Šta je novo?

Narodni muzej

Super što će to veliko stepenište ka Trgu konačno biti osposobljeno i dostupno posetiocima-tuda će se izlaziti po obilasku postavke.
 
Bar jos 4 mjeseca posla i 2 unosenje i spremanje postavke
 
Ma biće sve to do juna taman gotovo. Inače ovo su fotke iz stare šalter sale sa gvozdenim stubovima, koja je imala bogatu zidnu dekoraciju, ali je sve vreme bila zaklonjena panoima i ispregradjivana na manje kancelarije. Ja te ukrase ni ovde ne vidim, a i dalje će sala biti podeljena na više prostora-biblioteku i multimedijalnu salu.
 
Malo starije fotke rekonstrukcije-izvor: Gradnja Radosavljević:Pogledajte prilog 1Pogledajte prilog 2A ovako je pre par godina izgledao prostor nekadašnjeg kafea na drugom spratu Muzeja sa glavnim "eksponatom" u prvom planu u vidu stolice koju je dizajnirao Deroko namenski za bife Muzeja, ali je ovde imala ulogu da sakuplja kišnicu:
 
Jeste da je mali off, ali moram da spomenem da smo devojka i ja posetili Narodni muzej u Zrenjaninu. Najviše smo išli zbog izložbe povodom 160 god. od rođenja Uroša Predića. Ta postavka je sjajna, ali i ceo muzej je ostavio impresivan utisak. Nisam imao pojma koliko je veliki i sadržajan.
Prvo veče smo zakasnili i proveli smo u prizemlju više od sat vremena. Tu je bila postavka o Prediću. Sutradan smo obišli prvi i drugi sprat. Dva sata i nešto smo se zadžali i to smo morali na kraju da požurimo zbog prevoza. Istorijski deo, etnološki, prirodnjački, arheološki... Sve u svemu 3 i po sata smo tamo proveli.

Pada mi na pamet koliko vremena će trebati za Narodni muzej :shock:

Ajde, otvarajte ga više !
 
Sigurno će biti potrebno barem 4 sata da se obidje postavka, ali i mnogo više ko bi to želeo detaljno da prouči. Samo za obilazak arheološke postavke u atrijumu će biti potrebno dosta vremena, a gde su još ceo prvi i drugi sprat..Inače još se ništa ne zna o unutrašnjem uredjenju izložbenih dvorana, koje boje će biti zidovi, a što mene naročito zanima. Kustoskinja mi je samo rekla da neće svuda biti beli. Meni su lepi sivi i crveni zidovi, poput Rijks-a i londonske Nacionalne galerije:Pogledajte prilog 1
 
Malo podsećanje na nekadašnji značaj i ugled Narodnog muzeja-spisak najvećih stranih izložbi koje su ovde gostovale:
-1966. izložba 83 slike Van Goga iz holandskog
muzeja
-1970. umetnost Kopta iz berlinskog muzeja
-1971. iz praške Narodne galerije prikazana je
izložba "Od Delakroa do Pikasa"
-1973. izložba Antički mozaici i umetničko blago
Tunisa
-1977. Zlato Skita iz SSSR-a
-1983. gostuje zbirka Armanda Hamera "Majstori
svetskog slikarstva" na kojoj je prikazano
101 delo Direra, Rafaela, Rubensa,
Rembranta, Tijepola, Goje, Žerikoa, Koroa i
Pikasa. Trajala je dva meseca, a zbog
ogromnnih gužvi muzej je zatvarao vrata u
ponoć.
Bilo je tu i izložbi Miroa, Faberžeovih jaja iz Rusije, izložba figura iz Lepenskog vira sa veštačkim potocima itd..
 
Pošto je izgleda definitivna odluka da se na Trgu pravi nova zgrada pozorišta, a Narodni muzej će i posle obnove biti tesan da izloži sve zbirke, bilo bi lepo da se muzeju dodeli stara zgrada Narodne banke u Kralja Petra. Tamo bi se recimo mogle izložiti zbirke stranog slikarstva, zgrada je velika, zauzima ceo blok, ima unutrašnje dvorište i velike trezore što je najbitnije. Prostorije su grupisane oko atrijuma pa bi kretanje posetilaca u takvoj zgradi bilo lako. Pročitao sam da je još 2003. planirano da se tu useli Istorijski muzej, ali nije bilo ništa od toga, tako da sada tu zgradu sa možda najlepšim enterijerom u Srbiji, zauzima samo kabinet guvernerke sa pratećim službama, arhiva i muzej novca u prizemlju. Evo nekoliko fotki zgrade NBS:Pogledajte prilog 6Pogledajte prilog 5Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 3A pogledajte sada kako izgleda unutrašnjost Kunsthistorische muzeja u Beču-sličnost sa zgradom NBS je neverovatna:kafe u atrijumu muzeja, kakav bi mogao biti i u holu NBS:Pogledajte prilog 2Hodnici i sale, opet zapanjujuće slični:Pogledajte prilog 1Mislim da bi se zgrada NBS lepo mogla prilagoditi novoj nameni, pa bi prelepa arhitektura tog zdanja u kombinaciji sa izuzetnom kolekcijom stranih slika iz muzeja, mogla biti pun pogodak za kulturu i turizam Beograda. Šta mislite?
 
A zvrknuce dinar ako ostanu bez stare zgrade nbs plus ima da je traze u restituciji :sesir: :kum:
 
Hehe, ma eno im onolika zgrada na Slaviji, neka se iseljavaju iz ove što pre. Greota da ovolika lepota ostaje nedostupna velikom broju posetilaca. Ima sve što jednom ozbiljnom muzeju treba, a pre svega izuzetne trezore. Pa kad je već sadašnja zgrada muzeja bila banka, daj da mu pripojimo još jednu, ali mnogo lepšu. Pogotovu sada kada otpada mogućnost gradnje nove muzejske zgrade na Trgu.
 
To na trgu su samo lijepe zelje dok ne vidim pare za to nista
 
Sve što smo bliži najavljenom otvaranju rekonstruisanog Narodnog muzeja za Vidovdan, sve sam nestrpljiviji da ga vidim u novom ruhu. Deluje zaista neverovatno da je već 15 godina zatvoren najvažniji muzej u Srbiji, ali kod nas je sve moguće. Evo jedne sličice od juče:

 
Neke sveže informacije: u svim izložbenim dvoranama na drugom spratu i u većem broju dvorana prvog sprata ugradiće se paneli za zatvaranje prozora sa unutrašnje strane-dakle neće se gubiti prostor za kačenje slika. Ti paneli se sastoje iz fiksnih delova koji se postavljaju izmedju prozora i mobilnih delova ispred prozora, kako bi se po potrebi mogli ukloniti. Nabavlja se nekih 280 metara takvih zidnih panela. Takodje se nabavlja i skoro 50 metara pokretnih zidova za kačenje slika. Neće biti samo belo okrečenih sala, nego i u drugim bojama. Oko 3.000 eksponata će se naći u stalnoj postavci. Atrijum-arheologija, prvi sprat srednji vek i srpsko slikarstvo 18. i 19.veka, a na drugom jugoslovensko slikarstvo i skulptura i strana umetnost.
 
Numizmatika će biti izložena u dve prostorije pored atrijuma, u kojima su očuvani originalni bančini trezori, pa će novčići imati autentično mesto za izlaganje. Jevandjelje ne verujem da će biti u stalnoj postavci, ali na prvom spratu će biti izloženi srednjovekovni predmeti pa možda bude tu povremeno izloženo.
 
Zar nije bila posebna prostorija za njega od skoro i specjalna vitrina
 
Misliš pre 2003. godine dok je još bilo stalne postavke, ili na onu izložbu pre par godina kada je jevandjelje bilo izloženo, pa se u redovima čekalo na ulazak?
 
Inače, mnogo mi se svidja novi izgled Harvard muzeja, projekat je uradio arhitekta Renzo Piano. Ovaj atrijum i nadogradnja me podsećaju na atrijum našeg muzeja:Rakočevićev projekat je predvidjao sličnu kupolu, ali je predvidjao i uklanjanje skoro svih unutrašnjih zidova i ostanak praktično samo spoljnih zidova muzeja, što je bilo potpuno nepotrebno i svojevrsno uništavanje zgrade. Ali jedna ovakva intervencija kao na Harvardu bi bila odlična, pogotovu što je atrijum NM već imao stakleni krov dok je tu bila banka.
 
Valjda ćemo doživeti i makar malo umivanje Trga Republike do otvaranja muzeja. Stvarno bi bilo strašno da se muzej otvori pored ove baštetine onog mafijaša i sa ovim stanjem zelenila, pločnika, žardinjera, osvetljenja i mobilijara.
 
Pisali su na SSC-u da će popločati Trg do otvaranja muzeja. Treba srediti i knežev spomenik-u junu je 150 godina od ubistva.
 
Vrh