Šta je novo?

Relax diskusije

https://www.theguardian.com/cities/2018/feb/16/plyscraper-city-tokyo-tower-wood-w350


Plyscraper city: Tokyo to build 350m tower made of wood

The $5.6bn cost of the 70-storey W350 Project is expected to be twice that of a conventional building

1200.jpg
 
@ink
Dopada mi se tvoj potpis - СМРТ ПЛАСТИЧНИМ КЕСАМА - jer sam pobornik eliminisanja plastike iz upotrebe a naropčito kada su prehrambeni proizvodi u pitanju.
Pre par dana sam kupila kilogram kesa napravljenih od kraft papira, lepe smeđe boje. Pitala sam prodavca da li su kese ispravne ako su smeđe a ne bele jer zna se da su smeđe reciklirane od zagađenih sirovina. Prodavac mi je rekao da su apsolutno preporučljive za pakovanje namirnica i uveravao me da ću biti zadovoljna ukoliko kesu odnesem na pregled što znači da je bezopasna. Onda se zamislim i pitam, a zbog čega nije bela i od čega je smeđa?
Interesuje me, šta predlažeš i uopšte, šta misliš o tome?

U duhu teme: fotografija koju si postavio vrlo je interesantna.
 
Mi u kući smo pre par godina shvatili da jednostavno plivamo u plastičnim kesama i da ne znamo šta ćemo sa njima (ne bacamo ih u djubre jer ne želimo da završe okačene u granama nekog drveta kraj Morave... ili tako nešto). Uglavnom, trudimo se da ih iskoristimo bar da u njih ubacimo smeće... al nije ni to najsrećnije rešenje. Elem, supruga se iznervirala i kupila nekoliko onih jačih cegera - valjda u DM-u. Trebalo nam je malo vremena da se naviknemo da ih koristimo kad odemu u kupovinu al smo ipak drastično smanjili količinu plastičnih kesa koju koristimo.

Inače, koji otpor prodavaca kad im kažeš da nećeš kesu!!! Ludilo!

"Evo ti sine, nek ti se nađe"

"Evo samo za ovaj prašak za veš da ti se ne prospe" (iako je prašak za veš već upakovan u svojoj plastičnoj kesi koja je toliko jaka da se jedva otvara čak i kad treba)

"Pa već sam ti stavila" (par stvari - kao da je toliko teško da se te dve stvari izvade)

"Biće ti lakše da nosiš"

"Pa kako ćeš tako da nosiš bez kese? Izgledaće kao da nisi platio" (kesa kao važnija potvrda o kupovini nego fiskalni račun)
 
@Ksenija
Prvi put čujem za to da su smeđe napravljene od zagađenih sirovina, imaš li neki izvor za to? Po pravilu bi trebalo da su smeđe prirodne boje, a da se izbeljivačem dobija bela boja. Isto tako ne bi smelo uopšte da se prodaje ukoliko u sebi sadrži zagađujuće supstance ili da je generalno potencijalno opasno po zdravlje.
 
@ink
Vrlo slikovit ali i istinit opis euforije sa kesama. :kk:

@marecare
Evo par pitanja za tebe pa će ti se kazati samo:
1. Gde se bacaju lekovi?
2. Gde se bacaju istrošei sprejevi?
3. Gde se bacaju halogene sijalice?
4. Gde se baca sve ono što je već počelo da truli što znači da je zagađeno, itd. itd.?

Ali mi smo zadovoljni ako su na nekim mestima postavili kontejnere za staklo i posebno za ostalo. Svakako da to nije dovoljno.
U državama koje se staraju i o tome, lek koji nije potrošen ili mu je rok upotrebe prošao obavezno se nosi u apoteku, uglavnom gde je kupljen a oni ga dalje deponuju na određena mesto. Isto je sa npr. halogenim sijalicama koje su štetne i kada nisu polomljene. Naravno, u svetu se i o tome vodi računa pa pregorelu sijalicu odneseš u prodavnicu gde si je kupio.

Pokušala sam sa halogenom sijalicom ali mi je trgovac rekao da nažalost ne primaju takvu robu jer nemaju posebno mesto gde bi se odlagale. Znači, sijalicu sam bacila u kontejner a onda se ona tretira kao ostalo smeće što je nedopustivo.

I sada te pitam, kako misliš da smeđi papir nije napravljen od zagađenih sirovina? Moja je pretpostavka da tehnologija prerade papira ima više postupaka i da nije stvar izbeljivanja a i ako jeste, to je neznatno. Pa konačno, iako se izbeljuju ne izbeljuju se bojom već izbeljivačem koji uništava štetne materije, i to bi bio moj izvor. Dalje možeš proguglati, možda sam u krivu za kese ali samo donekle i samo možda, za ostalo nisam.

Ako postoji tema o ekologiji, izvinjavam se i ljubazno molim Igora da postove prebaci. Hvala!
 
Ali ozbiljno pitam, da li imas neki proveren izvor te informacije (podrazumeva se naucni, istrazivacki ili bilo kakav rad)? Nazalost tacno je sve to sto si navela, da ovde kod nas nema nikakvog uredjenja o odlaganju takvog otpada, za koji sigurno ljudi misle da ne steti itd itd. Drugo za papirne kese, i papir, glavni proces je kraftov proces, tj. taj proces je najzastupljeniji i najkorisceniji za proizvodnju papira, odakle se moze dobiti i karton i ove papirne kese. I naravno glavni sastojak jeste drvo, i neke druge hemikalije, nebitno koje. E sad, pitanje je sta ako se reciklira papir, sto pretpostavljam da racunas na to kada govoris o mogucim zagadjujucim supstancama. Za sve to postoji tacno definisan propis. Ne moze se naci u recikliranom papiru bilo sta osim onoga sto bi se naslo u "normalnom" papiru. Proces je jednostavan, i u zavisnosti od papira koji se reciklira, postoje dodatni postupci. Ako je nesto u kontaktu sa zagadjujucim supstancama, od tih sto si navela na primer, onda mora jasno da se odvoji. I uvek, ali uvek, se na kraju vrsi provera i analiza, jer ne moze da se pusti nesto u promet a da u sebi sadrzi teske metale ili nesto drugo potencijalno opasno, pogotovo sto se reciklirani papir koristi za sve. Pitanje je sada koliko je to uredjeno i cisto kod nas. Ali na kraju, razlika izmedju bele i braon kese apsolutno nema u smislu sta je "cistije". I jedno i drugo mora da bude cisto. Jedno je braon jer je to jeftino, drugo je belo jer je potrebno da bude belo, u slucaju kada neko zeli da uradi nekakav print na njemu ili ne znam sta, a naravno to je i skuplje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=517402#p517402:3fqsj3il je napisao(la):
Ksenija » 17 Feb 2018 18:31[/url]":3fqsj3il]Tačno i bravo tzoran1.
A došla pobegulja :lol:
pa dobro došlao :D
mada sam se malko zabrinuo :roll:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=517459#p517459:1nb2kv18 je napisao(la):
marrecar » Sub Feb 17, 2018 10:26 pm[/url]":1nb2kv18]Ali ozbiljno pitam, da li imas neki proveren izvor te informacije (podrazumeva se naucni, istrazivacki ili bilo kakav rad)?
Svakako da ima ali to možeš potražiti sam u nekoj od naučnih ustanova koje se bave tom materijom pa konačno, proguglaj stručne sajtove, zaista nemam vremena.
Za sve to postoji tacno definisan propis.
Još samo da ga primenjuju.
Ne moze se naci u recikliranom papiru bilo sta osim onoga sto bi se naslo u "normalnom" papiru. Proces je jednostavan, i u zavisnosti od papira koji se reciklira, postoje dodatni postupci. Ako je nesto u kontaktu sa zagadjujucim supstancama, od tih sto si navela na primer, onda mora jasno da se odvoji.
Bre marecare, pa u hranu stavljaju štetne sastojke pa što ne bi u kratkonamensku hartiju. I kako misliš da će odvajati štetno iz smeća? Kako izgleda taj postupak?
I uvek, ali uvek, se na kraju vrsi provera i analiza, jer ne moze da se pusti nesto u promet a da u sebi sadrzi teske metale ili nesto drugo potencijalno opasno, pogotovo sto se reciklirani papir koristi za sve. Pitanje je sada koliko je to uredjeno i cisto kod nas.
Dobro je što se na kraju pitaš. To je dobar put ka pravim informacijama.
Ali na kraju, razlika izmedju bele i braon kese apsolutno nema u smislu sta je "cistije". I jedno i drugo mora da bude cisto. Jedno je braon jer je to jeftino, drugo je belo jer je potrebno da bude belo, u slucaju kada neko zeli da uradi nekakav print na njemu ili ne znam sta, a naravno to je i skuplje.
Ne mora da bude podjednako čisto niti je čisto bez ozbira na nalepnicu koja se može naći na svim vrstama i nijansama kesa, i zbog čega je braon jeftinije od belog? Pitaj, proveri ali ne trgovca.

@boco-ico
Hvala na dobrodošlici, rekla sam da ću svratiti kada mi je do relaksa. Ne brini, dobro sam, još me nisu slomili (peva neki lik o lomljenju pa rekoh da obogatim post pa još patetično). ;)

Za tebe posebno jedan Waltz :D

https://www.youtube.com/watch?v=2XLPLtt ... c&index=14
 
Ako se ne trudiš da potkrepiš svoje tvrdnje nema razloga da ti verujem. Pogotovo što pričaš o materiji koju sam četiri godine učio i dobio diplomu na temu reciklaže, a skoro tri godine studiram tehnologiju i dovoljno dobro znam šta može da se razdvaja a šta ne. Postoji propis u smislu da postupak mora tačno da se izvede na taj i taj način, što na kraju uključuje analizu proizvoda. Zvučiš kao oni antivaxeri što odjednom poznaju materiju kao da su je studirali ceo svoj život, a u realnosti pročitali neki članak u nekom magazinu kako se desilo nešto nakon što je osoba primila vakcinu, i sada propagiraju svoju priču o štetnosti. Ja sam te najozbiljnije pitao, potpuno zanemarujući naš prethodni odnos, odakle ti takva informacija i da li je to zaista utvrđeno što sama tvrdiš. Pošto očigledno to ne želiš da opravdaš, ja ne vidim poentu da ti objašnjavam nešto što može prostom logikom da se zaključi. U par koraka sam pronašao od čega se prave te braon kese, pa i bele, gde se dobija taj materijal i koji je taj proces. Nigde tu nije pisalo da postoji razlika u čistoći papira niti bilo šta od toga što si prvobitno navela.
 
Pošto očigledno to ne želiš da opravdaš, ja ne vidim poentu da ti objašnjavam nešto što može prostom logikom da se zaključi.

Upravo sam išla prostom logikom pa sam onda pitala one koji se bave time. Ako si studirao tu materiju budi ljubazan pa stručno objasni ono što ja objašnjavam laički a i ne vidim razlog da ti išta prepričavam. Nismo na tribini o reciklaži. Najlakše je staviti par linkova ka sajtovima sa tom tematikom, ali ja se nisam oslonila na njihovo pisanje niti pisanje magazina koje i ne čitam. Zato još jednom, uveri me da nisam u pravu. Tebi nisu potrebne posebne knjige, samo prenesi znanje. Meni je dovoljan i metod logičkog rasuđivanja pa još potkrepljenog od strane NN osoba.
 
Pa očigledno ti ne ide ta logika kada si zaključila da proizvođači žele da prodaju zagađene kese za nešto što se koristi svakodnevno.
 
marrecar
Mene jako zanima :

na kojoj maksimalnoj temperaturi se nalazi
u nekom mometu tacke recikliranja taj stari papir i karton iz djubreta
pre nego što postane finalni ambalažni proizvod

Na 100 C sigurno nije, al na kojoj jeste ?
 
Zavisi od kog papira se reciklira, jer nije isti potpuno proces za na primer papir koji ima mastilo na sebi ili neki drugi. Treba da bude dovoljno visoka da bi došlo do potpunog razdvajanja faza, a isto tako i ne previše visoka da se ne bi vlakna razdvojila. Ne bih znao precizno da kažem koji je to opseg.
 
Niske teperature omogucavaju opstanak bakterija a kasnija ,,dehidracija,, njihovo mirovanje
mozda se u procesu dodaju posebne hemikalije za nj. uništavanje ?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=517562#p517562:t3fszoye je napisao(la):
marrecar » Ned Feb 18, 2018 11:45 am[/url]":t3fszoye]Pa očigledno ti ne ide ta logika kada si zaključila da proizvođači žele da prodaju zagađene kese za nešto što se koristi svakodnevno.
Da li si ti svestan da proizvođači proizvode i prodaju smeće od hrane pa čak i za decu a ja treba da verujem kako se staraju o recikliranju.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=517596#p517596:alxuzjgr je napisao(la):
boca-ica » 18 Feb 2018 02:50 pm[/url]":alxuzjgr]Niske teperature omogucavaju opstanak bakterija a kasnija ,,dehidracija,, njihovo mirovanje
mozda se u procesu dodaju posebne hemikalije za nj. uništavanje ?
Pa da, niske temperature, iliti sobna temperatura i više omogućavaju opstanak i razvoj bakterija i drugih mikroorganizama, a na višoj oni se naravno ubijaju. Sad koliko visoka, ne znam, ali mora da bude visoka da bi se i zagađujuće supstance rastvorila u rastvaraču, jer naravno rastvorljivost se povećava sa temperaturom. Isto tako i isparavaju ako imaju nižu temperaturu ključanja od rastvarača. Na taj način se razdvajaju, a sad ne znam za mastilo, iliti "de-ink", kakav je to dodatni proces. Ali opet, suština jeste da opseg bude taj da ukloni zag. supstance i da se očuva struktura vlakana.
@Ksenija
Nije strašno malo olakšati život sebi i biti manje paranoičan.
 
...Pa da, niske temperature, ili ti sobna temperatura....

Vrlo brzo na netu našao sam nekoliko seminarskih radova na tu temu
gde su navedeni svi segmenti za razvlaknjavanje .... da ne dužim.... nigde nije navedena temperatura u pulperima
a ona je bitna za opstanak bakterija
 
@marrecarre,
Meni život nije težak, svi smo zdravi, Bogu hvala, nisam paranoična tako da ubuduće bez besmislenih saveta, moliću.
 
Da pojasnim zainteresovanost
Deca mi imaju mačku kojoj su na žalost morali amputirati prednju nogu
nikad nije izašla iz stana
Kako je volela da ,,kopa,, po praznoj kartonskoj kutiji decurlija joj te kutije donosili iz prodavnica vrlo često
pa sumljam da je tu infekciju koja joj pojela kost u šapi i došla iz kartonske kutije
mada ko ce ga znati moze biti iz saksije ili cipele ili stotinu dr. izvora... :roll:
Da ... sad je tronoga mačka ali i dalje veselo skakuce te ponekad izgleda tužno a ponekad izmami i osmeh
:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=517730#p517730:1z5iqecq je napisao(la):
boca-ica » 18 Feb 2018 11:14 pm[/url]":1z5iqecq]
...Pa da, niske temperature, ili ti sobna temperatura....

Vrlo brzo na netu našao sam nekoliko seminarskih radova na tu temu
gde su navedeni svi segmenti za razvlaknjavanje .... da ne dužim.... nigde nije navedena temperatura u pulperima
a ona je bitna za opstanak bakterija
Moguće je onda da sam pogrešio, ali je vrlo čudno da se to ne radi, jer zagrevanjem se raspada papir na pulpu i dalje na vlakna. Nije kredibilan izvor, ali na Vikipediji stoji da se zagreva, kao i na još nekoliko sajtova. To je za reciklažu. A za sam proces dobijanja papira, kraftov proces, mora da se zagreva na temperaturi iznad 170C.
 
@marrecare
Nemaš ti pojma i nemoj da se ljutiš što ti ovo pišem jer da imaš i da si studirao četiri godine ovu tematiku ti bi nas poklopio svojim znanjem, svojim rečima, i dokazima ali nisi. I ništa od toga što me je potpuno razočaralo u ludom uverenju da si neki stručnjak kad ono ni "s" od stručnjaka.
Nakon svega mogu jedno zaključiti da si: 1. kratkotalasan; 2. ženomrzac; 3. Ksenijomrzac; 4. dupeuvlakač.
Sve me navodi na četvorku, skoro poražavajuće osim kada je stavka 3. u pitanju.

Evo ti tema za ramišljanje: gde se deponuje nuklearni otpad u EU?
 
Ne idite toliko daleko u medjusobnim ocenama i kvalifikacijama ;)
 
Igore,
To si mogao odavno napisati gospodičiću @marrecar. Preterao je u svojoj osionosti prozivajući članove tačnije mene (ostali neka se oglase ako im smeta) što stvarno nema smisla. Mislim, mogu napisati da je bu****, da je neznalica koga je boca-ica pokopao ali neću. :kafa:
I dokle ta snishodljivost, dokle ćete da prodajte dušu đavolu?!
 
Vrh