Šta je novo?

Airport City Belgrade [ Poslovni kompleks | 186 000 m²]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534208#p534208:2kz9rks0 je napisao(la):
Mr.Awesome » Wed Apr 25, 2018 2:57 pm[/url]":2kz9rks0]Ne razumem, šta to prave? Ove dve najveće zgrade sa rendera ili?

Grade ovu zgradu, sipovi su jos ranije stavljeni.

141127-ACB-04.jpg
 
Jel to ona najveca u tom delu sa 13 spratova ili grade poslednju sa 11
 
Znači od kula za sad ništa iako su najavljene još prošle godine.
 
ako će kule onako izgledati, biće ubedljivo najskuplje za izgradnju, tako da je iluzorno da će se graditi pre izgranje ostatka kompleksa.
A čini mi se da je ovde i bila najava pre koju godinu da prvo idu ove kule u pozadiji.
 
Iz jedne cele zgrade (prve) im je otsla UniCredit Banka, al nedavno im se uselio SIEMENS. Mislim da pre svega grade oprezno i u skladu sa nekim dugorocnijim ugovorima o zakupu. Nisu mi poznati njihovi modeli finansiranja, ali evo npr. GTC pre neko lopatu zabode u zemlju mora da dostavi banci da je 75% buduceg poslovnog prostora vec izdao, sa sve overenim ugovorima.
 
Sasvim normalna stvar. Srbija jeste tržište sa potencijalom ali još uvek veoma nestabilno da bi neko ušao u investiciju od par stotina miliona a bez nekog izgleda da to naplati.

Dobra stvar kod Airporta je što je jedan od prestižnijih poslovnih parkova u zemlji i kao takav privlačan kompanijama koje drže do sebe.
 
Nesto se radi u Oml. brigada, jedan od radnika rece da su "pripreme za gradnju koja bi trebalo da pocne uskoro":



Inace nova raskrsnica sa semaforima je konacno posle 4 meseca i vise na cekanju proradila.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=535270#p535270:2hexvyny je napisao(la):
direktor » 01 May 2018 09:28 am[/url]":2hexvyny]A sto su dobro izbrisali stari pjesacki
Upravo na nacin kao i sve sto rade u gradu.
 
Evo informacije o cemu se konkretno radi - postavljaju novi bilbord, dal je to uvod u skori pocetak gradnje kula ili samo neki placeni bilbord za nesto drugo videcemo uskoro.
 
Što se tiče kula, onako zamišljene jesu skupe.
Čudi me da nisu nastavili sa svojom pragmatičnošću i za dizajn kula samo postavili dve jedanaestospratnice jednu na drugu. Neki ukras na vrhu.
Sa tri podzemna nivoa, 22-spratnica ne bi koštala više od 25 - 30 miliona po komadu.
 
A podneli projekat za dve zgrade sa 11+3 i za to dobili građevinsku dozvolu. Izvršili sve statičke proračune i ostale pripreme i onda odluče, zato što će ih sama izgradnja koštati 25-30 miliona €, da sve to promene, naprave novi projekt, nove proračune, zatraže novu dozvolu, nove urbanističke uslove. Nisu to lego kocke. Tu neko treba da radi, da prolazi pored i da ne strepi da mu to ne strmekne na glavu.
 
A kako se dolazi do livnice uopste njena pozicija u odnosu na okolinu
 
Evo konacno nije u pitanju airport vec se radi o wellportu, postavili su render na tom novom bilbordu a na samoj lokaciji gradilista jos nista osim salona za rad inzenjera i pokaznog modela kompleksa i stanova koji je skoro gotov:



 
Ozbiljna priča ali je lokacija onako... sve je previše zbijeno i prometno. Nema tu nekog mira i idile.
 
Pošteno govoreći sve lokacije na kojima se sada gradi na NBG su takve, štaviše ova će imati prednost da nije direktno na nijednom bulevaru.
Možda jedino Neimarov projekat "na" zgradi bivšeg ikarusa ima mir i ušuškanost, ali u stari blok.
 
Da li ima neko iz pravne struke a da je na forumu, da mi pojasni kako je to zakonom regulisano sledece:

NAVOD:

...park zatvorenog tipa, recepcija i obezbeđenje, kao i kartični pristup kvartu...

KRAJ NAVODA

Da li investitor moze kupiti zemlju pa uknjiziti parcelu na svoje ime i pa se tretirati kao privatna svojina i da li u tom slucaju onda vlasnici mogu uknjiziti svoje stanove u katastru ili ne, pa bi se to trebalo tretirati kao da uzimaju stan u zakup od investitora ?

Ili je investitor samo platio taksu za lokaciju gradu na kojoj ce izgraditi stambene objekte namenjene daljoj prodaji, a zemljiste ostaje gradu kao i koja prava onda investitor ima u tom slucaju ?

Drugim recima, koliko sam ja citao Zakon (a mozda ga nisam citao dobro) zakonski NE POSTOJI MOGUCNOST da mi bilo ko ogranici kretanje unutar tog kompleksa (ili bilo kog drugog kojeg grade na istu foru). Ok, ako ja npr "divljam" unutar istog mogu da budem priveden od strane nadleznih organa za remecenje javnog reda i mira, nasilnicko ponasanje, sta god, ali ne i da mi bude zabranjen pristup ako to nije zemljiste u privatnoj svojini ???

Unapred hvala
 
Izuzetno dobro pitanje za koje se bojim da ga mnogi neće ni shvatiti, pa ni većina pravnika u našoj zemlji, s obzirom da oni sigurno nisu najjači intelektualni kalibar u Srba :lol: . Ne želim nikog od pravnika da uvredim, ali ko god je imao potrebu s njima da sarađuje po bilo kom pitanje, mogao je da se uveri u to. Takva su barem moja iskustva.

Ovo bi u budućnosti moglo da otvori pandorinu kutiju u svim tim novijim kondominijumima, ali i u mnogim drugim slučajevima..... Ko ima koja prava, ko je vlasnik čega, ko i kako može da propisuje cene, troškove i slično..... Šta da naplaćuje, šta da dozvoljava, šta da zabranjuje......po kojim osnovama....

Neki će reći da je to sigurno pravno definisano, ali i to je veliko pitanje, jer u našoj zemlji, osim Ustava, poštuju se i priznate su i razne međunarodne konvencije, pa se usvaja sve više i običajno pravo i prema tome sudi. Često se razni zakoni kose jedni sa drugim ili se čak međusobno potiru. Veoma škakljiva pitanja često nastanu gde ti često ni advokat koji se specijalizovano bavi određenim pitanjima ne zna reći šta suštinski možeš da očekuješ na sudu i kako će sudija da presudi. Da ne pominjem uticaje na sudije, razne strukture i lobije.
 
Investitor kupuje od grada parcelu na javnoj licitaciji
Sve sto je iza gradjevinske linije je vlasnistvo investitora
Gradu uglavnom ostaj trotoar oko kompleksa i zelena povrsina do ulice javne
Sto se tice internih saobracajnica one se predaju uglavnom gradu kao i posude za smece cistoci .
Zenljiste unutar dvorista zgrada tj bloka je zajednicka svojina svih vlasnika stanova u idealnom djelu
Ukoliko se toga i zajednickih prostorija u ugovorima nisu odrekli u korist investitora
Odrzavanje se ugovara sa firmom koja da najbolju ponudu asklapa ugovor stambena zajednica Tj vise ulaza ako ih ima a parcele su razgranicene npr ko u belvilu
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537151#p537151:2h7bo77w je napisao(la):
cloud041 » Čet Maj 10, 2018 2:05 pm[/url]":2h7bo77w]Ja sam čuo 2500 prosečno u prvoj fazi.
Ja cuo 2000 (sto bi bilo prilicno jeftino u odnosu na trenutno okruzenje). Btw, mozda bi bilo korisno otvoriti nove temu i prebaciti postove vezane za Wellport tamo.
 
Vrh