Šta je novo?

Blok 26 - Crkva Sv. Simeona Mirotočivog - [ Religijski objekat ]

Gledao sam danas časopis opštine Novi Beograd, uredno stoji render tog bloka sa visokim soliterima bez crkve. Šapić ladno koristi stari render star 10tak godina i navodi kako će tu biti brdo solitera.
 
35193527_10211157011110047_8396000952976408576_n.jpg
 
Meni nije problem lokacija crkve niti stil, taj kontrast mi je zanimljiv, ali onaj poslovni prostor koji je ujedno i sakrio samu crkvu od ulice je odvratan.

On kao da personifikuje sve one stvari zbog kojih ugled SPC u narodu godinama kopni, kratkovidnost, pohlepu, bahatost.

Sent from my SM-A530F using Tapatalk
 
Lepa crkva, mada bi Crkva definitivno morala da uloži određene napore da ipak donekle smanji konzervativizam po pitanju stilova gradnje i da donekle dozvoli osavremenjivanje i modernizaciju gradnje crkvenih objekata u modernijim četvrtima.
 
Crkva je lepa ako je gledamo kao izovanu pojavu u nekom neprostoru, mada je i onda upitno kolikom broju ljudi bi bila lepa. Ako je gledamo kao nešto što treba da se uklopi sa nečim drugim onda je zaslužila ogromnu zacementiranu fujčinu. Pogledajte samo na šta liči ovaj parohijski dom, takav objekat vam izgrade dunđari koje pokupite na Smederevca za nedelju dana bez toga da se ovaj post odnosi na dunđere već komentarišem "pojavnost" ovog reprezentativnog objekta na NAJLEPŠEM placu u Beogradu.
 
ne znam sta je sa parohijskim domovima na nbg...to su prosto geometrijski neshvatljive pojave. Kada gledam parohijski dom crkve dva bloka dalje, kod Novog Merkatora, ja ne znam kako da pochnem i ne mogu prosto ni osnovu da zamislim
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=549751#p549751:e7bslfkw je napisao(la):
Biciklistkinja » 06 Jul 2018 10:15 pm[/url]":e7bslfkw] Ako je gledamo kao nešto što treba da se uklopi sa nečim drugim onda je zaslužila ogromnu zacementiranu fujčinu.

То се може рећи практично за све пројекте у последњих 30 година у Београду... па се то понекад правда некаквим уклапањем кроз контраст...
 
Treba da se od nekih para objekat odrzava inace parohijski dom kod hrama unutra je ocajno odradjen
 
I onda sam ja komunista kada ukazujem šta ta neoporezivo udruženje građna SPC čini?
 
A sta bi trebalo biti nista ostaje tu gdje jeste
 
Пристојно изгледа са овом фасадом, парохијски дом је милијарду пута лепши од оног на Врачару.
 
Photo by : Zoran Mesarovic
Lični utisak da tema već moze da se spoji sa temom crkve Beograda.
61219a42390d0afe730838dac71484cf.jpg


Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk
 
Crkva je slatka i zvonik je lep, ali meni je ovaj parohijski dom ocajan. Sklepotina koja podseca na obicnu baraku. Mogli su jedan fragment sa crkve da uzmu kao primer i da urade potpuno drugacije idejno resenje. Porazno, kao da je sleteo sa Marsa.
 
Могли су уместо заузећа површине да добију део приземља неког од будућих објеката у околини. И чему ово ограђивање порте.
 
Pozicija crkve i porte u bloku je takva kakva je, kao da su sami sebi odredili koliko im zemlje treba, bez obzira na plan za Blok 26, ako ga je tada, uopste, bilo.

Moglo bi i ovako da se nadje neko resenje, koje ce se prilagoditi postojecem stanju stvari. Np:
 
Sa izgradnjom parohijskog doma SPC je totalno izmenila detaljni plan tog bloka.

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk
 
Problem je sto su zauzeli deo susedne parcele ili placa, taj dom je trebalo izgraditi dole u onom slobodnom uglu. Prema ovom se treba odnositi na isti nacin kao i prema svakoj drugoj gradj. bahatosti u gradu jer ovo to i jeste - bahatost. Znaci rusenje i naterati ih da dom izgrade na slobodnom delu placa uz crkvu.
 
Ja сам чуо да је власник делова 26 блока где није Напред изградио своје две пословне зграде и где није ограђена база Енергопројекта, тачније зараслог ћошка до Арене и дела испред цркве Мило Ђукановић.
 
Vrh