Šta je novo?

Blok 32 - Stambena izgradnja

Evo komrad lenjin progovara crkva ce vjerovatno dobiti prostor poslovni ili stambeni da sa njim raspolaze
Posalji im mejl pitaj ih sta planiraju mozda ce od rentiranja da placaju oslikavanje hrama pored ili ce pak da finansiraju narodnu kuhinju
 
vucko":1s6dy0vc je napisao(la):
Da li je realno da crkva koja ne plaća porez pravi komercijalne objekte na zemljištu koje je dobial fraj i mlati lovu? Ako jeste, onda nas stvarno treba zatrti kao narod.

Она иста којој је одузето пола центра Београда? Имање манастира Раковица досезало је до Бановог брда...зграда на Теразијама у којој је ФСС је била црквена...знају то одлично они који би требало да наплате тај порез, тако да је врло реално, па пошто нема реституције у пуном облику (осим неких шума и ливада) нема ни пореза...вук сит и овце на броју, а ко је сад ту ко велико је питање...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=528958#p528958:3n9511go je napisao(la):
vucko » Pet Mar 30, 2018 6:52 pm[/url]":3n9511go]Da li je realno da crkva koja ne plaća porez pravi komercijalne objekte na zemljištu koje je dobial fraj i mlati lovu? Ako jeste, onda nas stvarno treba zatrti kao narod.

U većini evropskih zemalja, poput Nemačke, od poreza građana se obavezno izdvaja određeni deo za crkve. I to ne mali, uglavnom oko 1 posto. U još razvijenim zemljama koje Nemačka po mnogo čemu želi da sustigne, poput skandinavskih, V. Britanije i zemalja Beneluxa, koje su sve parlamentarne monarhije, monarh je vlasnik svega postojećeg, dakle celokupnog zemljišta monarhije. Monarh je ujedno i poglavar crkve, što u prevodu suštinski znači da su to teokratske države, iako to na papiru zvanično ne stoji. Građani tih zemalja ne mogu da postanu trajni vlasnici zemljišta, već samo korisnici, negde doživotni, negde na određeni vremenski period. I svi su dužni da plaćaju porez kralju, odnosno crkvi. Tako je u protestantskim državama koje su i najrazvijenije u Evropi. U katoličkim državama Evrope situacija je malo liberalnija, ali je crkva i dalje po mnogo čemu neprikosnovena. U pravoslavnim zemljama istočne Evrope, koje su u skorijoj prošlosti bile kvazikomunističke, odnosno ateističko, boljševičko, diktatorske, crkva je odvojena od države, odnosno proterana i mi smo po ustavu sekularna država. Ovde se ne izdvaja obavezni porez za crkvu, crkva nema zakonodavnu, izvršnu, niti sudsku vlast, sve je na dobrovoljnoj osnovi. Jednom rečju, crkva je potpuno marginalizovana. Država pravoslavnoj crkvi duguje ogromnu imovinu zaplenjenu u doba komunizma, a o tome se ništa ne govori.

Uz to, crkva ne plaća nikakve poreze u skoro bilo kojoj zemlji u svetu. Pa čak, ni u SAD.

Na drugu stranu, kod nas može da investira ko god hoće od stranaca i da privredno porobljava ovo društvo, pa se protiv toga niko ne buni. Investiraju Hrvati, Turci, Arapi, Izraelci, Austrijanci i kurta i murta i razni tajkuni i kriminalci i protiv toga se niko ne buni. I ne treba da se buni, treba da bunemo humani i tolerantni u zdravorazumnoj meri.

Postavlja se samo jedno pitanje onda. Zašto se bilo ko buni protiv eventualnog investiranja crkve kao nezavisne, nevladine organizacije?
 
Pa ovo ne investira crkva! Crkva ustupa zemljište drugom investitoru za odredjenu količinu tj površinu prostora a čini mi se da dobijaju i svoju zgradu.
 
Investira tako sto investira kapital u vidu zemljista, zato i stoji na tabli da je investitor.
 
Sve u svemu cudna prica. Sada su dali nekoj agenciji koja je osnovana pre mesec dana da prodaje stanove. Od njih sam dobio info da ce cena biti od 2400 pa na gore.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=529340#p529340:9tiyg4e0 je napisao(la):
Nisko » Ned Apr 01, 2018 2:42 pm[/url]":9tiyg4e0]Sve u svemu cudna prica. Sada su dali nekoj agenciji koja je osnovana pre mesec dana da prodaje stanove. Od njih sam dobio info da ce cena biti od 2400 pa na gore.

jel mozete da podelite sa nama info koja novotvorena agencija je u pitanju, pa da im s eobratimo sa konkretnim pitanjima?
 
Najjeftiniji veliki stanovi, sa velikim terasama, na nižim spratovima. Zato će ovo što može da ide na dan, prodavati za 3000.
 
Ovaj projekat koliko god izgledao pristojno na ovim nacrtima za početak stvarno ima nekoliko ne baš sretnih osnova - investitori nijednu zgradu nisu napravili godinama, a evo prodaju će da radi firma koja je upravo osnovana sa ne znam kakvim referencama.

Da ne grešim dušu, isto je bilo i sa A Blokom, ali su oni onda bar zaposlili da prodaju radi neko sa iskustvom (valjda će i ovi) + sami vlasnici su bar nešto prethodno uspešno poslovali u drugim oblastima.

A ova prodaja stanova radi iznajmljivanja i pumpanje cena će tako da uruše tržište u jednom momentu, kada ostane previše praznih tih stanova koji iz meseca u mesec stoje na oglasima za izdavanje.

Par još značajnijih novogradnji na NBG pa će ovaj posao iznajmljivanja na dan biti totalno u problemu sa prevelikom ponudom. Kako neko reče u A bloku stalno se pojavljuje ponuda stanova za najam.
 
Nije ekonomski isplativo kupiti stan radi rentanja. Druga je stvar ako si stambeno obezbeđen i imaš višak para, a ne želiš da ulažeš u neki biznis ili akcije ili kripto valute ili berzu.

U tom slučaju je OK rentati novokupljeni stan (ali se sigurno neće isplatiti ni za 30 godina)
 
Više ne ali dok su bili 1600-1700 i dok nije bilo mnogo takvih stanova, moglo je dobro da se prođe.
 
Realno nije ni tada. Izračunaj koje je vreme za povrat novca za takvu investiciju. Nije manje od 20 godina čak ni u idealnom slučaju gde si popunjen 12 meseci godišnje.
 
Daleko je od idealnog biznisa ali kažem da je nekad bilo donekle isplatljivije. Sad u oglasima u svakom trenutku ima 80tak lux nameštenih stanova za izdavanje (Belvil, A Blok, West, YUBC, Trešnjin cvet itd.) a realno nema mnogo ljudi koji mogu da plate 15e i više po m2 za kiriju.
 
Sad bar nemamo dilemu šta će biti na placu pored Delta City-ja :)
 
Jel zna neko da li je planirana garaza? Steta da ovakvi lux stanovi nemaju garazu!
 
Iz gornjeg teksta:

Stambene zgrade podeljene su na po dve celine sa zasebnim liftovima i stepeništima, predviđena je i podzemna garaža na dva sprata, kao i dve poluatrijumske pjacete.
 
Ово је један од бољих пројеката на НБГ-у и надам се да ће бити реализован по рендеру. Станови јесу већи, али су - што рече Србо - комфорни. Оно што ми се посебно свиђа јесу прозори у кухињама и купатилима који омогућавају атмосферско проветравање. Луксуз који се све ређе среће.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=532381#p532381:35fcdmdm je napisao(la):
sizif » Pon Apr 16, 2018 2:15 pm[/url]":35fcdmdm]Ово је један од бољих пројеката на НБГ-у и надам се да ће бити реализован по рендеру. Станови јесу већи, али су - што рече Србо - комфорни. Оно што ми се посебно свиђа јесу прозори у кухињама и купатилима који омогућавају атмосферско проветравање. Луксуз који се све ређе среће.

Da "luksuz" je ono što je pre 30 godina bilo normalno za sve zgrade. Dvosoban stan od 60 kvadrata sa prirodnom ventalicaijom u svim prostorijama. Dobrodošli u 1979tu. A da li iko pravi dovosbne stanove od ajde 50 kvadrata sa prirodnom ventilacijom u prosečnom kvalitetu gradnje na "normalnoj" lokaciji. Po oglasima sa 50 kvadrata mislim da mogu da nađem već i trosobne bože sakloni.
 
Vrh