Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

Па музеј града Београда који до додељивања бивше зграде нове војне академије није имао своју зграду. :) Писано је већ подоста о томе на форуму и било је пар изложби у неадаптираној згради. И искрено маните се србија данас и сл. портала као извора.
 
Fala +1 :)
izgleda onaj kako beše.... Alchajmer ....me nešto uhodi sve češce :lol:
 
Од срца препоручујем одличну изложбу Историјског музеја "Ђорђе Станојевић - човек који је осветлио Србију". Реч је о до скоро заборављеном градитељу Београдске термоелектране, првих хидроцентрала у Србији, пиониру индустријализације, аутору прве колор фотографије у Србији (1907), члану истраживачких експедиција у Сахари и Сибиру, ректору Београдског универзитета у време Првог светског рата...

И великом противнику парламентарне демократије, јер је сматрао да се њоме само троши енергија полуписмене Србије.
 
Mali juče najavio da će zgrada Glavne železničke stanice postati muzej istorije, ili muzej nauke. Svakako je dobro da se ne pravi poseban muzej srednjeg veka i da bi Istorijskom muzeju trebalo dati adekvatnu zgradu, ali ne znam koliko je Glavna stanica prostrana i adekvatna za muzejski prostor.
 
Valjda misli da se dodeli Istorijskom muzeju..strašan je to gradonačelnik koji ne zna ni kako mu se zovu muzeji, a kamoli da ih poseti nekad.
 
Moгли су да се удостоје и сете несретног природњачког музеја. Музеј науке имамо а може се ојачати у виду новог Музеја Николе Тесле у старој електрани код Дорћолске марине, а за Историјкси музеј Србије би могли лепо да се отворе па да дају Стари двор, а што не и председник да се отвори и да да Нови двор.
 
Logično je da ce biti onaj muzej koj ne zahteva posebne uslove za zaštitu eksponata kao što su
konstatna temperatura,
mikro-klima,
osvetljenje,
zaštita UV,PPZ, kradja....
i dr.

Renoviranje tako velike i izraubovane stare zgrade Železničke stanice, je vrlo skupo a kamoli dovodjenje i tih posebnih uslova
jer bi cena otišla u nebesa a nebeski narod baš i nema tako veliku nebesku kasu :lool:
a koju ce izbori još i dodatno da isprazne i umanje ...

:sesir:
 
Danas je direktorka Istorijskog muzeja, Dušica Bojić, koja je i na listi odbornika sns-a na gradskim izborima, zajedno sa Folićem obišla zgradu glavne stanice i objavili su da će tu biti Istorijski muzej sa stalnom postavkom, čime će se rešiti problem smeštaja zbirke. Lično bih više voleo da je Novi dvor dodeljen Istorijskom muzeju, ali i ovo je ok rešenje, a i onako će ispred stanice biti Nemanjin spomenik pa je i tu simbolika. Najbolje je što su, nadam se definitivno odustali od cepanja zbirki i pravljenja posebnog srednjovekovnog muzeja. Treba lepo da se u jednoj zgradi kroz postavku ispriča cela naša istorija, a mislim i da će Istorijski muzej smeštajem u tako markantnu zgradu stanice, dobiti na značaju kakav odavno zaslužuje.
 
Hoće li to biti Muzej istorije Srbije i od kog perioda će biti predstavljena naša istorija?
 
Zgrada jeste velika ali je ne adekvatna za taj muzej bolje da presele muzej zeljeznice u istu logicnije je
 
Istorijski muzej Srbije osnovan je posle Drugog svetskog rata, izdvajanjem dela zbirki Narodnog muzeja. Tek pre desetak godina čini mi se, muzej je dobio prostor u zgradi Agrarne banke, ali tu ima na raspolaganju samo prizemlje koje je adaptirano za povremene izložbe. Za stalnu postavku nema mesta, što je skandalozno s obzirom na bogat fundus. Zgrada Glavne stanice je markantan i veliki objekat. Biće sigurno potrebna velika ulaganja u prilagodjavanje prostora. Opet, primarni eksponati neće biti slike, pa možda prostor neće morati da ispunjava stroge uslove u pogledu temperature i vlažnosti vazduha. Eventualno nekoliko dvorana treba posebno opremiti kako bi ispunile stroge zahteve za izlaganje slika. Jedino ne znam gde će naći sredstva za sredjivanje stanice-Francuzi su u jednu parisku stanicu uselili Orsej, pa ćemo izgleda i mi poći tim putem, ali prilagodjavanje će za naše uslove biti možda preskupo. Plašim se da posle prestanka saobraćaja, stanica ne ostane napuštena i u dugom čekanju na rekonstrukciju. Inače, evo plana zgrade:
 
Стари двор је примеренији и локацијски и самим објектом за музеј овог типа од зграде ГЖС. За железнички музеј би ваљало искористити стару ложионицу са окретницом, таман би ту стали сви постојећи експонати локомотива што тренутно труну по различитим депоима и фабрикама.
 
Lično bih najviše voleo da se Starom dvoru vrati raskošna unutrašnjost i da se koristi za državne i gradske svečanosti, a naravno i da bude otvoren za turističke obilaske. Novi dvor treba iskoristiti za muzejske potrebe, ali ga prethodno treba temeljno rekonstruisati, a to zahteva velika sredstva. Kustoskinja Ljubica Miljković reče da Novi dvor ima samo 3.000 kvadrata, naspram 11.000 koliko ima sadašnja zgrada Narodnog muzeja. Ipak, mogla bi se tu recimo izložiti samo zbirka strane umetnosti..Inače, velika sramota grada i države je što je arheološki lokalitet u Vinči onako zapušten i jedva istražen. Tamo je odavno moralo biti ispitano celo nalazište, raseljene kuće koje ga ugrožavaju-naravno uz nadoknadu, izgradjen muzej sa pristaništem za kruzere i uradjena velika svetska promocija tog nalazišta kao kolevke civilizacije. Avaj, sve je prepušteno propadanju i nemaru..Uopšte mi nije jasno zašto mi za sredjivanje muzeja ne apliciramo za evropske fondove. Bugarima Evropa platila rekonstrukciju Nacionalne galerije Kvadrat 500, mi nismo članica, ali sigurno bi se mogla izdejstvovati neka sredstva za uredjenje bar ovakvih lokaliteta od evropskog značaja.
 
Izvor: Beobuild.rs

Obnova muzeja "25. maj"

Muzej “25. maj” zajedno sa “Kućom cveća” i “Starim muzejom” čini vrlo posećeni muzejski kompleks “Muzej Jugoslavije”. Možda zvuči neverovatno, ali sa preko 120.000 gostiju godišnje ovaj muzej je trenutno najposećenija institucija kulture u zemlji. Objekat je naravno u jako lošem stanju, imajući u vidu da od izgradnje nikada nije obnavljan, ali i pored toga po veličini predstavlja jedan od najvećih izložbenih prostora. Krajem prošle godine počela je etapna obnova ovog zdanja, tokom koje će biti završena rekonstrukcija svih instalacija i enterijera centralnog objekta, uz dogradnju novog centra za posetioce. Radovi su počeli u decembru, a po planu obnovljena zgrada muzeja biće otvorena za posetioce početkom oktobra.

Celu vest kao i fotografije radova mozete videti u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/obnova-muzeja-25-maj-p2789.html
180531-muzej-jugoslavije-25-maj-09.jpg

180531-muzej-jugoslavije-25-maj-18.jpg

Celu vest kao i fotografije radova mozete videti u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/obnova-muzeja-25-maj-p2789.html
 
Super reportaža, Igore! Dobro je što kompleks nije u celini zatvoren i što se ide na faznu rekonstrukciju. Veliki je tu turistički potencijal.. :vops:
 
Evo i ovde da napišem, pošto je vest izuzetna-današnji Blic piše da u Apatinu traje rekonstrukcija bivšeg austrougarskog rečnog monitora Bodrog, sa kojeg su u noći 28. jula 1914. ispaljene prve granate u Prvom svetskom ratu i to na Beograd. Kraj radova se planira za novembar, kada će na stogodišnjicu završetka rata biti dopremljen u Beograd i usidren na Ušću, gde će služiti kao muzej i svako će moći da ga poseti. Nekoliko fotki originalnog izgleda i stanja pre početka restauracije:Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1
 
Vrh