Šta je novo?

Skyline Belgrade [Stambeno poslovni kompleks | 100 000kvm]

Pa ulica ce da se na tom mjestu gdje je bila zgrada upodobiti sa okolinom i dobiti normalan trotoar
 
Meni je to "izletanje" zgrade sa muralom oduvek davalo toj ulici neki svoj smek. Ne znam, bilo je nesto lepo u toj nesavrsenosti, iako takve stvari obicno ne volim.
 
20171124_095214.jpg
 
Nažalost, ovo izvanredno delo poznatog i značajnog srpskog arhitekte, ustuknulo je pred - pristupom za garažu... Tužno je što nikome nije bilo bitno ono što identitet jednog grada, ono što ga čini onim što jeste. I tužno je, nadalje da ovu neveliku zgradu, izvanrednih detalja niko nije primetio, niko zauzeo da se delo sačuva...

Najvrednije u toj Durmitorskoj od ulice Kneza Miloša nadalje nadole bila je ova kuća koje više nema.
 
Mene je uvek zanimalo da li postoji mogućnost da se prenese cela zgrada negde ili makar čeona fasada? Pa da se na drugom mestu popuni neka rupa ili uradi kombinacija modernog sa tom čeonom fasadom.

Nije ni bilo realno da ostane ova zgrada, odavno već nije na regulacionoj liniji.
 
Uvjek moze da se napravi fasada negdje da popuni rupu kao omaz . ko je bio arhitekta zgrade
Predpostavljam da su stanari fino obesteceni
 
Ne vidim po cemu bi trebalo sa uzdahom gledati na tu zgradu, nista posebno, prostojna arhitektura i nista vise od toga. Narocito mi nece nedostajati nakon domace radinosti u vidu zastakljivanja terasa.
 
Nebojsa, imaj u vidu da na ovom forumu pojedinci sa nostalgijom gledaju na Novi Pazar-roštiljnice i udžerice.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=495704#p495704:1afnooxk je napisao(la):
Zvezdara » Sub Nov 25, 2017 6:55 pm[/url]":1afnooxk]Mene je uvek zanimalo da li postoji mogućnost da se prenese cela zgrada negde ili makar čeona fasada? Pa da se na drugom mestu popuni neka rupa ili uradi kombinacija modernog sa tom čeonom fasadom.

Nije ni bilo realno da ostane ova zgrada, odavno već nije na regulacionoj liniji.
S obzirom da je vrlo gabaritna (u odnosu na prosek zgrada koje se inače premeštaju), stoji postrance na nagibu, i da pritom ne bi moglo lako da joj se ''priđe'', verovatno bi bilo praktično nemoguće. Ili skupo ko đavo. A opcija da se rastavi, prenese, pa opet sastavi bi verovatno tek bila neisplativa.

Nebojsa":1afnooxk je napisao(la):
Ne vidim po cemu bi trebalo sa uzdahom gledati na tu zgradu, nista posebno, prostojna arhitektura i nista vise od toga. Narocito mi nece nedostajati nakon domace radinosti u vidu zastakljivanja terasa.
DzonTravolta":1afnooxk je napisao(la):
Nebojsa, imaj u vidu da na ovom forumu pojedinci sa nostalgijom gledaju na Novi Pazar-roštiljnice i udžerice.

204i0g.jpg
 
@Bender Rodriguez

Врло неуспела шала на мој рачун и релативизација далеко озбиљнијих ставова које си ти износио. Ти си се свесно залагао у два наврата за рушење заштићених објеката, илити баштине овог града. Ова зграда није заштићена. Јесте лепа и има вредне детаље, али није заштићена. Неупредиво.

И на крају, опет се непозван, непрозван и ничим изазван качиш на мене. Окани ме се више дечко.
 
Važi, nego samo mi reci, pošto znam da si čovek koji se razume u sve, a posebno u estetiku, arhitekturu i istoriju... Jel možeš da mi objasniš po čemu je ovo:
Bogatstvo_Srbije.jpg

vrednije od ovoga?
Slobodno_rusi.png
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496561#p496561:1szkqxl8 je napisao(la):
DzonTravolta » 28 Nov 2017 02:45 pm[/url]":1szkqxl8]Nebojsa, imaj u vidu da na ovom forumu pojedinci sa nostalgijom gledaju na Novi Pazar-roštiljnice i udžerice.

Bogata i vredna istorija grada mora da se cuva :gobb: (naravno sala nije na racun ove zgrade ali si inace itekako u pravu).



[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496566#p496566:1szkqxl8 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 28 Nov 2017 02:57 pm[/url]":1szkqxl8]

204i0g.jpg


A JE :shock: :shock: :D
 
Odes na sajt zavoda vidis zasto je zgrada pod zastitom mozes im poslati i mejl ili zahtjev za svaku zgradu
 
U vezi sa poređenjem i pitanjem o vrednosti Durmitorske (koja je porušena) i zgrade u Bul. Despota Stefana (mislim da je broj 4, na slici je desno). U pitanju je isti arhitekta, s tim da je ona u Bul. D. St. nastala dve godine posle Durmitorske.

I jedan i drugi objekat su izvanredni primeri arhitekture svoje epohe. I jedan i drugi objekat bili su krajnje prostudiranih elemenata enterijera i unutrašnje organizacije stambenih jedinica. Durmitorska je, posebno imala maštovitu dekoraciju završnog venca u ar deko stilizaciji plitke plastike, koja je, po mom saznanju jedinstvena kao primerak stila. Ne treba posebno napominjati da je u oba slučaja reč o unikatim detaljima osmišljenih rukom arhitekte koji ju je projektovao.

I jedan i drugi objekat spadaju u neka od najboljih arhitektonskih ostvarenja beogradske arhitekture već navedenih godina izgradnje.

Za žaljenje je što nadležne službe nisu pokazale ni trun interesa da zaštite ovo jedinstveno delo.

Kada je reč o nekakvom zastakljivanju terasa u slučaju porušene zgrade u Durmitorskoj, otvori u vidu prelomljene kontinualne prozorske trake oko ispada (erkera) su bili originalni.

U vezi sa ispadanjem objekta van regulacione linije, pitam se da li je pozitivna praksa da sve što ispada izvan nje treba potrti ili uništiti.
 
@Bender Rodriguez

Те зграде су једнаковредне. Ниједна није заштићена као културно добро. Биоскоп Балкан (зграде лево на горњем уличном прегледу) је заштићено културно добро.
 
U ovom slučaju ja ne pričam o Balkanu nego o ove dve stambene na okretnici. Pošto si ti brže bolje pohitao da polepiš etikete zadnji put kad smo pričali o Trgu, ja sam bio razumeo da je tebi svetogrđe čak i ako bi se srušile te dve stambene da se jednog dana napravi/dopuni trg na njihovom i mestu Staklenca.

A što se tiče Balkana, i ti i ja i svi ovde odlično znamo da ta zgrada nema perspektivu. Ali... pošto znam kolko se ne slažemo u svemu ostalom, neću opet da potežem tu priču.

Mada ako ti nešto znači, sad kad znam da postoji ideja i potreba da se na mestu Staklenca napravi još jedan objekat za Narodno pozorište, slažem se da bi onda u tom slučaju Balkan mogao da ostane. Kao i zgrada pored u Dečanskoj. Jer ja sam za rušenje bloka gde je Staklenac da bi se oslobodio prostor i pristup trgu i formirala jedna celina. Što bi ti kao arhitekta trebalo malo bolje da razumeš. Čak i ako se ne slažeš, bar da razumeš taj drugi ugao gledanja. Ali te toliko pogoni ta tvoja beskrajna arogancija i sujeta, da ne želš ni da čuješ tuđe argumente, nego sve odma dočekuješ na nož. Elem, da se vratim na temu - ako se odluči da na tom prostoru ne bude novi trg nego da se pravi nova zgrada NP, onda je svejedno, onda sve predratne zgrade treba da ostanu. Dakle ja sam za jednu od dve opcije - ili novi plato bez zgrada u tom bloku, ili nova zgrada NP uz očuvanje postojećih predratnih objekata(a Staklenac da leti, naravno). Svako polovično rešenje između ta dva je prosto besmisleno.

I za kraj - mogli biste da oladite malo sa tim slepim držanjem za Zavod i status ko pijan plota. Zaštićen status pa zaštićen status. Zavod zna šta radi. Sve što on štiti, štiti s razlogom. Sve što ne štiti,i to radi s razlogom. Aman više. Eto oni su se stegli i oko jednog Generalštaba pa mu je taj status od bombardovanja doneo samo još više nevolja i neizvesnosti. Jer niko neće da se petlja s toliko zakomplikovanom i neperspektivnom investicijom. A država nema para čak ni da ga pretvori u ''Spomenik bombardovanju''. I onda tako stoji tu, ne služi ni kao spomenik(jer ''uspomene'' od bombardovanja prekrivaju bilbordi) ni kao funkcionalna zgrada, nego kao ruglo da nas podseća na nesposobnost državne birokratije. I jednog dana kad se napokon ponudi neko rešenje za njega, on će do tad biti toliko oronuo da će svi da dignu ruke od njega. Sve dok se na kraju sam ne sruši. A sve to upravo zato što niko nije imao muda da napravi nešto od njega dok je mogao. Nego su svi samo trubili o zaštićenom dobru. I da dodam jedan disclaimer, pošto znam šta sledi - ne, ja nisam za njegovo rušenje. Nego za rekonstrukciju i adaptaciju. Ali ideja da će neko u 2017. godini da se cima da ga vraća u prvobitan izgled je nerealna. Jer država za to nema para. A investitore to ne zanima. Ali objasnite to ljudima u Zavodu i njhovim slepim sledbenicima.
 
Drzava ima pare samo ih trosi neracjonalno a to je opet politika
Igore pocisti sve sto nema veze sa lokaciom tj temom
 
Ne, neće ništa da se čisti nego će, po potrebi, da se prebaci u drugu temu, odnosno druge teme. Ja nisam ispisao sve ovo da bi se na kraju izbrisalo. Kome je mrsko to da čita, nek produži dalje. A ako krene nova poduža offtopic diskusija, postovi se lako mogu prebaciti na drugu temu.
 
Da li ce da se prebaci u drugu temu ili obrise to je na modu ovdje off nije mjesto sad kad se zahuktava gradnja objekta
 
Vrh