Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Pa kako nam je još od septembra 2017 zaključana tema Demografija (statistika,analiza,projekcija)
evo uklapa se i ovde vest

UN: Broj stanovnika u Srbiji do 2041. pada na 5,5 miliona
http://rs.n1info.com/a369837/Vesti/UN-B ... liona.html
Do te 2041.g. Bgd ce sigurno premašiti 3 mil. stanovnika te ostatak , moci ce da se lepo da se smesti i u obližnjem Pančevu
sve drugo da ne ,,zvrji,, prazno bice izdavno silnim turistima :lol:
 
Ne bi oni to zbog Slobe dizali spomenik, nego zbog sebe. A ako ipak budu dobili dozvolu, podrzavam prvog k'o ode i udari maljem na tu sramotu.
 
Ne, ja apsolutno podržavam izgradnju spomenika.
Da se pokaže celom svetu da smo debili do kraja.
 
Telefon za prijavu rada na crno, telefon za prijavu vlasnika koji izdaju stanove, članci koji govore kako siva ekonomija (sa sve bljuvacima i KupujemProdajem trgovinama) godišnje šteti državu za ''čak'' 30 miliona evra... :lol:

Postaju očajni. Nema više odakle da se istresu prebijene pare, a istovremeno se nema muda da se krene u obračun sa korupcijom i najvećim dužnicima u zemlji, pa ko veli šta ćemo kako ćemo ajd da pritisnemo još malo suvu drenovinu. :D :roll:


A što se tiče spomenika Slobi... Super ideja. Samo, zašto u Beogradu? Pa valjda treba na Gazimestanu. Ili u Prištini. Ili još bolje - u Peći. Em što je to srce Srbije, em što Sloba oduvek ponosno govorio kako je čuvar sprskog naroda i Kosmeta, em što je porodica Karić, najsrpskija porodica ikad i predstavnik srpske radničke klase, poreklom odande. Tako da potpuno podržavam podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću na Gazimestanu ili u Peći. Jedva čekam da vidim kako se to sprovodi u delo. :D
 
Kad pomenu buvljak: neki lik je 'ladno na šabačkom vašaru prodavao dekoder za D3i, koji bez autorizacije SBB-a ne može da radi. Neka bu**** ga uzela i posle se na "Benchmark"-u raspitivao kako da dobije "besplatne kanale". Zaključak je bio da ima igračku sa šabačkog vašara.
Naravoučenije: ovo je zemlja gde ljudi vole da rade na sivo i crno čak i kad ne moraju.
 
Kritike upućene Srbiji: Nije sprovedena nijedna preporuka


Strazbur -- Srbija nije sprovela nijednu preporuku o sprečavanju korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima, navedeno u Izveštaju antikorupcijskog tela SE.

"Srbija nije na zadovoljavajući način sprovela bilo koju od trinaest preporuka koje je antikorupcijsko telo Saveta Evrope GRECO (Grupa država protiv korupcije) uputilo državi u julu 2015. godine", navodi se uzveštaju.

GRECO je preporučio da se preduzmu mere kako bi se poboljšala transparentnost parlamentarnog procesa, uključujući obezbeđivanje adekvatnih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitne procedure kao izuzetak, a ne po pravilu.

Naglašena je i potreba za uvođenjem propisa o transparentnosti o kontaktima poslanika sa lobistima i trećim stranama, s obzirom na veliki rizik od nepotrebnog uticaja.

”Postignut je samo ograničen napredak u pogledu transparentnosti rada Narodne skupštine. U tom pogledu je neophodna odlučnija akcija, kao i usvajanje kodeksa ponašanja i uvođenje pravila za članove parlamenta o tome kako oni komuniciraju sa lobistima trećim stranama”, navodi GRECO u današnjem izveštaju o usklađenosti sa datim preporukama.

Među ostalim preporukama iz 2015. godine bilo je jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog tužilačkog veća, izmena procedura za zapošljavanje i promociju sudija, predsednika sudova i tužilaca, posebno isključivanjem Narodne skupštine iz ovog procesa i obezbeđivanjem zapošljavanja zasnovanom na zaslugama i nastavak reforme sistema ocene rada sudija i tužilaca.

Što se tiče sudija, GRECO pozdravlja mere koje su preduzete kako bi se dalje razvila uloga Visokog saveta sudstva, poboljšala objektivnost i transparentnost procedura za angažovanje i unapređenje sudija, kao i obučavanje sudija o etička pitanja.

Pored neophodne ustavne reforme u cilju promene sastava Visokog saveta sudstva i isključivanja Narodne skupštine iz procesa regrutovanja sudija, GRECO u izveštaju kaže da očekuje i pregled sistema ocene rada sudija.

”Tužioci su u situaciji koja je uglavnom slična sudijama. Neki koraci su preduzeti u cilju jačanja uloge Državnog tužilačkog veća, kako bi se pregledao sistem procene učinka za tužioce i njihova dalja obukao etičkim pitanjima. Dalji napredak uslovljen je predstojećom ustavnom reformom”, navodi GRECO i ponavlja poziv srpskim vlastima da razmotre kriterijume za zapošljavanje i promociju tužilaca.

GRECO zaključuje da je ukupan veoma nizak nivo usklađenosti sa preporukama "globalno nezadovoljavajući”. Šef srpske delegacije GRECO trebalo bi da dostavi novi izveštaj o napretku u sprovođenju svih očekivanih preporuka što je pre moguće, najkasnije do 31. oktobra 2018.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1369635
 
A sta nesto treba da se radi sprovodi stvarno /sarkazam/
 
Upravo slušam najlepšeg i najboljeg među nama kako upoređuje stanje u ostatku Srbije sa stanjem na Kosovu.
Postoji li neka ozbiljna demografska studija koja govori koliko Albanaca je na Kosovo došlo iz Makedonije, Albanije i ostalih zemalja nakon 1999.?

Činjenica je da je visok prirodni priraštaj tamo, ali pretpostavljam i da su podaci naduvani, kao i oni koji s vremena na vreme osvanu da Priština ima 250 000 stanovnika.

Reče najlepši da Uroševac ima 101 000 stanovnika ( podaci 2016.). Ovde http://www.citypopulation.de/Kosovo-Cities.html piše da je 2011. imao 42000. Kako je moguće za 5 godina da se broj stanovnika poveća za 59 000?
 
Ja mislim da na to pitanje, niko nema tacan odgovor, a da ni sami kosovski siptari ne znaju koliko ih ima.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Po nijhovom naduvanom popisu ima ih 1500 000 mislim da je i to previse
 
Znam gde živimo i kakav je mrak na sve ovakve i slične tabu teme koje Vučić pokrene.
Večito i u medijima i u razgovorima među prijateljima provejava pitanje: "A šta bismo mi radili sa 2 miliona kosovskih Albanaca u Srbiji? Ušli bi u skupštinu, postavljali svoje ljude, zakone i slično..."

Moj odgovor je, čini mi se, jednostavan: "Ništa, bili bi građani ove države, kao i svi mi". Neka za trenutak zamislimo scenario koji je trenutno slabo ostariv, ali "šta ga znaš":
Sve i da krenemo od te pretpostavke da ih ima 2 miliona ( a nema ), onog momenta kada bi se to Kosovo i Metohija vratili pod de facto vlast Srbije, bar oko milion Albanaca bi svojevoljno otišlo izvan granica te Srbije, tj. iz ovog ili onog razloga ne bi dočekali srpsku vojsku i policiju na Kosovu. Za ostatak bih primenio recept sličan onome koji je Đilas primenio za Cigane ispod Gazele: dokaži da ste ti, ili tvoji preci, bili na teritoriji Srbije pre juna 1999. i momentalno postaješ punopravni državljanin države Srbije, sa svim pravima i obavezama koje to sa sobom nosi. U međuvremenu pristigli bračni drugovi bi prošli proces naknadnog upisa u knjigu državljana, sa sve proverama koje se prethodno obavljaju.
Na teritoriji cele Srbije uveo bih obavezno glasanje, dakle, plaćaš žestoke penale ukoliko ne izađeš da glasaš ( kao što se radi npr. u Australiji ). Birački spisak bi se napravio na osnovu rezultata vanrednog obaveznog popisa stanovništva. Dakle, bojkotuješ popis- ne možeš ni da glasaš. Na taj način ne bi se moglo desiti da Srbi prema popisu budu apsolutna većina u recimo Bujanovcu, jer Albanci bojkotuju popis zbog poreza, utvrđivanja stvarnog broja stanovnika itd. itd., a onda ti isti Albanci izađu na izbore i predsednik opštine postane Jonuz Musliu, pa zahvataju iz državne i opštinske kase i sl..

Kada se onda uvede red po pitanju stvarnog broja stanovnika, kada vlast i sudovi uđu u legalne tokove, onda treba učiniti sve da se i najmanje selo razvija podjednako kao i u ostatku Srbije, odnosno da ne postoji razlika. Naravno, preduslov je da se i u Srbiji učini nešto po pitanju oživljavanja sela, odnosno prestanku njihovog daljeg umiranja.
 
E ministre.... :oops:

Ministar uplatio FANTOMSKOJ FIRMI MILION EVRA iz BUDŽETA SRBIJE?!

Članovi Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS) tvrde da je ministar sporta Vanja Udovičić prebacio 143 miliona dinara (milion i dvesta hiljada evra protivvrednosti) firmi "Evropske univerzitetske igre 2020. Beograd", koja je, kako kažu, osnovana falsifikovanim dokumentima i bez njihove odluke.
Postoje indicije da je ministru sporta bilo jasno da Skupština USSS neće odobriti imenovanje Siniše Jasnića za direktora firme, pa je zažmurio na legalnost njene registracije. Za ovo okretanje glave, on je u ovoj firmi udomio nekoliko svojih prijatelja, ali i prihvatio izveštaj po kome je izrada master plana koštala neverovatnih 570.000 evra. Upućeni tvrde da je to preskupo, zbog čega je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio da se sve preispita da ne bi i ova Univerzijada bila u senci afera - objašnjava naš sagovornik.

izvor:http://www.bktvnews.com/info/hronika/ministar-uplatio-fantomskoj-firmi-milion-evra-iz-budzeta-srbije/169357
 
Ovo sa subvencijama stranim IT firmama je veleizdaja!

A u međuvremenu (nije nikakva šala - lično sam ovo kucao), evo šta se u Srbiji najčešće "gugla" kada se raspituje o prodaji:

 
Da ne ulazimo u to da li su državne subvencije dugoročno dobra stvar, osvrnuo bih se samo na komentare domaćih IT privrednika. Ovde se oni žale da će im Continental pokupiti radnike. Suština je da treba a da postoji izbor jer samo izbor omogućava da plate a samim tim i životni standard rastu.

Koliko god to bilo loše za pojedine "gazde" činjenica je da je dugoročno za ceo grad bolje da njegovim stanovnicima rastu zarade i kupovna moć.

Elem, lično znam par vlasnika malih IT firmi koji su ogroman novac zaradili za svega 10ak godina sa ne više od 30 zaposlenih. Takvi prvi kukaju kad im pokreneš stranu konkurenciju a činjenica je da su se isti obogatili baš zahvaljujući jeftinom radnom snagom u Srbiji i skupom naplatom posla na zapadu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=527126#p527126:2g0u9wkb je napisao(la):
cloud041 » 23 Mar 2018 09:51 am[/url]":2g0u9wkb]Da ne ulazimo u to da li su državne subvencije dugoročno dobra stvar, osvrnuo bih se samo na komentare domaćih IT privrednika. Ovde se oni žale da će im Continental pokupiti radnike. Suština je da treba a da postoji izbor jer samo izbor omogućava da plate a samim tim i životni standard rastu.

Koliko god to bilo loše za pojedine "gazde" činjenica je da je dugoročno za ceo grad bolje da njegovim stanovnicima rastu zarade i kupovna moć.

Elem, lično znam par vlasnika malih IT firmi koji su ogroman novac zaradili za svega 10ak godina sa ne više od 30 zaposlenih. Takvi prvi kukaju kad im pokreneš stranu konkurenciju a činjenica je da su se isti obogatili baš zahvaljujući jeftinom radnom snagom u Srbiji i skupom naplatom posla na zapadu.
Ako je tako, onda bolje da država da svim stanovnicima pare na ruke, pa da imaju veću kupovnu moć. Ovde se bukvalno radi o tome da država daje novac nekome za plate, sa direktnom posledicom slabljenja domaće IT industrije. Znači ideja je da zarade strane a ne naše gazde.
 
Može i tako da se gleda ali a na to gledam drugačije. Za imidž grada i države je odlično da jedna svetski poznata kompanija tu otvori razvojni centar, jer to znači da se na globalnom tržištu polako identifikujemo kao destinacija za stručne poslove a ne samo motanje kablova.

Ono što je drugi problem, a što je i navedeno u tekstu jeste nedovoljan broj stručnjaka u ovoj oblasti. Kod nas je generalno veliki problem stručni radni kadar i time bi država trebala da se pozabavi u budućnosti... mada je mogo dragocenog vremena izgubljeno. Džaba da dovedeš i Google koji bi zaposlio 20000 ljudi i dao prosečnu platu 3000 evra kad mi toliko programera jednostavno nemamo.
 
I tako se izrodi genijalno rešenje da to malo što imamo damo stranim gazdama, i još im platimo! Jer kad se oni bogate to je mnogo bolje nego da se bogate naše gazde.
 
Pa niko im nebrani samo bez subvencija takvih i tolikih
 
@cloud041

mislim da ne mora čovek da bude u IT niti da živi u Novom Sadu da bi znao da to što pričaš veze nema sa životom, nemoj da se ljutiš. Ali Goje je u pravu, ovo je izdaja.
Samo što bih ja to nazvao otimačinom i kriminalom. Dakle, dovoljno su glupi da preotmu poslove u IT. KLijenti su 99% stranci, nedostupni sns bagri, ni ne žele da imaju posla i sa normalnim vlastima i politikom uopšte, kamoli sa ovakvim nečim.
I onda se pojavi neki Continental (dabogda im se sve šare izlizale posle 200km) i pojavi se On na otvaranju i pojavi se priča o subvencijama.
Misle da su pronašli način da se uguraju u jednu od par zdravih industrija u Srbiji koja je tek skoro pokazala naznake da se izlečila od dečijih bolesti.

Ovo nije novo zapošljavanje (neće tu doći ljudi kojima je to prvi posao), ovo nije stvaranje novih poslova, ne stvara se ovim ništa novo, niti se nešto novo što ne postoji u _NS subvencioniše, ovo je stvaranje nelojalne konkurencije ostalim firmama. Nešto slično je postojalo u Bg, ne znam kako se završila priča sa firmom Endava za koju su se spominjale neke subvencije.

Još uvek je 90% srpskog IT-ja outsorce (a takav je i Continetnal u NS).
 
Onda je potrebno menjati zakon pa iz subvencija izuzeti kompanije koje zapošljavaju ljude sa deficitarnim zanimanjima.

Ovako je sve čisto po aktuelnom zakonu i ne vidim nikakvu izdaju u tome.
 
Vrh