Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Пре није битно што се теренчићи са оградама шире по Ади него што нису одржавани, сад је битно што су контејнери пуни, а не што годинама руже то место на обали са боровом шумицом иза... Како се зове тај програм мејд ин њу белгрејд ?
 
Тек данас сам приметио, нема више ни једног сплава на НБГ страни између Газеле и Зарићевог моста.
 
Jos sad kad bi pocistili iza njih sta je ostalo imamo slobodnu obalu od brankovog do gazele
 
A zašto im nije naloženo da svoje mesto ostave u zatečenom stanju?

Na drugoj strani i dalje imamo stubove gde je bila rečna policija.

Šta mislite - koliko bi dugo novo šetalište preko puta opstalo da je imalo isti tretman kao ovo šetalšte koje tu stoji već decenijama i po kome su redovno išla kola?
 
Е сад треба надлежни да среде цео кеј од Бранковог до Газеле, а се почупају стубови, почисти смеће и одмуљи обала. Још од Колоса и даље стоји огроман муљ на ком се скупља смеће. Надам се да ћемо једног дана доживети и чишћење сплавова низводно од Бранковог и око хотела Југославија. Ако не чишћење макар проређење. А ове фенси сељанија склепотине типа ривер, блејвоч, плеј, таг и сл. могу одмах да терају на Аду Хују. Критеријум треба да буде да сплавови уствари буду шлепови/бродови.
 
Ima tu i ostecene i zapustene obaloutvrde... i to treba popraviti. O trosku vlasnika splavova koji su to devastirali.
 
Dok je leva obala Save zapuštena, s druge strane reke travnjaci se redovno kose i pored toga što su u neposrednoj blizini gradilišta. Kao što reče Dule, kada bi samo deo energije i novca koji se troši na održavanje ovog šetališta preusmerili na druge delove, ovaj grad bi bio mnogo lepši.


Pogledajte prilog 1
 
Pogledajte prilog 1

Ti kontejneri su tu upravo zbog vlasnika splavova. :bash: :bash: :bash:

Ja sam uveren da dobijamo ovakve odgovore da bismo digli ruke od prijava i da shvatimo da komuniciramo sa idiotima i da jednostavno nema nade.
 
Užas šta je ostalo iza splavova. Da se ja pitam zabranio bi ih i u delu od Brankovog mosta pa sve do vojne flotile na Dunavu.

Da li imamo mapu koja prikazuje u kojim zonama su ti užasi od privremenih rečnih objekata zvani splavovi dozvoljeni da se postavljaju?
 
Nije to užas zbog vlasnika splavova. To je đubre koje oni generišu. Krivac je onaj što nije predvideo koliko kontejnera treba da postoji i koliko redovno treba da se prazne. Mora da postoji neka sinhronizacija, pa ako se da dozvola za neki splav Čistoća mora da se obavesti i doda novi kontejner.

Pošto je ovo prometno mesto, ti kontejneri MORAJU da budu sakriveni od pogleda pešaka i da budu pod ključem.
 
A placaju li ti splavovi odvozenje smeca struju vodu poziciju koju zauzimaju itd
 
Ovo sa kontejnerima i smećem lepo ilustuje koliko se ne razmišlja o infrastukturi, koliko se ne planira: gde će da se prikuplja i odakle će da se odnosi svo to smeće koje se generiše na splavovima, gde idu fekalije, odakle se snabdevaju stujom, pijaćom vodom.... sve ono što grad čini gradom, a ne neformalnim naseljem.


I gde u sada smešteni svi ti splavovi koji su raseljeni sa ove obale? Nagurani na druga mesta. Ovo je "nacionalni interes", a savski blokovi, obala kod hotela Jugoslavija, 25. maj... to je manje vredno.
 
Uglavljeni su na druga mesta. Recimo River je završio nizvodno, ispod Brankovog mosta, Kurjaci sa Ušća uzvodno, na Savskom keju...
Tamo gde ne smetaju BnV-u, a to što smetaju ostatku grada, nije bitno.

 
Taj plato je deo šetališta. Ovako izgleda danas:


A ovako je vrh tog platoa izgledao nekada davno, za vreme višeg vodostaja:

Pogledajte prilog 1
Nema više tog pogleda sa Ušća...
 
Што се тиче ових контејнера код хотела Југославија, дефинитивно је и грешка чистоће што нису поставили оне велике контејнере без точкића као што су нпр. преко пута сајма. Дргуа грешка је што нема контејнера за рециклажу стаклене амбалаже, а већина отпада са сплавова су управо празне стаклене боце.

Што се тиче неке мапе где смеју сплавови што је питао Вучко, мислим да ту нема никаквог јасног реда већ се све ради према потреби, нпр. треба да се очисти све од свих пловила од Бранковог моста до Газеле, одмах лете и сплавови, и бродови и шлепови, и станица речне полиције и ватрогасни брод, слично и са друге стране ево сад реализовано прављењем хаоса на другим локацијама. Са друге стране, треба да се углави подобни сплав - брод Сип, добија најексклузивнију локацију где никада није ни било сплавова. Колос се измести у рукавац Дунава са приобаља старог сајмишта пошто је сметао, ови бахато пребаце гигантски сплав код 25. маја. И толеришу се којекакви потонули, полупотонули, неизграђени сплавови и сл. смеће и склепотине које плута на обалама Саве и Дунава.
 
IMG_20180617_093630.jpg


Evo reciklira se kod brankovog
 
Blic donosi upozoravajucu foto priču o posledicama zamuljavanja Dunavske obale i šetališta , nus produkt postavljenih splavova

....Prošetali smo od Sportsko rekreativnog centra "Milan Gale Muškatirović" do Beton Hale i zabeležili neverovatne prizore. Jedno od omiljenih šetališta Beograđana polako, ali sigurno pretvara se u džunglu....

https://www.blic.rs/vesti/beograd/dzung ... mh?image=0

:sesir:
 
mislim da pre odmuljivaca treba da rade brusilice i oksiacetilen lampe da potamane splavove jer nema svrhe odmuljivati kad ce opet da se zamulji
 
Tačno tako, pojava mulja i ove džungle je jedan od mnogih razloga zbog kojih je neminovno uklanjanje ovih statičnih prepreka u vidu limenih skalamerija na splavovima. Dok se to ne uradi, svako čišćenje obale će biti kratkog daha.
 
Ali pre uklanjanja splavova mora postati jasan principijelni stav koji je doveo do toga da su oni pojeli maltene sve Beogradske obale. Inače se ne uklanja uzrok ovakvog stanja, pa će se samo pojaviti ponovo. A to je da su sve gradske vlasti posle komunista obale reka posmatrale samo kao građevinsko zemljište, tj samo kao još kvadratnih metara gradskog zemljišta iz koga se mora izvući profit, jer su obale u suprotnom "neiskorišćene". Drugim rečima, pešaci nemaju pravo na nezauzetu obalu reke (sem u par posebnih slučajeva kulturnih ili istorijskih spomenika). Zbog toga su planom postavljanja plovnih objekata isparcelisane i predviđene za iznajmljivanje ili neku drugu komercijalnu upotrebu bukvalno SVE obale grada sem Zemunskog keja i spomeničkog kompleksa Sajmišta. Vi po njihovom mišljenju jednostavno nemate pravo na reku, i to je tužna suština ove priče.

Tako da je koren problema, kao i uvek i svugde, isključivo politički. Tj raspodela resursa i kome pripada pravo na korišćenje dela nekog - bilo kog - zajedničkog bogatstva. Dok većina ljudi ne postane svesna da je to tako, da se prvo moraju razjasniti principi podele i upotrebe, a ne odmah konkretna podela, tj u ovom slučaju kome pripada koji deo obale, nema nade da će se nešto bitno promeniti, i sve će biti samo kozmetika.
 
Vrh