Šta je novo?

Spomenici

У кругу КБЦ "Бежанијска коса" је споменик погинулим Аустроугарским војницима, а споменик су подигли Срби. Ближа локација споменика је поред паркинга код Поликлинике.

Pogledajte prilog 1
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538397#p538397:1gce1p7x je napisao(la):
Гага » 15 May 2018 11:16 pm[/url]":1gce1p7x]У кругу КБЦ "Бежанијска коса" је споменик погинулим Аустроугарским војницима, а споменик су подигли Срби. Ближа локација споменика је поред паркинга код Поликлинике.

Pogledajte prilog 1
file.php

file.php
:kk:
Више детаља о овоме споменику можете, наравно, прочитати и у Књизи другој мога "Београдског споменарника", али би ми баш било занимљиво да видим да ли неко и без тога већ зна о чему се ради - откуд споменик баш ту, и друге занимљиве појединости...

У међувремену, морам поменути да за освежени изглед слова на споменику (која су ранијих година била једва читљива) треба да захвалимо господину Стевану Кораћу - Шелету из Војке, песнику, писцу, фотографу, специфичном "сликописцу (његов лични изум су нарочите, занимљиве и непоновљиве фотографије које је назвао "Фото - Паркинсон - Шеле"), и неуморном чувару наше баштине. Човек се задњих година управо - специјализовао за поправљање споменика, нарочито надгробних, и посебно у сремским местима, почев од родне му Војке, па Старе и нове Пазове, и околних мањих места и села. Иде по гробљима, вредно бележи податке с надгробних плоча, поправља их, сређује, освежава слова... и све то без икакве новчане награде, него из личног задовољства и истраживачког жара. Написао је и неколико књига песама, један роман, а бележи и историју породица из ових места, и доживљаје које има с породицама и потомцима оних чије гробове и надгробне плоче уређује...
 
Иначе, да споменем и ово:

На овогодишњем конкурсу у оквиру кампање "Култура на ДАР" / година 5., мој филм "Споменик Карађорђу у парку Калемегдан" , гласовима жирија и публике пласирао се на треће место.

http://kulturanadar.dar.org.rs/novosti/strucni-ziri-i-publika-izabrali-najbolje-radove/

Честитам победницима, и свим учесницима!

Мноштво одличних кратких филмова и фотографија учесника у кампањи један је од примера да борба за очување културне баштине, нашег историјског памћења и идентитета и даље неуморно траје, и да су неосноване све приче и дефетистичка кукњава како је "све пропало", да "ћемо пропасти", итсл...

Свесрдно препоручујем да погледате филмове и фотографије, доступни су такође на страници.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537544#p537544:1isjzcdo je napisao(la):
Vladivoje » Sub Maj 12, 2018 2:57 am[/url]":1isjzcdo]
Ваљда смо већ толико сазрели да успевамо уочити границу између здраве критике и политичким и другим интересима вођеног критизерства.

Nažalost, za zdravu kritiku nismo dovoljno sazreli, ni kao društvo, a ni kao pojedinci... :roll:
Zato se stalno vrtimo u istom, začaranom krugu.
Nemoj tako Vladivoje kada i sam znaš da sve zavisi ko kritikuje.

Spomenik JBT koji još samo liči na spomenik je nešto što bi se moralo skloniti, ovako je ruglo. Ne znam šta Boжд подразумеа под "беше".
 
Ksenija":1ncx3880 je napisao(la):
Nije loše makar ovako prošetati gradom svetosti.

Nisam znao da je Pariz sveti grad, ja mislio da je grad svetlosti. :mrgreen:


Ksenija":1ncx3880 je napisao(la):
Nemoj tako Vladivoje kada i sam znaš da sve zavisi ko kritikuje.

Tačno tako, Ksenijice. Moram da overim i ovaj tvoj post. :wink:

file.php
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538529#p538529:14vycbw2 je napisao(la):
Vladivoje » Sre Maj 16, 2018 4:58 pm[/url]":14vycbw2] Nisam znao da je Pariz sveti grad, ja mislio da je grad svetlosti. :mrgreen:
To se zove lapsus manus, Vladivoje, a i tastatura mi trokira.
 
Ksenijice, pa ja ti overih prethodni post. :wink:

Ne mogu i ovaj najnoviji da overim, tresu mi se ruke... :mrgreen:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537529#p537529:3kgqrqrg je napisao(la):
direktor » 11 Мај 2018 10:22 pm[/url]":3kgqrqrg]Gdje se nalazi i nedostaju li neki djelovi

Налази се у Спомен-парку код Шест Каплара. Нажалост, одваљени су многи делови. Писао сам недавно надлежнима око тога, те предложио да се споменик обнови и посвети свим нашим жртвама из ратова током деведесетих година ХХ века... Видећемо шта ће бити...
 
За недељу дана, 24. маја, у библиотеци "Милутин Бојић", Илије Гарашанина 5, догодиће се

Представљање пројекта БЕОГРАДСKИ СПОМЕНАРНИK - Путовање српском историјом кроз споменике у Београду - с нагласком на недавно објављену Књигу другу

Разговор, својеврсни интервју с ауторком Недом Ковачевић води нарочити гост – домаћин вечери Смиљана Попов, вредна чуварка Београда, наше историје, и ауторка емисије „Београд за почетнике“ на ТВ Студио Б...

У паузама између разговора приказаћемо и неколико кратких документарих филмова, такође из пројекта БЕОГРАДСKИ СПОМЕНАРНИK, аутора Неде Kовачевић (начинила их до сад укупно 413)

Дођите, да чујете и видите, између осталог, коначно, и пуну историју споменика и Маузолеја Незнаном јунаку на Авали, и приче о најмање још два споменика поред којих пролазите, а да и не знате да су то управо такође споменици Незнаном јунаку, у самоме центру града.

rvGeI62.jpg


БЕОГРАДСKИ СПОМЕНАРНИK је пионирски и јединствен подухват по томе што су ту први пут на једном месту скупљени прасктично СВИ споменици, и остале скулптуре на територији Београда. Нико до сада није то урадио у овом обиму, и на овај начин. Пописала сам и све скулптуре које се налазе унутар разних установа.

Kњига прва - Личности у београдским споменицима садржи фотографије 437 споменика, и, сем основних података о сваком споменику (вајар и година настанка) за сваку личност дала сам биографске и друге занимљиве, мање знане податке, а поврх тога тога и бар по 1 цитат саме те личности, тако да је ова књига и лексикон, и својеврсна збирка мудрих мисли великана.

Kњига друга - Остали споменици и друге скулптуре (догађаји, погинули војници и цивили у ратовима, спомен-костурнице, спомен-чесме, алегоријске и украсне скулптуре) садржи њих 555, с мојим фотографијама, а ту су и пригодни текстови.

ДОБРОДОШЛИ!
 
20180525_173348.jpg


Novi sponenik ispred siva 3 policajcu
Kako je krenulo zvjezdarka ce morati da pise 3 knjigu
 
Споменик Јернеју Копитару који ће стајати на будућем тргу на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона. Споменик је поклон града Љубљане

b02d964ce40c08031b5d30219b2d13a4_6675511473.jpg


b02d964ce40c08031b5d30219b2d13a4_2931947737.jpg


b02d964ce40c08031b5d30219b2d13a4_6301426573.jpg
 
Hajdar Alijev, Isidora Sekulić, vatrogasac, Nikola Tesla na aerodromu, car Nikolaj, Milan Tepić.. Policajac..
 
Изгледа да ћемо да добијемо још један модернизован плато у старом делу града. Плато ће имати скејт рампе и водоскок са баром поред изнад приказане апстрактне скулптуре.

Недавно сам приметио да би тај могући мали трг био примереније место за споменик Вуку Караџићу од оног ћошка на коме се налази, али изгледа да је школа са његовим именом призвала скулптуру посвећену његовом сараднику.
Постоје још два могућа места где би споменик Вуку боље пристајао, али о томе другом приликом.
 
Ostavi Vuka KaraDzica na miru jedva su ga stavili tu gdje i danas stoji
 
Spomenik Nušiću sasvim u skladu sa vremenom koje kao da je preslikano iz njegovih predstava.

 
Ma vidiš da dobro stoji i ovako, šta fali...
 
Mogo bi neki novinar napraviti dobro djelo lak clanak za popunu prostora
 
"Napisao je "Sumnjivo lice", "Gospođu ministarku", "Narodnog poslanika", a nećete verovati kako mu danas izgleda spomenik u Beogradu"
 
Vrh