Šta je novo?

Rekonstrukcija kompleksa gradskih dvorova

Ovo mora da su reči Aleksandra Mašina, jer je on de fakto komandovao samom akcijom od momenta kada je Apis bio ranjen.
Za zgradu straže, interesantno, nisam znao, jer se ne pojavljuje na fotografijama toliko. Znao sam za prestolonaslednički i mali dvor. Po nekoj logici, u njoj je u noći Majskog prevrata bio general Laza Petrović.
 
Reči su gardijskog oficira Živkovića.

Tačno, to i pomenuti u sećanjima navodi..

Pogledajte prilog 1

U tekstu je načinjena slovna greška, verovatno je u rukopisu stajalo: "Na krilu zgrade", ili tako što.
 
Što se tiče potkovičaste zgrade dvorske straže, ona je podignuta četrdesetih godina devetnaestog veka i bila je gotovo nepromenjenog izgleda (dodata kula sa satom) do Korunovićeve rekonstrukcije..

Pogledajte prilog 1
 
Bukvalno mi je spala vilica. Ove detalje nisam znao! +++
Sad pokušavam da spojim sve detalje. Ako sam razumeo, dvorska straža je kasnije "prerasla" u maršalat dvora.
Slike su fenomenalne.
 
Da, ta prizemna lučna zgrada dvorske straže iz sredine 19. veka je po Korunovićevom projektu nadogradjena uoči venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije 1922. Na krilima zgrade bili su uredjeni apartmani za visoke zvanice na venčanju, koji su i kasnije zadržali istu funkciju u nešto manjem broju, a u ostatku zgrade Maršalata je bila smeštena administracija. Inače, dvorsko osoblje je zgradu žargonski nazivalo "polumesec". Dosta o tome imaš u digitalnoj arhivi Politike od 3. i 6. maja 1922. godine na stranama 3 i 4, sa detaljnim opisima enterijera Starog i Novog dvora. A dosta toga o svemu ovome sam pisao na ovoj temi pre mesec-dva, imaš na ranijim stranicama. :sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523763#p523763:3380pruu je napisao(la):
Вожд » 11 Mar 2018, 00:17[/url]":3380pruu]Reči su gardijskog oficira Živkovića.

Tačno, to i pomenuti u sećanjima navodi..

Pogledajte prilog 1

U tekstu je načinjena slovna greška, verovatno je u rukopisu stajalo: "Na krilu zgrade", ili tako što.
file.php

file.php
Gardijski oficir Živković je niko drugi do Petar Živković, koji je ujedno i otvorio kapiju oficirima, a kasnije je bio premijer vlade Kraljevine Jugoslavije.
Vrlo mračna ličnost, na Solunskom frontu se okrenuo protiv Apisa i odigrao ključnu ulogu u njegovom streljanju.
Petar_Zivkovic.jpg

Prema memoarima Antonija Antića, upravo je on sam (Antić) izdao naređenje da se artiljerijom razori dvor i postojala je mogućnost da strada i Dvorska straža (mislio sam da se to odnosi na odred, ne na zgradu), ali Antić navodi da je to sprečio Mašin:
Тада чух команду Ђорђа Ристића, командира батерије. Сетих се да је 26-27. ноћу, у винограду код Мике Наумовића, било решено да, ако их не нађемо, Ђока отвори ватру из топова и разруши Двор. Повиках са прозора: "Ђоко, нема их, удри батеријом и руши Двор." Како ја то рекох, Радомир ме повуче и повика:

"Шта уради бога ти љубим, зар не видиш да ће и нас све побити." Ја се лупих по челу и повиках да скачемо кроз прозор, да зауставимо Ђоку да пуца. Радомир ми предложи: "Ти си најдужи, спусти се низ завесу, а они доле нек те прихвате."

Спустих се, држећи се за завесу, али се она прекиде и ја падох и уганух десну ногу, али тога момента нисам осетио никакав бол већ тек после неколико сати, по свршетку посла. Потрчим да зауставим батерију да не отвори паљбу, али пуковник Машин, који је био напољу и командовао трупама, хладно, као да је био на егзерциришту, спречио је батерију да пуца.
Могу Читаоци замислити какав би хаос настао да је Ристић послушао моју команду. Погинули би заиста Александар и Драга, али, поред њих би изгинули и сви ми који смо били у Двору, па дворска стража, батаљон пешадије на Батал џамији, где је сада нова Скупштина, итд. Поштеђени смо благодарећи Машиновој присебности.

Jedna od većih misterija dvorskog kompleksa ostaju podzemni prolazi. Navodno, neki hodnici i danas povezuju Stari i Novi dvor. Da li je nečega bilo 1903. godine (hodnik između dvora i ruskog poslanstva) nije razjašnjeno.
 
Ako je hodnika i bilo, nisu uspeli da pobegnu. Rusko poslanstvo je bilo u zgradi gde je sada spomenik caru Nikolaju, i ambasador Čarikov je sve posmatrao sa prozora. Prema njegovom svedočenju-upad u dvor je bio u 2 sata noću, dinamitom su razbijena vrata salona u dvoru i tada se uključio požarni alarm koji je neprestano pištao. Posle pola 3, Čarikov je čuo kako vojska pred dvorom viče-veličanstvo, ne bojte se. Ambasador smatra kako su se pre toga kralj ili kraljica pojavili na prozoru budoara u kojem su se krili i zatražili pomoć od vojske. Važno je istaći da su zaverenici dovedenim vojnicima rekli kako su oni tu da spasu kralja od kraljice, koja ga je napala jer nije htela da se razvede..Inače, to pojavljivanje kralja ili kraljice na prozoru dovelo je do njihovog ubistva. Zaverenici, već očajni što ih nisu našli, tada su se opet vratili u spavaću sobu i našli tajna vrata u tapaciranom zidu. Kraljev sobar je svedočio da je vojska plakala kada su shvatili šta se zapravo dešava i da su kralj i kraljica ubijeni..Inače, koliko su ti zaverenici bili zlo, svedoče i taj Naumović i Mašin. Naumović je uživao najveće poverenje kralja, Draga je pričala-da može, Aleksandar bi Nauma u nedra stavio. Mašin je takodje bio čest gost u dvoru od kad je Aleksandar bio dete, tepao mu je-moj Maško..Eto kakvi su to karakteri bili, kad su mu prvi okrenuli ledja. Petar Živković je te noći jedva otključao kapiju koliko su mu se ruke tresle, posle su ga prozvali Pera kapija. Bio je vrlo blizak kasnije sa Aleksandrom Karadjordjevićem.
 
Prosto je neverovatno koliko je taj atentat bio jedna amaterska rabota... hteli da granatiraju zgradu u kojoj se i sami nalaze....
 
@relja: da li je plan bio glup ili ne, ne znam. Sve u svemu, strategija dogovorena u Naumovićevoj kući (na Topčiderskom brdu) dva dana ranije je bila sledeća:
-Zaverenici upadaju u kompleks, kapiju im otvara Petar Živković. Najpre ulaze u Stari dvor (tada Novi dvor, današnja zgrada Gradske skupštine), razoružavaju gardiste i nalaze Naumovića, koji je trebalo da im otključa vrata Starog konaka.
-Istovremeno, po jedan vod nailazi ulicom pored Batal džamije, otvara kapiju sa te strane i blokira Dvorsku stražu da pritrči u pomoć kralju. Taj vod izoluje i ađutanta, generala Lazu Petrovića. Drugi vodovi blokiraju druge državne institucije i privatne kuće funkcionera (premijera, ministra policije, ministra odbrane, komandanta Dunavske divizije).
-U Starom konaku likvidiraju gardijski vod koji čuva sam kraljevski par, potom upadaju u spavaće sobe i likvidiraju Aleksandra i Dragu.
-U slučaju da Naumović iz bilo kog razloga ne uspe da se pridruži, inženjerijski poručnik Milutin Lazarević dinamitom raznosi vrata Starog konaka.
-U slučaju da se ne pronađe kraljevski par i(li) otpor bude prejak, artiljerijski kapetan Ristić treba da raznese artiljerijom Stari konak.

Kod realizacije je došlo do sledećih problema:
-Živković je u strahu predugo otvarao kapiju, naljutio je Apisa i alarmirao stražu već u dvorištu.
-Oficiri su jedva stigli do Naumovića, ali je (potpuno neočekivano) na dežurstvu sa njim bio kapetan Miljković, čovek odan kruni, kojeg Apis nije uspeo da ubedi da uđe u zaveru. Apis i još neki oficiri su pokušali tiho da ih probude, ali se Miljković batrgao, što je iznerviralo Branivoja Jovanovića, koji je usmrtio i Miljkovića i Naumovića (za koga nije znao da je deo zavere). Dinamitom su razneta vrata starog konaka, što je izazvalo manji požar i aktiviralo sve alarme.
-Kralj i kraljica su sve ovo čuli i sakrili su se. Apis je ranjen jureći jednog gardistu.
-Posle Apisovog stradanja, komandu preuzima Mašin lično: on izmišlja priču o kraljičinom napadu na kralja i šalje vodove da likvidiraju vodeće ljude u državi. Ni ovo nije baš pošlo po planu: komandant Dunavske divizije je predosetio da mu se nešto sprema, pa je pobegao na vreme i preuzeo komandu u Banjičkoj kasarni. Upravnik Beograda, Maršićanin, nije ni bio ugrožen, ali nije bog zna šta preduzimao. Premijer i vojni ministar su ubijeni, ministar policije ranjen, ali je preživeo.
-Pošto nije bilo struje u Starom konaku, nije bilo moguće videti eventualne ulaze u tajne prostorije, traženje para je trajalo više od dva sata: zato je Antić predložio da se artiljerijom Konak razori, što je Mašin obustavio.
-Kralja i kraljicu je pronašao oficir Vemić, slučajno spazivši prorez u tapaciranom zidu.
 
Tačno je, savremenici bez razlike navode Mašina ka glavnokomandujućeg.

U knjigama o majskom prevratu koje posedujem ne postoje navodi o tajnim prolazima.

Naravno, Petar Živković. U principu želeo sam samo da odgovorim na pitanje gde se nalazila Petrovićeva kancelarija, bez detaljnijeg navođenja ko je autor, kako ne bismo otišli u of, te donošenje sudova.

Ipak, kada već jesmo, evo opisa događaja iz pera dva direktna učesnika..

Antonija Antića:

Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 5Pogledajte prilog 6Pogledajte prilog 7Pogledajte prilog 8Pogledajte prilog 9Pogledajte prilog 10Pogledajte prilog 1Pogledajte prilog 2
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=524121#p524121:967zprfz je napisao(la):
DzonTravolta » 12 Mar 2018 12:42 pm[/url]":967zprfz]@relja: da li je plan bio glup ili ne, ne znam.
...

Dobro, ali čitajući ova sećanja ne mogu da se otmem utisku da samo sprovođenje liči na neki uvrnuti ali i strašno krvavi skeč Monti Pajtona sa smotanim "balskim" oficirima u glavnoj ulozi.
 
Dobro, to jeste. :mrgreen: Osim što nisu bili baš balski oficiri, pazi, bili su spremni čak i da izvrše samoubistvo ako neki deo plana omane.

Pokušavam iz ovog Živkovićevog teksta da shvatim gde se nalazila kapija No. 1. Ako sam dobro razumeo, to bi bilo negde kod ulaza u današnju garažu iz Dragoslava Jovanovića.
Drugo, ulica Kralja Aleksandra bi morala biti današnji Bulevar Kralja Aleksandra (do malo pre toga poznata kao Smederevski put). Što znači da su oficiri mogli da uđu kroz lučnu zgradu straže. Moram priznati da je to malo površna razrada plana, jer do završne faze je moralo da se zna gde će ih Živković pustiti - da li kroz Žandarsku ili kroz Kapiju No. 1. Osim toga, iz teksta mi izgleda da prilično povećava značaj svoje uloge. On je ipak bio samo potporučnik, dok je Naumović bio potpukovnik.

Evo predloga za radionicu: pošto su crno-bele slike takve kakve su, a imamo već dosta podataka, neko bi mogao uraditi jedan retro-render celokupnog kompleksa, kakav je zatečen u vreme Majskog prevrata.
 
Koliko sam ja shvatio, kapija No.1 koju je otvorio Živković je bila u Kralja Milana, i to pored zgrade koju danas zovemo Stari dvor.

Iz sećanja zaverenika Antonija Antića:
oficiri su krenuli iz Oficirskog doma (danas SKC) prema Dvoru, četa se kod "Londona" odvojila i pošla uzbrdo kroz Kneza Miloša, a Apis i "glavnina" prema "drugoj" kapiji.

Živković opisuje da je obišao stražarska mesta, navodeći nazive i svrhu zgrada u dvroskom kompleksu, onanko kako su bile poznate te 1903. godine:
stražarsko mesto na uglu "Starog dvora" (Simićeva kuća) prema današnjem ("današnjem" u vreme kada on piše) "Novom dvoru" = "Muzeju kneza Pavla"... ."gde je tada bilo smešteno Ministarstvo spoljnih poslova", na kojem se nalazio žandar, ne gardista.

Pogledajte prilog 1

potom
drugo stražarsko mesto na drugom kraju istog dvora, a prema "tadašnjem novom dvoru" - a 1903, "Novi" dvor je bio današnji - "Stari dvor",
na kojem je stražario - gardista

Pogledajte prilog 2

a to stražarsko mesto je "prema kapiji No.1"....
Ovoj kapiji



Bar ja to tako tumačim....

Naravno, ove fotografije ne prikazuju tačan raspored stražara unutar zaključanog dvorskog kompleksa u toj noći 29. maja 1903. , već samo neki uprošćeni, uopšteni prikaz.
 
Kapija 1-Živković kaže da je stao izmedju dva dvora i gledao ka kapiji 1:Pogledajte prilog 4Mada mi takav plan zaverenika nije jasan-upadali su na kapiju koja je 10-15 metara udaljena od prozora spavaće sobe, zar im nije bilo logičnije da kad su već došli iz Oficirskog doma-udju na ovu kapiju u tišini Pogledajte prilog 3Deo zaverenika se kod Londona odvojio i išao na kapiju iz Krunske. Interesantno da zaverenici nisu imali ni plan starog konaka, čim su očekivali da ih Naumović odvede i pokaže gde je spavaća soba. Eto, da je postojao evakuacioni izlaz, kralj i kraljica bi imali sasvim dovoljno vremena da pobegnu, verovatno ih je prubudilo još to komešanje vojske na kapiji. Baš im je plan bio labav. Dakle, planirali su da im Naumović otvori ova mala sporedna vrata konaka, pored glavnog ulaza: Pogledajte prilog 2Živković reče da je upao u bazenčić, u panici je zaboravio da je tu:Pogledajte prilog 1 Evo i plana starog konaka krili su se u ovoj sobici u ispustu na fasadi-opet pokazuje koliko su zaverenici bili uspaničeni kada dva sata nisu shvatili da su sa ulice tri prozora na spavaćoj sobi, a kad su ušli unutra videli su da soba ima samo dva prozora koja gledaju na današnji Stari dvor. Pa kako se nisu zapitali gde su ona tri prozora sa ulice..malo je falilo da svane i da im plan propadne.
 
Promaklo ti je da su ih trazili u mraku steta sto nisu imali neki rezerni izlaz
Danas su draga i aleksandar u kripti crkve sv marka svi ostali obrenovici rastrkani unaokolo
I milan koga je srbija stigla
 
Vrh