Šta je novo?

Brana, Akumulacija Stubo-Rovni

Skupština grada usvojila je program poslovanja JP Kolubara koojim se ove godine predvidjaju investicije od milijardu dinara. Za mnoge poslove iz projekta same brane neophodno je da se uključe i grad i nadležna ministarstva.

Direktor Zoran Mitrović odbornicima je predstavljajući program rada JP Kolubara rekao da ovo preduzeće u 2018. godini očekuju investicije od milijardu dinara. medju najvećim ulaganjaima su 154 miliona iz budžeta grada za izgradnju cevvoda ka selima. " Ostale opštine izdvojiće 30 miliona dinara za projekat cevovoda . Od republike ćemo ove godine dobiti 140 miliona dinara za nastavak izgradnje brane, a Kancelarija za jjavna ulaganja izdvojiće 500 miliona za cevovod sirove vode i 148,7 miliona dinara za vodovod Divci-Mionica.Predvidjeno je 66 miliona dinara po osnovu usluga po ugovoru koji će biti iskorišćeni za pokriće tekućeg poslovanja", rekao je Mitrović. http://www.vamedia.info/index.php/home/ ... ara-u-2018
 
Pre dva dana prođoh Nemanjinom. I dalje oni protestanti dežuraju, 9h ujutro.
 
Могу да се друже, али на неком другом месту, а не у центру града, рецимо код Ада Хује на депонији, право место за њих. :)
 
Не слажем се Гаго, некако ми се расподела`добитака` по деловима града никако не допада у последње време... Рецимо код вас тамо сређивање Тошиног бунара, па Булевар хероја са Кошара, а нама овамо ови несрећници :? није фер. Ред би било да Аду Хују рекултивишемо, а за набројане кретене не видим право место у Србији. Можда ТЕНТ... :mrgreen:
 
Cjevi su plasticne lako savitljive moguce da postoji razlog krivudanja
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522808#p522808:30e1t0uu je napisao(la):
astrodule » 07 Mar 2018 12:26 pm[/url]":30e1t0uu]Kako je bilo sa poplavama pre izgradnje brane?


Bilo je izlivanja ..


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0HeZjjL-A9A[/youtube]
 
U Četvrtak sam prošao ujutro Nemanjinom i nije bilo protestanata crkvenih.
 
NAJVEĆA investicija države u zapadnoj Srbiji - brana i veštačko jezero "Stubo-Rovni" kod Valjeva, vredna oko 80 miliona evra, posle tri decenije gradnje konačno je završena. Akumulacija iz koje će se vodom za piće snabdevati oko 300.000 stanovnika sada je u probnom radu, a tehnički prijem biće završen tokom avgusta. Vodu će dogodine prva dobiti Mionica, a 2021. Lajkovac i Lazarevac.

eštačko jezero obezbediće vodu i za Valjevo, Ub, te buduću Termoelektranu "Kolubara B", u Kaleniću. Za priključenje na regionalni vodozahvat zainteresovane su i opštine Koceljeva i Ljig. Brana će služiti i za zaštitu od poplava, jer je sistem projektovan da prihvati ekstremne količine vode.

- Analize koje je nedavno obavio Zavod za javno zdravlje u Valjevu pokazale su da je voda iz jezera prvoklasnog kvaliteta i da bez većih problema, uz minimalnu preradu, može da se koristi za piće - kaže Zoran Mitrović, direktor Javnog preduzeća "Kolubara". - Sve opštine u ovom delu Srbije, sem grada Valjeva, imaju velike probleme sa snabdevanjem vodom za piće, koja je, uz to, lošeg kvaliteta. To će biti definitivno rešeno, jer godišnje u jezero "Stubo-Rovni", sa 104 kvadratna kilometra koliko zauzima sliv reke Jablanice, stiže oko 56 miliona kubika vode. Godišnje potrebe svih opština za vodom iznose oko 20 miliona kubika.
U "Kolubari" očekuju upotrebnu dozvolu za branu. Cevovod od fabrike vode na Pećini u Valjevu do Slovca, dug 19 kilometara, ima upotrebnu dozvolu. Za izradu projektne dokumentacije cevovoda, koji vodu od Slovca treba da dovede do Lajkovca, Uba i Lazarevca, ove opštine su iz budžeta obezbedile potrebnih 30 miliona dinara. Po završetku projekta i dobijanju građevinske dozvole, radovi na cevovodima za ove tri opštine trebalo bi da počnu dogodine.

- Cevovod od brane do Slovca je napunjen vodom - kaže Mitrović. - Na potezu od fabrike vode na Pećini do izvorišta Paklje u Valjevu, potrebno je izgraditi novi, dodatni cevovod, jer mali kapacitet postojećeg ne može da zadovolji potrebe za vodom Lajkovca, Lazarevca i Uba. Za šest kilometara cevovoda od Divaca do Mionice postoje projekat i građevinska dozvola, milion i po dinara sredstava za gradnju obezbedila je Kancelarija za javna ulaganja, a radovi treba da počnu ove godine. Gradnja cevovoda za Lazarevac i Lajkovac planirano je da počne dogodine.

11-jezero%20(2).jpg



Priroda oko brane i jezera, koji su i sami atraktivni, te neposredna blizina manastira Pustinja i Jovanja, ubraja ovu destinaciju u najveće potencijale za razvoj turizma valjevskog kraja. U području ispod brane predviđena je izgradnja turističkih i rekreativnih sadržaja - bazena, akva-parka, sportskih terena, ugostiteljskih objekata...

- Jezero i brana "Stubo-Rovni" predstavljaju vizionarski projekat tadašnjeg gradonačelnika Valjeva Dušana Mihajlovića i njegovih saradnika - kaže Mitrović. - Na jednom mestu nalazi se ogromna količina izuzetno kvalitetne vode, što je retkost i velika blagodet. Koliki je značaj ove investicije, potvrđuje i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio da sistem "Stubo-Rovni" treba što pre završiti i pustiti u rad.


CENA VODE

NAKON prerade, vodu ćemo na veliko isporučivati lokalnim vodovodima, a oni je dalje distribuirati krajnjim potrošačima - kaže Mitrović. - Prema nekim proračunima, cena vode koju budemo isporučivali javnim komunalnim preduzećima koštaće od 20 do 30 dinara po kubiku.

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.h ... 0000-ljudi
 
Ekapija/Vamedia Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izgradnju dve male hidroelektrane (MHE) Ćelije, blizu Kruševca, i Rovni, blizu Valjeva, na postojećim branama.
brana%20napunjna%20saht.jpg

Investicija je deo Programa za rekonstrukciju malih hidroelektrana za koje je EPS dobio pozajmicu od 37 mil EUR 2012. godine od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), piše Balkan Green Energy News.

Osim radova na gradnji, obim poslova obuhvata isporuku elektro i mašinske opreme (uključujući turbine) i njenu ugradnju. Potpisivanje ugovora se očekuje u trećem kvartalu 2018, a rok za završetak posla je 62 nedelje, piše u tenderskoj dokumentaciji na sajtu EPS-a.

Rok za podnošenje ponuda je 2. jul.

Grad Valjevo je dao saglasnost EPS-u za izgradnju mini elektrane , a na osnovu sporazuma potpisanog izmedju JP Kolubara I EPS-a iz 2010. godine kada je EPS u izgradnju brane uložio 320 miliona dinara obavezujući JP Kolubaru da omogući izgradnju iste u kompleksu brane. Predvidjena mini elektrana treba da bude snage 1,2 megavata, čime Valjevo dobija još jedan izvor električne energije.

Ceo Program za rekonstrukciju malih hidroelektrana uključuje nabavku radova i usluga za 15 MHE i izgradnju dve na postojećim branama.

Prvi tender za rehabilitaciju MHE Elektroprivreda Srbije je objavila u januaru, a drugi u maju prošle godine.

Kako je početkom 2018. za eKapiju rečeno u EPS-u, rekonstrukcija podrazumeva zamenu ili revitalizaciju elektromašinske i hidromehaničke opreme na postojećim agregatima, kao i ugradnju dodatnih agregata, sa pratećim građevinskim radovima.


Ekapija/Vamedia

http://vamedia.info/index.php/home/grad ... -elektrane
 
Vrh