Šta je novo?

Murali Beograda

Sledeci mural nije iz Beograda ali je iz njegove okoline tj. iz Panceva i ja mislim da zasluzuje paznju i postovanje. Mural predstavlja secanje na Marka Pekovica - Peku oslikan od strane njegovih drugara a sam mural se nalazi na Hemijskoj skoli "23 Maj".

NCxMxE0
 
http://www.danas.rs/beograd.39.html?new ... a+umetnost

1707.jpg


Išarani su murali velikana domaćeg glumišta Slobodana Aligrudića, pesnika i novinara Branislava Brane Petrovića, kao i poznatog srpskog dramaturga Slobodana Novakovića. Preko njihovih likova sprejom je napisano "Keba", a sve se dogodilo nekoliko dana nakon privođenja ovog pevača na informativni razgovor u Bezbednosno-informativnu agenciju. Iako su crteži "očišćeni" u najkraćem roku, ostaje gorak ukus u ustima zbog vandalskog čina uništavanja uličnih umetničkih dela koja fasadama mnogih zgrada u centralnim gradskim ulicama daju artističke tonove.
 
NIS je raspisao poziv za mural. Naravno, svi su samo preneli vest, pa se ne može saznati lokacija dok se ne ode na sajt NIS-a i skine dokumentacija. U pitanju je zid u Pop Lukinoj.

О избору решења одлучиваће вишечлана комисија, а победнички рад биће награђен новчаном наградом у износу од 120,000 динара и мурал ће бити изведен на зиду у центру Београда до краја 2017. године.
Конкурс је отворен од 08.12. – 20.12.2017. године.

Pogledajte prilog 1
 
A evo i pobednika



Конкурс је био отворен од 8. до 20. децембра, а на отворени позив стигло је више од 40 предлога уметника и уметничких група. Централни мотив победничког решења биће лист, који симболизује здрав живот, док његова мрежа представља јаку заједницу тј. слику града којој тежимо и можемо заједнички да је створимо. Млади уметници су се одлучили за решење које Београд види као зелени град будућности, град нових технологија и идеја.Победничко решење Саре Антов и Драгана Вуковића биће награђено са 120.000 динара. Мурал на фасади у Поп Лукиној улици биће изведен почетком 2018. године.
 
Није лоше, мало више зеленила у сред града, мада ми није јасна симболика круњења листа.
 
Noćas su prekrečeni svi murali, svi do jednog, koje je radila grupa GTR... nema više sjajnih murala Bore Todorovića, Mije Aleksića, Slobodana Aligrudića, Duška Radovića, Bogdana Diklića, Tanje Bošković, Nade Knežević, Caneta, Edija Granta, Brane Petrovića, Gileta, Žike Todorovića, Ljube Popovića, Orvela, Brane Milinovića, Harisa Brkića, Saleta Đorđevića, Čave, Galića, Borote, Bobeka, Miloša...

https://sport.blic.rs/fudbal/domaci-fud ... to/4ed3rjh
http://www.telegraf.rs/sport/navijaci/2 ... todorovica
http://www.kurir.rs/sport/fudbal/297971 ... tizanovaca
 
Glupo pitanje, da li se mogla staviti anti vandal zaštita PREKO murala?
 
Ko god da je ovo uradio je debil epskih razmera i besposlen čovek.

Nevezano od ovoga, GTR me užasno izludjuje sa tim što propagira antifašizam i slobodarske ideje a koristi najjeftinije rasističke parole i podje*******avanja.
 
Moze da se stavi antigrafitzastita preko murala to kosta.
Murali su im bili kvalitetni ali vecina na divlje uradjena
Bez konsultacija sa stanarima i njihove dozvole
Cesto na sasvim pristojnim fasadama
Licno nisam imao nista protiv ali su mi djelovali kao zapisavanje teritorije kao i bojanje stubica ivicnjaka igralista itd
 
Sta drugo reci nego maloumnici.
Ne smeta njima partizan, nego individualnost. Samo u copor, samo u krdo.
 
Navijačka posla. Zapišavanje teritorije.

Pre nego što me spopadnu razni dušebrižnici i triggerovci - naravno da je bolje kompletan i smislen mural nego izmazano crnilo. Ali to ne menja činjenicu da ti murali, pored odavanja časti ličnostima, služe za navijačko zapišavanje teritorije. A to je onaj deo koji mediji i pripadnici tih navijačkih grupa stalno prećutkuju.

A ima i onih murala koji kobajag odaju počast ''palim junacima''. Pa tako imamo murale nasilnika i razbojnika koji krase fasade običnih ljudi koji nemaju nikakve veze sa njima. A sve to izrađuju iste ove ekipe što prave ove ''dobronamerne'' murale sa poznatim ličnostima. Bez ikakvog konsultovanja sa porodicom, sa ljudima iz kraja (koje oni kobajagi predstavljaju) a kamoli sa stanarima zgrade koji će da snose odgovornost za sve to.
 
јесам Звездаш, али сматрам да је тај који је то урадио тешки, али тешки дебил, ког треба затворити у затворену менталну установу и бацити кључ. ипак су ти мурали улепшавали град и давали му неки шмек
 
Prema nekim komentarima bilo bi u redu prekrečiti ove divne murale Dragana Nikolića i Bate Živojinovića samo zato što su Zvezdaši ili zato što autori nisu tražili dozvolu već ih naslikali ilegalno?

dragan-nikolic-mural.jpg

velimir-bata-zivojinovic.jpg1_.jpg
 
Ja ih ne bih prekrečio. Kao što rekoh - svakako je bolje mural nego ove izmazane crne fleke koje smo sad dobili. Ili one skupine nasumično nabacanih potpisa. Mural je definitivno bolji. Ali to ne menja činjenicu da se ti murali često rade sa dvostrukom namenom. Jedna, sasvim na mestu i za pohvalu, je odavanje časti ličnostima. Ali druga je suptilno davanje do znanja čija je to teritorija. A stvar postaje još gora ako se rade na stambenim i privatnim objektima bez saglasnosti i obaziranja na okolinu.

Na kraju krajeva, ova dva sa Batom i Draganom nemaju nikakva navijačka obeležja i kontekst, i pritom se (koliko vidim) nalaze na mestima gde ulepšavaju ambijent. Takve stvari mogu da razumem i podržavam ih. Ali nisu svi murali u BG takvi, to je problem.
 
tribi":1aa0n11n je napisao(la):
Prema nekim komentarima bilo bi u redu prekrečiti ove divne murale Dragana Nikolića i Bate Živojinovića samo zato što su Zvezdaši ili zato što autori nisu tražili dozvolu već ih naslikali ilegalno?


Баш тако, коришћење покојних глумаца и јавних личности за обележавање територије и препуцавање ми је најгаднији вид уличне уметности, ако се тако уопште може и назвати. Све редом прекречити и урадити им праве мурале који треба да истакну њихову личност, а не припадање неком клубу или групи.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
 
Vrh