšte realno) a sam Matić je veoma zainteresovan da dovrši prostor. Ne bi trebalo nešto mnogo da se čeka na rasplet, mada ovo je Srbistan pa ćemo videti koliko ćemo još dugo gledati prazan prostor u centru.
 
3 lista duvana je po meni jedan od lepsih projekata u gradu, taj projekat je ispostovao gabarite zgrada sporednjih i dao tom cosku pecat, cak i kad se gradio cini mi se da je u to vreme renovirano one tri zgrade u kneza milosa odmah do te zgrade, Bila je prica pre godinu dana da ce se NCR useliti u tu zgradu jer upravo na tom mestu je Obavljen prvi telefonski poziv na Balkanu i tako NCR koji je u Srbiji ogroman ( do te mere da su otvorili u Banjaluci jedan deo zbog manjka poslovnog prostora koji ispunjava njihve neke standarde) i konstantno mu manjka prostora hteo je tu da se useli medjutim mislim da je palo to onog trenutka kad su se dogovorili oko NCR-ovog kampusa u Bloku 42
 
Ta priča sa starim vlasnicima je malo naivna...zakon o restituciji je usvojen 2011. kada je zgrada već podignuta...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=488253#p488253:cwrj6lxo je napisao(la):
Johnest_Hon » Tue Oct 31, 2017 9:35 am[/url]":cwrj6lxo]Ta priča sa starim vlasnicima je malo naivna...zakon o restituciji je usvojen 2011. kada je zgrada već podignuta...
Restitucija im je poslednja opcija koliko znam, raspitacu se malo više oko tih pravnih stvari da ne pišem napamet.
 
_20210510_183633.JPG

_20210510_183620.JPG

Лазаревићева.
 
cudna je tabla i ja sam se zbunio juce pa sam morao na google da vidim lazarevicevu 2 ako se ne varam...ali na netu nigde crteza projekta?!
 
Parcele navedene na tabli su parcele na kojima se nalazi postojeći objekat, nema nigde navedene parcele na kojoj se u stvari radi
 
Pa vidi se da čekaju da sve požuti
nema razlike , isto ko i pre
dobar duvan- ko dukat žut
:lool:
 
Nadam se da nije nikakva predizborna sprdnja!
 
Izvor: Beobuild.rs

Pokrenuti završni radovi na "Tri lista duvana"
tri-lista-duvana-3d-2021-02bm.jpg

Izgradnja poslovnog objekta “Tri lista duvana” nastavljena je posle 11 godina, a završetak radova se očekuje početkom sledeće godine. Jedna od najekskluzivnijih lokacija u centru Beograda, na uglu Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, biće privedena nameni kao kancelarijski prostor A klase uz uslužno-komercijalne sadržaje u prizemlju. Moderni objekat dobio je naziv po poznatoj beogradskoj kafani koja se nekada nalazila na ovom mestu, a njegova izgradnja započeta je 2007. godine. Grubi radovi zavrseni su još 2010. godine, kada je objekat konzerviran a izgradnja obustvaljena do daljnjeg.

Konkurs za ugaoni objekat na ovom mestu raspisan je još krajem 80-ih godina, za potrebe izgradnje hotela Hilton, a delo arhitekte Svetislava Ličine proglašeno je za prvonagrađeno rešenje 1990. godine. Raspadom zemlje projekat je bio zaustavljen sve do sredine prošle decenije kada MPC preuzima lokaciju i pokreće izgradnju. Novi projekat i izmene na prvonagrađenom rešenju takođe je radio originalni autor Svetislav Ličina, ali je zbog nedovršene preparcelacije objekat značajno redukovan.

Zgrada ima 9 spratova sa oko 8.300 m2 fleksibilnog kancelarijskog prostora i velikom dvospratnom podzemnom garažom. U prizemlju ovog poslovnog objekta nalaziće se i moderne konferencijske sale, kako bi korisnicima objekta omogućile dodatnu podršku u radu. Takođe, objekat predviđa komercijalno prizemlje sa atraktivnim kafićima i restoranima uz direktan prilaz sa ulice. Kancelarijski prostor karakteriše i ekskluzivan panoramski pogled na niz istorijskih zdanja u najbližem krugu, uključujući Stari i Novi dvor, Narodnu skupštinu, Glavnu poštu itd.

Novi kancelarijski prostor deo je respektabilnog portfolija kompanije MPC Properties, jedne od najvećih regionalnih kompanija za razvoj i upravljanje nekretninama, koja poseduje i UŠĆE Shopping Center, BEO Shopping Center, Mercator Centar Beograd, kao i poslovne centre UŠĆE Tower One, UŠĆE Tower Two, Navigator Business Complex itd.

https://beobuild.rs/pokrenuti-zavr%C5%A ... p3002.html
 
Vrh