Šta je novo?

Beton hala

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494106#p494106:2tuxdksc je napisao(la):
Zuma » Mon Nov 20, 2017 2:16 am[/url]":2tuxdksc]
Ovde možete primetiti sa su u pitanju dve razdvojene konstrukcije, pa se tunel može srušiti, a magacini produžiti unazad ili se na oslobođenom mestu napraviti nešto drugo.

Ne treba rusiti tunel jer preko njegovog krova vodi prilaz krovu beton hale iz pravca tvrdjave, Pariske i Karadjordjeve ulice. Tako se i dobija jedna velika povrsina koja moze korisno da se upotrebi.
 
Imao sam na umu činjenicu da je ovde zemljište veoma dragoceno, a tunel (pošto je konstrukciono odvojen objekat) ima jako nezgodan oblik da bi se ogromno zemljište koje zauzima moglo dovoljno efikasno iskoristititi. Usko, dugačko, visoko i nigde nema prozora? Koja bi to namena mogla biti dobro prilagođena takvom obliku, a da ne traćimo zemljište? A što se tiče prilaza moglo bi se dograditi nešto novo, verovatno poput nekih od projekata sa konkursa "Beton Hala Waterfront Center". Ali, dobro, ako je sve zaštićeno, onda ništa.

III-nagrada-Beton-hala-Dejan-Miljkovic-Jovan-Mitrovic-Aleksandar-Rodic.jpg


III-nagrada-Beton-hala-Dejan-Miljkovic-Jovan-Mitrovic-Aleksandar-Rodic
 
Naprimer, zar nije prirodno da ovde, pored reke i luke, bude izložen rekonstruisani neolitski čamac, kuća ili čak malo čitavo naselje iz Vinče? Ili neki čamac iz vremena dolaska Slovena u Beograd? Stari pribor za hvatanje ribe? Od toga su naši preci živeli. Pa da bude reklama i za izlet brodom do Vinče ili sređene Golubačke tvrđave. I za posetu etnografskom muzeju i muzeju nauke i tehnike. Da od svega bude izloženo po nešto što će probuditi želju da se vidi više. Prostor je idealan, a eksponate nije teško napraviti. Verovatno već i postoje i čame u nekom podrumu. Ovim kafanama je ionako potrebno i nešto drugo da dovuče sve one koji samo zbog njih ne bi došli.

Vinca_07.jpg

1059143_64-09.jpg

vinca-arheologija-srbija.jpg

vinca1.jpg

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

file.php
 
Postoji li u Beogradu muzej rečnog brodarstva? Eto mu fine lokacije. Čak i ispred bi mogao biti neki restauriran rečni monitor.
 
Bolje je da izložba istorijskih brodova bude u Dorćolskoj marini, pored restaurirane "Snage i svetlosti". Obala je u turističkoj luci isuviše skupa. A još bi ovde bili zaštićeni od santi i pokretanja leda. Ali neki od mnogih magacina može da se odvoji da bude besplatni "preview" manjih eksponata zanimljivijih Beogradskih muzeja i njegove istorije. To bi dodatno privuklo ljude u ovaj deo obale (sem najlepšeg ulaza u Kalemegdan, preko Donjeg grada).

oeoj.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493845#p493845:3iyeoaw0 je napisao(la):
direktor » 19 Nov 2017 11:48 am[/url]":3iyeoaw0]Kranska dizalica izvorno je bila sive boje ocerupana je bocne strane i prozori i onda ofarbana u zuto
Kranovi su bili i zelene boje, kao izbledela JNA "SMB".... ova današnja žuta i jeste "veselija" varijanta...
 
По мени је главни проблем Бетон хале њена кровна површина као и њена позадина, са оним неугледним баракама.
 
One će da privuku pažnju javnosti onda kada pešačka pasarela bude završena.
 
Сумњам да ће ико ударити на сумњиве ликове који држе "познати престонички клуб" у делу једне од барака. Aли шта више то "отварање" крова и позадине Бетон хале би само још више обесмислило пасарелу, а цео тај део може да буде леп сквер са окретницом трамваја.
 
Po meni je ovo na slici daleko najbolje rešenje. Ako već Beton hala mora da ostane, ako mora da ostane ulica oko Kalemegdana, ako mora da ostane tramvaj, nema smisla gledati im u krov i sa Kalemegdana pošto već možemo dobiti novu zelenu površinu za korišćenje koja bi bila nastavak Savke Terase i zelene padine ispod nje. Onda i pristup Savi postaje lakši a pasarela sasvim nepotrebna.

III-nagrada-Beton-hala-Dejan-Miljkovic-Jovan-Mitrovic-Aleksandar-Rodic.jpg
 
Ovo što je Zuma predložio/preneo deluje kao sasvim korektno rešenje. Samo što mislim da bi bilo sasvim ok i bez ove nadogradnje na vrhu, bliže Kapetaniji. Jer su i BH i skoro sve oko nje građene u starinskim stilovima, tako da mislim da nečemu ovakvom nije baš mesto tu. No dobro. Takođe mi se sviđa ideja da se na elegantan način Kalemegdan direktno ne spoji sa, nego baš nadoveže na BH.

I da, dobra je ova vest da tunel i ''frontalni'' deo nisu građeni spojeni nego odvojeno. Jer to onda ostavlja prostor da ako se ikad i odluči da se u pozadinskom vrše neke adaptacije, biće lakše i pristupačnije.

offtopic

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494612#p494612:1swngvuu je napisao(la):
Дошљак » Uto Nov 21, 2017 6:25 pm[/url]":1swngvuu]Сумњам да ће ико ударити на сумњиве ликове који држе "познати престонички клуб" у делу једне од барака.
Kako ide vreme, tako sve više čujem ili pak lično nalećem na ovakve situacije. Kad treba nešto tako da se izreguliše, promeni, ili pak sruši, ali se ne sme. Zato što je neko godinama puštao da kriminalci seju po gradu svoje jazbine i da ih niko ne dira. I onda su ovi ojačali do te mere da sad više niko ni ne sme da im se zamera. Čak je i narod to prihvatio, jer svi znamo bar 10 takvih slučajeva i nekako smo se navikli da je tako. I sutra kad se sve ovo oko Beton hale uredi a ostanu te ogavne barake tu, ili recimo ono leglo na Terazijama, ili npr oni plutajući navijački svinjci na rekama... niko se neće čuditi, a nadležni čak neće morati ni da se pravdaju. Jer je to postalo normalno. Prosto navikli smo se da živimo u jednom velikom Bronksu. :bash:

A sve to zato što su neki skoro 15 godina ložili ljude ovde da jedino što Beograd može, i treba da ponudi u svojoj turističkoj (a i privrednoj ponudi) su jeftin ''provod'' i lud noćni život. I evo, rezultati se vide. Ceo grad se pretvorio u Bangkok a legla kriminala su postale institucije kojima niko ništa ne može. :bash:
 
Ta baraka sama ce da se sagori slp lose instalacije i cao
 
Pogotovo treba imati na umu da ako se zaista bude pravila gondola, tek će onda pogled nadole sa Savske terase na Kalemegdanu izgledati jezivo. Uklanja se deo padine, maltene svo zelenilo sa nje tamo gde je stanica i bar jedna grupa drveća na tramvajskoj okretnici (ovaj moj crtež nije precizan). Tako postaje vidljiva i uvek zagušena ulica koja je sada sakrivena, a malo desno krovovi onih šupa, uz kablove i gondole (i pasarelu sa subverzivno velikim "zarezom" na vrhu), pa će tek tada neka vrsta zelenog krova do Beton hale postati veoma poželjna. Inače ćemo imati "divan" pogled na parking i 4 ili 5 ukrštenih i visinski raspoređenih nivoa saobraćaja. Pa će tada Kališ ponovo postati "breg za razmišljanje" sa: "Gde nam je bila pamet, zarez, i koga smo to birali?"

 
Fotografija je pogresno potpisana i reko bih da hvata prostor prije hale
 
Ako gledamo pravopis, u pitanju je kej koji se zove Novobeogradski, a ne kej na Novom Beogradu.

Možda je prostor sa koga je slikano nazvan Novobeogradski jer gleda na Novi Beograd.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518705#p518705:2scn9leg je napisao(la):
direktor » 22 Feb 2018 01:57 am[/url]":2scn9leg]Fotografija je pogresno potpisana i reko bih da hvata prostor prije hale
Slikan je prostor između Brankovog i Tramvajskog (Zarićevog) mosta, nema veze sa Beton halom.
 
Rekao bih da je ovo čuvena Hercegovačka ulica, pre nego što je napravljena Lastina stanica.
 
Kada nekima već moram crtati, poenta jest': mnim da je prostor ispod Kališa uz Savu lepši bez beton hale.
 
Сама бетон хала је бескорисна и само се унутра скупљају наркомани секташи итд једино што су испред кафићи

Могу да поруше "тунел" тј плафон и да ставе прозоре у локалима и на ту страну и готово као неко решење ако ће да укидају пругу ту
 
Auto pranje u Centru grada :) ...operite Vas auto i odusevite odmah turiste Vasom sjajnoscu....
 
Vrh