Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Извинте госн социоложе, на основу постова и наведених заједничких истаживања са великим Недељком, био сам убеђен да си метеоролог. Осим тога показао си да добро владаш математичком статистиком, нисам знао да се на социологији изучава корелација и слично :D
 
Eeee, pa na svakoj struci se izučava nekakva statistika. :D

E da tek vidiš na kakve sam sve brljotine u beogradskim meteo podacima naletao, tako da sam dosta toga uspeo da ispravim, a neke stvari i odradim, zahvaljujući nekim dobrim insajderima u RHMZ-u, koji su upoznati sa mojom meteorološkom posvećenošću... :wink:
 
Veliko nevreme u Sloveniji

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=R4BTlbaSVJE[/youtube]

Danas za Srbiju najavljuju nevreme i velike padavine.
 
Najavili su to i za sinoć za Bgd pa je palo par kapi.

Teško je to tačno predvideti i ne vredi previše planirati.

Odoh na Adu na odbojku na pesku pa ako pokisnemo, šta da se radi (tu su kafići da utolimo tugu u alkoholu)
 
Je l' postoji neko objašnjenje što je u subotu padalo (pljuštalo) u Zemunu, na NBG, Dorćolu, ali na Adi ni kap nije pala.

Ima li to neke veze što ako loše vreme dolazi niz Dunav, niz Dunav i ode i ne skrene južno od Terazijskog grebena.
 
Je l' postoji neko objašnjenje...

Onaj Batajnički nadvožnjak ko čudo prirode ... nebrojano puta sjedne strane pada kiša a sa druge ne :roll:

Ovi naši metorolozi tačno znaju kuda i kako duva iznad Atlatika a za Bgd osim košavine mape, još nevidoh ič od te ruže vetrova a
I ja bih voleo da vidim tu nacrtanu šemu Beogradske ruže vetrova
koja bi mnogo pojasnila ta prirodna Bg-čudesa :D
 
astrodule":15x4fmf3 je napisao(la):
Je l' postoji neko objašnjenje što je u subotu padalo (pljuštalo) u Zemunu, na NBG, Dorćolu, ali na Adi ni kap nije pala.

Ima li to neke veze što ako loše vreme dolazi niz Dunav, niz Dunav i ode i ne skrene južno od Terazijskog grebena.

Nema to nikakve veze. :wink:

Gde će da pljusne zavisi od razvoja i putanje kretanja oblaka, odnosno od vazdušnih strujanja na većim visinama.

Ovi oblaci u subotu su nastali zapadno od Beograda, pa su ih jugozapadna strujanja oterala ka severu.
 
Vreme na Marsu :)

Ogromna, planetarna peščana oluja je prekrila pola Marsa. Ovako nešto se desilo još samo 2001. i 2007. godine.

Rover Curiosity je dobro pošto ima nuklearnu gorivnu ćeliju, pa ne brine za napajanje. Jedino što bi mogo da se desi je da pesak zaspe sočiva kamera.

Nažalost rover Opportunity se napaja solarnim ćelijama pa je u kritičnom stanju. Proizvodnja energije se toliko smanjila da je ušao u režim spavanja. Napaja se samo časovnik koji periodično budi glavni računar koji onda proveri koliko ima struje, pa ili nastavi da spava ili se vrati u neki normalniji režim. Komunikacija sa Zemljom trenutno ne postoji, pa se ovo samo pretpostavlja. Ako se zbog peščane oluje smrači još više, i časovnik bi mogao ostati bez energije, pa bi rover zaboravo koliko je sati i kad treba da se budi. Ni to nije nerešivo, mada je bitno teže, pošto onda posebna, u Sunčeve ćelije stalno uključena automatika, na osnovu napona koji one daju pokušava da pretpostavi da li je "napolju" dan ili noć. Prava opasnost je ako se zbog nedostatka dovoljno energije temperatura u unutrašnjosti smanji ispod one koju elektronika i drugi osetljivi sistemi mogu da tolerišu (oko -40 C) . Za sada se očekuje da će Opportunity preživeti oluju.

Niz simuliranih slika postepenog zamućivanja atmosfere sve do potpunog mraka koji trenutno vlada na Marsu.

PIA22521_hires.jpg


Razvoj ogromne peščane oluje.

zurek-1-pia22519-1200.gif
 
Ova tema "odlete" od Beograda čak do Marsa... :D

Bilo klimatskih promena ili ne, ekološke teme su najbitnije teme, jer od njih zavisi sve drugo. :wink:

Još jedan iz mora sličnih tekstova, koji govori o ranjivosti Srbije na ekološkom nivou:
:arrow: http://www.seeclimateforum.org/upload/d ... erbian.pdf

Ali, kao što ranije rekosmo, veliki je problem što se NIŠTA od toga što je odavno napisano - ne sprovodi u praksi, a kako stvari stoje - nema izgleda da će se u Srbiji učiniti konkretni pozitivni pomaci u ekološkom smislu. :roll:
 
I kakva je svrha pisanja o "pripremama" koje ne postoje? Pa mi godinama ne možemo ni protvgradne rakete da kupimo da bi se sad pripremali za promenu klime! Pre neki dan su ponovo uništeni kompletni zasadi zbog grada. Studije kažu da se uložena sredstva isplate i 14 puta! Republika Srbija je zadužena za finansiranje sistema, a ona to jednostavno neće da radi. Ne snosi direktno štetu, to plaćaju seljaci i potrošači, pa je zabole kolektivno uvo. Zatim je čak i čovek u Požarevcu poginuo kao u filmu strave i užasa i opet se neće desiti ništa u regulaciju bujičnih tokova. Ušao u lift da ode u podrumsku garažu i proveri automobil. Nažalost tamo je ušlo 2 metra vode sa ulice. U tom trenutku nestalo struje, vrata lifta više nisu mogla da se otvore i čovek se udavio u liftu. Zamislite takvu smrt!

Pogledajte samo ove video snimke:

Stručnjaci upozoravaju da će ovakve nepogode biti sve češća pojava u našoj zemlji jer su uslovi koji to omogućavaju danas mnogo pogodniji nego pre 50 godina. To je posledica klimatskih promena i povećanja globalne temperature za jedan stepen.
Delovi Srbije juče su bili pogođeni jakim nevremenom. Užicem je jurila reka. Automobili su bili zatrpani ledom. Usevi su nestali začas. Pala i prva žrtva.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1403914

Haos posle nevremena: "Sve je sravnjeno sa zemljom" (UNIŠTENI SVI USEVI, pa ČAK I TRAVA)
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1404332

Zašto ne funkcioniše protivgradna zaštita u srbiji?
http://www.bezbednost.org/upload/docume ... srbiji.pdf
Tako da, što se koristi tiče sasvim je svejedno pisali mi o Marsu ili o Srbiji.
 
Da li protivgradne rakete uopšte pomažu.
Država bi trebalo da maksimalno pomaže oko protivgradnih mreža, a ne da samo kaže da seljaci uplate osiguranje.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
 
Protivgradne rakete su glupost i nijedna drzava to ne koristi. Inace drzava subvencionise protivgradne mreze sa cini mi se skoro 50% al problem je sto seljak mora da plati sve pa da ceka. Takodje mreze su dosta skupe i isplate se samo za bas profitabilne visegodisnje ekulture.

Osiguranje osigurava samo predvidjeni rod koji oni procene, sto je u mnogim kulturama neisplativo jer je najveca steta na samim biljkama i usporavanju razvoja a to se ne moze osigurati.
 
Od onih katastrofalnih poplava u maju 2014. godine faktički država nije ništa uradila na regulisanju vodotokova i obezbeđivanju kritičnih mesta.

Setite se samo koliko puta je tokom 2014. godine bilo katastrofalnih bujičnih poplava (april, maj i septembar 2014. godine)...

U stvari, tokom celog tog kišovitog leta 2014. godine je u bezbroj navrata načinjena ogromna šteta u mnogim delovima Srbije.

I - nikom ništa... :roll:
 
Pomažu, naročito onom koj ih proizvodi :lol:

Uptna je isplatljivost tj. preciznost i domet lansera sa zemlje (naročito kad ne retko padne i eksplodira u nečijem dvorištu)
kad je delko jeftinije, sa manjim brojem , manje snage i više preciznije
jeste umesto sistema zemlja -vazduh, preci i primeniti sistem vazduh-vazduh

jedna polu laka letelica gledano po doletu menja i može da sa mirnog područija pridje na bezbednu udaljenost , ispod, iznad ili sa strane oblaku ili sistemu oblaka pa da dejstvuje
u odnosu na fiksne strateški pravljene lansirne rampe koje cekaju da oblak naidje a za to sve moraju biti :
dobro opremljene
u neprekidnom sistemu komunikacije
i snabdevanja
a svaki rukovlac i nešto placen bez obzira da li dejstvuje i nj postignut uspeh
što bi rekli plus po plus, odosmo u minus :lol:

Bilo bi interesantno ovde videti poredjenje
izmedju ta dva sistema po finansiskom ulaganju i efikasnosti po istom područiju
jer modernizacija samog pristupa obično znači napredak a mi sa ovim starim pristupom tapkamo u mestu :(
 
Упозорење на значајну промену времена за подручје Србије од петка, 22.06.2018.

Наоблачење које ће у петак у раним јутарњим сатима захватити северне и западне, током пре поднева и средином дана прошириће се и на остале пределе условљавајући кишу, пљускове, грмљавину, осетан пад температуре као и јак, повремено олујни ветар, услед премештања хладног фронта преко подручја Србије.
У зони фронта локално интензивни пљускови са грмљавином и краткотрајна појава суградице и града.

За викенд и почетком следеће седмице хладније, са температуром испод просека, у већини места од 19 до 23 °C.
Извор: Републички хидрометеоролошки завод
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/upozorenja/index.php
 
Leto na severnoj zemljinoj hemisferi zvanično počinje danas u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vreme počinje zima.

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Kako je Sunce u Beogradu izašlo u 4 časa i 52 minuta, a zaćiće u 20 časova i 27 minuta, obdanica će trajati 15 časova i 35 minuta, a noć svega 8 časova i 25 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta.

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mestu po uticaju i pomenuto najviše udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1407808
 
Ako se ovo poslednje napiše malo jasnije, evo redosleda faktora koji utiču na razliku temperatura između leta i zime, poređanih po značaju:

1. Veći uticaj: Zimi Sunce greje Zemljinu površinu pod na bitno manjim uglom nego leti, pa na istu površinu zemljišta pada manja količina Sunčeve energije. Ovo zavisi od trenutne orjentacije ose rotacije Zemlje u odnosu na liniju koja povezuje Sunce i Zemlju.

2. Manji uticaj: Zimi je Sunce iznad horizonta manji deo 24-časovnog dana, tj zemljište se greje manji deo dana.

3. Faktor koji deluje suprotno od prethodna dva: Leti je Zemlja dalja od Sunca nego zimi, pa je leti nešto malo hladnije, a zimi toplije, nego što bi bilo da je osa rotacije Zemlje drugačije orjentisana u prostoru. Još jedan faktor koji ublažava velike oscilacije sezonskih temperatura (doduše veoma malo) i koji je možda nešto malo doprineo činjenici da je Zemlja tako pogodna za život. Postojanje atmosfere je naravno daleko važnije.
 
To je bio deo koji se tiče astronomije. A što se tiče kulture, današnji letnji solsticij (zajedno sa zimskim i ravnodnevnicama) je bez sumnje najvažniji, najrasprostranjeniji i daleko najtrajniji praznik koji je ljudska vrsta ikada slavila. Iz više razloga, a pre svega zato što je leto oduvek bilo pravo vreme za pravljenje dece, mladunaca i biljaka, dakle za sve što nastaje, raste i obnavlja život. Zato, ako danas ne završite u krevetu sa nekim, Majka Priroda će biti veoma ljuta, a vi, bar gledano sa njene tačke gledišta koju je teško tek tako otpisati, ne radite dovoljno da bi opravdali jedini razlog svog postojanja. Jer trošite nezasluženi kredit koji mora da se vrati. :D


Summer solstice: It's all about sex
https://edition.cnn.com/travel/article/ ... index.html
 
Tako je bre! Sad kad izračunam, za većinu moje dece i važi ovo pravilo letnjeg solsticija. Idemo!
 
Samo bih dodao da je polovično tačno da je leti Zemlji udaljenija od Sunca.

Naime, to je tačno samo za severnu hemisferu. Za južnu hemisferu, Zemlja je bliža Suncu kada im je leto.
 
Vrh