Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

RioBL":325csd3u je napisao(la):
Pa Dule ne znas se boriti ni za svoj licni interes. Lakse ti je Dule biciklom preko semafora nego preko ove pasarele.
Pa i gledam. Tuda bih trčao ;)

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
 
astrodule":3kbrrm1p je napisao(la):
RioBL":3kbrrm1p je napisao(la):
Pa Dule ne znas se boriti ni za svoj licni interes. Lakse ti je Dule biciklom preko semafora nego preko ove pasarele.
Pa i gledam. Tuda bih trčao ;)

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
Haha...ok

Poslato sa MYA-L41 uz pomoć Tapatoka
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=532346#p532346:ux8jxqhn je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Apr 16, 2018 10:51 am[/url]":ux8jxqhn]Bulbuderac, u koje vreme si otprilike slikao? Jel bilo oko 17h? Pitam jer sam bio s ortakom tu na Kališu i videli smo neki dron kako leti okolo pa pretpostavljam da je bio tvoj. :)

Tako nesto oko 16h. Cekao sam da prodje Nisova kompozicija pa da to uslikam.
 
Bela Sova;147437769 je napisao(la):
Пасарела

IMG_9383.jpg


IMG_9397.jpg


IMG_9400.jpg


IMG_9401.jpg


IMG_9402.jpg
Bela Sova sa SSC
 
Tajm-aut.

Da li ja to dobro vidim na ovom fotografijama:
Šine na izlazu iz tunela Beton hale su već uklonjene?
Ili postoji razlika u visini terena, pa se ne vide na fotografijama?
 
Ako se šine uklanjaju , pasarela je izlišna
jer auto saobracaj moze da se pusti kroz tunel
i bio bi dovoljan samo uspon sa pristaništa do krova hale
te to parče bulevara preko ozelennenog krova hale , bez ikakvih smetnji lepo peške prošetati do postojeceg stepeništa tvrdjave
čemu onda pasarela ?
 
Sad samo čekam Stf-ovu poruku kako se na tvrđavi novo i staro mora lako razlikovati, pa su poželjni i drugi materali, drugi dizajn ... itd, itd.

E pa, eto, ovde se razlikuju. Isto kao i kod česme. Idealna demonstracija te filozofije. A njen rezultat izgleda ovako. Mislim da me moram dalje komentarisati šta mislim o kulturnom nivou autora OVOG prizora:

IMG_9401.jpg

file.php
 
Oво је савршено! Остаје ли шупа од блокова испод пасареле што се налази између Бетон хале и дрвета? Како вам се допада зарасли део крова Бетон хале који је до улице као нова туристичка атракција? Како вам се чини веза тврђаве и пасареле?

Вожде одлична компарација бацања пара на непотребне интервенције поред оронуле тврђаве.

Ова лимарија штрчи из сваког угла.
 
Sramotno je šta radi vlast i dokle ide njihova nesposobnost. Toliko mesta za reklame, koje bi donele pare od kojih bi nam svima bilo bolje, a oni to ne znaju da iskoriste :bash: Je l´ toliko teško ovo da se uradi :bash:

nZQP2xb.png
 
Slazem se da je bezveze, ali nije katastrofalno. Sledeci korak bi bio da je produze, kao pesacki most, preko reke, barem bi bilo od koristi.
 
Zanimljivo da je ova pasarela zajedno sa svojim spiralnim dijelom duga preko 150m. To je 2/3 rastojanja izmedju 2 obale Save.
 
Pasarela je skroz ok. Vizuelna "kontaminacija" je zanemarljiva u odnosu na njenu funkcionalnost.

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
 
Pasarela nije stravična, svakako je moglo bolje da se uradi.
Imam utisak da bi ovde na forumu spaljivali za žičaru kakva je sagrađena na Salcburškoj tvrđavi. :sesir:
 
Ако је воћ морала да се направи, могли су да је направе са друга стране капије, било би мање инвазивно по саму тврђаву.
 
Žičara je već mnogo radikalnija intervencija od metalnog mostića preko ulice u donjem gradu.

Ipak, razumem negativne reakcije, pre svega kao otpor propagandnoj slici stvarnosti koja nam se servira preko medija da je sve nikad bolje, lepše, uređenine, progresivnije itd.

Zatim zbog generalne nacionalne zaljubljenosti u "staro" i prezira prema svemu što je savremeno (savremeno u hronološkom, ne vrednosnom smislu).

A tu je i demografska uskogrudost Beobuilda, budući da na forumu realno obitava populacija kojoj ova pasarela i nije preko potrebna.

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
 
Више пута је изношено неколико бољих алтернатива, од најједноставнијих - семафора, преко пролаза испод булева који само треба да се откопају и уреде, до боље прилагођене пасареле. Ево ако је морала пасарела да буде ту и таква, зашто нису направили пасарелу краћу, да иде од самог крова Бетон хале (део који је на сликама зарастао и неуређен) само до стазе испред капије? Чему абстрактни споменик? Чему вијугаве стазе на делу пасареле до Бетон хале?

По мени пројектант пасареле није ни најмање испоштовао Спољну Сава капију и то сматрам највећим промашајем.
 
Homere,

na jednoj srednjevekovnoj tvrđavi kapije su glavne fokusne tačke čitavog sistema. Mesta gde svi prolaze, najbolje branjena mesta, najviše napadana mesta i mesta najvećeg simboličkog značaja. Zbog toga su se uvek i u građevinskom smislu kapije pravile, ubličavale i ukrašavale sa posebnom pažnjom. Pa ako se tvrđava već negde mora narušiti savremenim intervencijama, onda su kapije poslednja mesta gde to treba raditi. A ako neko iz sasvim neobjašnjivog razloga ipak baš tamo interveniše, onda je najgluplji mogući način da to uradi tako da simulira i ponovi, ali u uvećanoj srazmeri, osnovni arhitektonski oblik kapije, dakle neku vrstu luka, odnosno natkrivenog prolaza, pošto se tako takmiči i ulazi u vizuelni sukob sa samom suštinom originalnog objekta koji se tim novim dodatkom tobože prezentuje. A ovde su uradili obe najgore stvari odjednom. Ovako je drastično degradirana čitava spoljna Sava kapija. Niko normalan iz zavoda za zaštitu spomenika to u normalnim uslovima ne bi prihvatio.

file.php
 
Ja ovde ne vidim samo jednu čeličnu konstrukciju već mostić kojim će se kretati ljudi.

I dok neki vide samo spojene čelične profile, ja vidim ljude koji će ovuda šatati, ili stajati i posmtrati, fotografisati tvrđavu.
 
Ja ovde vidim samo jedno veliko g***o. Ne izgleda kao nešto za šta je angažovan neko ko je školovan da radi taj posao. Ajde da se jednom nešto osmisli i izvede kako treba pa da zaista vidimo tu zaljubljenost naroda i forumaša u staro.

Ovo je kao da mene neko ubedi da izadjem iz svojih starih cipela i sakoa i angažujem stilistu da me sredi. Objasne mi da će mi to doneti više uspeha u poslu, novca, da ću izgledati lepše, da će biti praktičnije itd. I ja kažem, ok, nema problema. I obuče me on u moderno, crno odelo, a dole na crne lakovane cipele mi obuje bele sportske čarape.

I sad ja kažem, koji k je ovo, u kojoj školi su te majke ti ovome naučili, a on mi odgovori, ma, to je samo tvoj prezir prema savremenoj modi...
 
Mного лепше би било и за посматрање и за фотографисање да је направљена пре капије.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=532589#p532589:f695h892 je napisao(la):
relja » 17 Apr 2018 02:46 pm[/url]":f695h892]Ja ovde ne vidim samo jednu čeličnu konstrukciju već mostić kojim će se kretati ljudi.

I dok neki vide samo spojene čelične profile, ja vidim ljude koji će ovuda šatati, ili stajati i posmtrati, fotografisati tvrđavu.
To se moglo uraditi i drugačije, tako da manje upada u oči. Sve je isto kao kod greške sa česmom Mehmed paše. Mora se uvek imati na umu redosled prioriteta. Nije tvrđava tu da posluži kao osnova za prolaze (ili kao art poligon), nego su prolazi tu zbog tvrđave. Pa ne smeju da drastično degradiraju ono zbog čega uopšte postoje, ma kakve sekundarne prednosti donosili. Integritet ambijenta istorijske tvrđave je uvek PRVI prioritet. Iako je zbog bolje prezentacije ili bezbednosti izvesna degradacija ponekad neminovna, to ne sme da bude previše izraženo. A pogotovo ne ako postoje altenative koje skoro uopšte ne narušavaju zaštićeni prostor.
 
Po meni bi najneutralnije bilo da je napravljen mostic preko same kapije.
 
Pa ja ne vidim da je išta drastično degradirano. Mene ovaj raspon čak podseća na staze za posetioce kakve se postavljaju po arheološkim nalazištima.
Da je moglo drugačije, elegantnije da se premosti- moglo je.
Da li su pešački sa tasterom i tunel (tuneli) bolje rešenje - ja se ne slažem.

Mene više kopka kao će izgledati deo kod Beton hale sa onom skulpturom. Videćemo uskoro, ako mi se ne bude svidelo, neću oćutati.
 
Vrh