Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Ово је још занимљивија и кориснија идеја, јер је у питању домаћа памет и реализација.

Српски багер за чишћење језера
Аутор: Гвозден Оташевић понедељак, 05.02.2018. у 10:22

http://www.politika.rs/scc/clanak/39776 ... nje-jezera


Пловни багер „Чачак”, конструисан и направљен по замисли Душана Недељковића, вади до 900 кубика муља на сат (Фото Д. Недељковић)
 
@Gaga
ODLIČAN! Valjda će da bude toliko pameti od strane lokalnih vlasti da ga masovno kloniraju / multipliciraju po celoj Srbiji pa u akciju!
 
Svega ima samo pameti nema
Pa svim zagadzivacima uredbom je produzen rok za preciscavanje umesto 5 na 15 god.. a oni samo truju i truju vodu te se sve sliva u Topciderku, Savu i Dunav.... ej...15 god da iskopaju rupu za taloznik.... smesna pamet al za dobre provizije
 
Za čišćenje reka od plovećeg đubreta nisu potrebne ni specijalne mašine, ni novac, ni mnogo pameti, samo volja da se to uradi. Uzme se neka stara i ne previše široka ribarska mreža, pa se na jednu njenu dužu ivicu privežu plovci (recimo prazne plastične flaše) tako da ta ivica ne tone. Druga duža ivica se optereti tegovima (recimo kamenjem). Zatim dva ribarska čamca vuku tu mrežu gde god treba, pa mogu da skupe tone plovećeg otpada. Usput nahvataju i ponešto ribe za riblju čorbu i bogatu večeru za sve eko dobrovoljce. Onda još i na Youtube postave par video snimaka sa naslovima poput "Evo šta ste sve bacili u reku" i "Koje sve vrste riba ovde žive i koliko ih ima" ili nešto slično, pa i od toga imaju neke koristi. A možda se i neki novinar nešto ovajdi. Trivijalno.
 
+ траба камион(и) да одвезе(у) ту скупљену пластичну амбалажу до неког од центара за рециклажу.
 
Sa svakim povećanjem vodostaja na rekama raste i količina plutajućeg smeća koje reka usput pokupi sa obale.
Ljudi se svuda u svetu bore sa tim.
Valjda će i kod nas jednom da se postavi neko od ovih prilično jednostavnih rešenja koje bi hvatalo veći deo onoga što reka nanese.
Naravno, potrebna je i prateća logistika za pražnjenje, ali to ne bi trebalo da bude preveliki problem, kao što ni ovakve investicije ne bi trebale da budu prevelike, imajući u vidu da su rešenja prilično jednostavna.
Ostaje da se nadamo...
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
Nažalost, da. Ukoliko bi uzvodno bile postavljeni "hvatači plutajućeg smeća", ne bi bilo ovakvog gomilanja. Naravno, morala bi da se formira posebna komunalna organizaciona jedinica koja bi praznila i odvozila prikupljeno smeće (u idealnom slučaju bi se radilo i odvajanje onoga što može da se reciklira, kao što je npr. pet ambalaža...)
Sve je izvodljivo, ali je potreban plan, dobra organizacija i pre svega dobra volja...
 
U Hrvatskoj će nivo Save (Jasenovac) biti na maksimumu nezabeleženom od 1970, a za Beograd ne najavljuju nikakve ekstreme.

Zašto? Da li se Sava negde u međuvremenu izlije, pa zato ne dođe toliki plavni talas do nas?
 
Problem na Savi u Hrvatskoj su napravile pritoke Kupa i Una, a sama Sava uzvodno i nizvodno nije bila baš toliko visoka. Svaki poplavni talas vremenom se preliva dalje i gubi na snazi, naročito jer su naši juče otvorili Đerdap.
 
Beograd kao i kod prošlih velikih poplava ima sreću da Dunav generalno nije mnogo visok i bez problema prihvata višak vode i Sava brže otiče. Takođe, poput 2014 biće spremni da negde uzvodno "slučajno" popuste nasipi i nešto širi prostor prihvati višak vode iz sada već previše kanalisanih reka.

Ipak, imamo mi našu bratiju koja se trudi na sve načine da suzi korito iznad beograda nasipanjem uzvodno od blokova, tako da ko zna šta nas čeka ubuduće.
 
Sava u BG zavisi mnogo od Dunava i koliko je on "spreman" da prihvati...

Meni na prvu izgleda da su naši malo "otvorili" Đerdap. Sava je baš brza izgleda mi da vrlo lako ulazi u Dunav...

Što se tiče preventive, ova govna na savskom nasipu od 45-og pa nadalje nasuše boga oca...

To će jednom da se obije o glavu...
 
Očekuje se da je za sada vodstaj SAve u Bg praktično pri maksimalnom očekivanom i smanjivaće se za nekoliko dana. Uticaj kako rekosmo niskog dunava i brzog oticanja SAve.

Nizak Dunav je delom posledica i vrlo hladnog perioda u srednjoj i zapadnoj evropi, tako da tamo i nema velikog toplenja snega na Alpima, pa se viši vodostaji verovatno očekuju kasnije tokom proleća. Ali ako ne bude naglo padala temperatura, ne mora da znači da će biti nekih većih problema, pošto će otapanje ići postepeno.
 
Занима ме ако неко зна нешто о оном малом острву са зградом преко пута савског пристаништа на овим снимцима од пре 100 година.
 
To je austrougarski granični čardak ,,Savespitz,, koji je tu sigurno postojao od 1869 kao što se vidi na drugom vojnom katastru Austro-ugarske monarhije:

http://mapire.eu/en/map/secondsurvey/?l ... .160601091

Nalazio se danas kod prilaza za kafanu ,,Stara koliba,,.
Mislim da je srušen negde tokom prvog svetskog rata.
Ne znam da li su temelji kompletno uništeni izgradnjom nasipa...
 
Vrh