Šta je novo?

Narodni muzej

Vox91":30bz9oas je napisao(la):
Fjerinic, znaš li kakve su boje odabrali za zidove izložbenih dvorana i zašto nisu sredili kupole?
Za srednji vek je neka tirkizna, za ostale ne znam jos, nisu radovi jos gotovi iako su nas mediji i funkcioneri vec izvestili o suprotnom.

Kao sto sam i ocekivao, ima dosta problema oko depoa, pojavili su se problemi sa vlagom i za deo zbirke je moguce da ce trajno ostati u narodnoj banci jer kustosi ne zele da odobre premestanje u nove depoe.Takodje, biblioteka muzeja po novoj raspodeli nema dovoljno mesta za ceo postojeci fond knjiga.

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk
 
Ok, hvala na info. Kada nešto novo saznaš-piši! Čudi me da ne mogu da srede problem vlage, ali svakako je bolje da deo zbirke onda ostane na sigurnom. Tesna je zgrada za sve, nije otkupljen objekat pored kada je to moglo da se uradi i to je sada velili problem.
 
Znaci puno para za nista smo dali depoe nisu adekvatno odradili
 
Valjda će uspeti to da saniraju, bar u 21. veku nije teško srediti probleme s vlagom. Ali nije ni čudo što imaju teškoća kada je zgrada poslednji put renovirana pre 50 godina, a 20 se već raspada. Inače, raduje što ima kustosa od integriteta, koji neće da dozvole vraćanje eksponata u takve depoe. Kako god, da vidimo konačno tu stalnu postavku posle 20 godina, ali na duge staze mora da se razmišlja o izgradnji nove zgrade po svim standardima. 2044. godine biće obeleženo 200 godina Muzeja, pa ćemo valjda dočekati novu zgradu makar za takav jubilej, ako ne pre :laugh:
 
Ne treba nova zgrada, nego nam narodna banka da svoju zgradu, i onda imamo dve.
 
Problem je po mom mišljenju što je projekat sanacije urađen nabrzinu... Bilo je toliko dobrih projekata i idejnih rešenja u zadnjih 15 godina ali na kraju je ispalo smuti pa prospi jer se godinama nije ništa radilo za vreme stare vlasti, a nova vlast rešila da otvori muzej po svaku cenu.
 
Uvjek je bilo sto je brzo to je i kuso /lose /
 
Ja sam za otvaranje muzeja po svaku cenu i jedva čekam da vidim stalnu postavku koje nema 23 godine. To je užas nad užasima. Da zgrada nije sanirana i da se čekala kompletna rekonstrukcija-ko zna koliko bi se čekalo na otvaranje. Ovako će bar postojati pritisak da se traži i dalje trajno rešenje jer je ovakva sanacija nedovoljna za muzejske potrebe na duge staze. Za vreme prethodne vlasti su ogromne pare potrošene na nerealne projekte, a nije se mrdnulo sa mrtve tačke. Ovo je bilo iznudjeno rešenje.
 
Inače, pričao sam jesenas sa Lidijom Ham, pominjao ideju gradnje nove zgrade muzeja recimo na Ušću, na šta mi je ona rekla-znate gde je Ušće, mnogo bi manja posećenost bila itd. Stekao sam utisak da muzealci nikako ne bi voleli da se presele s Trga. S jedne strane ih razumem, ali takav stav dovodi do problema jer postojeća zgrada iziskuje ogromne prepravke i nikada ne bi mogla da zadovolji potrebe zbog problematične unutrašnje organizacije prostora. Ako je već tako, rešenje vidim samo u jednom-osposobiti još jednu zgradu za privremenu postavku dok traju radovi. Sadašnju zgradu zatim do temelja srušiti uz pažljivo očuvanje i sklanjanje vrednih elemenata enterijera-stepeništa, mermernih stubova i zidnih obloga koji bi se ugradili u novu zgradu. Onda sazidati novu zgradu na istom mestu, samo mnogo višu-kao palata Reunion, koja bi spolja izgledala kao Muzej danas. Evo u Rijeci jedne zgrade vrlo slične našem muzeju, samo mnogo više, kakva bi bila nova zgrada muzeja:Dakle u takvoj novoj zgradi na 7-8 spratova bi se projektovao enterijer u skladu sa svim modernim standardima, bilo bi mesta za sve, a posebno za velike nove depoe na podzemnim etažama. Tako bi se zadovoljile potrebe muzeja za 21. vek, očuvala fasada, a muzej bi ostao na Trgu pošto je to očigledno važan uslov. Da je na vreme otkupljena zgrada pored za prateće službe, ili da se na mestu Staklenca zida nova zgrada muzeja-ovo što predlažem ne bi bilo potrebno, ali pošto takva rešenja više nisu izvodljiva, drugu soluciju ne vidim.
 
Ma naravno, evo saljemo odmah bager da rusimo muzej, napravicemo lepsi i stariji. Neke stubove mozemo da ostavimo, kao sto je Radisson uradio. Resenje je da se dodeli jos jedna zgrada muzeju. Narodna banka je resenje. Pretvaranje Starog i Novog dvora u muzej moze da bude takodje resenje, tamo ima mesta i za gradnju...
 
Sve sam ja to već ranije i pisao i predlagao, imaš i na prethodnim stranicama-naročito za Narodnu banku u Kralja Petra. Ali to se neće nikada desiti. Još 2004. planirano je da se u zgradu Narodne banke useli Istorijski muzej, pa ništa od toga. Vlast se nikada neće odreći takvih zgrada. Evo i Vučić je obećao iseljenje iz Novog dvora pa ništa. Kustosi kažu da Novi dvor ima tek preko 3.000 kvadrata, zgrada je posle rata renovirana, mala je i nepodesna za muzej. Drugo, koliko bi koštala prenamena tako starih zgrada? A opet nikada ne bi bila odgovarajuća, nikada zgradu koja nije bila muzej ne možeš adekvatno preurediti, a potroši se ogroman novac. Treće, iz Narodnog muzeja su protiv deljenja zbirke u dve zgrade, još ranije dok je bila aktuelna priča oko ponovnog formiranja Muzeja kneza Pavla-energično su se tome protivili. Kustoskinja Miljković je izjavila da bi u zakon trebalo uneti član da se kulturne institucije starije od sto godina-ne smeju deliti. Četvrto-lokacija. Da su odlučili da na mestu Staklenca naprave novu zgradu muzeja-to bi bilo najbolje rešenje. Ovako će se tamo napraviti novo pozorište, a već sam pisao da iz muzeja neće da čuju da se sele sa Trga. I ja sam ranije bio protiv velikih zahvata na sadašnjoj zgradi muzeja jer je zaštićeni spomenik. Ali, proučavanjem enterijera shvatio sam da su u njoj izuzetna dva hola sa stepeništima i atrijum-ostalo su obične izložbene sale koje su pre bile kancelarije. Ti vredni elementi se mogu sačuvati i ugraditi u novu zgradu iste fasade, ali bi takav objekat morao imati bar 6 nadzemnih nivoa i 3-4 podzemna. Pa zbirke muzeja imaju 400.000 predmeta, a u junu će se izložiti samo 3.000. Nema mesta ni za biblioteku, prateće službe. Nije na vreme kupljena zgrada pored i zato će svako drugo rešenje biti mnogo skuplje.
 
Inače, iz još nekih izvora bliskih Muzeju sam čuo da je dosta eksponata stradalo za ovih 15-16 godina, kao i da su neki "odneti".
Navodno, i otezanje je bilo zbog principa "da se Vlasi ne sete".
Videćemo, uostalom. Nadam se da malo starije forumaše služi sećanje ;)
 
Ma kakvi, ne moze se zbog preferenci zaposlenih praviti preksupa budzevina na Trgu. Muzeju je potrebna dovoljno velika zgrada ili grupacija zgrada. Ako ih nema na Trgu, i ne mogu se tamo napraviti, jedino moguce je istraziti alternative... (ili se deo zbirke moze izloziti na drugom mestu, pri cemu institucija ostaje jedna, sa vise lokacija).
 
Ja sam za novi objekat na Ušću, ali ne verujem da će do toga doći. Takodje, svako veće rekonstruisanje i dogradjivanje postojeće zgrade je samo bacanje para, a nikada se neće dobiti adekvatno rešenje. Mislim da je na mestu Staklenca bilo mesta i za novi muzej i za novu salu pozorišta, ali izgleda da je pobedilo drugačije rešenje. Ostaje da se nadamo da tu još nešto može da se promeni. Na kraju-najbolje je imati sve zbirke pod jednim krovom. I zbog atraktivnosti takvog muzeja za posetioce, a i manji su troškovi nego da je raštrkan na više lokacija i u raznim neadekvatnim zgradama koje treba održavati.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=532336#p532336:38hj2lwu je napisao(la):
roger34 » 16 Apr 2018, 10:56[/url]":38hj2lwu]Ma kakvi, ne moze se zbog preferenci zaposlenih praviti preksupa budzevina na Trgu. Muzeju je potrebna dovoljno velika zgrada ili grupacija zgrada. Ako ih nema na Trgu, i ne mogu se tamo napraviti, jedino moguce je istraziti alternative... (ili se deo zbirke moze izloziti na drugom mestu, pri cemu institucija ostaje jedna, sa vise lokacija).
Ovo poslednje što kažeš. Nije sramota da muzej ima više zgrada, pa čak ni da koristi deo prostora drugih javnih institucija, to se praktikuje i u većim gradovima, koji imaju razvijeniji kulturni život. Mislim da se u tom smislu može koristiti NBS na Slaviji, ali i još neke zgrade.

Naravno, sve shodno tome da li uopšte ima potrebe, jer... koliko eksponata je preživelo ovo epsko renoviranje... :?
 
Usce bi bilo lepo, ali bi moralo da se prvo malo "saobracjno otvori" (recimo pesacko-tramvajski most u nastavku pariske, kao ona gondola, samo veceg kapaciteta i dostupnije).
Mesto staklenca bi isto bilo ok (mozda bi odluka i mogla da se menja, ali se bojim da je los trenutak, obzirom da stara zgrada tek treba da se otvori i poeni za to da se pokupe...).
A Narodna banka mi se daleko najvise svidja, sto zbog zgrade, sto zbog urbanizma. To resenje bi veoma uticalo na karakter Slavije, i dodalo pomalo nedostajucu kariku na putu hramu... Al za to treba drzava da zgradu...
 
Prvo ova priča da neki eksponati fale je glupost i teorija zavere.

Drugo, zgrada muzeja u postojećim gabaritima je sasvim dovoljna ako bi se iz njega izmestila kompletna administracija muzeja i kustosi. Dakle da cela zgrada ima funkciju izložbenog prostora od podruma do krova, evenutalno malo da se ostavi za ugostiteljstvo na krovu npr. I postojali su takvi planovi, cak su stigli i do projekata, i bile su prisutne dobre ideje da se kopa ispod trga republike koje bi bile jako atraktivne (nešto kao luvr).

Ima gomila praznog državnog poslovnog prostora gde je moguće smestiti radnike muzeja, nije nužno kupovati bilo kakve zgrade, ali eto, sad nam je to što imamo, biće otvoreno na vidovdan, za ubuduće ćemo videti...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=532347#p532347:2iqa59no je napisao(la):
fjerinic » 16 Apr 2018, 12:26[/url]":2iqa59no]Prvo ova priča da neki eksponati fale je glupost i teorija zavere.
Ako se neki kustosi bave teorijama zavere, onda je teorija zavere.
Ne mogu iz prve ruke potvrditi da je istina, ali ako mi to kaže osoba koja je lični i bliski prijatelj ljudi koji brinu o eksponatima, onda imam razloga i da joj verujem. :sesir:
 
Sto se tice staklenca, ja isto podrzavam da se tu radi prosirenje muzeja, kao najprakticnije resenje.

Mozda se i vrate tom resenju kada im dosadi opera...
 
Ma ne verujem da su eksponati nestajali. Pa ima mnogo kustosa koji brinu o zbirkama, ne bi tako nešto moglo da prodje neprimećeno. Te priče o pravljenju falsifikata slika itd. mi takodje nisu realne-ko recimo da kopira Renoarovu Kupačicu, a da se to ne primeti? Ne verujem u to..A ako bi se muzeju dodeljivala još neka zgrada-jedino bi dobra bila stara zgrada NBS u Kralja Petra. Ima depoe u podrumu, prelep enterijer, atrijum, nekoliko spratova-ali bi trebalo mnogo novca da se prilagodi potrebama muzeja. Ova nova zgrada NBS na Slaviji o kojoj pričate ne zadovoljava nikakve uslove za muzej-to je administrativna, poslovna zgrada. Nema teorije da tu može da se useli muzej. Novi dvor je mali, Stari dvor potpuno nepodesan za muzej-njemu treba obnoviti raskošan enterijer i koristiti ga za državne i gradske svečanosti, koncerte klasične muzike, prijeme itd-za te namene je i pravljen.
 
Međutim, ukoliko bi se Muzej podelio u neka tri dela: npr. glavna zgrada na Trgu, Novi dvor za istoriju 19. veka i jedna od zgrada NBS za još nešto (tipa, za privremene postavke).
 
Prizemlje sadašnje zgrade muzeja bi trebalo da sadrži: veliki prostor za biblioteku i čitaonicu, salu za predavanja, prostor za radionice za decu, kafe-restoran, prodavnicu suvenira, garderobu i veliki prostor za povremene izložbe npr. u prostoru atrijuma. Nema logike kao sada da sala za povremene izložbe bude čak na drugom spratu-treba toliki narod koji recimo dodje na otvaranje da se popne do gore, stepenište nema dovoljan kapacitet itd. Onda, na prvom spratu bi se izlagala arheologija i srednjovekovna zbirka, na drugom spratu naša umetnost 18. i 19. veka, ali treći sprat bi se morao nadograditi i potpuno renovirati za izlaganje naše umetnosti 20. veka i strane kolekcije. I opet bi sve bilo tesno i malo, samo delić od 400.000 eksponata bi bio izložen. Depoi u podrumu nisu dovoljni, treba smestiti negde i administraciju, konzervatorske radionice itd. Jedino da probaju da otkupe opet zgradu u Laze Pačua za te namene..Sve u svemu, to na kraju ne bi bilo adekvatno za glavni muzej države. Pa tamo ima nekoliko slika od 5-8 metara, a nema sale sa tolikom visinom da se to izloži. Ne znam, prostor Staklenca i parkića okolo bi trebalo ipak iskoristiti i za proširenje muzeja, a ne samo pozorišta.
 
Generalno, tu je "ugnežden" i Fakultet muzičke umetnosti, koji bi u nekoj neodređenoj perspektivi trebalo da se seli u kampus Univerziteta umetnosti na Novom Beogradu... Kad se dotični jednog lepog dana (iz naše perspektive, veoma dalekog) bude gradio.
Dotle, svakako Manjež može da bude neka vrsta umetničkog kvarta.
 
Ma, za sve ove godine mogla se sazidati vrhunska zgrada Narodnog muzeja na Ušću, tamo je već i MSU, napravi se pešački most umesto bezvezne gondole do tamo i dobije se prirodna i umetnička oaza. Odmah je tu i Kalemegdan sa Vojnim muzejom pa bi to bila odlična celina i lepe bi pare turisti ostavljali tu kada nije sve raštrkano. Sadašnju zgradu Narodnog muzeja je trebalo dati Istorijskom koji bi tako rešio sve probleme i puna kapa. A ovako su uzalud potrošene ogromne pare i godine, ništa nije rešeno, a Istorijski muzej će kao da sele u zgradu Glavne železničke stanice, za koju opet treba mnogo novca da se sredi i prilagodi. Plus stoji ona ruina od zgrade u Resavskoj koja je dodeljena Muzeju grada. Ko zna kada će biti novca da se tek to sredi. Ma gde god se pogleda-problemi, koji su stvoreni nesposobnošću odgovornih da gledaju na duge staze.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=532335#p532335:35ltf2yh je napisao(la):
DzonTravolta » Pon Apr 16, 2018 9:45 am[/url]":35ltf2yh]Inače, iz još nekih izvora bliskih Muzeju sam čuo da je dosta eksponata stradalo za ovih 15-16 godina, kao i da su neki "odneti".
Navodno, i otezanje je bilo zbog principa "da se Vlasi ne sete".
Videćemo, uostalom. Nadam se da malo starije forumaše služi sećanje ;)

Te sam informacije dobijao poslednjih godina iz više izvora, od kojih su neki dosta pouzdani. Uostalom, uklapa se i logički, zašto bi inače rekonstrukcija zgrade trajala toliko dugo.....? :(

Pitaj Boga da li je išta od bitnijih originala uopšte ostalo, a da nisu zamnjeni replikama :oops: .
 
Vrh