Šta je novo?

Forum, sajt - sugestije, primedbe, pitanja

Pretraga na forumu nije bas tako efikasna, np. trazim "Savski Trg", a izadje mi "Savski amfiteatar" i sve "savsko" zilion puta, ali ne ono sto trazim.
Drugi unet pojam ("trg") pretraga ignorise, umesto da oba pojma pretrazuje s jednakim prioritetom, kao google.
Zbog toga su sve opcije u 'naprednoj pretrazi' skoro beskorisne. Sto je pretraga specificnija, to su rezultati nikakviji.

Ono sa plusevima, minusima i ogradama u pretrazi je nepotrebna komplikacija, koja takodje ne funkcionise.
Kako da trazim "Savski Trg", a da mi ta tema prva izadje u pretrazi?
 
Generalno forumi imaju relativno loše pretrage. Najbolje je otići na google i pretražiti forum sa parametrima kao na skrinšotu:

27585cQ.jpg
 
:kk:
Funkcionise i kada se prosto unese "savski trg beobuild" u google pretrazi. Odvede me do prve stranice ove teme. Ako dodatno unesem svoje korisnicko ime, onda me odvede do mog posta na toj temi.
Znaci od sada samo google.
 
Ја исто тако тражим теме, претрага на форуму је из неког разлога бескорисна.
 
Smajlić za astroduleta. Ovaj se neće izgubiti, nadam se.

Zaboravih, naravno da je pretraga preko google najpouzdanija, makar meni. Ovde je prilično teško naći temu na kojoj sam pisala pre npr. sat vremena jer se ne nalazi pri vrhu, što bi bilo logično, već odleprša na poslednju stranu kategorije.
 
Ako je neka uteha, u poređenju sa nekim drugim forumima koje znam (i domaći i strani), Beobuild ima kolko tolko pristojnu pretragu. :)

Znam forume gde sve I da u pretragu uneseš identičan string karaktera kao što stoje u arhiviranom postu koji traziš, nećeš ga naći. Ili će biti zatrpan ispod 30 strana "close match" rezultata. A ovde uspem da nađem u 7 od 10 slučajeva.
 
Tapatalk takođe prilikom pretrage ima "by post" i "by topic" što je vrlo dobro kada se traži naslov neke teme.

Ono što mi je mnogo žao, a više puta je pokušavano da se nekim članovima objasni, što postoji mnogo zaista kvalitetnih i vrednih arhivskih slika, ali koje nisu opisane tekstom. Zato što ne postoji opis slike, te slike se uopšte ne mogu naći nekom smislenom pretragom, već se moraju listati stotine (bukvalno) i stotine strana da bi se neka takva fotografija pronašla.

Znači, kada se okači slika na kojoj je npr, raskopana Knez Mihajlova 80-ih, to mora da piše ispod slike. Inače ćemo se diviti toj slici samo tog dana kada je okačena, a kada nam bude trebala ta slika, nećemo je nikada naći jer je pitanje da li ćemo je naći u Pešačke zone, Razne gradske vesti ili nekoj trećoj temi.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=530083#p530083:1mp2gh6u je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Apr 04, 2018 11:49 am[/url]":1mp2gh6u]Ako je neka uteha, u poređenju sa nekim drugim forumima koje znam (i domaći i strani), Beobuild ima kolko tolko pristojnu pretragu. :)

Znam forume gde sve I da u pretragu uneseš identičan string karaktera kao što stoje u arhiviranom postu koji traziš, nećeš ga naći. Ili će biti zatrpan ispod 30 strana "close match" rezultata. A ovde uspem da nađem u 7 od 10 slučajeva.
Moram priznati da osim par puta nisam koristila tu opciju ali nije dobro ako je nužno da se ona često koristi a što je već pitanje sistematizacije tema.
Sugestija: teme koje nisu aktuelne jer se odnose na određenu godinu dobro bi bilo arhivirati što znači, otvoriti novu kategoriju "Arhiva" i tu smestiti sve takve teme da mogu da se čitaju ali ne i da se piše na njima jer jednostavno nema o čemu. U tom slučaju bi se rasteretile i kategorije i forumi a i lakše bi se pronalazile teme. Ovako se jedino najstariji članovi dobro snalaze ali ne i novi, a što bi znatno uticalo na bolju posećenost pa samim tim i na aktivnost diskusija.
 
Meni je često bio problem pronalaženje slika. Pretraga teksta poruka ne uključuje linkove koji su deo poruke. Iako je to najčešće upravo to ono što čovek podrazumeva da će se desiti, postoje situacije kada je poželjno pretraživati i linkove a ne samo tekst. Naprimer, poruka ilustrovana slikom obično samo usputno ili indirektno komentariše tu sliku, dok je ime fajla slike kao što je "Trg Slavija.jpg" direktno opisuje (ako nije automatski generisana šifra). Tako bi pretraga "trg slavija" nalazila i sve slike koje uključuju taj naziv u linku, dok bi se bez toga prvo mnorali setiti šta je slika u određenoj poruci ilustrovala da bi je našli. Recimo tek bi pretraga "guzva" našla sliku Slavije. Što je skoro neupotrebljivo. Takođe bi se tako mogle izdvojiti slike na određenom problematičnom hosting sajtu (Photobucket) ili sve slike poslate u određenom vremenskom periodu ako link u sebi uključuje vreme. Tako da bi koristan bio prekidač koji u pretragu može uključiti i linkove.
 
Još jedan predlog vezan za slike. Postepeni nestanak hosting sajtova sa slikama je u ogromnoj meri oštetio skoro sve forume. Ne samo razumljivost starih poruka i mogućnost njihovog praćenja, nego je tu i ogromna istorijska i dokumentaciona vrednost slika koje se kao uglavnom autorski radovi ili delovi ličnih zbirki često apsolutno nigde više ne mogu pronaći. To je nemerljiva šteta za kulturu jednog naroda, veća nego što nama kao savremenicima tih "svakodnevnih" i "običnih" događaja možda izgleda. U digitalnoj eri ista kao što bi nekada bili spaljeni stari lični dnevnici ili knjige u nekoj biblioteci.

Međutim bar kod problema sa najvećim od njih, Photbucket.com, to ne mora da bude tako, pošto još uvek ima vremena da se stvari isprave, budući da slike nisu nestale. Ali samo ako se Beobuild potrudi malo više nego što je do sada pokazao da ima volje. Vrednost foruma i čitavog portala bi se bitno povećala, pa mi nije jasno zašto je tako. Naprimer, naleteo sam na gotov skript koji obećava da taj problem može rešiti za sve posetioce foruma, a ne samo za one koji imaju poseben dodatke za browser.

Iako nije jasno za koji je forumski softver pisan, procedura je jasna. Skript prođe kroz čitavu bazu poruka foruma, izdvoji sve linkove sa slikama hostovane na Photbucket.com, zapamti broj poruke i poziciju linka u njoj, sa photobucket-a skine sve referencirane slike (postoje metodi da se to uradi), iskopira ih na neko drugo mesto, i zatim ispravi linkove na svim pozicijama koje je zapamtio. Siguran sam da ima još ovakvih, već gotovih programa pošto je praktično ceo svet besan na firmu koja traži 400$ "otkupa" da bi vam vratila vaše sopstvene slike. Međutim nema puno vremena pošto phobucket zbog bojkota i izrazito lošeg publiciteta može propasti u svakom trenutku, a onda će sve slike i trajno biti uništene, kao i one na dodaj.rs.

GitHub
nicinabox/fixpb

Fix photobucket images for your whole forum

fixpb
A tool that downloads photobucket images from your database, stores them where you want, and updates the database image location.

https://github.com/nicinabox/fixpb
 
@Ksenija
Pozabavicu se starijim temama kako bi snalazenje na forumu bilo jos preglednije i lakse.

@Zuma
Nisam siguran da cemo biti u mogucnosti da izvucemo photobucket fotografije ali zelim da istaknem da smo u cilju cuvanja arhive i sadrzaja na forumu u okviru forum servera sacuvali oko 45.000 fotografija.
 
Šta mislite da li je bolje da se otvori zasebna tema za noćne linije ili da se u okviru teme o gradskim linijama nastavi rasprava?
 
Ako ima , onda nije na pravom mestu. U okviru "Javni gradski saobraćajni prevoz" je nema , a tu bi trebalo da hoj bude mesto.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=530460#p530460:265q44j1 je napisao(la):
Igor » 06 Apr 2018 02:01 am[/url]":265q44j1]
@Zuma
Nisam siguran da cemo biti u mogucnosti da izvucemo photobucket fotografije ali zelim da istaknem da smo u cilju cuvanja arhive i sadrzaja na forumu u okviru forum servera sacuvali oko 45.000 fotografija.
Slažem se, i to je pohvalno, međutim i posle površnog pregleda Interneta ostaje utisak da se bez problema mogu skinuti sve slike i promeniti linkovi, i tako problem prikazivanja one njihove reklame konačno rešiti za sve. I što je još važnije, konačno raskinuti zavisnost od photobucket servera za koji ne znamo koliko će još biti aktivan, ili kada će onemogućiti rupe u softveru koje se još uvek mogu iskoristiti za skidanje naših slika. Koliko sam razumeo tajna skidanja slika je u promeni "HTTP Referer" polja koje Photobucketu govori sa koje je adrese potrekao zahtev za prikazivanje slike. Postoje i ekstenzije za browser koje omogućuju gledanje slika, a i skriptovi o kojima pričam, za ceo forum. Naprimer ovaj, i to baš za vaš phpBB web server

https://www.phpbb.com/community/viewtop ... #p14773801

Sigurno ih ima još, i programer koji se time bavi bi ih daleko lakše pronašao, pa nije potrebno pisanje, samo testiranje i puštanje programa.
 
A kao dokaz da je to moguće, i za ljude koje prate Beobuild, evo dodatka za Firefox koji bez problema omogućuje i prikazivanje i skidanje slika na Photobucketu. Ima i za Chrome. Međutim ovo je samo za pregled i skidanje jedne po jedne slike. Samo administratori foruma mogu to odradti odjednom i za sve. Sa Mozilinog sajta:

Photobucket Fixer by jlevers

This extension makes all ransomed Photobucket images visible to the user. It does not access or collect any user data.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... ket-fixer/
 
Ovaj dodatak za Firefox je prosto magičan :)

Ponovo mogu da vidim hiljade slika na Beobuildu za koje sam mislio da su zauvek nestale. Nažalost samo je pitanje vremena kada će programeri u Photobucket-u onemogućiti korišćenje softverskog trika koji on koristi. Zbog toga, ako imate neke važne slike koje niste imali prilike da sačuvate ranije, uradite to sada, dok je još moguće.
 
Igore,obzirom da je Goran Vesic najavio otvaranje novog bulevara pored Beograda na Vodi za otprilike mesec dana,da li moze da se otvori ta tema....inace najavljeno je da bi se ulica zvala Bulevar Vudra Vilsona po preporuci A.Vucica zbog njegovog dobrog odnosa sa Srbima...ako ta tema vec postoji,onda se izvinjavam ako sam negde preskocio i nisam video....
 
SmugMug је купио Flickr, мирише да су бесплатни дани хостовања слика и на њему одбројани. SmugMug свој бејзик план наплаћује око 4 усд/месец, надам се да грешим и да такву политику неће применити и на Flickr.
 
Па Flickr се већ плаћа кад пређеш 1 терабајт.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=533833#p533833:2hju1fgv je napisao(la):
Somi303 » 23 Apr 2018 05:37 pm[/url]":2hju1fgv]Па Flickr се већ плаћа кад пређеш 1 терабајт.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

1 tb по налогу ме не брине, једна фотка је нешто мало преко 2 mb, па сам рачунао да ме за тај налог 500 хиљада фотки крпи до пензије. Некако, број пута величина је познат и могу да га контролишем, али број читања, број послатих mb са сервера и друге ситнице су непознаница. Ових година многи су се послужили моји фоткама, а за те параметре није свеједно кад ти неки посећени сајт позајми линк на слику. А flick је ту био баш широкогруд, још фино исече слике на разне величине па не оптерећујеш страницу, а ко хоће да погледа оригинал постављен на сервис кликне на њу. Тако да ми се не стављају фотке на неки рецимо блоб сервис јер заиста не бих могао да контролишем трошак...
 
Не знам шта да ти кажем, и ја се надам да ће Flickr остати овакав какав је, евентуално постати још бољи, али знамо да се само профит гледа..
 
Vrh