Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Izgleda da neko ne zna šta znači trolovanje. Elem, niti trolujem niti spinujem, stvarno me ne zanima da nekome teram inat. Nego obaram vas bandoglave i najtvrdokornije koji biste da poredite babe i žabe, i što očigledno više ne primećujete ni u kakvoj klimi živite.

Onaj prvi, Prometheus, je poredio Beograd sa Pragom i Bečom. Ti, s druge strane, si postavio link kako je u Londonu i kako oni nemaju klime. Jesi razmislio o tome zašto nemaju? Zato što žive u najgorem klimatskom pojasu na planeti. Tako da ne razumem šta si hteo da kažeš tim postom. Budimo ko London? Ajde, budimo. Samo prvo da nađemo način da privučemo oblake i vetrove i oborimo temperaturu za 10 stepeni. A onda da nađemo način da dupliramo standard. Eto, za početak samo toliko.

Ja ti opet kažem, po treći put (sledeći mogu i da ti nacrtam) - za rešavanje problema klima jesam. Uzimam u obzir sve opcije koje imaju i trunku razuma i logike. Ali te ideje ''e gle'ajte kako je vamo'', ''e aj budemo ko ovi'', ''ma sve to pod zabranu'' (Prometheus)... to zaboravite.
 
Aj mani Londom sa najgorom klimom ja postavim video Majamija a ti odgovoris kako opet mesam babe i zabe? a da, tamo imaju redom te centralne i zgrade imaju maksimum 2 sprata a u Beogradu Evropski Menhetn, da da izvini. London ili Oslo sa svojim klimatskim uslovima ne smeju da budu izgovor za katastrofalno stanje fasada u Beogradu ukljucujuci problem ili epidemiju sa klimama.

Postavljanje snimaka sluzi da se vide uspesni primeri necega u svetu, to je jedini razlog a ne neko mracenje. Mogao sam da postavljam 100 videa iz Australije npr. opet bi usledio neki izgovor kako je to ovde nemoguce zbog toga i toga.
 
A kako misliš da je moguće da cela zgrada (koliko god bila velika) se odrekne trenutnih klimi i plati ukupno ko zna koliko hiljada evra za centralni sistem?

Pa čak i da se donese zakon da se samo sve klime postave u liniju, ko će da plati premeštanje klimi?

Ni prostiji zakoni kod nas ne zažive, ali kamoli nešto što kači više od 50% stanara zgrada.
 
''Došao'' sam pre godinu dana. Ali na iracionalne i besmislene tvrdnje i stavove ću uvek da reagujem, bez obzira na mesto, vreme i to ko mi je sagovornik.
Aj mani Londom sa najgorom klimom ja postavim video Majamija a ti odgovoris kako opet mesam babe i zabe?
Naravno da mešaš. Moderan, planski građen i vrlo bogat grad na drugom kontinentu porediš sa Beogradom. To što su nam klime iste ne znači da su i ostali faktori.
Ali tebi je očigledno džaba pričati, pošto svu svoju predstavu o Americi baziraš na tim snimcima, tako da očigledno ne vidiš celu priču iza toga i razlike koje postoje između nas.
London ili Oslo sa svojim klimatskim uslovima ne smeju da budu izgovor za katastrofalno stanje fasada u Beogradu ukljucujuci problem ili epidemiju sa klimama.
Navedi mi post gde sam ja tvrdio drugačije. Nigde nisam rekao da treba da tražimo izgovore, nego da ne može da se ide u krajnost sa stavovima. A krajnosti su upravo: 1) ma sve to pod zabranu i 2) e ajde da budemo kao London.
Postavljanje snimaka sluzi da se vide uspesni primeri necega u svetu, to je jedini razlog a ne neko mracenje. Mogao sam da postavljam 100 videa iz Australije npr. opet bi usledio neki izgovor kako je to ovde nemoguce zbog toga i toga.
Uspešni primeri čega? London je uspešan primer rešavanja problema kojeg nikad nije ni imao? Majami je uspešan što je uz trostruko veći standard i plansku gradnju uspeo da postigne fasade bez klima? Pa vidi, to je lepo. Ali kao što rekoh, nas od toga deliko nekoliko neostvarivih koraka. Mi možemo, i treba da težimo da budemo na pola puta do toga umesto na ovoj tački na kojoj smo sad. Ali biti kao London ili Majami nećemo nikad.

A to da je Majami lep i sređen znam i bez snimaka.
 
@Astrodule. Ko prica o centralnom sistemu, tamo gde moze mogu da se postave unutar terasa recimo a moze u 70% slucajeva sigurno. Tamo gde nemoze moze da se uradi rekonstrukcija tog dela fasade u liniji i da se aparati smeste u neka kucista gde ce biti totalno diskretni u odnosu na celokupnu fasadu itd. U svakom slucaju bi se naslo neko resenje samo da se ima volje ali ovo stanje kako je sad ovo je nedopustivo ako nista drugo sigurno za uzi centar grada.
 
Polako polako. Misilm da je osnovno i red da prvo drzavne i gradske institucije srede svoje objekte i sklone klime sa fasada pa tek onda da se krene kroz neku vrstu zoniranja i uvodjenja pravila za vlasnike stanova i kuca.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518094#p518094:k7vlloxo je napisao(la):
Bender Rodriguez » 19 Feb 2018 11:05 pm[/url]":k7vlloxo]''Došao'' sam pre godinu dana.
Aha, ok.


[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518094#p518094:k7vlloxo je napisao(la):
Bender Rodriguez » 19 Feb 2018 11:05 pm[/url]":k7vlloxo]

A to da je Majami lep i sređen znam i bez snimaka.
Ma jeli, kako je to divno :) a da se nisi mozda naljutio sto sam postavio video?
 
Sve je to utopija, na žalost.

Isto kao i pokušaj da se svuda uvedu delitelji toplote na primer.

Ono čemu se može težiti je da se ta pravila i lokacije na fasadi utvrde i poštuju na novogradnji.

Koliko soba, toliko mesta za spoljašnje jedinice klima uređaja.
 
Pa sigurno je nemoguce ukloniti bas sve klime, jednostavno su situacije u tim slucajevima takve narocito kod najstarijih zgrada kod novijih i novogradnje bice daleko lakse, ali od necega se jedanput mora poceti. Evo recimo u svim novogradnjama koje gledam klime su postavljene u okviru terasa ne na fasadi. Gde god je moguce u starijoj gradnji primeniti upravo to za pocetak a posle kad se steknu uslovi ici na druga resenja.
 
Jedna spoljasnja jedinica moze da pokriva vise prostorija
Sto je jedinica unutrasnja dalja od spoljne treba vise cijevi i freona Sto dize cijenu i potrebna je veca snaga
 
Људи, само се маните талибанских ставова попут "треба укинути климе у Београду", и већ смо се, сви скупа, одмакли од амбиса за један корак.

Иначе, чудом се чудим читајући неке постове и, искрено, понекад се питам где сам ја то живео свих ових година. Рецимо, "климе су се појавиле у Београду пре 15 година". Па, у СФРЈ су прозорски клима-уређаји чак били и домаћи производ, правио их је "ЕИ Ниш", а и пре тога су се увозили и продавали у робним кућама и сл. У становима нешто имућнијих Београђана нису били реткост - ни седамдесетих, а свакако не осамдесетих година. Примера ради, у улазу форумаша Астродулета, прозорску климу је имао стари др Вуловић са Института за мајку и дете, у суседном (мом) улазу било их је такође. И то није никакво Дедиње или сл.

Касније су се појавили сплит-системи, а можда би требало размишљати у правцу њихове постепене замене тзв. пингвинским климама.

Кога занима, најстарији београдски клима-уређај за који знам инсталиран је у Хотелу "Мажестик" 1936. године.Реклама у дневном листу "Време" позивала је на Вајфертово или минхенско Левенброј пиво у расхлађеној сали, "са кондиционираним, рефриџорисаним ваздухом по најновијој американској технологији". У једној скорашњој књизи о Новом Београду, налазимо податак да су, планирајући граду СИВ-а, закључили да је клима-уређаје пре рата у Београду продавала фирма "Адомп", заступник америчке компаније "General Refrigeration Corporation", па је вероватно њихова машина расхлађивала и госте "Мажестика".
 
A prvi sistem rashladjivanja prostorija uradjen je u zgradi beogradske zadruge svecana sala se hladila tako sto se kroz otvore 50×50 spustale kocke leda koje su ka dolje gurale hladan vazduh danas su tuda provukli modernz klimatizaciju
 
Hajmo da pojednostavimo stvari:
Novogradnja - Klime se postavljaju unutar terasa
Starogradnja - Stanovi sa terasama, postoji mogucnost da se klima izmesti na terasu ukoliko se donese takav propis
Starogradnja - Stanovi bez terase a koji imaju klime na fasadi - koje je tu resenje?

Mislim da je najveci broj klima pripada trecoj kategoriji.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518202#p518202:1zsh6owp je napisao(la):
citizen » Uto Feb 20, 2018 12:59 pm[/url]":1zsh6owp]Hajmo da pojednostavimo stvari:
Novogradnja - Klime se postavljaju unutar terasa
Starogradnja - Stanovi sa terasama, postoji mogucnost da se klima izmesti na terasu ukoliko se donese takav propis
Starogradnja - Stanovi bez terase a koji imaju klime na fasadi - koje je tu resenje?

Mislim da je najveci broj klima pripada trecoj kategoriji.
Jedno od mogućih rešenja za treću kategoriju bi bili boksovi odnosno kućišta u vertikalnoj ravni.

Sada već čuveni primer: http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/23 ... gradu-foto

A tamo gde ni to ne može (zbog ukrasa, pojedinih terasa, ili čega god) ako ništa drugo, onda bar premeštanje klima u istu vertikalnu ravan. Po mogućstvu na obodu zgrade. Zex je par strana ranije slikovito objasnio i dokazao koliko samo pomeranje svih klima u istu osu može značajno da promeni utisak i izgled. Naravno, najbolje je kad bi moglo bez njih. Ali ako već ne može, onda bar znači ako su simetrično postavljene.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=517319#p517319:2botgrii je napisao(la):
zexland » 17 Feb 2018 02:17 pm[/url]":2botgrii]

Apsolutno. Gde ima volje ima i nacina. Evo direkcija za fasade i klime pocinje sa radom :)

Nazalost ocigledno je da smo mi jos jako daleko od volje i zelje da se u ovoj oblasti zavede red.

Evo jednog primera poprilicno zapustene zgrade u Brankovoj (uzorak za klasican stambeni objekat u Bg-u iz 50tih ili 60tih), gde su klime poredjane pod konac,sve roletne zamenjene i gde je cak i fasada ostala netaknuta (ok porusio sam groznu nadogradnju :)).

Pre i posle bez maski za klime (simulacija):

Pogledajte prilog 2

Pre i posle sa maskama za klime (simulacija):

Pogledajte prilog 1

Definitivno nedavna rekonstrukcija predratne zgrade u Kapetan Misinoj i zalaganje njihovih stanara treba da bude primer svima u gradu, sem sto su u ovom slucaju maske za klime mozda ipak malo prejake, ali zgrada izgleda uredno.

https://www.google.rs/maps/@44.8203406, ... 2688?hl=en


Na primeru ovog predratnog objekta isto u Brankovoj ulici slucaj je lako resiv. 6 klima uredjaja treba samo prebaciti na dno balkona, 2 klima uredjaja treba skinuti i ovu sat antenu. Kasnije sa novom fasadom dobijamo jos jednu lepoticu u gradu i svi su zadovoljni.

Premestanje split sistema na pod balkona:


file.php

file.php

file.php

Sto bi rekao Disha neki ne prate na casu, evo da ponovimo predlog...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518062#p518062:pr9jsk01 je napisao(la):
Nebojsa » Mon Feb 19, 2018 9:49 pm[/url]":pr9jsk01]Ok, posto su Srbi majstori za izgovor svake vrste idemo u Majami gde je ipak malo(vise) toplije.

https://www.youtube.com/watch?v=Hn13V6P ... =62&t=496s

da se nadovezen ma ovaj offtopic: koliko je ovaj majami bezveze, kao neki nabudzeni pefkofori.

EDIT: hvala na linku, plejlista je bas za uzivanje :) evo san francisko mi se vec mnogo vise svidja hehe!
 
Evo jos jednog primera za klime, ali sa obnovljenom fasadom.

Zgrada u Ilije Garasanina (pored Takovske) - opet kalsican primer bg postmoderne kojih ima na stotine:



:gobb:
 
Evo prilike da neki preduzetnici bliski vlasti naprave dobar biznis. Doneti odluku o obaveznom izmeštanju klime na unapred određena mesta (koje će odrediti novoosnovana Agencija za fasade).

Taman da se zaposle onoliki volonteri po izbornim štandovima po Beogradu. Znaju valjda da drže bušilicu.
 
Pitao sam Zagrepčane na hrvatskom SSC-u kako je kod njih rešeno pitanje klima-od 2008. uredbom je propisano postavljanje klima uredjaja, a kažu da je i ranije bilo zabranjeno kačenje na uličnu fasadu antena, klima i sušenje veša. Klima može da se okači jedino na dvorišnu stranu zgrade, ili na balkon ako se ne vidi sa ulice.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518210#p518210:34ce5pgu je napisao(la):
Bender Rodriguez » 20 Feb 2018 01:08 pm[/url]":34ce5pgu]
Jedno od mogućih rešenja za treću kategoriju bi bili boksovi odnosno kućišta u vertikalnoj ravni.



A tamo gde ni to ne može (zbog ukrasa, pojedinih terasa, ili čega god) ako ništa drugo, onda bar premeštanje klima u istu vertikalnu ravan.
A sto ponavljas i kopiras ono sto sam vec predlozio?
 
A izvini, nisam znao da ti imaš monopol nad predlozima o uređenju klima.


Daj, odrasti.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518374#p518374:2eo6qzb6 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 20 Feb 2018 10:39 pm[/url]":2eo6qzb6]A izvini, nisam znao da ti imaš monopol nad predlozima o uređenju klima.


Daj, odrasti.
Posto si jos zelen da te naucim osnovama komunikacije na forumu, kad se slozis sa necijim misljenjem koje je sveze i staro je nekoliko postova pre onda ga citiras i dodas da se slazes sa tim pa onda u nastavku dodas svoje predloge i obrazlozis ili sta vec. To se zove fer odnos a ne preklapanje. Razumes? to je poenta, neradi se o nikakvom monopolu vec o osnovnoj kulturi.
 
Pisao sam ja na forumima još dok si ti spremao malu maturu. A ti bi kao takav ekspert za forumsku komunikaciju trebalo da znaš da postovi na forumu nisu patenti pa da će tebe neko da pita za dozvolu svaki put kad napiše nešto što se poklapa sa tvojim stavovima i izjavama.

A kad smo već kod toga, evo pošto si toliko zapeo za to ko je prvi pomenuo klime, kućišta i vertikalna poravnanja u ovoj trenutnoj aktuelnoj diskusiji:

viewtopic.php?f=23&t=43&start=7900#p517299
viewtopic.php?f=23&t=43&start=7900#p517319

Znači ako sam i ponovio nečije reči, ponovio sam Duletove i Zeksove. Tako da ne drami bezveze.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518381#p518381:7wa7q26z je napisao(la):
Bender Rodriguez » 20 Feb 2018 10:53 pm[/url]":7wa7q26z]Pisao sam ja na forumima još dok si ti spremao malu maturu. A ti bi kao takav ekspert za forumsku komunikaciju trebalo da znaš da postovi na forumu nisu patenti pa da će tebe neko da pita za dozvolu svaki put kad napiše nešto što se poklapa sa tvojim stavovima i izjavama.
:lol: A JE!

OK onda se javno izvini astroduletu i Zexu ja cu ti ovog puta progledati kroz prste.
 
Vrh