Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Tako bi na njegovom mestu tužio upravu zgrade, znači jao.


Upravnici zgrade su krivi zato što su stanari decenijama plaćali održavanje, a zauzvrat ništa nije održavano (?!).

Znači, po Vama, gradske vlasti nisu odgovorne za neodržavanje zgrada, iako su upravo one osnivači JP GS i JP Infostan (?!).

Da sam na njegovom mestu, ja bih tužio gradsku vlast, i aktuelnu i nekoliko prethodnih, za neodržavanje zgrada.
 
Vladivoje o veliki genije moze da tuzi stanare i GS ako isti imaju ugovor sa njima a Infostan nema veze sa tim kad ce da vam postane jasno .Oni samo vrse objedinjenu naplatu za pricenat .Kriv je onaj koji nije uradio sve da do nezeljenog dogadjaja ne dodje prosto
 
Gospodine direktore, zašto opozicija ne vrši pritisak na gradsku vlast, sa ciljem da se konačno ukine JP Infostan, koje inače ničemu ne služi, osim za pranje i ispiranje novca (?).

To je pravo pitanje, a odgovor na postavljeno pitanje se nameće sam po sebi, onima koji logički razmišljaju. :mrgreen:

Uzgred, ja sam se pune 2 godine uzaludno dopisivao sa Zelenilom, u vezi drveta koje je na kraju palo i koje je zamalo ubilo prolaznika.
Tom prilikom je načinjena šteta na stepeništu i fasadi zgrade, i - nikom ništa. :roll:
 
direktor":1z24g3u5 je napisao(la):
Vladivoje o veliki genije moze da tuzi stanare i GS ako isti imaju ugovor sa njima a Infostan nema veze sa tim kad ce da vam postane jasno .Oni samo vrse objedinjenu naplatu za pricenat .Kriv je onaj koji nije uradio sve da do nezeljenog dogadjaja ne dodje prosto
Pa dobro, jasno je da Infostan ne može imati krivicu oko ove fasade, oni su servis za "procesuiranje uplata" ...
Nego ljudi navikli da sve to zovu Infostan...
Cenim da i GS to na neki način "odgovara" jer tako "lete ispod radara" kod običnog sveta. A ozbiljni su hoštapleri...
 
Pre 2-3 godine je i u Makedonskoj ulici, sa zgrade kod "Šumatovca" otpao deo fasade i povredio prolaznika.

Inače, verujem izjavama stanara da su se povremeno obraćali, a da su ih odgovorni ignorisali.
Verujem stanarima, jer sam se i ja, kao bivši predsednik SS, više puta obraćao za neke stvari, na koje mi nikada nije odgovoreno.
Ili ako mi je odgovoreno, onda su to bile gole laži, jer se nikada nisu pojavljivali da odrade ono što je trebalo i moralo da se odradi.

Dakle, odgovornost nikako nije na građanima, nego na gradskim vlastima koje ništa ne rade, a još uz to i ne žele komunikaciju i saradnju sa građanima, radi otklanjanja nagomilanih problema zbog neodržavanja zgrada, za šta su građani izdvajali i izdvajaju novac.
 
Pa kako ništa ne rade, Veliki Vladivoje?! Evo juče su usisali celu ulicu kojom prolazim. Dobro, možda nisu oni ali neko jeste. Svejedno mi je dokle god se staraju i teže ka cilju za dobrobit stanovnika.
2979583794.gif
 
Ura, ura, ura, Ksenijice - napredna korisnice, od jednog isto tako naprednog korisnika (kako nas je neko sa ovog foruma "krstio"). :lol:

Elem, moja i druge ulice nisu usisavane duuugo, duuugo vremena... :roll:
 
@Veliki Vladivoje
Preseli se u moj kraj. Veruj, nakon godinu dana poželećeš da se vratiš u Zemun.

Potpis
________________
Napredna korisnica
4027700691.gif
 
@Ksenijice,

Verujem ti 1000%. :wink:

Ali ipak, sve ima svoje prednosti i mane. :)
 
@VV

Slažem se za prednosti i mane ali to je stvar ukusa.
Ipak, gde je nekada rastao kukuruz nije isto kao tamo gde je sve šetače pratio Dunav.... ljubav moje mladosti. Stajem jer previše se odajem.
 
Cek oces reci da je jeftinije slati poseban racun za bvk poseban za toplane poseban za stambeno itd umjesto jedne uplatnice kao sada Da se krade u svim jp to i vrabci na grani znaju .Sto se tice opozicije neki iz tog djela su trazili slobodnu stolicu u svim jp da gradjani imaju uvid u rad istih .U nekim gradovima su to uspjeli da izguraju .Ali to vas ne zanima osim prebacivanja odgovornosti.Sto se tice zelenila i drveta koje ostetilo fasadu ako drvo pripada zelenilu a ne zgradi nogli ste da teazite ostetu od istih. Znam da su ljudima kupovali kola placali popravke farbanje itd a i vodivod je takodjeplaco i renoviranje komplet stanova itd ...
 
kao prvo treba praviti razliku između JP Infostan koji samo obrađuje račune i vrši objedinjenu naplatu i JKP Gradsko stambeno koja se između ostalog bavi i održavanjem ali samo u obimu koji se potpiše u ugovoru. Kao drugo nisu sve zgrade sklopile ugovore sa GS za održavanje ili bilo kojim drugim firmama, odnosno ima zgrada kojima niko ništa ne održava a do sada nisu naprimer imali ni predsednike kućnih saveta a nisu još izabrali upravnike po novom. A ako ga izaberu stambena zajednica donosi program održavanja, upravnik ga samo predlaže i stara se o njegovoj realizaciji. Obično se ugovori prave tako da obuhvate ono najnužnije (higijena u zgradi, sitne popravke) a izbegava se održavanje fasada, krovova i drugi investicioni radovi jer to košta.
 
:D
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=535389#p535389:23sxzvdt je napisao(la):
hobotnica » 02.May.2018/6:34 am[/url]":23sxzvdt]...ima zgrada kojima niko ništa ne održava a do sada nisu naprimer imali ni predsednike kućnih saveta a nisu još izabrali upravnike po novom...
Primer moje zgrade..
 
Naša firma naplaćuje usluge održavanja zgrada preko uplatnica profesionalnog upravnika, ili štampamo zasebne gde je upravnik iz zgrade.

Od juna najverovatnije idemo na objedinjenu uplatnicu infostana uz procenat od 12% i rokom naplate 60 dana.
Ima dobrih i loših strana. Dobra je što stanari neće plaćati veću proviziju sa svaku uplatnicu, pa je klan Krkobabić uskraćen za jedan iznos. Druga stvar je utuženje koje ide posle 3 meseca, a ne kao do sada kada se nakupi minimum 5000 dinara duga, a to kod nekih može da traje i skoro 2 godine.

Zgrade koje nemaju upravnike u vrlo skorom vremenu će dobiti prinudne profesionalne upravnike.
 
Izvinjavam se što ovako pitam, verujem da je već sto puta pitano i odgovoreno ali u žurbi sam da prelistavam celu temu.

Dakle, da bi se zgrada registrovala kao subjekat i da bi se izabrao upravnik, koliko i kojih glasova je porebno? Da li je neophodno 50% glasova vlasnika stanova ili stanara? Da li podstanari mogu glasati sa ovlašćenjem i kakvim?

Iako sam bio uveren da smo izabrali upravnika još jesenes sada me je dočekalo obaveštenje da zgrada ima 30 dana da se prijavi i izabere upravnika.
Do sada nismo imali sreće sa skuštinom stanara jer je situacija ovakva:
100 stanova u ulazu, 10tak praktično prazno, 20tak u vlaništvu komesarijata za izbeglice, 40tak su neprijavljeni podstanari gde vlasnici stanova uglavnom ne žive u Beogradu. U praksi na pokušajima sastanka kučnog saveta pojavi se 15tak vlasnika stanova.
Tako da ako nam je potrebno 50% + 1 glasova vlasnika stanova... ugasili smo.
 
Možda je to obaveštenje lepljeno redom, od ulaza do ulaza, pritom ne vodeći računa da li konkretan ulaz ima upravnika ili ne...
Kažem "možda"...

Proverite u Registru stambenih zajednica da li Vaš ulaz ima upravnika:
:arrow: https://katastar.rgz.gov.rs/StambeneZajednice/

Za izbor upravnika iz redova stanara potrebno je 50%+1 vlasnika stanova.
Za izbor profesionalnog upravnika potrebno je da 2/3 vlasnika stanova potpiše saglasnost za izbor.

Najverovatnije je da i podstanari mogu učestvovati u odlučivanju, ali u tom slučaju vlasnik stana mora da ovlasti konkretnu osobu.
 
Zakon ostavlja mogućnost da stanari koji se ne pojave na sastancima 2 puta uzastopno mogu da se proglase "nedostupnim stanarima" i da se onda oni ne računaju u kvorum. Potrebno je sastaviti zapisnike o održanim sastancima stambene zajednice sa potpisima prisutnih stanara kako bi se donela odluka o proglašenju nedostupnih stanara.
 
...kako bi se donela odluka o proglašenju nedostupnih stanara....
Ne ide to tako ....
neki imaju nekretnine i u dr. državama... pa niko ih ne prinudjava da tamo budu non-stop dostupni , a kamoli kod nas

još gore bi bilo ozvaničeni ,,nedostupan,, kao takav onda mora se osloboditi svih tekucih obaveza uprave stambene zgrade
jer očigledno i ozvaničeno
nit koristi , nit uživa u pravima koje prouzrokuju te obaveze kao što je zamena sijalice u hodniku , lifta , krečenje i sl.


:sesir:
 
,, ...stanari, to jest članovi stambene zajednice vrše uplatu te naknade na račun stambene zajednice,
koja je pravno lice, a stambena zajednica mora imati ovlašćenog knjigovođu koji ima elektronski sertifikat i ovlašćenje stambene zajednice da može poreskoj upravi da podnese ovaj obračun poreza i doprinosa na naknadu upravnika zgrade.
I ne samo da podnese obračun, već i da obavi i uplatu istih na relevantne račune.

Tek po uplati poreza i doprinosa može se vršiti isplata naknade upravniku - objašnjavaju u PKS... ,,

https://www.blic.rs/vesti/beograd/kes-i ... da/nmj8g2c
 
a ko će da kontroliše to finansijsko poslovanje stambenih zajednica i knjige prihoda i rashoda.
 
Znaci trosak ce da raste za rad knjigovodje plus sto mora da se placa odrzavanje po kvadratu sad nzm kako se racuna minimum za one koji imaju ugovor sa gradskim stambenim
 
Vrh