Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=521834#p521834:e4nvczkc je napisao(la):
boca-ica » Sun Mar 04, 2018 10:36 am[/url]":e4nvczkc]
... sa vatrogasne osmatračnice na krovu Kapetan-Mišinog zdanja.

Au... fala Relja + 1 :)
eto šta se dešava kad nas Miloš ovako ,,muči,, bez propratnog teksta :lol:
naravno +1 :) i za Miloša :D

Heh, lepo od tebe što mi upućuješ pohvalu, ali mala ispravka.. Moje ime nije Miloš. :)

Pretpostavio sam da svi forumaši imaju predznanje da prepoznaju poznatu fotografiju i lokaciju, te da nije potrebno detaljnije pojašnjenje, ali sam izgleda pogrešio forum.. :)
 
Svaka cast na ovim slikama! Materijala za jednu prilicno preciznu 3D maketu ima u izobilju.
 


U Beogradu se mnogo toga radi naopako.
Uklanja se pruga koja ide vanjskom stranom zidina i na njenom mjestu pravi "linijski park" a istovremeno po sred Donjeg Grada ostaje automobilska saobracajnica. Pa zar nije nikom palo na pamet da bi bolje bilo na trasu pruge izmjestiti bulevar a unutar zidina Donjeg Grada razvuci "linijski park"?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523374#p523374:1xmumasx je napisao(la):
RioBL » 09 Mar 2018 01:04 pm[/url]":1xmumasx]

U Beogradu se mnogo toga radi naopako.
Uklanja se pruga koja ide vanjskom stranom zidina i na njenom mjestu pravi "linijski park" a istovremeno po sred Donjeg Grada ostaje automobilska saobracajnica. Pa zar nije nikom palo na pamet da bi bolje bilo na trasu pruge izmjestiti bulevar?
Nije.
Zato sto je pruga polozena na bedemu :lool:
 
To nije sasvim tacno i ja vjerujem da ti Relja to znas.

U odnosu na prikazane bedeme iz 1790 pruga prelazi samo na kratkom dijelu preko kule. To moze lako da se zaobidje. Uostalom, taj dio od sportskog centra do beton hale ionako treba da se uredi i spoje dvije obaloutvrde i u sklopu toga mogu i trebaju da se razvuku saoracajnice. Izmjesten bulevar bi mogao dobrim dijelom da prati trasu pruge, pa cak i da ide kroz tunel beton hale, a razoreni dijelovi bedema kroz koje sad prolazi bulevar, treba da se obnove.

 
RioBL :)
Slabo se razumem u pruge ... al imam osecaj po tvom prikazu opcije
za dodatnim nasipanjem - proširenje obale
teško da moze se taj nasip odupreti silama vode i vibracija istovremeno ,
pa bi se verovatno ubrzo ko sladoled i istopio sve sa prugom ...

A za obnovu bedema u punoj veličini i sjaju podržavam maksimalno
bez obzira kakav bi uticaj bio po saobracaj vozila :kk:
:sesir:
 
Izmestanje Bulevara priblizno trasom pruge bi bila velika greska, narusilo bi potpuno postojeci ambijent, i unistilo bi jedan od najtisih i najintimnijih delova beogradskih obala.

Gradovi cine neverovatne napore da saobracaj udalje od reka, a ovaj predlog ga - priblizuje!
 
Rio, stvarno postaješ zamoran, stalno pričaš o stvarima o kojima nemaš blage veze.
Pruga ide po bedemu i bukvalno kroz bedem od, od prilike, Mračne kapije do posle bationa Sv, Jakova.



Ulica je trasirana unutar bedema iz veoma logičnih raloga: zato što je kraći put do onoga što povezuje: ulicu Cara dušana i zbog zaštite od vodostaja Dunava. Izgradnja u tom delu je postepeni evlutivni proces koji je zavisio od istorijskih prilika, ali ti o tome naravno pojma nemaš.
 
Naravno Relja da ja nemam pojma za razliku od Vaseg Velicanstva, ali istorijske okolnosti koje su tzv bulevar smjestile tu gdje jeste, mogu dovesti i do toga da se on izmjesti. Srecom ne misle svi da je unistavanje tvrdjave i asfaltiranje magistrala u njoj evolucija, kao sto ti kazes.
 
Rio, odlicna ocena za kreativmost i out-of-the-box razmisljanje, ali u realnosti je pomeranje bulevara ka reci losa ideja. Tim vise sto sama obala tu nema vise sta da se pomera - ne mozemo da tu suzavamo Savu i Dunav...
 
Ne samo da se sužavaju Sava i Dunav, nego bi taj put "spolja" morao da ide po novom nasipu koji bi, zbog visokih vodostaja, nadvisio postojeći bedem, a plato ispred Kule Nebojše bi prestao da postoji. Toliko o tome.
 
Iz vode i sad vire ozidani ne mali ostaci bunkera zamaskirani zelenilom :sesir:
a pecraša nikad nema na tom mestu
jer na najlon se hvataju prave kanalizacione krpe
verovatno ispod vode u blizini je neki ogroman izliv kanalizacije
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523583#p523583:980s1noj je napisao(la):
Aleksandar1 » Sat Mar 10, 2018 9:04 am[/url]":980s1noj]Rio, odlicna ocena za kreativmost i out-of-the-box razmisljanje, ali u realnosti je pomeranje bulevara ka reci losa ideja. Tim vise sto sama obala tu nema vise sta da se pomera - ne mozemo da tu suzavamo Savu i Dunav...

Ne bi se tu radilo o velikom suzenju. Sava je na uscu siroka oko 250m a obala bi samo u jednom kratkom dijelu bila nasuta u sirini od oko 20-30m. Dakle, radilo bi se o neznatnom uticaju na tok rijeke a nikakvom na plovni put.

Pogledajte prilog 2

U sustini, radilo bi se o dovrsetku izgradnje obaloutvrde u dijelu izmedju sportskog centra na Dorcolu i pristanista (tacke A i B). U tom dijelu, obala je sad spustena i izlozena plavljenju. Svakih nekoliko godina, u prosjeku, taj dio obale je poplavnjen, sve do kule Nebojsa i osim sto postaje neupotrebljiv, nanosi se steta ostacima bedema i kula.

Zato je primarni razlog izgradnje obaloutvrde na ovom potezu zastita od poplave a zatim i stvaranje uslova da se izmjestanjem drumske saobracajnice na novi pravac, rekonstruisu dijelovi tvrdjave koje inace ne bi bilo moguce rekonstruisati (tacke 1,2 i 3) jer kroz njih prolazi saobracajnica.

Pogledajte prilog 1

relja":980s1noj je napisao(la):
Ne samo da se sužavaju Sava i Dunav, nego bi taj put "spolja" morao da ide po novom nasipu koji bi, zbog visokih vodostaja, nadvisio postojeći bedem, a plato ispred Kule Nebojše bi prestao da postoji.

podignuta obaloutvrda ne bi nadvisila postojeci bedem. Ona bi, kao i kod beton hale, bila na visini pruge, a kao sto se vidi na slici ispod, bedem je i sad, iako razrusen, obrastao travom i tesko uocljiv, za oko 2 metra iznad nivoa pruge. Kad se rekonstruise i obnovi kruna zida taj bedem ce postati visi i uocljiviji. Plato ispred kule Nebojsa nece nestati vec ce samo promjeniti svoj izgled.

 
E moj Rio, tu jeste tvoj problem, što ti mešaš sadašnje vreme, bivše epohe, i uspitne ad hoc budževine, popun ove na Bationu sv Jakova zbog pruge.

Visina bedema i "kruništa" u odnosu na visinu nasipa po kojem ide pruga, se lepo vidi kod Kule Nebojše



I ovo je slikano kamerom Google Earth-a, koja stoji na nosaču koji je na krovu automobila.

Tako da kada bi se taj nasip za ulicu izgradio - da, zaklonio bi bedem, kao što ga zaklanja i postojeća obaloutvtda na potezu od Kule Nebojše prema 25, maju i dalje.
Treba li uopšte spominjati da bi u slučaju te sulude i neverovatne izmaštane saobraćajnice, trebalo zaći minimum jedno 20-30 metara u reku (reke, ušće...) kako bi mogle da osim saobraćajnih traka tu budu i trotoari, biciklističke staze, razdelne površine....?

A da ti nama konačno otkriješ gde ti to živiš? Da počnemo mi malo tebi da slolimo pamet pa da vidiš kao je to?
 
Vrh