Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

...Nema ni prosjaka, nema ni divljih taks... A, oni se već preselili... Nema ni Balkanske ulice... :mrgreen:
 
Просјаци су отприлике схватили да им је исплативија у Кнез Михаиловој и на Славији, таксисти су добили станицу али малу, а што се тиче Балканске улице, е па можемо од Прокупачке да направимо нову Балканску реурбанизацијом, али она иде низбрдо од станице, и њом се стиже до аутопута код хитне, док се Балканском стизало до Теразија :D
 
Što, pa taman pravo na autoput sve dođoše, koji bi sa stanice odmah na Terazije.
(šalim se, naravno).
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551080#p551080:260stz4d je napisao(la):
DzonTravolta » 12 Jul 2018, 12:10[/url]":260stz4d]Nema ni Balkanske ulice... :mrgreen:
Vesna Dedić da ukine onu svoju emisiju "Balkanskom ulicom" :D

Bajdvej, fasciniran sam kafe barom, taj estetski balans nekih prošlih vremena - stolarija iz devedesetih, šank iz sedamdesetih - divota...pozdrav za projektanta koji je to tako lepo osmislio i uklopio...pile & sise, taj rad. Da smeste negde i onaj logo Srbija voz, da bude još lepše :kafa:


edit: ladno je cenzurisana reč
ssssss.jpg
u poruci...o bože
:lol:
 
Kako si uspeo to da zaključiš na osnovu otškrinutih vrata? :D
Šalu na stranu, mislim da estetika ni nije u nekom prvom planu (mada zaista ne dojmi nešto ovako): bitno je da kafa ne bude baš iz 90ih. :mrgreen:
A naročito ne sendviči, da ne pripadne muka. :oops:
 
Očito si stariji od mene, tako da ne mogu da komentarišem. Možda taj retro fazon i ima nekog šmeka, šta ja znam
 
Vesna Dedić da promeni naziv emisije iz "balkanskom ulicom" u "stepenicama između solitera do stajališta trolejbusa 41,40"
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551104#p551104:3sbwaqrx je napisao(la):
DzonTravolta » 12 Jul 2018, 13:24[/url]":3sbwaqrx]Možda taj retro fazon i ima nekog šmeka, šta ja znam
Ja sam generalno u retro fazonu, čak mi je i simpa kič sedamdesetih (moja decenija), ali sve ovo je baš socko kategorija, pogotovo ta ulazna vrata na kojima ramovi izgledaju kao sajamski štand-elementi, kao nešto sklepano na brzinu :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551078#p551078:3kdpvv84 je napisao(la):
Дошљак » Čet Jul 12, 2018 12:09 pm[/url]":3kdpvv84]Нема ни пекара, нема ни хамбургерија, нема ни апотека, нема ни сувенирница, нема ни парфимерија... :D
Nema trandži, prosjaka, beskućnika, fakulteta, pošta, turistička agencija...
 
Od svega što si nabrojao, jedino je ovo za fakultet kao, neki minus. Mada se do tehničkih fakulteta stigne za 5 minuta BG vozom.
EDIT NA SOLETOV EDIT: Stvarno bi mogli da zbudže neku poštu tu u okviru kompleksa, makar bili samo kiosk i sanduče... :roll:
 
U kafani obavezno crveni karirani stolnjaci, inače nije tradicionalna Srpska kafana, a pogotovo ne stanična kafana :lol:

 
Море на плочи да се направи нови Паун и Данка да пева :D
 
Krenuo je "Exit", a samim tim stiže i novi izveštaj sa Prokopa: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... -engleskom:

Prokop: Nedostaju info-table na engleskom
Potrebno još ulaganja da železnička stanica Beograd centar bude još pristupačnija putnicima. Potrebni pekara i prodavnica, kafe-bar je u pripremi, a juče postavljen bankomat. Za tri meseca biće montirana dva lifta


prokop-skend%20(3)_620x0.jpg


ZBOG "Egzita", koji počinje danas, železnička stanica Prokop vrvi od stranih turista! Osim naših ljubitelja muzike, koji su takođe krenuli u Novi Sad, stanicom Beograd centar prolaze i žitelji prestonice koji se sada ovde ukrcavaju na "BG voz". Svima njima, za razliku od pre nekoliko meseci, snalaženje po stanici više ne predstavlja problem.

Ulaz u stanicu je obeležen, a po silasku na platformu lako se uoči info-pult, ali i tabla sa informacijama o tome gde se kupuju karte, gde su peroni, toaleti, gde je izlaz, kako do taksi i stajališta gradskog prevoza. Na zidovima su okačene info-table sa vremenima polaska vozova, doduše samo na srpskom, pa stranci o željenom polasku moraju da se raspitaju na šalteru za informacije.

- Strancima bi bilo mnogo lakše i uštedelo bi nam mnogo vremena da su na engleskom istaknuti spisak destinacija, vreme polaska vozova kao i cena karte - kaže Kineskinja Đin. - Lako smo se snašli na samoj stanici, ali je problem taj što se na istom šalteru prodaju karte i dobijaju informacije. Čekate nepotrebno u redu da biste postavili jedno pitanje.

Da se snađu na Prokopu, kupe kartu i ukracaju na voz, turski turisti nisu imali problema.

- Sve je dobro obeleženo iako se vidi da je stanica nova - priča Serkan. - Nema ovde mnogo koloseka kao u drugim metropolama, pa nam je bilo lako da uočimo naš voz. Ipak, veći je problem što nema nijedne menjačnice. Nismo stigli da novac razmenimo u centru grada. I, naravno, ovde smo došli taksijem. U hotelu gde smo odseli preporučili su nam taj vid prevoza, jer bismo se, kažu, izgubili ako idemo autobusom.

prokop-skend%20(4).jpg


Činjenica je i to da Prokopu mnogo šta nedostaje, poput pekare, prodavnice... Kafe-bar je trenutno u pripremi, a putnici vodom, kafom i grickalicama mogu da se snabdeju na automatima, koji su nedavno postavljeni. Juče je postavljen i bankomat u čekaonici, kao i aparat za razmenu novca, pa svi koji dođu ovamo neće morati da tragaju za menjačnicom. Ambulanta Zavoda za zaštitu železničara na stanici uveliko radi. Već duže vreme u stanici Beograd centar aktivna je policijska ispostava.

Ipak, čini se da je svim putnicima najkorisniji info-pult, na koga se nailazi na samom ulazu u stanicu. Zaposleni putnicima pomažu da brže i lakše stignu do blagajne, čekaonice ili perona sa kojih im polaze vozovi, ali i da se snađu kako da stignu do pojedinih delova grada.

- "Infrastruktura železnice Srbije" postaviće u stanici i dva lifta, za tri meseca - kažu iz ove kompanije.

prokop-skend%20(1).jpg


SPOJILI PROKOP, TOPČIDER I "LASTU"

DO Prokopa putnici mogu sada da stignu i sa tri linije gradskog prevoza - 34, 36 i 38A. Linija 34 saobraća od Senjaka do Ulice Pere Velimirovića. Poslednji polazak na ovoj liniji je u 22.10. Linija 36 kruži od Prokopa, preko Autokomande do Slavije i Savske ulice, a poslednji polazak na ovoj liniji je u ponoć. Novitet je linija 38A koja saobraća od SP "Kosmaj" do železničke stanice Topčider. Ovom linijom sada je spojeno novo polazište turističkih autobusa, na parkingu ispred SP "Lasta", sa Prokopom i Železničkom stanicom Topčider, odakle sada kreću vozovi za Bar.

prokop-skend%20(2).jpg


ČEKAJU KUVAJTSKI KREDIT

POČETAK radova na izgradnji stanične zgrade u Beograd centru, kako kažu u "Infrastrukturi železnice Srbije", očekuje se nakon odobrenja kredita i sprovedenog postupka javne nabavke do kraja ove godine. Stanična zgrada u Beograd centru trebalo bi da bude izgrađena za dve godine od početka radova. Svi projekti su urađeni i dobijena je građevinska dozvola. Očekuje se ugovaranje druge faze kuvajtskog kredita u visini od oko 50 miliona evra.
 
Sve se radi usput i naknadno. Sve su to rešenja koja ne koštaju ni par desetina evra.
 
Imam jedno glupo pitanje možda.. Nije mi jasno kako samo dva lifta mogu da reše problem za 5 perona? ako se stara osoba ili osoba sa invaliditetom spusti liftom u podhonik na levom krilu stanice npr.. kako će da se popne odnosno predje na drugi peron ili treći ?? :roll:
 
@dule: Govorio sam o natpisima i tim sitnicama, koje trenutno olakšavaju život. Mnogo toga je mnogo skuplje ;)
 
Svi peroni imaju rampe koje olaksavaju pristup pothodniku.

07-kota98.jpg

160125-Prokop-16.jpg
 
Da li će postojati i rampe koje povezuju perone i gornji nivo? Pošto je pristup samo liftom ili samo uskim stepenicama u centralnu železničku stanicu milionskog grada prilično neozbiljan. Jednostavno kapacitet nije dovoljan. Svi koferi na točkovima, kabasti prtljag, paketi, bicikli, nosači i njihova kolica za prtljag ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551295#p551295:2hg2k4ho je napisao(la):
Igor » Čet Jul 12, 2018 11:10 pm[/url]":2hg2k4ho]Svi peroni imaju rampe koje olaksavaju pristup pothodniku.

07-kota98.jpg

160125-Prokop-16.jpg

Ako sam dobro shvatio jel to znači da su dva lifta sasvim dovoljna ?
 
Vrh