Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=524521#p524521:1ie18k9s je napisao(la):
astrodule » 13 Mar 2018 04:58 pm[/url]":1ie18k9s]Mogle bi da se naprave makete za svaku epohu. Sve u istoj razmeri i jedna pored druge.

Makate već postoje, u Galeriji beogradske tvrđave:

http://www.jpbt.rs/%D0%93%D0%B0%D0%BB%D ... 15-80_1978

Ali mislim da danas, sa 3-D štampačima, mogu da se naprave i veće i detaljnije.
 
Za sve to je polazna tačka postojanje 3D računarskog modela o kome sam pričao. Sve ove druge mogućnosti su posle samo njegova prezentacija na razne načine.
 
Za odrzavanje tvrdjave parka trebalo bi odvajati svake godine 1% budzeta grada i 70% prihoda jp beogradska tvrdjava i da se svake godine nesto radi i poboljsava smisleno planski
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=521942#p521942:16w5qtfs je napisao(la):
neven_k » Sun Mar 04, 2018 4:12 pm[/url]":16w5qtfs]Dzamija sultana Mahmuda je izgorela u pozaru pirotehnickih materijala za proslavu nove godine. Sasvim slucajno je izgorela. Srbima naravno ne bi nikad palo na pamet da unistavaju kulturno istorijske spomenike tudjih religija....

Pogledajte prilog 1
 
Posto sam gore citiran, o sudbini Dzamije S. Mahmuda na Kalemegdanu moze da se procita u knjizi "Istorija Beograda", mislim da je pri kraju drugog toma tekst. Evo ovde moze da se procita tekst o sudbini jedne druge dzamije u Beogradu:
http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/12 ... -njoj-foto

ja ne zameram sto su dzamije bile rusene, rusene su i nase crkve kad je islam dosao na Balkan. Ali zameram kad se borimo za istinu samo kada je nama u interesu, a kad nije pravimo se blesavi. To onemogucuje bilo koji koncenzus i realno sagledavanje stvari.
 
Htedoh da doprinesem opštoj informisanosti, bez obraćanja lično tebi i zalaženja u motive postavljanja komentara, kao ni donošenja vrednosnih sudova prema onima koji su objekat gradili, ili vršili prenamenu.

Možeš li da preneseš taj deo knjige, kao i ime autora?
 
nema problema, ja isto kad pisem ne zelim da se svadjam nego da prenesem ono sto znam i uticem na vise ravnoteze u razmisljanju u vezi Balkana. Sto pokupim usput vredjanja me naravno dotice, ali mogu da zivim sa tim, ne ostanem ni ja duzan.

Ovo je knjiga:

http://knjigeobradovic.com/polovne-knji ... u-3-knjige

2200 strana nije bas mala. Uzivao sam kada sam citao o ratovima sa Turskom, seobama i Austrijskim osvajanjima Beograda. Bas sam puno naucio. Stigao sam do neke 1900g i posle dalje nisam citao. Posto je izdata 1974 mozda je od II sv. rata i dalje diskutabilna, rado bih procitao sada i taj deo da imam vremena.
 
Kad si vec citao znao bi zasto su dzamije rusene i zasto je iseljenom muslimansko stanovnistvo i zasto je ostala samo jedna dzamija
 
Za to ne mora knjiga da se cita to se kod Srba uci i pre 7 godine. Ja ne osudjujem ali ni opravdavam. Ali da bi bili zrela nacija to ne treba da se brise, sve je to istorija. Ajde da se vratimo temi.
 
Lako je sad sa distance od 200 godina pametovati i posmatrati postpke predaka i pridavati im razne epitete.
Treba sagledati njihovim ocima koliko je god to vise moguce
 
a kako da gledamo sa distance od 20 godina? Na prelazu iz 20-21 vek ili i tu pametujem?
 
Ako oces da off topikujes temu mozemo u relaks sekciju da ti objasnim sta god ti nije jasno posto ovo sa bg tvrdjavom vise veze nema
 
ta utvrdjenja izmedju crkve Sv. Petke i Turskog kupatila bi prva trebali da obnove. Tj Kompleks istocne kapije donjeg grada...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=525460#p525460:1tl25aox je napisao(la):
Вожд » 21 minutes ago[/url]":1tl25aox]
file.php

Uf, preseče me, pomislih prvo da je ovo žičara i kabine.
 
Vrh