Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Hvala na pitanju. Kako za koga, za mene je bilo odlično. :D

Javnosti su dobro poznati nastupi Nedeljka Todorovića, koji je jedan od naših retkih "praktičara", s obzirom na činjenicu da je istraživanje klime i klimatskih promena, i uopšte istraživanje svih prirodnih pojava - njegova omiljena oblast izučavanja. Nedeljko se dugo i ozbiljno bavi analizom i tumačenjem podataka, što se za 95% njegovih kolega ne bi moglo reći, nažalost.
 
Ovaj zaključak naših istraživača (i više nego) dovoljno govori o tome koliko je zagrevanje "globalno", odnosno da li ono uopšte i postoji, jer - nije globalno.
NASA se nikako ne bi složila s tim vašim istraživačima. Mislim da su oni malko upućeniji u klimu od ovih što tumače razne grafikone na način koji to njima odgovara.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa ... d-globally

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=s3RWTTtPg8E[/youtube]
 
NASA se nikako ne bi složila s tim vašim istraživačima. Mislim da su oni malko upućeniji u klimu od ovih što tumače razne grafikone na način koji to njima odgovara.
Nisu to moji istraživači, to su naši istraživači.
Po čemu su to istraživači iz NASA-e "malko upućeniji u klimu" od naših istraživača?
Ja bih pre rekao da upravo Vi tumačite grafikone na način koji Vama lično odgovara, s obzirom na činjenicu da su ovi naši istraživači došli do zaključaka na osnovu rezultata sopstvenih istraživanja, a ne na osnovu tumačenja tuđih grafikona, kako Vi to ovde bez ikakvog osnova imputirate.

Uzgred, svako od nas može da nacrta željene grafikone i da sve to okači na Internet u roku od 5 minuta.
 
Po čemu su to istraživači iz NASA-e "malko upućeniji u klimu" od naših istraživača?
Cenim da jedna svemirska agencija koja se već decenijama bavi istraživanjem naše planete ima daleko bolje stručnjake po pitanju klime od raznih anonimusa sa blogova.
 
Nedeljko Todorović sigurno nije "anonimus sa blogova"

Ako posmatramo pojam "globalnog zagrevanja" kao sredstvo da se neki ljudi dobro obogate, onda potpuno ima smisla teza da NASA šteluje podatke kako tim ljudima to odgovara.
 
Ko se to obogatio na priči o globalnom zagrevanju? I nije samo NASA u pitanju, nego imaš preko 90% klimatologa i naučnika koji se svi slažu da ljudska aktivnost utiče na zagrevanje planete. Da li je moguće da ceo svet šteluje podatke? Globalna zavera?
 
Skoro svi oni koji prodaju opremu za korišćenje alternativnih izvora energije i razne druge stvari za koje je glavni argument globalno zagrevanje.

Al Gor na primer.

ps: nemam ništa protiv alternativnih izvora energija, mada je trenutno najisplativija nuklearna energija, no o tome možda na nekoj drugoj temi.
 
@ Dejan011
Mnoge velike industrije ....
na primer vidi auto industriju
evo Ssvabe i zakonskom zabranom teraju svoju raju
da moraju kupiti nova kola sa motorom Euro 6
Vise je tu razloga al je prvi
klimatske -ekoloske prirode
pa tek onda slede ostali...

A da se tako cesto ne menjaju kola
ta grana industrije bi im debelo sstucala

A tek proizvodnja Frzideria, Klima, Filtera...
Samo ovih par nabrojanih bi imalo armije nezaposlenih kada ne bi iskrivljavali klimatske podatke

Naravno to dobro dodje i sirotim nauccnjacima da se lepo opare

ruka , ruku mije
a nase novcanike u çrno zavije :lool:
 
Од када је 1980. администрација Роналда Регана лансирала "хипотекарни" модел развоја САД, па до данас, највећа светска сила ствара оквирно 20% светског ГДП-а, али зато генерише, веровали или не, 40% светске потрошње. Тај механизам функционише по моделу балона који се надувава и који пукне ако се не нађе ново гориво које ће га покретати. До средине деведесетих година то је био чип који је дефинитивно поразио транзисторску технологију. Иза њега се јавила интернет-револуција која је продужила овај модел за још петнаестак година, али када се пре десетак година поново пренадувао, а друге земље, попут Кине, почеле да преузимају примат, створила се потреба за нову мантру која ће спасити "амерички сан" у којем трошиш дупло више него што ствараш.

Решење се види у зеленим, тачније алтернативним технологијама, које саме по себи имају своју вредност, али само ако се не успостављају декретом. Овако, они који су у протекла два века генерисали 95% светског загађења сада би да наметну остатку света технологију у чијем развоју су највише одмакли, како би сачували своју хегемонију. Из њихове перспективе то је сасвим оправдано, али мање државе, макар оне које желе да сачувају енергетску стабилност и независност, морају да граде нуклеарке јер оне дају најјефтинију енергију. Наравно, те нуклеарке треба да имају најсавременије системе заштите. А зелене изворе енергије нека развијају они који су до сада највише и "испрљали" планету, па када буде довољно усавршена и када не буде четири-пет пута скупља од цене енергије из класичних извора, прихватићемо је и ми мали.
 
.... А зелене изворе енергије нека развијају они који су до сада највише и "испрљали" планету, па када буде довољно усавршена и када не буде четири-пет пута скупља од цене енергије из класичних извора, прихватићемо је и ми мали ....
Naravno ali postoje kao i uvek izuzeci te u ZELENU energiju spada
- hidro energija -
koju je davno Tesla ukrotio , usavršio i svetu poklonio :)

Upravo radi uvaljivanja sistema korišcenja za
a još uvek NErentabilnih izvora zelene energije sunce-vetar
povela se ne bulozna ,,kvazi,, rasprava i u nas , oko rentabilnost korišcenja manjih vodenih tokova i nj. akumulacija

za protivnički tim igraju :twisted:
ne samo strani proizvodjači tih dr. zelenih-eko sistema
vec i
- domaci provizijaši (uvoznici)
- svi zaposleni u laancu industrija drugih energenata (drvo, ugalj, nafta, plin , nuklearke)


i ako se cini
da je ne utoljiva svetska i lokalna glad za energentima
itekako se isporučuje na ,,kašićicu,,
kako bi se održala što veca cena za manju količinu :twisted:

U protivnom morali bi daleko više da : seku, kopaju, buše i zrače kako bi dobili iste pare :lol:
što je vrlo očigledno
jer stalno još i poskupljuje energija, pravdaju se da su to sve dragoceniji ograničeni i potrošni izvori energije :shock:
što u biti nije istina
jer se i oni obnavljaju samo mnooogo sporo ...kao napr. Drvo ipak posadi se i dr. poraste tj. obnovi se šuma al treba vreeemeeee

Znaci
razlozi za lažiranje i ,,naduvanje,, klimatskog problema itekako (masno) postoje :dil:

Davno sam vec napisao da jako mi se dopada što
u Skandinaviji decu vec u obdaništu uče da su sve klimatske i meteo prilike jesu dobre i normale za igru i život :kk:
te kada pada kiša deca se igraju napolju (u kabanicama ) kao da je sunce :kk:
dok kod nas ih drže u unutra zatvorene , :notok: te čitav život gledamo u nebo dal jeste dan za ovo ili ono :(
a zapravo svaki dan je dobar dan :)

Beograd više spada u neku mediteransku klimu a ne u čistu kontinetalnu
te i tu ima velikih istoriskih političkih uplitanja protivničke momčadi iz raznoraznih Okoristi koj moraju da dokazuju suprutno
a sam dokaz
jesu biljke koje ne mozeš slagati ni ubedjivati u suprutno ...na pr.Bg- smokva i mnoge dr. mediteranske biljke :D

Na zalost više se vodi računa o globalnoj klimi umesto o lokaciskoj mikro klimi
koja i tekakao ume da mnogo više zagorča život gradjanima od one globalne
na primer usija se beton i onda da se crkne od ,,Saharske,, mikro klime :lol:

Evo nama uskoro prvog leta sa fontanom na Slaviji (ma kakava da je) te imacemo prilike
da osetimo drastični boljitak promene mikro klime u reonu Slavije

Umesto da se brinemo oko globalne klime
bilo bi bolje da počnemo mnogo više da menjamo mikro klime na raznoraznim Bg-lokacijama, koje ispod imaju vodu
sa fontanama, jezercima, potocima , slapovima .....

Uticaj čoveka na globalnoj klimu je NEprimetan
ali je katastrofalan na lokalnu mikro klimu

činimo ono što mozemo :grand:
ne brinimo dal ce noću zvezde izači na nebu a sijalica nam pregorela
brinimo se oko onoga što mozemo , kako da je zamenimo sa boljom , retabilnijom i prijatnijom
zato
menjajmo Beogradske lokaciske mikro klime
:sesir:
 
astrodule":35nzyxpa je napisao(la):
Skoro svi oni koji prodaju opremu za korišćenje alternativnih izvora energije i razne druge stvari za koje je glavni argument globalno zagrevanje.

Al Gor na primer.

ps: nemam ništa protiv alternativnih izvora energija, mada je trenutno najisplativija nuklearna energija, no o tome možda na nekoj drugoj temi.
Tako je.
Niko normalan nema ništa protiv korišćenja alternativnih izvora energije, jer se time smanjuje zagađenje i čuva planeta.

Sa druge strane, normalan čovek prosto mora da se zapita gde su do dana današnjeg završile pare koje su u poslednjih 30-ak godina uzimane od stanovništva planete, radi tobožnjeg uvođenja zelenih tehnologija i tobožnje zaštite životne sredine (!?) Gde su tolike pare završile??? Gde su bar neki iole vidljivi rezultati ulaganja u ekologiju??? Naravno da ih nema, jer je najveći deo novca za te namene završio i završava u privatnim džepovima politikanata. :evil:

Poslednje tri decenije se trubi o tzv. globalnom zagrevanju, a paralelno sa tim i o uvođenju alternativnih izvora energije i zelenih tehnologija (!?). I dokle se sa time stiglo??? Rezultat je nula, a silne pare su već uzete od stanovništva planete za ovih 30 godina (!?).

Ako je rezultat nula - onda je sasvim jasno o kakvom se GLOBALNOM lopovluku radi.
 
Ovde se iznosi gomila toliko netačnih i apsurdnih tvrdnji, da je teško videti čak i odakle početi. Na primer o globalnoj zaveri pod voćstvom Ujedinjenih Nacija, u kojoj učestvuju aposolutno sve zemlje sveta počevši od Kim Il Džongove Koreje pa nadalje, u jednoj bratskoj zajednici zaverenika koja opstaje decenijama, SEM velikog kapitala krajnjeg desnog krila Američke politike i njihovih globalnih korporacija koji su JEDINI preostali svetionici "Prave Istine" u čitavom svetu. Ostatak Zemljine kugle preuzeše podlaci. I da nema par vrednih amatera koji vide ono što 97% svetskih naučnika ne vidi, propali bi smo. Pa da li nekome dopire do pameti da odavno postoje odgovori na sve ove tvrdnje koje se vrte u krug? Samo ih treba pročitati. :bash:

Bio bih zahvalan svakome ko ima strpljenja i vremena da odgovori na bar neke od ovih gluposti. Pošto njihovo širenje ipak NIJE bezazleno po našu ionako već nezdravo paranoidnu javnost. Internet je prepun informacija, čovek samo treba da odvoji malo vremena i da želi da se upozna sa njima. NE MORATE verovati nikome, tu su podaci pa zaključite sami. Link koji sam dao je dobar početak zato što je dobro organizovan pa se gubi najmanje vremena.

Global Warming & Climate Change Myths
https://skepticalscience.com/argument.php
 
Bio bih zahvalan svakome ko ima strpljenja i vremena da odgovori na bar neke od ovih gluposti.
Dakle, Vi pozivate druge ljude da pišu u Vaše ime???
Ovde nešto nije kako treba.
 
Nigde nije rečeno da treba da pišu u moje ime. Pisali bi u svoje ime, kao što to uvek ionako mora radi svako od nas, a zajednička bi nam bila samo svest da najzad kao nacija treba da prekinemo ozbiljno shvatati tvrdnje koje čak i teorijski postaju moguće samo ako se praktično čitav svet udružio u globalnu zaveru koja traje decenijama ili čak generacijama. Mučno je i pomisliti šta to govori o nama.
 
Vrlo pretenciozna izjava.
Nisam takvu ocekivao od tebe.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Toliko je gluposti napisano da je nemoguće sve opvrgnuti. Najsmešnija je ona priča kako sve to globalna zavera ovih što protežiraju alternativnu energiju.


Kad pogledamo statistiku o globalnoj potrošnji energije, lepo se vidi da na fosilna goriva otpada najveći deo kolača. Procenat korišćenja alternativih izvora energije je na nivou statističke greške.
Kako kaže ona stara izreka: Para vrti gde burgija neće. Da li neko stvarno misli da je jaca interesna grupa ovih što proizvode vetrogeneratore i solarne panele ili planeratni fosilni lobi koga sačinjavaju najmoćnije multinacionalne korporacije i čija je industrija čini veliki procenat svetskog BDP-a?

Naftna industrija se grčevito bori za status kvo kako bi oni i dalje mogli da ostvaruju ogromne profite, a usput ulažu ogromne pare u spinovanje i otvoreno laganje o tome kako klimatske promene ne postoje.

Fossil fuel firms are still bankrolling climate denial lobby groups:
https://www.theguardian.com/environment ... bby-groups

Oil Giants Spend $115 Million A Year To Oppose Climate Policy:
https://www.huffingtonpost.com/entry/oi ... 2232496d97

Sa druge strane imamo naučnike koji moraju da traže neku crkavicu od država za svoja istraživanja, s obzirom da se za nauku odvaja smešna cifra u svetskom BDP-u. I sad neko hoće da nas ubedi da takvi imaju mnogo veći uticaj u svetu od naftnih kompanija. :roll:
 
Kad pogledamo statistiku o globalnoj potrošnji energije, lepo se vidi da na fosilna goriva otpada najveći deo kolača. Procenat korišćenja alternativih izvora energije je na nivou statističke greške.
Tako je.
A baš zato što je to tako, Vi se još uvek ne pitate gde su tolike pare koje zagovornici tzv. globalnog zagrevanja hoće da kao ulažu u alternativne izvore energije??? Dakle, Vama čak ni 30 godina praznih laprdanja nije dovoljno da se zapitate gde su završile te silne pare???

Uzgred, neki od vas bi mogli da daju i neki konkretniji ili stručniji argument u ovoj razmeni mišljenja, a ne da im izraz "glupost" bude jedino što ovde upotrebljavaju.
Znate, uvrede počinju da koriste oni koji ne poseduju opštu kulturu, a zatim ni argumentaciju u komunikaciji sa drugim ljudima.
 
Vladivoje, meni je prvom žao što moram da se tako izrazim. Ne znam koliko si dugo pratio ono što se pisalo na Beobuildu. Ja sam jedan od onih koji je ranije uporno insistirao samo na argumentima, pisao detaljno, bogato dokumentovano i uporno. I sistematski izbegavao grube izraze, ili da vratim istom merom, čak i kad je to bilo više nego zasluženo zbohg odnosa prema meni. Međutim negde se ipak mora povući granica. Nemoguće je dugo trošiti toliko vremena na forum. Najbezbolnije je preskočiti zamajavanje oko pitanja koja nisu lokalna i samo Srpska, pa već postoji obimna dokumentacija. Čovek samo mora poželeti da se upozna sa problemom i da bude objektivan, pa će lako pronači materijal na svakom nivou složenosti koji želi. Zbog toga se ponekad mora biti i veoma kratak, pa čak i oštar, pogotovo ako je tvrdnja ekstremna pa je to nažalost jedini kratak izraz u koji je dovoljno u skladu sa onim što se priča. Iako se slažem da tako nešto treba izbegavati.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499012#p499012:1q44w6d2 je napisao(la):
laki72 » 08 Dec 2017 01:46 am[/url]":1q44w6d2]Vrlo pretenciozna izjava.
Nisam takvu ocekivao od tebe.
Laki, već godinama na Srpskom Internetu čitam da je Zemlja ravna, da su vakcine zavera farmaceutske industrije, da je HIV napravljen u laboratoriji, da se vremenom upravlja iz jednog centra sa o HAARP antenama, o Teslinom tajnom oružiju, o svetskoj zaveri skrivanja vanzemaljaca i njihovih letećih objekata, o Kjubrikovom režiranju izmišljenog spuštanja na Mesec i gigantskoj, globalnoj Fotošop operaciji koja nekako liferuje milijarde lažnih slika Zemlje i svemira (koje se sve slažu jedna sa drugom), o podloj zaveri evolucionista da pokvare decu, o čitavom nizu tajnih udruženja koje upravljaju svetom (poslednje u nizu je udružena grupa naučnika), da ne spominjem sad skoro beskrajni niz vezan za veoma poseban odnos čitavog sveta prema Srbima. Pa naprimer potpuno slepilo da se vidi maligni uticaj i zapada i istoka na nas, kad je on zaista takav, a da se istovremeno vidi neki maligni uticaj upravo tamo gde ga nema. Pa čuveni izraz "svi su oni isti", čija je praktična posledica da ta osoba kriterijuma ustvari nema, pa suprotno svom stavu ustvari prihvata sve što je samo malo veštije upakovano, postajući posle toga još besnija i nepoverljivija nego inače, itd, itd. Lista iracionalnog i ponekad apsurdnog je previše dugačka. Daleko bilo da su svi takvi, ali ih nažalost ipak ima previše. Da li je pretenciozno što se meni čini da sve to stvarno postoji u meri koja je daleko od poželjne za našu trenutnu situaciju?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=498745#p498745:2qiw90bp je napisao(la):
Dejan011 » 07 Dec 2017 12:27 am[/url]":2qiw90bp] . . Da li je moguće da ceo svet šteluje podatke? Globalna zavera?
Izgleda da svi " šteluju podatke" ili navode samo one koji potvrđuju njihove tvrdnje.

Zabrinjavajuće je što nema koncenzusa kod naučnika i političara oko ovako važnog pitanja.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499048#p499048:1okjklyp je napisao(la):
astrodule » 08 Dec 2017 09:07 am[/url]":1okjklyp]Da li postoji koncenzus oko bilo koje stvari na svetu?

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
E, odlično pitanje. A suština je naravno da ništa nije crno-belo, kako bi svi voleli. Konkretno oko ovog globalnog klimatskog pitanja, jasno je da zagovornici globalnog otopljavanja, preteruju sa čovekovim uticajem, ali je jasno i da protivnici ipak priznaju da postoji čovekov uticaj (koji je doduše mnogo slabiji od ostalih faktora.

Na Zuminom linku mitova, postoji ogromna većina budalaština, ali bih ipak izdvojio dve teme:

CO2 - Zagovornici otopljavanja ipak priznaju da čovek indirektno ne emituje najveću količinu, kao i da je CO2 samo pojačavač (a ne inicijator otopljavanja), i da njegovi efekti značajno kasne. Ali zato protivnici izbegavaju činjenicu da fosilni CO2, iako procentualno mali, je ipak nov faktor u jednačini, koji se vremenom samo povećava.

Sunce - Protivnici pominju da je trenutni trend globalnog rasta temperature direktna posledica Sunčeve aktivnosti sa pokazivanjem grafikona koji iz godine u godinu pokazuju izuzetnu korelaciju. Zagovornici pokazuju sličan grafikon koji govori da od ´90-ih imamo pad Sunčeve aktivnosti. Ako oko toga ne mogu da se slože, onda je potpuno jasno da se koriste različiti setovi podataka kako kome odgovara.

A istina je naravno negde između, a to je da čovek nesporno ima uticaja na globalno otopljavanje, ali da situacija nije toliko alarmantna kako se predstavlja, a opet možda je tako i bolje, jer se naivno nadam da će bar naša deca živeti sa manje zagađenja.
 
Bitno da ce mo mi morati da pogasimo velika lozista tj TE jer smo potpisali neki papir brzopleto sa EU do 2023 i da ce da nas kosta ko svetog pera kajgana
I da se u tentu gaso blok A cini mi se zbog kraja zivotnog viheka 2020 da hrvati oce dio tenta na ime nekih ulaganja a nece struju kako je dogovoreno u sfrj
Dotle mi se bavimo globalnim temama ...
 
Vrh